Een baby fietshelm biedt een grote uitkomst als je regelmatig met je baby op de fiets naar buiten gaat.
Ook als je baby zijn of haar eerste loopfietsje of driewieler krijgt, is een goede fietshelm voor baby’s een hele zorg minder. Er zijn al fietshelmen voor baby’s van 1 jaar.
Waarop moet je letten als je een baby fietshelm gaat kopen? Wat zijn de beste baby helmpjes die momenteel te koop worden aangeboden? Lees verder en je krijgt alle antwoorden.
Top 5: De beste baby helmpjes van dit moment
Voordat we uitgebreid ingaan op de aandachtspunten om op te letten als je een babyhelm voor op de fiets gaat kopen, bekijken we eerst de beste baby helmpjes van dit moment. Deze 5 komen dan om verschillende redenen het beste uit de test.
1. De beste fietshelm baby van 8 maanden: Melon Fietshelm Toddler Robin & Miez
Deze baby helm kan worden ingesteld op een hoofdmaat van 44 tot en met 50 centimeter. Dat betekent dat hij geschikt is voor de kleinste baby’s, van circa 6 tot 9 maanden.
Hij groeit mee tot het kindje zeker 3 jaar oud is. Hij is verkrijgbaar in een jongens en een meisjes versie en is extra lichtgewicht en comfortabel.
👍 Voordelen:
- XXS-fietshelm hoofdmaat 44 – 50 cm.
- Voor de kleinste baby’s tot ca. 3 jaar.
- Y-FIX pasvorm systeem.
- Lichtgewicht (200 gram).
- Achterlicht met oplaadbare batterij.
👎 Nadelen:
- Prijzig.
2. De beste fietshelm baby van 9 maanden: Scoot and Ride XXS-S
Kindjes van 9 maanden hebben gemiddeld een hoofdomvang van 46 centimeter. Voor hen is alleen de kleinste helm voldoende.
Deze fietshelm van Scoot and Ride kan worden ingesteld op een hoofdmaat van 45 centimeter tot en met 51 centimeter. Het is de perfecte eerste baby fietshelm waar hij of zij jaren gebruik van kan blijven maken.
👍 Voordelen:
- XXS-fietshelm vanaf hoofdmaat 45 cm.
- Voor de kleinste baby’s tot ca. 4 jaar.
- LED-lampje op de achterkant.
- Veiligheidsnorm EN1078.
- Lichtgewicht (300 gram) en comfortabel.
👎 Nadelen:
- Geen grote nadelen.
3. De beste fietshelm baby van 10 maanden: Chillafish Bobbi kinderhelm XS
Houd je van een klassieke helm die je baby van 10 maanden beschermt? Dan is deze Bobbi kinderhelm van Chillafish vast wat voor jou.
Hij kan worden ingesteld op een hoofdmaat van 45 tot 50 centimeter en heeft een uitstekend ventilatiesysteem. Deze baby helm is in verschillende kleuren te krijgen en heeft een schitterende vormgeving.
👍 Voordelen:
- Fietshelm XS (45 – 50 cm).
- Mooi klassiek design.
- Goede ventilatie.
- Drievoudig gecertificeerd voor o.a. fietsen en skaten.
- Te krijgen in een aantal verschillende kleuren.
👎 Nadelen:
- 500 gram, dus aan de zware kant.
4. De beste babyhelm fiets voor jongens: Nutcase fietshelm baby Nutty Galazy Guy XXS
Veel fietshelmen zijn tegenwoordig unisex, maar er zijn ook typische baby fietshelmpjes voor jongens. Deze XXS fietshelm van Nutcase is geschikt voor baby’s vanaf 1 jaar en kan worden uitgeschoven van 48 centimeter tot 52 centimeter.
Hij heeft een mooi ruimte thema en is van alle gemakken voorzien op het gebied van comfort en veiligheid.
👍 Voordelen:
- Fietshelm XXS (48 – 52 cm).
- Leuk ruimte thema voor jongens.
- Maximaal comfort.
- CPSC-gecertificeerd.
- Lichtgewicht.
👎 Nadelen:
- De duurste helm uit de top 5.
5. De beste baby fietshelm voor meisjes: Alpina helm Ximo Disney Frozen II
Welk meisje wil er nu niet met een Frozen II helm op de fiets zitten? Deze helm voor baby’s van Alpina is geschikt voor een hoofdmaat van 45 tot 49 centimeter. Hij is niet alleen mooi, maar ook veilig en comfortabel.
👍 Voordelen:
- Fietshelm XXS (45 – 49 cm).
- Baby fietshelm in Frozen II thema.
- Optimaal comfort met het Run System Classic Slide.
- Optioneel lichtje achterop.
- Ventilatie met behoud van uv-bescherming
👎 Nadelen:
- Wat doe je als het meisje niet meer gek is van Frozen?
Heb je wel een fietshelm voor je baby nodig?
Veiligheid staat voorop en zelfs baby’s hebben baat bij een goede fietshelm. Wil je een loopfiets voor je baby aanschaffen? Dan zal deze er vooral in het begin nog regelmatig af vallen. Met een goede baby helm bescherm je het hoofdje van jouw kindje het beste.
Je mag je baby in Nederland pas op de fiets meenemen als ze een tijdje zelfstandig rechtop kunnen zitten. Er is geen officiële regel voor het dragen van een fietshelm voor baby’s.
De meeste ouders kiezen er echter voor om wel een babyhelm te gebruiken op de fiets. De baby is met de beste fietshelm optimaal beschermd in het geval van een val of ongeluk.
Waarop moet je letten als je een baby fietshelm gaat kopen?
Een baby fietshelm koop je niet zomaar. Je wilt een helm die nu past, comfortabel en veilig is. Tegelijkertijd wil je een baby helm die de komende jaren met het kindje meegroeit.
Let daarom op de volgende aandachtspunten en je vindt een perfecte fietshelm waar jouw baby vele jaren gebruik van maakt.
1. De maat van het hoofd
Het beste neem je zelf de maat van het hoofdje van je baby op. Bij de fietshelmpjes voor baby’s wordt meestal duidelijk aangegeven voor welke hoofdmaat hij geschikt is. Het betreft dan de omtrek in centimeters.
Met het onderstaande stappenplan neem je deze maat zelf gemakkelijk op.
- Gebruik je meetlint.
- Meet de omtrek van het hoofd vanaf 2,5 centimeter boven de wenkbrauwen van je kindje.
- Deze omtrek is de hoofdmaat in centimeters die bij de productspecificaties wordt aangehouden.
Deze tabel geeft ongeveer aan welke hoofdmaat bij welke leeftijd gemiddeld is. Let op: dit is alleen een richtlijn en er zijn altijd kinderen die een grotere of kleinere hoofdomtrek hebben.
Leeftijd baby | Gemiddelde hoofdomtrek |
6 – 9 maanden | 45 centimeter |
9 – 12 maanden | 46 centimeter |
12 – 18 maanden | 47 centimeter |
2. Bewijs van veiligheid
Ook al zijn fietshelmpjes voor baby’s niet verplicht, het is wel fijn als je bewijs hebt van kwaliteit. De beste manier om te achterhalen of een fietshelm voor jouw baby veilig is, is door de certificeringen te controleren. Er zijn er in dit geval een aantal.
- CE-certificering: dit is het Europese keurmerk voor kwaliteit en veiligheid.
- ASTM, CSPC en EN: de certificeringen van de American Society for Testing and Materials, de Consumer Product Safety Commission-standaard en de European Normalisation. Deze laatste is in Europa het meest relevant.
- EN1077 en EN1078: beide EN-normen zijn een goede indicatie van veiligheid. Hoe lager het nummer, hoe beter de helm in staat is om klappen op te vangen.
3. Comfort: Ventilatie en pasvorm
Het is belangrijk dat de babyhelm voor op de fiets goed ventileert. Anders kan het hoofdje van de baby erg warm worden en dat is niet comfortabel.
Tegelijkertijd mogen er geen grote gaten in zitten, want dan kunnen de zonnestralen de hoofdhuid bereiken. Een goed ventilatiesysteem is essentieel voor het draagcomfort.
De meeste babyhelmpjes voor op de fiets kunnen op maat worden ingesteld. Dat is niet alleen belangrijk voor het comfort, maar ook voor de veiligheid.
Het is de bedoeling dat het fietshelmpje goed op het hoofdje van de baby kan worden vastgezet en dat de helm niet af kan zakken. Tegelijkertijd mag hij niet te strak zitten want dat kan het hoofdje juist beschadigen in plaats van beschermen.
Verschillende leveranciers hanteren verschillende systemen voor ventilatie en bevestiging op het hoofd. Het is goed om na te trekken wat ze doen op het gebied van comfort. Je kunt dan bijvoorbeeld voor een magnetische sluiting te kiezen.
4. Het gewicht
Eén van de specificaties die nogal eens over het hoofd wordt gezien als mensen een fietshelm voor hun baby aanschaffen is het gewicht ervan. Maar als jij je een baby voorstelt die pas net zijn of haar hoofd op kan houden, wordt dit een zeer belangrijk punt.
De meeste fietshelmen voor baby’s wegen dan ook maar een paar 100 gram. Meer dan 300 gram is al lastig voor het kindje. Vooral bij hele jonge baby’s kies je daarom voor een fietshelm van het lichtste gewicht.
5. Het uiterlijk
Als laatste wil je ook een mooie baby helm. Deze gaat namelijk een aantal jaren mee. De meeste fietshelmen voor baby’s zijn geschikt voor kinderen van 1 tot 4 jaar. Dat betekent dat deze hem een lange tijd met plezier moet dragen.
Zorg er dus voor dat de baby fietshelm mooi is en een uiterlijk heeft dat na een aantal jaren nog steeds in trek zal zijn. Een echt trendy helm kan na een tijdje uit de mode raken.
Hetzelfde geldt voor een helm met een bepaald thema. Denk ook even na over de lange termijn, als je een fietshelm voor je baby gaat kopen.
Waar koop ik een goede fietshelm voor mijn baby?
Een goede fietshelm voor jouw baby vind je bij online warenhuizen en speciaalzaken. Sportwinkels hebben ze vaak ook, net zoals outdoorzaken. Kies je ervoor om de fietshelm voor je baby online te kopen, dan kan je daar de beste aanbiedingen verwachten.
Met de informatie die je hier gekregen hebt, kies je vast een ideale fietshelm uit die jouw baby optimaal beschermt.
Veelgestelde vragen
De Consumentenbond heeft (nog) geen test uitgevoerd op fietshelmen voor baby’s. Op de website vind je wel informatie en tips over het aanschaffen van een fietshelm voor kinderen.
In Nederland is een fietshelm niet verplicht voor baby’s. Het is wel verstandig om in een helm te investeren als je de baby regelmatig op de fiets wilt meenemen. Ook als je baby een loopfiets heeft zal een helm heel wat tranen vermijden.
Je mag een baby meenemen in een fietsstoeltje vanaf het moment dat deze een langere tijd zelfstandig rechtop kan zitten. Vanaf dan mag hij of zij ook een fietshelm dragen. De kleinste maten voor baby fietshelmpjes beginnen bij een hoofdomtrek van 44 centimeter.
Meer voor baby’s: