Wil je een aero racefiets kopen? Dan helpen wij je daarbij graag op weg.
Om de zoektocht te vereenvoudigen zetten we de 3 beste aero racefietsen op een rijtje. Ook vertellen we alles wat je over de aero racefiets moet weten.
Je ontdekt onder andere wat de voordelen van de aero fiets zijn, voor wie de fiets geschikt is en waar je op moet letten.
De top 3 van de beste aero racefiets
We hebben de 3 beste aero fietsen voor je op een rijtje gezet. Stuk voor stuk blinken deze racefietsen uit in kwaliteit.
1: Beste aero racefiets – KOOTU Cyclone 2.0 700C
De aero racefiets van het mer KOOTU is een echte aanrader. Dit is een lichte racefiets die gemaakt is van carbon. Het gewicht van de fiets bedraagt slechts 8,1 kg. Dit is een aero racefiets waar je enorm veel snelheid mee maakt.
Ook zijn fietsliefhebbers erg over het rijcomfort te spreken. Het carbon aero frame kan schokken goed absorberen. Daarnaast is het frame erg stijf en is de fiets voorzien van de Shimano Ultegra R8000 groep.
De looks van deze carbon aero racefiets zijn ook niet te missen. Het mat zwarte ontwerp is zowel stoer als chique.
2: Beste aero fiets voor heren en dames – Sava Roadrunner
Ook de Roadrunner fiets van het merk Sava hoort in het rijtje van de beste aero racefiets thuis. Deze racefiets is voor het maken van snelheid enorm efficiënt. Dat komt door het carbon frame, de geometrie en het lichte gewicht.
Het aero frame is goed doordacht. En het fijne is dat deze fiets zowel voor mannen als vrouwen geschikt is.
Bovendien heeft deze racefiets goede onderdelen. Er zit een Shimano R8020 groepset op. De racefiets is voorzien van 22 versnellingen en hydraulische schijfremmen. Daarnaast heeft de achterderailleur Shadow RD technologie. De wielen zijn 26 inch.
3: Beste aero racefiets Cube – Cube Litening C:68X Pro
Cube is een van de beste racefiets merken. De aero fiets van dit merk is dan ook niet zomaar een aero fiets. Deze racefiets is én heel stijlvol én van goede kwaliteit. Een ideale combinatie.
De kabels zijn bij dit aero frame volledig geïntegreerd. Het frame is van carbon gemaakt en heeft een stoere witte kleur. De fiets kan in meerdere framematen worden besteld.
In totaal zitten er 24 versnellingen op deze aero racefiets. Er kunnen tubeless banden op de fiets worden gezet. De wielen zijn 28 inch. En de zadelpen biedt je extra comfort tijdens de rit. Met de 7,9 kg is de fiets bovendien vrij licht van gewicht.
Waarom een aero racefiets?
Aero staat voor aerodynamisch. Een aero racefiets is speciaal ontworpen op een zo laag mogelijke luchtweerstand. De geometrie van de fiets zorgt voor een zo efficiënt mogelijke zithouding. Hierdoor kan de lucht snel worden afgevoerd en maak je meer snelheid.
Naar schatting is een aero racefiets tot wel 8% sneller dan een gewone racefiets. Daar staat wel tegenover dat je in een minder comfortabele fietshouding fietst.
De positie biedt meer snelheid, maar houd je minder lang vol. Ook is de racefiets zwaarder en prijziger dan gemiddeld.
Voor wie is de aero racefiets geschikt?
De aero racefiets is er voor de fietser die zo veel mogelijk snelheid wilt maken. De snelheid is dan ook de voornaamste reden om voor een aero racefiets te kiezen. Een aero fiets is er voor sportieve competitieve racefietsers.
Als fietser moet je flexibel genoeg zijn om tijdens het fietsen de aerodynamische houding aan te nemen. De fiets wordt gekozen voor verharde wegen met vlakke ondergrond.
Wil je liever lange afstanden afleggen? Dan ga je voor een endurance racefiets. De zithouding op een aero fiets is daar niet comfortabel genoeg voor. En ga je voornamelijk op hoogte fietsen in de bergen? Dan is een lichte racefiets of klimfiets juist handig.
Waarom is een aero fiets sneller?
Verschillende eigenschappen zorgen ervoor dat je met de aero racefiets meer snelheid maakt. Allereerst zorgt de zithouding die je op de fiets aanneemt voor een snellere rit. Verder heeft de fiets een aero frame met bredere buizen en een platter stuur.
Ook worden bij aero fietsen de velgremmen vaak geïntegreerd. Al zie je tegenwoordig ook al veel aero fietsen met schijfremmen. En zijn de velgen hoger dan bij normale racefietsen. Qua gewicht is de fiets net wat zwaarder dan gemiddeld.
Een aero racefiets kopen: Hier let je op
Ga je zelf op zoek naar een aero racefiets? Let dan op de volgende eigenschappen. Bepaal voor jezelf wat je wensen zijn. Dat maakt de zoektocht overzichtelijker.
Materiaal
De aero racefiets wordt over het algemeen van carbon gemaakt. Dit materiaal is immers lichter dan aluminium en geeft je veel snelheid. Om een aero frame te maken, wordt er veel carbon gebruikt. Dat is nodig om de juiste vormen te krijgen.
Dat zie je terug in het gewicht van de aero fiets. Aero fietsen zijn hierdoor relatief best zwaar. Dat extra gewicht kan ook voortkomen uit de hogere velgen.
Banden
Op de aerodynamische racefiets kunnen verschillende soorten banden worden geplaatst. Bij sommige soorten is het zelfs mogelijk om tubeless banden te monteren.
Tubeless banden zijn lichter van gewicht en geven minder weerstand. Met dit type banden kun je nog meer snelheid maken. Zelfs als de bandenspanning laag is, blijven de banden goed functioneren. Ook heb je met tubeless banden minder kans op een lekke band.
Merk
Een goed merk is wel zo betrouwbaar en biedt de gewenste kwaliteit. Daarom wordt het altijd aangeraden om een aerodynamische racefiets van een goed merk te kopen. De beste racefiets merken hebben allemaal wel een aero racefiets in het assortiment.
Denk bij merken bijvoorbeeld aan Giant, Trek of Specialized. Italiaanse racefiets merken zoals Bianchi, Pinarello of Colnago zijn ook erg populair. Niet te missen zijn daarnaast de merken Cube, Koga en Merida.
Budget
Een aero racefiets is over het algemeen duurder dan gemiddeld. Je betaalt voor de aero fiets al snel €2.000,-. Voor dat bedrag heb je een goedkope aero racefiets. De prijs voor een goede aero racefiets kan oplopen tot een paar duizend euro.
In vergelijking met een normale racefiets is dat aan de dure kant. Er zijn immers ook goedkope racefietsen voor een bedrag onder de de €1.000,- euro.
Waar te koop?
Snel en eenvoudig het beste aanbod aero racefietsen vergelijken? Dat doe je bij de onderstaande aanbieders:
Wat zijn alternatieven voor de aero racefiets?
Ben je niet geheel overtuigd van de aero racefiets? Ga dan voor een alternatief.
Denk bijvoorbeeld aan een endurance racefiets. De naam zegt het al. Deze racefiets is ontworpen op een zo comfortabel mogelijke zithouding. Daarom houd je het langer vol. De endurance racefiets is erg geschikt voor lange tochten.
Wil je veel klimmen? Ga dan voor een klimfiets of een lichte racefiets. Daarmee maak je veel snelheid. En het kost minder kracht om een berg op te fietsen.
Of ga voor een normale racefiets. Dat type zit tussen de endurace- en de aero racefiets in. Er zijn veel handige eigenschappen die een normale racefiets comfortabel maken.
Denk bijvoorbeeld aan een carbon racefiets en technische innovaties. Dit is een goede racefiets voor beginners.
Tot slot kan ook een elektrische racefiets of elektrische gravelbike nuttig zijn. Al helemaal als je veel snelheid wilt maken. De elektrische ondersteuning geeft je een extra duwtje in de rug. De motor en accu kunnen op een mooie manier in het frame worden geïntegreerd.
Veelgestelde vragen
Ja. Gemiddeld fiets je met een aero racefiets 8% sneller dan met een normale racefiets. Dat komt door een betere fietshouding en het speciale aero frame. De aero racefiets is aerodynamischer, waardoor de wind beter wordt afgevoerd en je meer snelheid maakt.
Met het juiste type racefiets kun je al veel snelheid winnen. Een aero fiets is erop ontworpen om sneller te fietsen. Dit heeft met zithouding en een efficiënte afvoer van lucht te maken. Er zijn nog meer manieren om meer snelheid te maken. Ga voor banden waarbij je zo min mogelijk weerstand hebt. Banden die geschikt zijn voor het wegdek leveren je meer snelheid op. Ook bereik je meer snelheid met veel versnellingen en goed opgepompte banden. Daarnaast kan kleding die je draagt bijdragen aan meer snelheid. Strakke kleding zorgt voor minder weerstand. Of denk aan een aero helm. Overschoenen zijn ook een goede optie voor meer snelheid.
Meer over fietsen: