Afmetingen van een tafeltennistafel: Alles wat je moet weten!

Het is goed om even na te denken over de afmetingen van de tafeltennistafel die jij gaat kopen.

Niet alleen moet deze goed passen, hij moet ook geschikt zijn voor degenen die hem gaan gebruiken.

De afmetingen hebben uiteraard ook invloed op de prijs.

Maar wat zijn de standaard afmetingen voor pingpongtafels? En waar moet je nog meer rekening houden als je bepaalt hoe groot jouw tafeltennistafel moet zijn?

Lees hier verder en je krijgt het antwoord.

Wat zijn de standaard afmetingen voor tafeltennistafels?

Alleen tafeltennistafels die gebruikt worden bij wedstrijden hebben bepaalde standaardafmetingen.

Je weet altijd zeker dat een tafeltennistafel van wedstrijdformaat 274 centimeter lang is en 152,5 centimeter breed. De hoogte van het speelvlak is 76 centimeter boven de vloer.

Uiteraard zijn er ook pingpongtafels met andere afmetingen.

Bij Decathlon hanteren ze bijvoorbeeld de volgende richtlijnen:

  • Afmetingen tafeltennistafel wedstrijdformaat: 274 x 152,5 x 76 centimeter.
  • De afmetingen van de medium tafeltennistafels: 200 x 98 x 76 centimeter.
  • De mini tafeltennistafel afmetingen: 137 x 65 x 76 centimeter.

Wat betreft de afmetingen van tafeltennistafels staan 2 zaken vast. Wedstrijdtafels hebben altijd dezelfde afmetingen én de meeste (niet alle) tafeltennistafels hebben een hoogte van 76 centimeter. Daaromheen is er van alles mogelijk.

Hoe bepaal je de afmetingen van jouw pingpongtafel?

Tenzij je een wedstrijdtafel aan wilt schaffen, ben je in staat de afmetingen van je tafeltennistafel aan te passen op jouw situatie. En dan maakt het niet uit of je een outdoor tafeltennistafel of een indoor tafeltennistafel aanschaft.

Ook inklapbare tafeltennistafels worden in allerlei afmetingen verkocht. Hoe weet je wat de beste afmetingen zijn voor jou?

1. Zorg voor voldoende speelruimte

Allereerst bepaal je de maximale afmetingen van jouw perfecte tafeltennistafel door te kijken naar de ruimte die je tot je beschikking hebt.

Houd rekening met een extra 1,5 meter speelruimte om de tafel heen. Vooral als je met meerdere spelers rond de tafel rent, is voldoende bewegingsruimte belangrijk.

De maximale afmetingen voor jouw pingpongtafel zijn dus de afmetingen van de kamer min 1,5 meter.

2. Wie speelt er aan de tafel?

Een grote wedstrijdtafel is niet altijd de beste keuze als hij vooral bedoeld is voor kinderen. Vooral als de kinderen nog wat kleiner zijn, is het een goed idee om ook een kleinere tafeltennistafel te nemen.

De afmetingen van de medium tafeltennistafels zoals boven omschreven zijn dan een prima keuze. Je kunt bij andere winkels op zoek gaan naar midi tafeltennistafels als deze voornamelijk door kinderen zal worden gebruikt.

3. De afmetingen als hij is ingeklapt

Vergeet niet dat je inklapbare tafeltennistafel ook ergens moet kunnen worden opgesteld. En in ingeklapte stand moet hij dan wel passen op de plek waar je hem neerzet.

Ga naar een fysieke tafeltenniswinkel en je ziet zelf hoe groot of klein de tafeltennistafel in opgevouwen stand is. Bij online winkels zoek je de afmetingen op in de product omschrijving.

Wat zijn de beste afmetingen voor mijn tafeltennistafel?

Wil jij de perfecte afmetingen voor jouw tafeltennistafel vaststellen? Dan kijk je naar de ruimte waar de tafeltennistafel moet komen te staan en naar de spelers die hem gebruiken. Koop je een tafeltennistafel die inklapbaar is, dan is ook het formaat in opgevouwen staat belangrijk.

Vergeet niet dat tafeltennistafels met wedstrijdafmetingen echt heel groot zijn en niet kunnen worden meegenomen. Mini tafeltennistafeltjes zijn vaak op te vouwen tot een koffer en gaan mee in de auto op vakantie of naar familiebezoeken.

Neem al deze punten mee en je weet vast wat de beste afmetingen zijn voor jouw nieuwe pingpongtafel.


Meer over tafeltennistafels: