ATB fiets kopen? Alles wat je moet weten!

Wil je een ATB kopen? Zorg dan dat je je goed in de fiets verdiept. 

Op deze pagina vertellen we je alles over de ATB. We gaan in op de eigenschappen, voor wie de fiets geschikt is en de aspecten waar je op moet letten. 

Ook vertellen we je het verschil tussen een ATB en MTB. En geven we je enkele geschikte alternatieven. 

Wat is een ATB fiets?

De afkorting ATB staat voor all terrain bike. Dit wil zeggen dat de fiets geschikt is voor alle soorten ondergronden. De ATB is dus geschikt voor onverharde wegen, maar is ook een goede mountainbike voor op de weg. De ATB staat ook wel bekend als trekkingfiets

De eigenschappen van een ATB fiets

atb fiets

Je kunt de ATB zien als een mix tussen de stadsfiets en mountainbike. Een ATB fiets wordt gekenmerkt door bepaalde eigenschappen. Die eigenschappen maken de fiets veelzijdig en geschikt voor alle soorten ondergronden. We zetten de belangrijkste op een rijtje:

  • Full Suspension vering

De meeste all terrain bikes beschikken over dubbele vering. Zowel in de voorvork als achterop de fiets zit vering. De vering kan schokken goed opvangen, zodat je op een comfortabele manier kunt fietsen. 

  • All terrain banden

De banden van een ATB zijn breder dan die van een normale fiets. Ze hebben veel profiel en geven je daardoor grip op allerlei soorten wegen. 

  • Aluminium frame (meestal)

De all terrain bikes zijn meestal voorzien van een stevig aluminium frame. Aluminium is solide, stijf en licht van gewicht. 

Voor wie is de all terrain bike geschikt?

In principe kan de all terrain bike voor iedereen geschikt zijn. Met de ATB kun je alle kanten op. De fiets kan zowel verharde als onverharde ondergronden goed trotseren. Als je een veelzijdige sportieve fiets zoekt is de ATB dus een goede optie. 

De ATB bike kan zowel voor woon-werk verkeer als voor een avontuurlijke fietstocht worden gebruikt. Voor op vakantie is de ATB ook een erg handige fiets. De ATB bike is immers geschikt voor hellingen en onverharde wegen.

Een ATB fiets kopen: hier let je op

Wil je graag een ATB fiets kopen? Dan doe je er goed aan om informatie op te zoeken. Door je te verdiepen in de eigenschappen, kom je er achter wat je zoekt. Op die manier verklein je de kans op een miskoop. 

Versnellingen

Des te meer versnellingen er op de ATB zitten, des te beter je je snelheid instelt. De hoeveelheid versnellingen je hebt, hangt af van het aantal voor- en achterbladen. Als je veel versnellingen hebt, kun je je snelheid met precisie bepalen

Vering

Bij de ATB kies je tussen een hardtail of ATB met full suspension. Bij de meeste ATB fietsen is full suspension gebruikelijk. Dan zit er vering in de voorvork en achterop de fiets. De schokken worden op 2 plekken opgevangen, waardoor je een comfortabele fietservaring krijgt. 

Hardtail kan echter ook voordelen hebben. De hardtail fiets heeft alleen in de voorvork vering. De ergste schokken worden opgevangen.

Het ontbreken van vering achterop zorgt voor een lichter gewicht. Ook maak je meer snelheid doordat het frame van de ATB dan extra stijf is. 

Remmen

In het verleden werden all terrain bikes vaak voorzien van velgremmen. De velgremmen komen steeds minder voor. Terwijl ze nog steeds voordelen hebben. De velgremmen zijn eenvoudig in onderhoud en licht van gewicht

Tegenwoordig komen bij ATB bikes schijfremmen het meest voor. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen hydraulische en mechanische schijfremmen. 

Bij hydraulische schijfremmen kun je de hoeveelheid remkracht beter bepalen. De schijfremmen remmen met behulp van vloeistof. Ook is het mogelijk om krachtig te remmen. Het nadeel is dat onderhoud lastig is. 

Het remmen bij mechanische schijfremmen werkt met kabels. In tegenstelling tot hydraulische remmen, zijn deze remmen wel makkelijk te onderhouden. En dat onderhoud is ook nodig. Na lang gebruik moet je de kabels spannen om remkracht te behouden

Prijs

De prijs van een ATB begint al bij een paar honderd euro. De prijzen zijn erg uiteenlopend. Vergelijk de ATB bikes daarom goed op eigenschappen. En kijk of er acties of aanbiedingen zijn om een betaalbare ATB te kopen. 

Accessoires

Een groot voordeel van de ATB, is dat er meer accessoires op zitten. Denk bijvoorbeeld aan een bagagedrager of spatborden.

Ook verlichting of reflectoren kunnen voorkomen. Met name als je de fiets als stadsfiets gaat gebruiken, zijn die accessoires handig. 

Waar je daarnaast rekening mee moet houden, is het dragen van een helm. Dat wordt erg aangeraden als je op hoge snelheden gaat fietsen. Of als je de fiets op onverharde paden gaat gebruiken. 

Een ATB of MTB: Wat is het verschil?

Als mensen het over een ATB of MTB hebben, bedoelen ze vaak hetzelfde type fiets. Een stevige fiets met brede banden. Banden die veel grip hebben op allerlei ondergronden. De vele versnellingen helpen je met het op snelheid komen. En de vering zorgt voor rijcomfort. 

De afkorting MTB staat voor mountainbike. Maar wat is precies het verschil tussen de ATB en MTB? Dat zit hem in enkele eigenschappen

Voor een ATB is dubbele vering gebruikelijk. Terwijl je bij een MTB vaak alleen vering in de voorvork ziet. Dat wordt ook wel een hardtail mountainbike genoemd. 

Het stuur van de ATB staat daarnaast hoger dan dat van een mountainbike. Je zit daardoor wat meer rechtop. Waardoor je comfortabeler fietst. Bij een mountainbike zit het stuur meestal op dezelfde hoogte als het zadel. 

Daarnaast heb je bij een ATB bike meer accessoires. Je hebt bijvoorbeeld mogelijkheden om bagage mee te nemen op een bagagedrager. Er zitten spatborden op, reflectoren of verlichting. Dat is bij een MTB niet standaard het geval. Daarbij wordt er voor een zo licht mogelijk gewicht gegaan. 

Wat zijn geschikte alternatieven voor de ATB?

Er zijn nog meer fietsen die voor alle terreinen geschikt zijn. De gravelbike is bijvoorbeeld een goed alternatief. Dit is een sportieve fiets die veel weg heeft van een racefiets. Er bestaan ook elektrische gravelbikes.

Echter zijn de banden breder en is de geometrie anders. Hierdoor is de fiets ook geschikt voor onverharde wegen. 

Een andere optie is de fatbike. De fatbike heeft erg brede wielen. Het is een sportieve fiets waarmee je over veel soorten ondergronden kunt rijden. Voor extra snelheid kun je een elektrische fatbike kopen

Tot slot kan ook een elektrische mountainbike of elektrische ATB een leuk alternatief zijn. Dit zijn stevige fietsen met opties voor alle terreinen. Met de elektrische ondersteuning maak je net wat meer snelheid. 

Waar te koop?

Benieuwd waar je een ATB fiets kan kopen? Bekijk het aanbod bij de onderstaande aanbieders. Beide winkels hebben regelmatig ATB fietsen in het assortiment.
Veelgestelde vragen

Wat is beter: een ATB of MTB?

Welke fiets beter is, ligt aan jouw persoonlijke wensen. De fietsen hebben veel overeenkomsten. Enkele verschillen staan centraal. De ATB is erg veelzijdig en comfortabel. Je zit erg rechtop en de fiets beschikt over meer handige accessoires dan de MTB. Een MTB komt juist weer extra goed van pas bij onverharde wegen. Het frame is nog meer voor geschikt. 

Is een ATB geschikt voor op de weg?

Ja, je kunt met de ATB zowel op verharde als onverharde wegen fietsen.