Aaltjes tegen slakken kopen? Beste, Informatie & Tips

Als naaktslakken na een lange winterslaap in het voorjaar tevoorschijn komen, kan je aaltjes tegen slakken gebruiken om te voorkomen dat ze je groenten en sierplanten te lijf gaan.

Aaltjes zijn kleine beestjes (nematoden) die slakken doden. Maar, waar koop je aaltjes tegen slakken? Hoe werkt dit precies en zijn er ook nadelen? We bespreken het in dit artikel.

Aaltjes tegen slakken kopen: top 3 beste producten

We beginnen met de beste aaltjes tegen slakken die je nu kunt kopen. Dit lijstje bevat 3 uitstekende producten om in jouw tuin te gebruiken.

  1. Ferrarium aaltjes tegen slakken 100% biologisch (20 vierkante meter)
  2. ECOstyle aaltjes tegen engerlingen en slakken (100 of 50 vierkante meter)
  3. No-slug aaltjes tegen slakken (40 of 100 vierkante meter)

Wat zijn aaltjes?

Aaltjes zijn kleine diertjes die je met het blote oog niet kunt zien. Je kunt ze vergelijken met hele kleine wormpjes, niet langer dan 1 millimeter groot. Toch spelen deze kleine beestjes een grote rol in de bodem.

Ze zijn er natuurlijk ook aanwezig, soms wel tot 1 miljoen per vierkante meter.

De meeste aaltjes leven van rottend materiaal op de bodem. Aaltjes tegen slakken en ander ongedierte leven als parasiet in insecten en op planten.

Dit zijn dan ook de aaltjes die als bestrijdingsmiddel worden gebruikt, tegen slakken, maar ook tegen engerlingen, bloedluizen en bepaalde kevers.

Door je tuin, kas, siertuin, bloembakken en composthoop 1 keer met aaltjes te behandelen, ben je 6 weken beschermd tegen slakken. Het is een biologische en natuurlijke manier om je slakkenplaag te stoppen.

Als je aaltjes tegen slakken gebruikt, komt er geen gif aan te pas.

Hoe breng je aaltjes tegen slakken aan?

Aaltjes tegen slakken worden geleverd in een zakje. Dit zakje meng je met water. Hoeveel water verschilt per product. Vervolgens doe je een deel ervan in de gieter, vul je het aan met water en sproei je het over de plaats waar de slakken schade aanrichten.

Dit is de meest gangbare manier om aaltjes tegen slakken te verspreiden. Niet alle producten hebben dezelfde gebruiksaanwijzing, dus volg altijd de instructies op de verpakking.

Hoe werken aaltjes tegen slakken?

Aaltjes zijn kleine nematoden die met het blote oog niet te zien zijn. Ze zoeken naar een gastheer, zoals een slak, en trekken naar binnen via een opening in het lichaam.

Het zijn parasieten die de slak indringen en daar dodelijke bacteriën achterlaten. De slak verliest zijn eetlust, overlijdt en de aaltjes gaan verder op zoek naar een andere prooi.

De voordelen van aaltjes tegen slakken

Deze methode om slakken te verdelgen heeft een aantal grote voordelen. Dit zijn de belangrijkste.

  • Aaltjes zijn natuurlijk en biologisch.
  • Er wordt geen gevaarlijk gif gebruikt waar andere dieren (of mensen) ook ziek van worden.
  • Het is een milieuvriendelijke oplossing.
  • Het pakt de slakken bij de bron aan, namelijk in de grond.
  • Aaltjes tegen slakken werken 6 weken lang voordat je het moet herhalen.

Aaltjes tegen slakken: de nadelen

Zijn er ook nadelen aan dit natuurlijke bestrijdingsmiddel? Een nadeel is dat aaltjes tegen slakken niet direct werken, maar dat de eerste slakken na een paar dagen beginnen dood te gaan.

Verder is het ook geen fijne dood voor de slak. Via slakkenkorrels gaat dat veel sneller.

Aaltjes tegen slakken ervaringen

De ervaringen met slakken aaltjes zijn over het algemeen erg goed. Bij veel tuiniers zijn de naaktslakken door middel van behandeling met aaltjes volledig verdwenen.

Bij anderen met een groot probleem met naaktslakken is de hoeveelheid overlast enorm verminderd. De ervaringen van anderen met aaltjes tegen slakken lijken zeer positief.

De meeste mensen raden wel aan de behandeling na 6 weken weer te herhalen en ook in augustus als slakken eieren leggen.

Theoretisch hoef je daarna alleen nog je tuin met aaltjes tegen slakken te behandelen aan het einde van het seizoen, zodat er geen nieuwe slakken komen het volgende jaar.

Slakken aaltjes toepassen: 5 tips voor de beste werking

Er zijn dingen die je kunt doen voor een zo effectief mogelijke bestrijding van slakken met aaltjes. De onderstaande tips garanderen het beste resultaat.

1. Gebruik je aaltjes tegen slakken in het voorjaar (maart tot en met mei) en in het najaar (juli tot en met september).

2. Het beste doe je dat op een bewolkte dag.

3. Zorg ervoor dat de grond vochtig is, want alleen dan kunnen de aaltjes zich voortbewegen.

4. Plaats ze op een plek waar je geen kunstmeststof of bestrijdingsmiddelen hebt aangebracht. De aaltjes zullen dat niet overleven.

5. Hoe hoger de bodemtemperatuur, hoe beter. Breng je aaltjes tegen slakken aan op een bodem met een temperatuur van 13 graden Celsius of meer.

Waar kan ik goede aaltjes tegen slakken kopen?

Slakken aaltjes kopen kan bij de meeste tuinwinkels. Veel aaltjes die werken tegen bijvoorbeeld engerlingen werken ook tegen slakken. Er worden ook aaltjes verkocht die specifiek tegen slakken bedoeld zijn.

Een medewerker bij winkels zoals Gamma en Intratuin kan je ongetwijfeld helpen de juiste aaltjes tegen slakken te kopen. Een andere manier die je hebt is om aaltjes tegen slakken te bestellen bij een webwinkel. Je hebt ze dan vaak de volgende dag al in huis.
Veelgestelde vragen

Zijn aaltjes tegen slakken dier- en milieuvriendelijk?

Omdat aaltjes natuurlijk en biologisch zijn, is het een milieuvriendelijke oplossing. Aaltjes tegen slakken zijn niet diervriendelijk voor de slakken, maar wel voor alle andere dieren die slakken eten. Aaltjes zijn ook niet schadelijk voor huisdieren. Zou je gif gebruiken, dan krijgen egels, padden en vogels dit ook binnen. Bij aaltjes is dat niet het geval. Alleen voor de slak zijn aaltjes dus niet diervriendelijk. Voor al het andere om ons heen zijn ze 1 van de veiligste bestrijdingsmiddelen die te koop staan.

Hoe lang werken aaltjes tegen slakken?

Houd rekening met een werkingsduur van ongeveer 6 weken als je aaltjes tegen slakken gebruikt. De aaltjes uit de dode slak gaan namelijk weer op zoek naar een nieuwe gastheer. Na 6 weken is het uitgewerkt en kan je de methode herhalen, indien nodig.


Meer verjagers en bestrijding: