Balkon BBQ kopen? Top 10, Tips & Aandachtspunten

Heb je een balkon? En wil je toch lekker kunnen barbecueën? Dat kan met een balkon bbq. De balkon barbecue is speciaal gemaakt voor het barbecueën op een balkon.

De bbq is compact, stabiel en heeft vaak een veilige deksel. 

In dit artikel vertellen we je alles over de balkon BBQ. En dat begint bij een overzicht van de beste balkon barbecues.

Wij selecteerden de 10 beste bbq’s voor op het balkon. Zodat je zelf niet eindeloos hoeft te zoeken. 

Daarna gaan we in op de eigenschappen die een bbq geschikt maken voor het balkon. En vertellen we je welke soorten het best zijn.

Daarna zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rij. En ontdek je welke regels er zijn voor een bbq op het balkon. 

De 10 beste balkon barbecues

In de zoektocht naar een goede balkon bbq, kun je veel soorten tegenkomen. De meeste bbq winkels hebben ze wel op voorraad. De volgende 10 zijn van goede kwaliteit en stellen niet teleur.

Ze zijn gebruiksvriendelijk, compact en ideaal voor op het balkon:

  1. Yakiniku Compact
  2. Boretti Terzo
  3. Big Green Egg MiniMax
  4. Cobb Pro Compact
  5. Cosy&Trendy BBQ
  6. Everdure Cube
  7. Barbecook Loewy 40
  8. LotusGrill Classic
  9. Weber Go-Anywhere
  10. MaxxGarden Houtskool bbq

Wanneer is een barbecue geschikt voor het balkon?

Voor het barbecueën op een balkon wordt in ieder geval een bbq met deksel aangeraden. Een deksel biedt de nodige veiligheid. Als de vlammen uitbreken, plaats je de deksel op de bbq en doof je het geheel. 

Daarnaast is een deksel fijn om hevige rook tegen te gaan. Op een balkon wil je jouw buren niet met rook belasten. Een deksel vermindert de hoeveelheid rook die tijdens het barbecueën ontstaat. 

Bovendien komt een kleine bbq op het balkon vaak beter van pas dan een grote bbq. Op een balkon heb je vaak namelijk beperkte ruimte. Dan komt een compacte barbecue of zelfs een tafel bbq soms beter uit. 

Wegens de beperkte ruimte is het tevens een pluspunt als de buitenkant van de bbq hittebestendig is. Op dat moment kun je je niet aan de buitenkant verbranden.

Dat is het geval bij een keramische bbq. En soms zie je bij andere soorten bbq’s dat er een speciale hittebestendige laag is aangebracht. 

Soorten balkon BBQ’s

De ene bbq is geschikter voor op het balkon dan de ander. De volgende soorten zijn handig om op een balkon te gebruiken.

Ze zijn bij de meest bekende bbq merken in het assortiment te vinden:

Kogel BBQ op balkon

De kogel barbecue is handige voor op het balkon. Dat komt enerzijds door de stabiliteit. De kogel bbq heeft 3 of 4 stevige poten. En anderzijds doordat de kogel bbq een deksel heeft. Ook is de kogel bbq relatief klein van formaat. Dat is handig voor op een balkon. 

Egg BBQ balkon 

De egg bbq is op het balkon ook aan te raden. Dit staat ook wel bekend als de kamado bbq. De egg is gemaakt van keramiek en kan volledig worden afgesloten.

Het type bbq rookt daardoor amper. En is hittebestendig. De buitenkant van de bbq warmt niet op. Daarnaast zijn ze er in kleine formaten

Hang BBQ voor het balkon

Wat je ook tegen kunt komen, is de hang bbq. Een hang bbq kun je aan de reling van het balkon bevestigen. Op die manier hangt de bbq als het ware aan het balkon. Het heeft de vorm van een bloembak

Het is een fijne optie als je weinig ruimte hebt voor de barbecue. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om een plank aan het balkon te bevestigen. En daar een kleine bbq op te plaatsen. Daardoor heb je ook een soort balkon bbq die hangt. 

Opvouwbare BBQ

Een compacte optie is ook de opvouwbare bbq. Dit type bbq zet je meestal alleen neer als je hem nodig hebt. Met beperkte ruimte op je balkon is dat erg handig. 

Door het inklappen is het formaat van de bbq erg goed te verkleinen. Je bergt de inklapbare bbq eenvoudig op en tovert hem tevoorschijn als je hem nodig hebt. 

Draagbare BBQ

Nog zo’n fijn model voor op het balkon, is de draagbare bbq. Dit type is goed te verplaatsen. En gebruik je dus ook waar en wanneer je hem nodig hebt. De draagbare bbq is compact genoeg voor het gebruik op een balkon. 

Tafel BBQ

Als je een bbq voor op het balkon zoekt, kom je vaak bij een kleine bbq uit. Dat is nu eenmaal handig als je een kleine oppervlakte hebt om de bbq neer te zetten. Een leuke variant op de kleine bbq is de tafel bbq. Die is zo klein, dat hij op tafel gezet kan worden. 

BBQ op balkon? Tips en aandachtspunten

Wil je gaan barbecueën op het balkon? En daarvoor een mooie bbq aanschaffen? Wij geven 5 tips. Tips voor het kopen van een geschikte bbq. En voor het veilig barbecueën op een balkon. 

1: Ga voor het juiste type BBQ

Wil je een goede balkon bbq kopen? Dan zijn de elektrische- en gasbarbecues daar beter voor geschikt. In vergelijking met de houtskool bbq, roken ze namelijk in mindere mate. En als je dan een houtskool bbq kiest, ga er dan voor eentje met een deksel

2: Verminder de hoeveelheid rook tijdens het barbecueën

Overlast met het barbecueën, wordt vaak veroorzaakt door de rook. Naast het kiezen van het juiste type, zijn er meer mogelijkheden om die rookvorming te verminderen. Zo kun je kiezen voor een balkon bbq met deksel. Een deksel houdt veel rook tegen. 

Daarnaast kun je letten op hetgeen je op de balkon bbq legt. Vet vlees, zoals speklappen of worstjes, kunnen flink roken als het vet naar beneden druipt. De rook die dan ontstaat is schadelijk. En je krijgt je bbq minder goed schoon. 

Kies dus voor minder vet eten op de barbecue. Of vang het vet op in een speciaal barbecue bakje van aluminium

3: Maak het vuur op een goede manier aan

Ga je barbecueën met houtskool? Dan is het aan te raden om niet het meest goedkope type houtskool te kiezen. Er is namelijk een flink verschil in kwaliteit.

Aan de goedkopere soorten wordt soms een chemisch middel toegevoegd. Dat is niet het best voor de rookvorming, en niet voor het eten. 

Het is beter om voor een A-merk houtskool te gaan. Daarmee bereid je het eten om de meest lekkere manier. En ben je beter bezig voor het milieu. 

Ook zou je in plaats van houtskool en briketten, kokosbriketten kunnen gebruiken. Dit zijn briketten die gemaakt zijn van geperste kokosschillen

Ze roken in mindere mate dan houtskool. Dat geldt ook voor gezuiverd houtskool. Ook dat zorgt voor minder rook. Daarnaast kunnen ecologische aanmaakblokjes helpen.

4: Een veilige ondergrond is erg belangrijk

Kijk goed waar je de barbecue op jouw balkon plaatst. De ondergrond moet namelijk goed vlak zijn. En moet niet kunnen branden. De barbecue moet stabiel staan, zodat hij niet om kan vallen.

Heb je een balkontafeltje op je balkon? Check dan ook eerst goed of deze stevig genoeg is en of het kwalitatief materiaal is waar de balkon BBQ veilig op kan staan.

5: Het veilig doven van de balkon BBQ

Na het bbq’en op het balkon wil je de bbq zo veilig mogelijk doven. Dat doe je niet door er water overheen te gooien. Dat gaat namelijk enorm stomen. Kies eerder voor zand. Met een grote hoeveelheid zand kun je de balkon bbq effectief doven. 

Daarnaast heeft het zand meteen een reinigende functie. En gooi je het samen met de briketten of het houtskool makkelijk weg. Doe dat pas als alles volledig is afgekoeld. 

Regels BBQ op balkon 

Er zijn enkele regels omtrent het barbecueën op een balkon. De meest gestelde vraag is: ‘’mag je barbecueën op een balkon?’’. Dat is in de meeste gevallen gewoon toegestaan.

Er is geen algemeen geldende wet die het barbecueën op een balkon verboden stelt. 

Wel kunnen de regels verschillen per gemeente. Daar is de Vereniging van Eigenaren vaak nauw bij betrokken. Zo kan er voor specifieke gebouwen een barbecueverbod gelden. Dan mag je volgens het huisreglement niet barbecueën op het balkon. 

Het is belangrijk dat je de buren niet met het barbecueën belast. Zij kunnen overlast krijgen van de rook. En dat wil je voorkomen. Beperk de hoeveelheid rook of bespreek met je buren dat je van plan bent te gaan barbecueën. 

Daarnaast is de brandveiligheid goed om in het oog te houden. Een brand kan snel uitslaan. Ga voor veiligheid en zorg dat je altijd een blusser bij je hebt om de bbq te doven.
Veelgestelde vragen

Hoe zijn de beste balkon bbq’s geselecteerd?

De beste barbecues voor op het balkon zijn geselecteerd na een uitgebreide vergelijking. Daarbij zijn veel potentiële balkon bbq’s met elkaar vergeleken. Alleen de bbq’s met de beste prijs en kwaliteit werden in het lijstje opgenomen. 

Welk type bbq is het meest geschikt voor op een balkon?

Voor op het balkon wordt een compacte hittebestendige bbq aangeraden. Het liefst een barbecue met deksel. Dat is extra veilig en vermindert de rookvorming. Verder is het belangrijk dat de barbecue op het balkon stabiel staat. 

Wat is een hang bbq?

Een hang bbq kun je bevestigen aan de reling of aan het hek van jouw balkon. Jouw balkon bbq hang je als het ware op aan jouw balkon. Dat is qua ruimte efficiënt. De bbq op het balkon neemt zo weinig ruimte in.


Meer barbecues: