(Elektrische) 10 pk buitenboordmotor kopen? Zó vind je de beste

Een elektrische buitenboordmotor 10 pk is schoon, stil en efficiënt. Een buitenboordmotor 10 pk op benzine werkt altijd, zo lang je brandstof bij je hebt.

Beide opties zijn daarom uitstekend in verschillende situaties.

De keuze tussen benzine en elektrisch is slechts 1 voorbeeld van mogelijkheden die je hebt als je een 10 pk buitenboordmotor gaat kopen.

In dit artikel vind je daarom informatie over alles wat met de aankoop van een 10 pk buitenboordmotor te maken heeft.

Waar moet je op letten als je deze uitkiest? Waarvoor gebruik je ze? Hoe hard kan je ermee? Zo ga je goed voorbereid naar de winkel.

Waarvoor gebruik je een 10 pk buitenboordmotor?

Een elektrische buitenboordmotor met 10 pk wordt veel gebruikt door vissers. Omdat een elektrische motor erg stil is, varen ze met hun rubberboot met motor naar een afgelegen visplek in de hoop een goede vangst op te halen.

Vissers zijn ook minder geïnteresseerd in het afleggen van grote afstanden en dat maakt een elektrische buitenboordmotor voor hen ideaal.

Beoefenaars van snelle watersporten gebruiken dit type motor ook veel. E-Foilers hebben aan een elektrische buitenboordmotor van 5 pk voldoende.

Een 10 pk buitenboordmotor plaats je achter grotere vaartuigen, zoals een RIB boot of een grotere opblaasbare rubberboot.

Waarop moet je letten als je een 10 pk buitenboordmotor gaat kopen?

Er zijn verschillende soorten buitenboordmotoren met 10 pk. Het is de kunst om daar de beste uit te kiezen voor jouw situatie en vaartuig. Let daarom op de volgende aandachtspunten als je deze gaat uitkiezen.

1. Een benzine of elektrische buitenboordmotor 10 pk?

Er zijn grote verschillen tussen buitenboordmotoren die draaien op benzine en op een accu. In beide gevallen kan je kiezen uit een motor met een 10 pk stuwkracht.

Bij elektrische buitenboordmotoren wordt dit uitgedrukt in lbs. Een buitenboordmotor 10 pk is dan vergelijkbaar met 400 lbs.

De keuze tussen benzine en elektriciteit is voornamelijk persoonlijk. We vatten de voor- en nadelen samen, zodat jij de beste overweging maakt.

👍 Voordelen elektrische buitenboordmotor 10 pk:

 • Stil.
 • Onderhoudsarm.
 • Milieuvriendelijk.
 • Gebruiksvriendelijk.
 • Gemakkelijk te installeren.

👎 Nadelen elektrische buitenboordmotor 10 pk:

 • Minder krachtig.
 • Beperkt aantal uren varen totdat de accu weer moet worden opgeladen. Vooral als je hard wilt varen raakt de accu vrij snel leeg.

👍 Voordelen benzine buitenboordmotor 10 pk:

 • Werkt zo lang je brandstof hebt.
 • Krachtiger.
 • Meer keuze.
 • Veelzijdiger inzetbaar.
 • Betrouwbaar.

👎 Nadelen benzine buitenboordmotor 10 pk:

 • Onderhoud nodig.
 • Minder milieuvriendelijk.
 • Maakt lawaai.

2. Vergeet je vaarbewijs niet

Met een 10 pk buitenboordmotor vaar je gemiddeld 30 kilometer per uur. Deze snelheid hangt natuurlijk af van een aantal factoren. Het gewicht van je boot en wat erin zit, bijvoorbeeld, is een belangrijke bijdrager. Ook de kalmte van het water en de hoogte van de golven spelen mee.

Als je harder wilt kunnen varen dan 20 kilometer per uur heb je in Nederland een vaarbewijs nodig.

Word je aangehouden voor te snel varen en je kan geen vaarbewijs laten zien, dan krijg je een bekeuring van 550 euro.

Gebruik je een 10 pk buitenboordmotor, dan zal je dus eigenlijk altijd ook een vaarbewijs moeten hebben.

Tenzij je ervoor zorgt dat je nooit harder vaart dan 20 kilometer per uur. Maar in dat geval kan je net zo goed een kleinere buitenboordmotor kopen.

3. Past een 10 pk buitenboordmotor bij jouw boot?

Het is ook geen slecht idee om even stil te staan bij wat je precies nodig hebt. Een elektrische buitenboordmotor 6 pk gaat ook harder dan 20 kilometer per uur. Misschien is een kleinere motor wel beter voor je?

Als je kiest voor een elektrische buitenboordmotor, dan wordt de stuwkracht uitgedrukt in lbs.

Je berekent hoeveel lbs jouw elektrische buitenboordmotor moet hebben door de maximale waterverplaatsing (het gewicht van de boot plus alle personen, bagage en apparatuur) te nemen en dat te delen door 20.

Stuwkracht elektrische buitenboordmotor berekenen

Stel, jouw boot weegt 200 kilo, je wilt er 4 mensen in verplaatsen (320 kilo) en hebt een lading van 40 kilo (motor en bagage).

Dan heb je een elektrische motor nodig van 560 / 20 = 28 lbs. Dat is vergelijkbaar met een 2pk buitenboordmotor.

Stuwkracht buitenboordmotor op benzine berekenen

Heb je een benzinemotor, dan kan je rekenen dat je 5 pk per ton waterverplaatsing nodig hebt. Met je buitenboordmotor 10 pk kan je dus een boot van 2 ton duwen.

Elektrische buitenboordmotoren worden daarom veel gebruikt voor rubberboten. Deze zijn lichter. Buitenboordmotoren op benzine zie je vaker bij zwaardere RIB-boten of volledig harde boten.

4. Hoe stil moet je motor zijn?

Als het belangrijk voor je is dat je motor weinig geluid maakt, dan kies je voor een elektrische buitenboordmotor. Deze zijn stil en je kunt er in alle rust op halve snelheid ongeveer 3 uur mee varen. Daarna moet de accu weer worden opgeladen.

Is het geen probleem voor je dat je 10 pk buitenboordmotor luidruchtig is, dan kan je ook voor een motor op benzine kiezen.

5. Welke extra opties wil je hebben?

Als laatste denk je nog even na over de extra opties die je op je buitenboordmotor van 10 pk nodig hebt. Benzinemotoren hebben dan minder mogelijkheden dan elektrische motoren. Kijk wel even naar de manier waarop je ze moet starten, bijvoorbeeld.

Je kunt voor een elektrische buitenboordmotor 10 pk kiezen met display. Dat is handig, want dan weet je hoe lang je nog kunt varen voordat de accu leeg is. Je voorkomt dan dat je naar huis moet roeien.

Waar koop ik een goede buitenboordmotor 10 pk?

Een goede buitenboordmotor 10 pk koop je het beste bij watersportspecialisten. Zij kunnen je helpen bij het maken van de beste beslissing.

Soms zijn er ook hele interessante aanbiedingen op de tweedehands markt. Het is wel belangrijk dat je exact weet wat je nodig hebt en waar je op moet letten om kwaliteit te herkennen. Je hebt dan namelijk geen specialist bij de hand om je te adviseren.

Met de hulp van een expert en de informatie in dit artikel vind je vast een 10 pk buitenboordmotor voor jouw rubberboot of RIB boot.