Babydrager kopen? Dit zijn de 5 best geteste babydragers

Comfortabel wandelen met je kleintje doe je met een babydrager. Ben je op zoek naar een babydrager, maar weet je niet waar je op moet letten bij de aanschaf ervan? In dit artikel kom je erachter!

We bespreken onder andere welke verschillende soorten babydragers er zijn. Ook de belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van een baby draagzak nemen we met je door.

Laten we echter beginnen met de 5 beste baby dragers uit onze test:

  1. De beste babydrager uit onze test – Tula Free To Grow Baby Draagzak
  2. Als beste buikdrager getest – Tula Explore Discover Baby Draagzak
  3. Meest geschikte rugdrager voor je baby – Deuter Kid Comfort Kinderdrager
  4. Beste heupdrager uit de test – Wildride Basic Draagzak
  5. Best geteste baby draagdoek – ByKay Stretchy Wrap Deluxe Draagdoek

Top 5 beste babydragers op een rij

Om je te helpen de beste keuze te maken hebben we verschillende soorten babydragers voor je getest. Per soort hebben we de beste in een toplijst verwerkt.

De 5 beste babydragers uit onze test hebben we hieronder voor je uitgelicht.

1. De beste babydrager uit onze test – Tula Free To Grow Baby Draagzak

Laten we meteen beginnen met de beste uit de test: de razendpopulaire Tula Free To Grow. Deze draagzak kun je direct na de geboorte gebruiken en hebben we natuurlijk niet voor niets als winnaar uitgeroepen.

Voor optimaal draagcomfort is de ergonomische buikdrager op allerlei manieren eenvoudig te verstellen. Hierdoor kun je hem steeds aanpassen op de groei van je kindje.

Hij is verkrijgbaar in talloze kleurencombinaties. En wat hem helemaal geliefd maakt is dat je hem ook als rugdrager kunt gebruiken!

👍 Voordelen:

  • Multifunctioneel
  • Ergonomisch gevormd
  • Gewatteerde schouderbanden en heupriem
  • Eenvoudig verstelbaar

👎 Nadeel:

  • Prijs, aan de hoge kant




2. Als beste buikdrager getest – Tula Explore Discover Baby Draagzak

Als beste buikdrager hebben we de Explore Discover Baby draagzak van Tula gekozen. Deze ergonomische babydrager kan op verschillende manieren gedragen worden. Uniek is dat hij de mogelijkheid biedt om je baby naar voren te laten kijken.

Dankzij een handig knopensysteem kun je de grootte van de draagzak makkelijk aanpassen. Dit zorgt ervoor dat je baby altijd voldoende ondersteuning krijgt, wel zo veilig.

👍 Voordelen:

  • Ergonomisch gevormd
  • Kan ook als rugdrager gebruikt worden
  • Makkelijk aanpasbaar
  • Gewatteerde schouderbanden en heupriem
  • Opbergzakje voor kleine benodigdheden

👎 Nadeel:

  • Prijs, aan de hoge kant




3. Meest geschikte rugdrager voor je baby – Deuter Kid Comfort Kinderdrager

Als je van plan bent lange wandelingen te maken is de Deuter Kid Comfort babydrager perfect. Deze rugdrager is ontworpen voor comfortabele wandelingen, voor zowel jou als je baby.

Hij is licht van gewicht en heeft een maximaal draagvermogen van 22 kilogram. Hiernaast kun je nog 2 kilo aan bagage meenemen.

VariFlex-stabilisatoren ontlasten je heupen en het ventilerende rugsysteem biedt extra comfort. Ook fijn: hij is eenvoudig verstel- en aanpasbaar!

👍 Voordelen:

  • Ontworpen voor optimaal draagcomfort
  • Inclusief zonnebescherming
  • Frame is opvouwbaar
  • Eenvoudig te verstellen

👎 Nadelen:

  • Pas te gebruiken als je baby zelfstandig kan zitten
  • Prijs, aan de hoge kant




4. Beste heupdrager uit de test – Wildride Basic Draagzak

Neem je baby overal comfortabel mee naartoe met de Wildride Basic draagzak. Deze heupdrager is ergonomisch gevormd en ontworpen voor optimaal draagcomfort.

In de draagband zit een kussentje verwerkt, waardoor je schouders ontlast worden. En dankzij een extra elastieken bevestiging zit je kindje veilig en geborgen in de heupdrager.

👍 Voordelen:

  • Scherp geprijsd
  • Gemaakt van zacht materiaal
  • Ergonomisch gevormd
  • Schouderkussen biedt extra comfort
  • In meerdere kleuren verkrijgbaar

👎 Nadelen:

  • Te gebruiken vanaf 9 maanden
  • Alleen geschikt als je kindje zelfstandig kan zitten




5. Best geteste baby draagdoek – ByKay Stretchy Wrap Deluxe Draagdoek

Je baby heerlijk dichtbij je dragen doe je met de Stretchy Wrap Deluxe draagdoek van ByKay. De draagdoek is gemaakt van zacht katoen waarin je kindje zich heerlijk kan verschuilen.

Dankzij het rekbare materiaal kun je hem op iedere gewenste manier comfortabel vastknopen. Zo ervaar je optimaal draagcomfort als je samen met je kleintje op pad gaat.

👍 Voordelen:

  • Zachte stof geeft je baby een veilig en geborgen gevoel
  • Rekbaarheid maakt het makkelijk de doek op verschillende manieren vast te knopen

👎 Nadelen:

  • Het vastknopen kan in het begin even wennen zijn
  • Prijs, voor een draagdoek aan de hoge kant




Verschillende soorten babydragers

Voor het veilig en comfortabel meedragen van je baby kun je uit verschillende soorten babydragers kiezen.

Zo zijn er bijvoorbeeld voorgevormde draagzakken die je over je schouders draag, maar ook draagdoeken die je vastknoopt zijn een optie.

We nemen de verschillende soorten baby draagzakken hieronder met je door.

Voorgevormde draagzakken

Wat betreft voorgevormde draagzakken heb je eigenlijk 3 opties: buikdragers, heupdragers en rugdragers:

  • Buikdragers zijn perfect voor het vervoeren van kleine baby’s. Je kindje draag je namelijk lekker dicht tegen je aan, wat je baby een veilig en geborgen gevoel geeft. Vaak zijn buikdragers ergonomisch gevormd, wat bijdraagt aan het comfort voor zowel jou als je baby. Het grootste voordeel aan dit type babydrager is bewegingsvrijheid: je kunt je armen namelijk vrij bewegen.
  • Heupdragers zijn ideaal als je baby wat groter of zwaarder is. Het kan voor jou namelijk een stuk minder comfortabel worden om meer gewicht op je buik te dragen. Heupdragers zijn net als buikdragers eenvoudig in gebruik en dankzij de goede gewichtsverdeling voelt dit als een natuurlijke manier om je kindje te dragen. Dit type babydrager wordt overigens wel pas aangeraden te gebruiken als je kindje zelfstandig kan zitten.
  • Rugdragers zijn eigenlijk een soort van rugzak waar je je baby in kunt plaatsen. Dit is de perfecte optie als je op vakantie gaat of als je van plan bent langere wandeltochten te maken. Vaak bieden rugdragers namelijk extra opbergruimte om bijvoorbeeld luiers, eten, drinken of extra kleertjes mee te nemen. Geadviseerd wordt om je baby pas in een rugdrager te vervoeren als ze zelfstandig kunnen zitten.

Draagdoeken

Het bij je dragen van je kindje in een draagdoek heeft meerdere voordelen. Zo zijn ze ten opzichte van voorgevormde draagzakken budgetvriendelijker en lichter van gewicht.

Maar ook het dragen van je baby in een doek is een stuk minder zwaar voor jou. Bij het goed vastknopen wordt het gewicht van je baby namelijk goed verdeeld. Hierdoor zul je minder snel last krijgen van je rug of armen, zeker als je je baby zonder doek draagt.

Persoonlijke voorkeuren

Binnen bovengenoemde soorten babydragers heb je dan ook weer de keuze uit de positie van je kindje. Zo heb je draagzakken waar je kindje met het gezicht op je borst rust. In andere draagzakken kan je baby juist weer naar voren kijken.

Eigenlijk moet je bij het kopen van een babydrager voor jezelf beslissen welke eigenschappen jij belangrijk vindt.

Een voorgevormde draagzak is praktisch, eenvoudig in gebruik en heeft vaak meer opties. Denk hierbij aan verstelbare draagbanden of extra opbergruimte. Een draagdoek die je met knopen vastmaakt is goedkoper, maar wel iets minder gebruiksvriendelijk.

De voor- en nadelen van een babydrager

De grootste voordelen van een babydrager zijn het comfortabel en veilig dragen van je kindje.

Uit onderzoek is gebleken dat baby’s minder vaak huilen als je ze dichtbij draagt en laat deelnemen aan je dagelijkse activiteiten. Baby’s voelen zich namelijk geborgen door het voelen van je lichaamswarmte en je hartslag.

Het is natuurlijk ook voor jou praktisch: je draagt je kindje dichtbij én hebt je handen vrij. Ook neemt een baby draagzak een stuk minder ruimte in beslag, zeker ten opzichte van een buggy of kinderwagen bijvoorbeeld.

Om je beter te kunnen informeren splitsen we de verschillende soorten hieronder voor je op. Per type babydrager vind je de grootste voor- en nadelen.

