Airtrack kopen? De top 5 beste uit de test

Een airtrack is een mooi alternatief voor een trampoline.

Het is een opblaasbare platte tumblingbaan waar je je gymnastiekoefeningen op doet, op springt of aan je krachtoefeningen werkt.

Hij veert goed en vangt je landing ook beter op. Dat betekent dat je veilig aan je salto’s en flikflakken werkt.

Het leuke is dat airtracks lang niet meer alleen in de gymnastiekzaal worden gebruikt. Je kunt er nu ook thuis in investeren en zo oefenen, spelen en bewegen.

Denk jij eraan om een airtrack te kopen? Dit artikel helpt je bij het maken van je keuze.

We bespreken de 5 beste airtracks voor thuisgebruik, voortgekomen uit onze uitgebreide test.

Dit wordt opgevolgd door een koopgids met alles wat je moet weten als je een airtrack gaat kopen.

Top 5: De beste airtracks van dit moment

Laten we eerst eens kijken naar wat er allemaal te koop wordt aangeboden momenteel. Deze 5 airtracks zijn uit beste uit onze test gekomen.

Ze scoren allemaal hoog op kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en klanttevredenheid en zijn geschikt voor verschillende situaties.

1. De beste airtrack 3 meter: BERG Trainingsmat AirTrack Home 300 cm

BERG is een Nederlands merk dat bekend staat om de hoge kwaliteit. Deze airtrack van 3 meter is dan ook een aanrader voor iedereen die er jarenlang gebruik van wil kunnen maken.

Hij heeft een antislip toplaag, kunnen uitgebreid worden met andere airtracks en je krijgt er een handpomp bij. De Home airtracks van BERG zijn bedoeld voor recreatief gebruik.

👍 Voordelen:

 • Kwalitatieve airtrack 3 meter van BERG.
 • Voor recreatief gebruik.
 • 1 meter breed en maximaal 10 centimeter dik.
 • Inclusief handpomp.
 • Stel zelf het bounce level in.

👎 Nadelen:

 • Prijzig voor een recreatieve mat.
2. De beste airtrack 4 meter: AirTrack Pro – Turnmat 4 meter

Met een airtrack van 4 meter kan je net iets meer. Deze van AirTrack Pro is 1 meter breed en maximaal 10 centimeter dik. Je krijgt er een elektrische pomp bij en daarmee is hij snel opgeblazen.

Hij is antislip, schokabsorberend en waterproof. Je krijgt er een tas bij. Via de handvaten aan de zijkant verplaats je hem gemakkelijk als hij is opgeblazen. Er wordt ook een reparatiesetje bijgeleverd.

👍 Voordelen:

 • Recreatieve airtrack 4 meter.
 • Inclusief elektrische pomp.
 • Antislip, waterproof en schokabsorberend.
 • Inclusief draagtas en reparatiesetje.
 • 1 meter breed, 10 centimeter dik.

👎 Nadelen:

 • Niet dik genoeg voor ervaren atleten.
3. De beste airtrack 5 meter: BERG Trainingsmat AirTrack Sport 500 cm

Investeer in een goede airtrack van 5 meter lang en je doet probleemloos een serie flikflaks achter elkaar. En BERG airtracks zijn aan elkaar te koppelen en nog langer te maken.

Deze Airtrack Sport is 140 centimeter breed en 20 centimeter dik, dus bedoeld voor ervaren sporters. Omdat het BERG betreft krijg je gegarandeerd kwaliteit.

👍 Voordelen:

 • Professionele airtrack 5 meter.
 • BERG kwaliteit.
 • 140 centimeter breed, 20 centimeter dik.
 • Antislip toplaag.
 • BERG airtracks zijn aan elkaar te koppelen.

👎 Nadelen:

 • Prijzig.
4. De beste airtrack goedkoop: Flipflex Airtrack Ace Series Turnmat 3 meter

Voor iedereen met een kleiner budget is deze airtrack 3 meter van Flipflex een aanrader. Hij heeft een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding en je krijgt er een miniblower bij. De breedte is 1 meter en de maximale hoogte 10 centimeter.

Je bepaalt zelf hoe hoog je de luchtdruk instelt. De airmat is voorzien van een antislip oppervlak en is waterdicht. Je krijgt er ook een opbergtas bij.

👍 Voordelen:

 • Kwalitatieve airtrack goedkoop.
 • 1 meter breed en maximaal 10 centimeter dik.
 • Antislip en schokabsorberend.
 • Inclusief miniblower, opbergtas en reparatiesetje.
 • Gemaakt van duurzame materialen.

👎 Nadelen:

 • Professionele sporters zoeken een bredere en dikkere airtrack.
5. De beste airtrack voor turnen: Flipflex Airtrack Ace Series turnmat 4 meter

Turners die thuis willen oefenen hebben meer aan een langere airtrack. Dit is de airtrack 4 meter van Flipflex. Voor een mooie prijs krijg je een airtrack die 1 meter breed is en 10 centimeter hoog.

Je krijgt er een airblower bij en een reparatiesetje. Het oppervlak is antislip en waterdicht. De airtrack is schokabsorberend en heeft handvaten om hem te verplaatsen.

👍 Voordelen:

 • Betaalbare airtrack 4 meter voor turners.
 • 1 meter breed, 10 centimeter hoog.
 • Handvaten aan de zijkant.
 • Inclusief pomp, reparatieset en draagtas.
 • Antislip oppervlak.

👎 Nadelen:

 • Niet lang, breed en hoog genoeg voor professionele sporters.
Wat is een airtrack?

Een airtrack is een opblaasbare fitness mat die veel gebruikt wordt bij turnen en tumbling. Hij is te krijgen in verschillende lengtes en heeft een uitstekende vering. Daardoor kan je lekker hoog springen, maar ook goed zacht en veilig landen.

Airtracks worden overigens ook voor vele andere doeleinden gebruikt. Kinderen kunnen erop spelen en je kunt hem in het water leggen. Veel mensen gebruiken hem voor yoga, krachtoefeningen of voor het uitvoeren van vechtsporten.

Het is een uitstekende vervanger voor de trampoline én gemakkelijk op te blazen wanneer je hem nodig hebt.

Wanneer is een airtrack een goede investering?

Er zijn verschillende situaties waarin investeren in een airtrack een goed idee is.

Wij zetten hier een aantal op een rijtje:

 • Je hebt een kind dat turnt of aan tumbling doet en wilt dat deze ook veilig kan oefenen thuis.
 • Je zoekt een alternatief voor de trampoline die niet permanent in de tuin moet blijven staan.
 • Je wilt leuk buitenspeelgoed voor je kinderen waar ze veilig op kunnen vechten, springen, spelen en ravotten.
 • Je wilt een plek waar je zelf rustig aan je vaardigheden kunt werken, bijvoorbeeld omdat je yoga doet, omdat je krachtoefeningen wilt kunnen uitvoeren of een vechtsport leert.

Kies je voor een airtrack of voor een trampoline?

Tenzij je je airtrack wilt kopen voor specifieke turndoeleinden, kan je kiezen tussen een airtrack of een trampoline. Beide zijn uitstekende speeltoestellen voor je kinderen in de tuin.

Maar welke is dan het beste voor jouw situatie?

Een trampoline graaf je in (inground) of zet je in je tuin. Deze staat semipermanent of permanent op zijn plek. Je kinderen kunnen erop springen, salto’s doen en andere kunstjes uitvoeren. Er zijn ook trampolines voor volwassenen.

Ze zijn te krijgen in allerlei vormen en afmetingen. Er zijn een groot aantal uitstekende Nederlandse trampoline merken om uit te kiezen.

Een airtrack is een opblaasbare turnmat die je neerlegt wanneer je kinderen ermee willen spelen. Daarna berg je hem gemakkelijk weer op. Je springt er niet zo hoog op als op een trampoline, je kunt er wel meer mee.

Turnen, yoga, vechtsporten, acrogym of tumbling zijn slechts enkele voorbeelden. Je kunt hem ook in het water leggen en er zo mee spelen.

De keuze tussen een airtrack en een trampoline zal dus gemaakt worden door te kijken naar wat je ermee wilt doen, maar ook naar hoe permanent je deze wilt plaatsen in je tuin.

Een airtrack kopen: Waar let je op?

Kies jij voor een airtrack? Dan is het tijd om naar de winkel te gaan. Met de onderstaande aandachtspunten weet je dan precies waarop te letten.

1. Hoe lang moet jouw airtrack zijn?

Een eerste beslissing die je maakt betreft de lengte van de airtrack die jij wilt kopen. Er zijn airtracks van 3 meter, van 4 meter en van 5 meter lang. Wil je een langere airmat, dan kan je airtracks van hetzelfde merk vaak achter elkaar leggen en aan elkaar bevestigen.

Hoe langer de mat, hoe meer ruimte deze inneemt. Deze keuze wordt dus gedeeltelijk gemaakt door te kijken naar de plek die je hebt in je tuin.

Wil je de airtrack gebruiken voor turnen of tumbling? Dan is een langere maat vaak beter. Er kunnen dan langere series worden gemaakt.

Hoe langer je airtrack, hoe duurder deze zal zijn en hoe meer ruimte deze inneemt in je tuin. Met een langere airtrack kan je wel meer turn- of tumbling oefeningen doen.

2. De breedte en de hoogte

Er wordt onder de verschillende airtrack merken vaak onderscheid gemaakt tussen professionele airtracks en recreatieve. De recreatieve airtracks zijn goedkoper, minder breed en minder hoog.

De standaardafmetingen zijn dan 1 meter breed en 10 centimeter hoog. Dit is uitstekend voor gewoon gebruik en het beoefenen van sporten.

Wil je de opblaasbare turnmat voor serieuzer oefenen gebruiken? Misschien ben je een ervaren turner of wil je professioneel gaan tuimelen?

Dan wil je een airmat die dikker en breder is. De professionele airtracks voor turnen zijn bijvoorbeeld 1 meter 40 breed en 20 centimeter hoog. Ze zijn ook een stuk duurder, uiteraard.

3. Hoe blaas je de airtrack op?

Een praktisch punt om rekening mee te houden is het opblazen van de airtrack. Dit is niets anders dan een groot luchtbed of luchtkussen en dat wil je niet met je mond doen.

Een handpomp maakt het al wat gemakkelijker, maar een elektrische pomp neemt je het meeste werk uit handen.

Je kunt een airtrack kopen waarbij je een pomp krijgt. Deze hoef je dan niet extra aan te schaffen en je weet zeker dat hij past. Bij sommige airtrack merken krijg je zelfs een elektrische pomp.

Tip: je bepaalt zelf de veerkracht van je airtrack door hem tot een bepaalde luchtdruk op te blazen. Daarom staat er ook altijd een maximale dikte en niet een vaste dikte vermeld.

4. Waar wil je de airtrack voor gebruiken?

Een andere belangrijke factor om mee te nemen als je een airtrack gaat kopen is waar je deze voor wilt kunnen gebruiken. Zoek je een airtrack voor turnen, dan moet deze er anders uitzien dan een airtrack voor yoga of krachtoefeningen.

Een opblaasbare turnmat moet vooral lang zijn. Je moet hem hard kunnen opblazen, zodat hij minder als een luchtkussen en meer als een harde mat voelt. Een airmat voor yoga of krachtoefeningen mag minder lang zijn.

En wil je een airmat kopen voor vechtsporten, dan is het handig als deze breed is of als je meerdere airtracks naast elkaar kunt leggen voor een grotere ondergrond.

5. Varianten op de airtrack

Behalve de standaard airtracks van 3, 4 of 5 meter lang, zijn er ook alternatieven. Eén daarvan, de trampoline, hebben we al genoemd. Maar er zijn ook airtracks met andere afmetingen.

Zo kan je bijvoorbeeld kiezen over een mini airtrack. Dit is een klein rond kussen dat onder andere wordt gebruikt door turners of freerunners.

Je kunt ook investeren in een airbeam. Dit is een smallere en soms ook langere airtrack, die ook wel turnbalk wordt genoemd.

Turners gebruiken hem om balkoefeningen te doen zonder dat ze ervan af vallen. Dat is minder gevaarlijk waardoor turners veilig gewaagdere oefeningen doen.

Waar koop je een goede airtrack?

Airtracks zijn momenteel erg in trek. Het is dan ook niet lastig om deze te vinden. Er zijn ook voldoende airtrack merken waarbij je terecht kunt voor kwaliteit.

Voor een goede airtrack aanbieding is het internet de beste plek. Vergeet ook winkels zoals Action niet, die soms dit soort producten tijdelijk aanbieden.

Schaf je een goedkope airtrack aan, let dan vooral op de kwaliteit die je ontvangt. Een goedkopere airtrack met een goede prijs/kwaliteit verhouding zal toch langer meegaan.
Veelgestelde vragen

Wat kan je allemaal met een airtrack doen?

Airtracks zijn veel meer dan turnmatten alleen. Hier vind je een aantal ideeën van wat je er allemaal mee kunt doen: Tumbling/turnoefeningen, yoga, vechtsporten, krachtoefeningen, springen, bewegen en spelen en spelen in het water.

Hoe veerkrachtig zijn airtracks?

Door de luchtdruk van je airtrack aan te passen, maak je deze zo veerkrachtig als je zelf wilt. Met een lagere luchtdruk zijn ze als een luchtkussen en kan je er heerlijk op springen. Met een hogere luchtdruk zijn ze ideaal als schokabsorberende matten.