Beste dakkoffer kopen? Top 5 & aandachtspunten

Wil jij de beste dakkoffer kopen? In dit artikel helpen we je op weg! Je ontdekt wat de beste dakkoffers zijn en daarnaast geven we je de voor- en nadelen van een dakkoffer.

Kom de aandachtspunten te weten, waardoor jij een miskoop kunt voorkomen.

Wil je nu al weten wat de beste dakkoffers zijn? Dit is de top 5:

 1. Thule Force XT (450 liter)
 2. Thule Motion XT XXL (610 liter)
 3. Twinny Load TBX (370 liter)
 4. Cam Elite (340 liter)
 5. Farad dakkoffer (680 liter)

Beste dakkoffer (Test) – Top 5

Wil je weten wat de beste dakkoffer is die je kunt kopen? Dat zochten wij voor je uit! Wij vergeleken veel dakkoffers met elkaar. Op basis van gebruiksgemak, prijs en kwaliteit selecteerden we de beste 5. 

Per dakkoffer geven we je meer informatie. Ontdek de unieke kenmerken, afmetingen, het draagvermogen en nog veel meer. De belangrijkste eigenschappen vermelden we. Zo kom je te weten wat voor jou de beste dakkoffer is. 

1: Thule Force XT

De Thule Force XT is om meerdere redenen de beste dakkoffer voor de auto. Dat zit hem met name in het gebruiksgemak.

Het is vanwege het PowerClick-systeem erg makkelijk om de dakkoffer te monteren. Er is zelfs een speciale kracht indicator ingebouwd, die vertelt of de montage stevig genoeg is. 

De dakkoffer kan aan 2 kanten worden geopend. Daarnaast is het afsluiten een fluitje van een cent. De dakkoffer is zó ontworpen, dat ie de laadklep niet raakt als hij open gaat. 

De dakkoffer heeft een inhoud van 450 liter. Dat is geschikt voor bagage van zeker 4 personen. De afmetingen van de dakkoffer zijn 190 x 84 x 46 centimeter. De dakkoffer weegt 18,7 kg en het laadvermogen is 75 kg
2: Thule Motion XT XXL

Nog een goede dakkoffer van Thule, is de Thule Motion XT XXL. Wat meteen opvalt, is de vorm van deze dakkoffer. Dit is, met een breedte van 95 centimeter, een relatief brede dakkoffer.

De dakkoffer is aerodynamisch gevormd en de afmetingen zijn: 232 x 95 x 47 cm.

Die aerodynamische vorm is erg praktisch. Tijdens het rijden heb je minder last van weerstand. Van extra brandstofverbruik is dus bijna geen sprake. 

Bovendien is de dakkoffer efficiënt vormgegeven, zodat je hem handig in kunt delen. Er passen 5 tot 7 paar ski’s in. Dat maakt de dakkoffer geschikt voor ongeveer 6 personen.

De grote dakkoffer is dan ook wat zwaarder dan normaal. De dakkoffer weegt 25,5 kg. Het laadvermogen is 75 kg en de inhoud 610 liter.

Het gebruiksgemak is ook goed in orde. De dakkoffer is voorzien van het snelmontagesysteem van Thule. Is de dakkoffer goed geplaatst? Dan hoor je een klik. Voor het optillen en openen zijn er handige handvaten gemaakt. 
3: Twinny Load TBX

Ga je liever voor een kleine dakkoffer? Dan is de Twinny Load TBX de juiste keuze! Dit is een vrij compacte dakkoffer. Qua inhoud heb je genoeg ruimte voor 3 tot 4 personen

De Twinny Load TBX kan belast worden met 75 kg en de inhoud is 370 liter. De dakkoffer heeft een aerodynamische vorm, zodat extra brandstofverbruik wordt voorkomen.

Op één punt wordt de dakkoffer afgesloten. Dit centrale sluitingssysteem is erg praktisch. De sloten zijn bovendien uitvoerig getest en erg veilig. 

De koffer zelf is kras- en uv bestendig. De afmetingen zijn: 138 x 78 x 36 cm. Een extra pluspunt is het lichte gewicht. De kleine dakkoffer weegt slechts 10 kg. 
4: Cam Elite

Kleine dakkoffer goedkoop Cam Elite

Wil je niet te veel betalen voor de dakkoffer? En heb je geen grote dakkoffer nodig? Dan is de Cam Elite iets voor jou.

Dit is een dakkoffer met een inhoud van 340 liter. Dat is geschikt voor 3 tot 4 personen. De maximale belasting is 60 kg

De kleine dakkoffer weegt 11 kg. Dat is een erg licht gewicht. Dit is een voordeel, omdat je de dakkoffer zo makkelijk het dak op krijgt. Ook kom je zo minder snel aan het maximale gewicht dat het dak van de auto kan dragen. 

De afmetingen zijn 138 x 78 x 36 cm. Bij de dakkoffer krijg je zelfs al de beugels voor de montage. 
5: Farad dakkoffer

De grootste dakkoffer is deze van Farad. Dit is een dakkoffer van 680 liter. De grote dakkoffer is geschikt voor een groot gezin. Denk aan 6 tot 8 mensen

De Farad dakkoffer is praktisch in gebruik. De vorm van de koffer is aerodynamisch. Dit zorgt voor een laag energieverbruik. Een pluspunt is daarnaast de centrale vergrendeling.

Op één plek sluit je de hele dakkoffer af. Het is wel mogelijk om de dakkoffer aan 2 zijden te openen. 

De dakkoffer weegt 21 kg en de afmetingen zijn 138 x 78 x 36 cm. Voor dit grote formaat dakkoffer is dat vrij licht. Daarnaast is deze grootste dakkoffer voor het formaat best goedkoop. Het laadvermogen is 75 kg
De voor- en nadelen van een dakkoffer kopen

Een dakkoffer is de ideale oplossing voor meer bagageruimte. Je kunt extra spullen meenemen, zonder op ruimte in de auto in te leveren. Maar er zijn nog meer manieren om extra bagage mee te nemen. 

Denk maar eens aan de trekhaak koffer. Die plaats je, zoals de naam doet vermoeden, op de trekhaak. Voor de vergelijking is het handig om de voor- en nadelen van een dakkoffer te vergelijken met die van een trekhaak koffer.

Die zetten we voor je onder elkaar:

👍 Voordelen

kleine dakkoffer
 • Ruimte voor langwerpige voorwerpen

De dakkoffer is lang van vorm. Dit is ideaal voor het vervoeren van lange voorwerpen. Denk aan ski’s of wandelstokken. 

 • Achteruitrij sensoren en camera’s werken nog 

Heb je parkeersensoren of camera’s? Dan werken die met een dakkoffer nog steeds goed. Bij een trekhaakkoffer is dat niet altijd het geval. 

 • Kofferbak nog goed bereikbaar

De kofferbak van de auto kan met een dakkoffer nog goed worden geopend. Bij de trekhaak koffer, zit de koffer hiervoor toch wat in de weg. Bij het ontwerpen van de dakkoffer is er rekening mee gehouden, dat de koffer niet tegen de achterklep aan komt. 

 • Goedkoop

De prijs van een dakkoffer is gunstiger dan die van een trekhaak koffer. 

 • Licht van gewicht

De dakkoffer weegt vaak vrij weinig. Het gewicht ligt vaak rond de 20 kg of daaronder. Dat is makkelijk te tillen. 

 • Gewicht beter verdeeld 

Het gewicht van de dakkoffer wordt op de auto goed verdeeld. Bij een trekhaak leunt het op één punt, namelijk de trekhaak. De evenredige verdeling zorgt voor stabiliteit. 

👎 Nadelen

grote dakkoffer
 • Meer luchtweerstand

Een dakkoffer op het dak zorgt voor meer luchtweerstand. Ook al is de dakkoffer aerodynamisch gevormd. De extra weerstand kan resulteren in meer brandstofverbruik. Bij een trekhaakdrager is dat minder het geval. 

 • Dakkoffer auto hoger

Met een dakkoffer op de auto is de auto een stuk hoger. Hier moet je rekening mee houden. Meet de hoogte van de auto en let op hoogtebeperkingen.

 • Dakdragers ook nodig

Met alleen een dakkoffer voor de auto ben je er nog niet. Voor het bevestigen heb je ook dakdragers nodig. 

 • Moeilijker inpakken

In vergelijking met een trekhaakkoffer, is het inladen van de dakkoffer lastiger. De dakkoffer is lastiger te bereiken dan de trekhaak.

Je moet op een krukje of op de binnenkant van de auto gaan staan. Alleen dan kun je er goed bij. Dat is voor het indelen van de dakkoffer onhandig. 

Een dakkoffer voor de auto kopen: Waar let je op?

dakkoffer kopen

Wil jij de beste dakkoffer aanschaffen? Dan is het goed om meer van de belangrijkste eigenschappen te weten. Zodra je meer weet van de volgende aspecten, weet je beter wat je zoekt. 

Formaat

Ga je een dakkoffer kopen? Dan is het formaat heel belangrijk. Je wilt namelijk genoeg ruimte hebben om jouw bagage mee te nemen. Die inhoud wordt aangeduid met een aantal liters. Hoe meer liters er in de dakkoffer passen, hoe meer je mee kunt nemen. 

Gemiddeld heeft een dakkoffer een inhoud van zo’n 400 liter. De grootste dakkoffer is de dakkoffer van 680 liter. Bij een kleine dakkoffer moet je denken aan een inhoud van 260 liter. 

Voor een vakantie kun je ongeveer 100 liter aan bagage per persoon rekenen. Een dakkoffer van 500 liter is dus geschikt voor 5 personen. Zo kun je berekenen wat je nodig denkt te hebben. 

Wil je specifiek brede spullen gaan vervoeren? Of wil je de breedte van je auto met de dakkoffer maximaal benutten? Dan is een brede dakkoffer geschikt. De extra ruimte in de breedte zorgt ervoor dat je spullen makkelijker kwijt kunt. 

Laadvermogen

Het laadvermogen is een belangrijke eigenschap om op te letten. Hiermee wordt het maximale gewicht bedoeld, dat in de dakkoffer geplaatst kan worden.

Plaats je meer gewicht in de dakkoffer dan toegestaan is? Dan kan de veiligheid niet worden gegarandeerd. 

Kijk dus goed of het laadvermogen hoog genoeg is om jouw spullen te vervoeren. Het laadvermogen bij de dakkoffers varieert. Meestal ligt het tussen de 60 en 75 kg. 

Vergeet ook niet naar het maximale draagvermogen van jouw autodak te kijken. De dakkoffer met de inhoud moet niet zwaarder zijn dan toegestaan is. 

Gebruiksgemak

dakkoffer auto

Bepaalde eigenschappen maken een dakkoffer gebruiksvriendelijk. Wat handig kan zijn, zijn bijvoorbeeld handvatten.

De handvatten maken het makkelijker de dakkoffer op het dak te plaatsen. Ook het vervoeren wordt er een stuk eenvoudiger door. 

Daarnaast is een centraal sluitsysteem handig. Dan kun je op één plek de volledige dakkoffer goed afsluiten. Dat scheelt je een rondje om de auto. 

Er bestaan ook dakkoffers die je aan twee kanten kunt openen. Dit is handig voor het inladen van de dakkoffer.

Ook is het praktisch als je weinig keuze uit parkeerplekken hebt. Dan hoef je met het openen van de dakkoffer geen rekening te houden. Anders zou je alleen op een plek kunnen parkeren, waar hier aan een zijde genoeg ruimte voor is. 

Voor het gebruiksgemak is de montage ook van belang. Er zijn dakkoffers met een snelmontagesysteem. Dit zorgt ervoor dat je de dakkoffer snel gemonteerd hebt.

Het kan geen kwaad om voor gebruik een dakkoffer test te doen. Rijd alvast een rondje met dakkoffer, zodat je weet dat de koffer goed vast zit. 

Gewicht

Het gewicht van de dakkoffer zelf is ook een belangrijke eigenschap. Het dak van de auto heeft immers een bepaalde draagkracht.

Het dak van de auto kan vaak maximaal tussen de 75 en 100 kg dragen. Hoeveel dit precies is, verschilt per auto. 

Om onder dit maximale draagvermogen te blijven, let je niet alleen op het laadvermogen van de dakkoffer.

Bij het gewicht van jouw bagage moet je ook het gewicht van de dakkoffer nog optellen. Daarom komt het goed van pas als de dakkoffer weinig weegt. Daarmee blijft er meer gewicht over voor bagage. 

Een licht gewicht dakkoffer is ook gebruiksvriendelijker. Het is namelijk niet altijd even eenvoudig om de dakkoffer op het dak te krijgen. Vaak moet je dit met 2 personen doen. Als het gewicht licht genoeg is, kan je de dakkoffer ook alleen het dak op krijgen. 

Gemiddeld gezien wegen dakkoffers al snel 20 kg. Het gewicht hangt samen met het formaat. Een kleine dakkoffer kan namelijk ook rond de 10 kg wegen. 

Prijs

dakkoffer beste koop

De prijs van de dakkoffer hangt samen met een aantal eigenschappen. Een belangrijke factor is het formaat. Des te groter de dakkoffer, des te duurder de dakkoffer wordt. Een kleine dakkoffer is dus vaak extra goedkoop. 

Daarnaast speelt het merk een grote rol en maak het uit waar je de dakkoffer koopt. Bekende merken zijn Thule en Twinny Load. Hier betaal je iets meer voor dan bij een B-merk.

Wel ben je verzekerd van goede kwaliteit. Wat betreft de winkels kun je bij Bol.com terecht of bij de ANWB. 

Gemiddeld kost een dakkoffer enkele honderden euro’s. Je moet al snel denken aan een bedrag van 500 euro. Een goedkope dakkoffer kost rond de 200 euro. Onder de 200 euro is de dakkoffer heel goedkoop. 

Alternatief voor een dakkoffer op de auto

Past de dakkoffer toch niet bij jouw wensen of jouw auto? Dan is de trekhaakkoffer een alternatief.

Dit is een speciale bagagebox, die je op de trekhaak kunt bevestigen. Ook dit is een handige manier om bagage te vervoeren. 

Zo is het een pluspunt dat je weinig luchtweerstand hebt met de trekhaakkoffer. De koffer levert je amper extra brandstofverbruik op. Daarnaast kun je er vaak veel in kwijt, tot wel 500 liter. De bagage die je in de koffer stopt, is bovendien eenvoudig te bereiken.

Kies je toch liever voor een dakkoffer? Bekijk dan onze top 5 en maak de beste keuze voor jou.
Veelgestelde vragen

Hoe zijn de beste dakkoffers geselecteerd?

De beste dakkoffers zijn na de dakkoffer test geselecteerd. In die dakkoffer test werden veel dakkoffers met elkaar vergeleken. Daarbij werd er gelet op gebruiksgemak bij het monteren en inladen van de dakkoffer. Ook stond stevigheid en veiligheid centraal. De exemplaren met de beste prijs- en kwaliteitsverhouding uitgekozen. 

Voor wie is een dakkoffer geschikt?

Wil je extra bagage kunnen vervoeren? Dan is een dakkoffer iets voor jou. De extra ruimte die de dakkoffer biedt, is te vergelijken met de ruimte in de kofferbak. Op het dak ligt de bagage niet in de weg. 

Wat kost een goedkope dakkoffer?

Qua kosten moet je bij een goedkoper dakkoffer denken aan bedragen onder de 200 euro. Dat is voor een dakkoffer goedkoop. 

Wat wordt gezien als een grote dakkoffer?

De grootste dakkoffer heeft een inhoud van ongeveer 680 liter. Boven de 500 liter wordt een dakkoffer als groot gezien. Dan heb je genoeg ruimte voor minimaal 5 personen. 

Waar koop je de beste dakkoffers?

Bij veel outdoor winkels zijn de dakkoffers te koop. Voor goede dakkoffers kun je bijvoorbeeld bij de ANWB terecht. Online heb je veel keuze bij Bol.com.