Buikdrager

👍 Voordelen:👎 Nadelen:
Je kindje voelt zich veilig en geborgen omdat ‘ie dicht tegen je aan ligtNet na de bevalling, zeker als je een keizersnede hebt gehad, kan een buikdrager te veel belasting zijn voor je buik of buikspieren
Je hebt je handen vrij, waardoor je je dagelijkste activiteiten gewoon kunt uitvoerenAls je kindje te groot of te zwaar wordt, zal het oncomfortabel worden om je baby in een buikdrager te vervoeren
Ze zijn ergonomisch gevormd, waardoor het gewicht van je baby goed verdeeld wordt over je heupen en schouders. Dit maakt het een comfortabele manier om je baby te dragen 
Ze bieden ondersteuning van het hoofdje en zijn comfortabel om in te zitten 
Het is voor je baby een ontspannen manier om gedragen te worden 
Je kunt een buikdrager gebruiken direct na de geboorte van je baby 

Heupdrager

👍 Voordelen:👎 Nadelen:
Heupdragers zijn gebruiksvriendelijk en zijn eenvoudig en snel om te doenHeupdragers kun je pas gebruiken als je kindje zelfstandig kan zitten
Het gewicht van je baby wordt goed verdeeld, waardoor je rechtop kunt lopen en geen last van je rug krijgt 
Dankzij het ergonomische design ervaar je optimaal draagcomfort bij het dragen van je baby. Ook voor je baby is het comfortabel om in een heupdrager te zitten 
Ideaal als je baby wat groter of zwaarder is, zodat je het gewicht niet meer op je buik hoeft te dragen 

Rugdrager

👍 Voordelen:👎 Nadelen:
Er zijn veel soorten rugdragers in verschillende prijsklassen, waardoor je er altijd wel een rugdrager kunt vinden die aan je eisen en wensen voldoetRugdragers bieden minder goede ondersteuning opzij. Hierdoor zijn ze echt pas geschikt als je kindje zelfstandig kan zitten. Anders loop je het risico dat je baby scheef gaat zitten of onderuitzakt
Rugdragers zijn vaak voorzien van extra opbergruimte, waardoor je je benodigdheden mee kunt nemen. Wel kun je vaak maar maximaal 4 kilogram extra bagage meenemenHet gewicht van je kindje wordt anders verdeeld in een rugdrager, waardoor je soms het gevoel kunt hebben je balans te verliezen. Hier moet je echt even aan wennen
Je kindje heeft meer bewegingsruimte en kan lekker om zich heen kijkenRugdragers zijn zwaarder in gewicht
Rugdragers kunnen uitgebreid worden met allerlei accessoires. Denk hierbij aan een zonneklep bijvoorbeeld 

Draagdoek

👍 Voordelen:👎 Nadelen:
Gemaakt van eenvoudig te knopen materiaal, vaak elastisch. Dit maakt ze ook lichter van gewichtAls je de draagdoek niet op de juiste manier vastknoopt kun je last krijgen van je rug
Goedkoper ten opzichte van de andere soorten babydragersZe zijn niet ergonomisch gevormd zoals een heupdrager bijvoorbeeld. Hierdoor kunnen ze soms wat oncomfortabel aanvoelen
Je draagt je baby lekker dicht bij je. Dat is niet alleen fijn voor jou, maar geeft je baby ook een veiliger gevoel. 
Je hebt je handen vrij, waardoor je niet inlevert op bewegingsruimte 
Een draagzak is de perfecte manier om na je bevalling te ‘bonden’ met je baby 

Aandachtspunten bij het kopen van een babydrager

Om een miskoop te voorkomen moet je een aantal belangrijke punten in je achterhoofd houden bij het aanschaffen van een babydrager. De veiligheid van je kindje staat natuurlijk voorop.

Controleer dan ook altijd vanaf hoeveel maanden hij geschikt is, maar ook wat het maximale draagvermogen is. Als je kindje te groot of het maximale draagvermogen overschrijdt, dan kun je misschien beter kijken naar een kinderdrager.

Verder is het belangrijk dat de babydrager goed bij je past en comfortabel draagt. Een ergonomische pasvorm is dan ook van belang voor jezelf en de juiste ondersteuning van je baby. Is hij te groot, dan kan je baby onderuitzakken of scheef gaan hangen.

Is hij niet verstelbaar? Dan kan het zijn dat je het gewicht van je baby niet goed kunt verdelen. Hiermee loop je weer het risico op rugklachten of blessures.

Hier koop je goede babydragers voor je kindje

Goede babydragers kun je kopen bij diverse winkels. De grootste kans op slagen heb je bij een gespecialiseerde babywinkel. Hier kun je allerlei soorten in verschillende prijsklassen vinden.

Als je liever vanuit huis shopt kun je online ook bij veel aanbieders terecht. Bij onderstaande winkels kun je het hele jaar door de beste babydragers kopen. En als je geluk hebt, vind je er misschien wel één in de aanbieding!