Baanfiets kopen? Zo vind je de beste baanwielren fiets!

Ben je op zoek naar een baanfiets? Dan helpen wij je daar graag bij op weg. 

In dit artikel vertellen we je hoe je de beste baanwielren fiets kunt vinden. Om je een goed beeld te geven, zetten we eerste de eigenschappen onder elkaar.

Vervolgens vertellen we je waar je op moet letten, wat alternatieven zijn en waar je de baanfiets koopt. 

Welke eigenschappen heeft een baanfiets?

Normale racefietsen zijn niet geschikt voor een wielerbaan. Daarom is de baanfiets geïntroduceerd. De baanfiets is speciaal ontworpen op het baanwielrennen. De fietsen zijn stijf, aerodynamisch en snel. Dat komt door verschillende eigenschappen. 

Het frame van de baanfiets heeft een andere geometrie. Het stuur staat vergeleken met andere racefietsen in een andere hoek. Ook de stuurbreedte verschilt

De achtervork is geheel naar achteren gericht. De fiets heeft daarnaast een brede velg en soms een gesloten achterwiel.

Het bijzondere is daarnaast, dat de baanfiets geen remmen en geen versnellingen heeft. De trappers zitten direct op de wielen aangesloten. Er is geen vrijloop. Op de baan kun je daardoor maximaal snelheid maken. Remmen is niet nodig. 

Baanfiets kopen: Hier let je op

Bij het kopen van een baanfiets zijn er een aantal aspecten waar je op kunt letten. Wij zetten een aantal punten voor je op een rijtje. 

Merk

Baanwielren fietsen zijn er van verschillende merken. Voor een betrouwbare baanfiets ga je voor een bekend A merk. Ook van bekende racefiets merken worden er baanfietsen op de markt gebracht. 

Materiaal

De materialen die voor baanfietsen het meest voorkomen zijn aluminium en carbon. Aluminium is erg stevig, vrij licht en kan niet snel kapot. Carbon is nog lichter, stijver en levert meer rijcomfort op. Daar staat tegenover dat carbon ook duurder is. 

Er zijn baanfietsen waarbij zowel aluminium als carbon wordt gebruikt. Carbon zit dan bijvoorbeeld in de voorvork. En de rest van het frame is van aluminium. Een carbon voorvork is extra stijf, licht en kan schokken opvangen. 

Gewicht

Daarnaast kun je ook op het gewicht van de baanfiets letten. Over het algemeen geldt bij racefietsen dat je met een lichte racefiets meer snelheid maakt. Het lichte gewicht is makkelijker bij het opstarten en haalt hogere snelheden. 

Wat zijn de alternatieven voor een baanfiets?

Als je op zoek bent naar een snelle racefiets, zijn er meer opties dan de baanfiets. Een aero racefiets is er bijvoorbeeld ook op snelheid ontworpen. Bij het fietsen op deze racefiets wordt de lucht optimaal langs je geleid. De aerodynamische geometrie zorgt voor snelheid. 

Voor een fiets waar je het langer op vol kan houden is een endurance racefiets een betere optie. De endurance racefiets is ontworpen op rijcomfort. Als je lange ritten gaat maken is dit een prettige racefiets. 

Bovendien kan ook een normale racefiets of een lichte racefiets geschikt zijn. Ook met deze fiets kun je immers snelheid maken. Al helemaal als de fiets licht is van gewicht en veel versnellingen heeft. 

Waar koop je een baanfiets?

Wil je een baanfiets kopen? Dat kan online en in fysieke winkels. Het voordeel van kopen in een fysieke winkel is dat je al een beter beeld van de fiets krijgt.

De baanfiets kun je alvast uitproberen. Daardoor ben je verzekerd van een betrouwbare koop. Ook kun je in de winkel geadviseerd worden door een specialist

Ga je een baanfiets online kopen, let er dan op dat je dat bij een betrouwbare partij doet. Snelle levering is wel zo fijn. Kijk of de baanfiets naar keuze op voorraad is, dat maakt de levertijd sneller. 

En vergelijk de prijzen van fietsen tussen webshops. Wellicht zijn er goede aanbiedingen.  



Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een baanfiets en een racefiets?

De baanfiets is speciaal ontworpen op het baanwielrennen. Een baanfiets heeft geen remmen, geen versnellingen en een andere geometrie. Het stuur staat in een andere hoek ten opzichte van het frame. 

Hoe rem je met een baanfiets?

Een baanfiets heeft geen remmen. Dat afremmen werkt dus op een andere manier. Als fietser moet je steeds langzamer gaan trappen. Daarnaast stuur je de fiets op de baan de hoogte in.







Meer over racefietsen: