Aanhangfiets kopen? Bekijk de Top 3 beste follow me tandems

Is je kind het fietszitje ontgroeid en wil je nu gezellig samen fietsen? Dan is een follow me tandem de perfecte keuze voor jou.

Deze aanhangfiets kun je achter je eigen fiets bevestigen om samen te kunnen fietsen.

We zijn voor jou op zoek gegaan naar de beste aanhang fietsen. Hieruit hebben we een top 3 van winnaars geselecteerd.

Ook vind je een korte koopgids als begeleiding bij het kopen van een aanhang fiets.

Dit zijn de beste aanhangfietsen uit onze test

We hebben de tandems onderworpen aan strenge selectiecriteria om de absolute toppers te vinden. De 3 best geteste aanhangfietsen vind je hieronder.

 1. De best geteste aanhangfiets – Bike2go Aanhangfiets
 2. Beste aanhangfiets + bagagedrager – Roland Aanhangfiets Add+Bike
 3. Best geteste trail gator – Trail Angel Peruzzo Tandemstang Aanhangfiets

Top 3 beste aanhang fietsen uitgelicht

De top 3 follow me fietsen blinken allemaal ergens in uit. We hebben dan ook aanhangfietsen uit meerdere categorieën getest en geselecteerd. Hieronder lees je meer over de top 3 beste aanhang fietsen.

1. De best geteste aanhangfiets – Bike2go Aanhangfiets

De Bike2Go aanhangfiets maakt van je fietsritje quality time met je kind. Het bevestigen aan je eigen fiets gaat super gemakkelijk dankzij de meegeleverde bagagedrager. Deze is compatibel met 26 en 28 inch fietsen.

Bijkomend voordeel is dat deze aanhang fiets opvouwbaar is. Dat betekent dat je hem dus zonder moeite kunt opbergen wanneer je hem niet gebruikt. De velgen zijn lichtgewicht aluminium voor absoluut fietscomfort.

Specificaties:

 • Maximaal belastbaar gewicht: 35 kilogram
 • Gewicht: 11 kilogram

👍 Voordelen:

 • Verstelbare stuurpen
 • Stevig stalen frame

👎 Nadelen:

 • Zadelpen is niet verend
 • Zonder verlichting achter
2. Beste aanhangfiets + bagagedrager – Roland Aanhangfiets

Met de Roland Aanhangfiets Add+Bike houd je genoeg bagageruimte over. Deze aanhang fiets kun je namelijk gemakkelijk bevestigen met een handige treksnapper. Bovendien zit er een aparte bagagedrager aan, zodat je hier dingen op kunt laden.

Ondanks dat deze fiets niet opvouwbaar is, is hij makkelijk op te bergen. Dankzij de korte dissel past hij makkelijk in opbergruimtes. Deze follow me tandem is geschikt voor fietsen met een 26 of 28 inch frame.

Specificaties:

 • Maximaal belastbaar gewicht: 32 kilogram
 • Maximaal gewicht van bagagedrager: 40 kilogram
 • Gewicht: 10 kilogram

👍 Voordelen:

 • Verstelbaar stuur
 • Zadelhoogte verstelbaar

👎 Nadeel:

 • Aanhangfiets heeft geen bagagedrager
3. Best geteste trail gator – Trail Angel Peruzzo Tandemstang Aanhangfiets

De Trail Angel Peruzzo Tandemstang Aanhangfiets is je nieuwe buddy tijdens je vakantie-avonturen. Deze trail gator heeft een stevige aansluiting die je kunt bevestigen aan je mountainbike. Hij is ook inklapbaar voor makkelijker transport.

Je maakt de aansluitstang vast aan het frame van je fiets. Aan de andere kant bevestig je de fiets vast van je kleine. Een must-have als je fietsen met een follow me tandem leuk vindt!

Specificaties:

 • Maximaal belastbaar gewicht: 32 kilogram
 • Gewicht: 3.2 kilogram
 • Geschikt voor wielmaat 12 inch tot 20 inch

👍 Voordelen:

 • Snel te monteren
 • Weinig ruimte innemend

👎 Nadeel:

 • Heeft maar één bevestigingspunt
Wat is een aanhang fiets?

Een aanhangfiets is niets meer dan een kinderfiets zonder voorwiel die achter jouw fiets hangt. Ze staan dan ook wel bekend als halve fiets. Met een stevige stang, bevestig je hem aan de zadelbuis of bagagedrager van je fiets.

Een aanhangfiets heeft wel een stuur, deze kan echter niet bewegen. Het stuur geeft je kind steun voor tijdens het trappen, maar jij houdt de regie. Je kunt een aanhangfiets dus ook zien als een soort interactieve kinderfietskar.

Waarom een aanhang fiets kopen?

Jonge kinderen kunnen geen lange afstanden afleggen op de fiets. Met een aanhangfiets kunnen ze blijven bewegen, maar kun jij verder wanneer zij moe zijn. Dat betekent dat wanneer ze moe zijn ze gewoon lekker kunnen zitten, zonder inspanning te leveren.

Je kind heeft zo het gevoel wel zelf te fietsen, maar is hier niet afhankelijk van. Ook kunnen ze kunnen om zich heen kijken en genieten van het uitzicht. En het is natuurlijk ook gewoon gezellig, zo samen!

Hoe werkt een aanhangfiets?

Een aanhangfiets is een soort halve fiets zonder voorwiel. Deze bevestig je met een dikke stang aan je eigen fiets. Dat kan aan je zadelpen of je bagagedrager.

Het stuur van een follow me tandem is niet gemaakt om te sturen. Je kleine kan hier dus op leunen voor steun, maar niet mee sturen. Ze kunnen wel meetrappen en fietsen op deze manier dus gezellig met je mee.

Toch zijn ze niet afhankelijk van hun eigen trappen. Wanneer ze moe zijn, kunnen ze stoppen met trappen en trek jij hen voort. Daardoor kun je gemakkelijk langere afstanden afleggen.

Is een follow me tandem geschikt voor een e-bike?

Bij de meeste aanhangfietsen moet je je bagagedrager vervangen. Dit betekent dus dat het niet geschikt is voor elektrische fietsen, omdat dit niet kan. Een follow me is over het algemeen wel te bevestigen aan de zadelpen.

Bij het bevestigen van een aanhangfiets moet je rekening houden met de accu. De positie hiervan bepaalt namelijk hoe je hem kunt vastmaken. Besef ook dat je accu meer gewicht moet trekken, dus snelheid en accuduur kunnen veranderen.

Ben je van plan om hoge snelheden te bereiken? Dan is een aanhangfiets met versnellingen een handige keuze. Dit voorkomt namelijk dat de kleine kinderbeentjes te snel ronddraaien.

Vanaf welke leeftijd een aanhangfiets?

Aanhangfietsen zijn te gebruiken voor kinderen tussen de 4 en 9 jaar. Tussen de 5 en 6 past een kind op alle modellen. Voor oudere en jongere kinderen is het afhankelijk van het model.

Bij oudere kinderen is er meer trekgewicht en is er meer kans op slingeren. Hierbij is stabiliteit dus een belangrijke factor. Let voor jongere kinderen erop dat ze goed bij de trappers kunnen.

Voor- en nadelen van een aanhangfiets

Er zijn natuurlijk ook voor- en nadelen aan aanhangfietsen. Het is per persoon verschillend welke het zwaarste wegen.

We hebben de belangrijkste voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. Zo kun je een geïnformeerde keuze maken bij de aanschaf ervan.

👍 Voordelen

 • Ideaal voor kinderen die kunnen fietsen, maar geen lange afstanden kunnen afleggen.
 • Je kind kan alvast leren deel te nemen aan het verkeer.
 • Je kind kan lekker om zich heen kijken omdat het zijn eigen ruimte heeft.
 • De verantwoordelijkheid ligt bij jou, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je kind aan het verkeer deelneemt.
 • Je fietst veiliger dan met een kind op een fiets naast je.
 • Je kind blijft lekker warm doordat het in beweging blijft in plaats van stil zit.

👎 Nadelen

 • Aanhangfietsen zijn vrij duur.
 • Aanhangfietsen zijn alleen geschikt voor een relatief korte leeftijdsfase.
 • Bij een e-bike kunnen de accuduur en snelheid beïnvloed worden.

Waar op letten bij kopen van aanhang fiets?

Bij het kopen van een aanhang fiets of trail gator zijn sommige punten zeer belangrijk. Deze moet je meenemen in het aankoopproces zodat je de juiste kiest. We hebben de belangrijkste aandachtspunten voor je samengevat en kort toegelicht. 

Soort

Er zijn verschillende soorten aanhangfietsen. Zo zijn er aanhang fietsen inclusief bagagedrager, follow me tandems en trail gators. Deze laatste heeft ook de naam tandemstang, omdat je hier je eigen kinderfiets aan kunt bevestigen.

Het soort wat bij jou past is afhankelijk van je doel. Ook de leeftijd van je kind is een belangrijke factor. Voor onverharde terreinen is stabiliteit bijvoorbeeld heel belangrijk.

Koppeling

De koppeling is per aanhangfiets verschillend. De meeste worden geleverd met een bagagedrager, die je moet bevestigen op je eigen fiets. Dit is even werk, maar biedt wel extra laadruimte.

Je hebt ook trail gators die je bevestigt aan je zadelpen. Dit zorgt er dus voor dat er geen ruimte meer is op je bagagedrager. Wel geeft dit net wat meer stabiliteit.

Let bij beiden erop dat de koppeling compatibel is met jouw fiets. Het formaat van je wielen is hierbij belangrijk. Bij zadelpen koppelingen gaat het ook om de dikte van je stang.

Vooral bij e-bikes moet je goed onderzoeken wat de compatibiliteit is. Vaak zit hier namelijk de accu in de weg en zijn bagagedragers niet verwisselbaar.

Stabiliteit

Jij bent degene die de aanhangfiets voorttrekt. Goede stabiliteit is dan ook zeer belangrijk, zodat je kind niet heen en weer slingert. Vooral in bochten zorgt een stabiele aanhangfiets ervoor dat je kind veilig blijft zitten.

Versnellingen

Hiermee bedoelen we de versnellingen op de aanhangfiets. Dit is vooral belangrijk als je hem koppelt aan een snellere fiets, zoals een e-bike. Als je op snelheid bent wil je voorkomen dat de kinderbenen te snel ronddraaien.

Dit kun je voorkomen door versnellingen. Laat je kleintje een hogere versnelling gebruiken bij hoge snelheden. Zo voorkom je overbelasting van de knieën en heupen.

Afmetingen

De afmetingen slaan op twee dingen. Ten eerste de afmetingen van je eigen fiets en de aanhangfiets en hun compatibiliteit. Maar ook de lengte van je kind is belangrijk.

Hierop moet je namelijk de afmetingen van de aanhangfiets uitkiezen. Je kind moet makkelijk bij de trappers en de grond kunnen. Maar er moet genoeg ruimte zijn om niet het stuur aan te raken met de knieën.

Is je kind nog te klein voor een aanhangfiets? Dan kun je misschien beter een buiszadel overwegen.

Comfort

Zeker bij lange afstanden, is comfort heel belangrijk. Je wilt natuurlijk dat je kind lekker zit en geen pijn krijgt. Let dus op het comfort van het zadel, maar ook de positie tijdens het fietsen.

Zo voorkom je zadelpijn en rugklachten bij je kleine. Dan is het een stuk makkelijker om lang vol te houden.

Kettingbeschermer

Met een kettingbeschermer kun je nare ongelukjes voorkomen. Het zorgt er namelijk voor dat er niets in de ketting blijft hangen. Bovendien komt je ketting zo een stuk minder makkelijk los.

Waar goede follow me fiets kopen?

Ga je binnenkort op pad en wil je je kleintje meenemen? Wij hebben voor jou een lijst samengesteld met aanbieders. Hier kun je aanhang fietsen, trail gators en follow me tandems kopen.

In deze lijst vind je een grote collectie aan modellen. Zo kun je de perfecte match voor jou vinden. Veel fietsplezier!