Beste elektrische moederfiets kopen? Dit is de Top 5!

Ben je geïnteresseerd in een elektrische moederfiets? In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten. 

Eerst geven we je de top 5 van de beste elektrische moederfiets. Daarna kom je te weten wat de mamafiets typeert en waarom de mamafiets handig is.

Ook ontdek je waar je op moet letten en wat geschikte alternatieven zijn.  

De Top 5 van de beste elektrische mamafiets

We maken je de zoektocht naar een elektrische mamafiets graag wat makkelijker. Daarom hebben we veel mamafietsen getest. Daar zijn de volgende 5 als beste elektrische moederfietsen uit naar voren gekomen:

  1. Vilette La Joie
  2. Popal Maeve FM
  3. Altec Dames F N7
  4. Vogue Basic
  5. Vogue Premium

Wat typeert een elektrische mamafiets?

De elektrische moederfiets is geschikt voor het vervoeren van kinderen. Of je je kids nu naar de crèche wilt brengen of samen op pad wilt gaan. Daar is de fiets speciaal op ingericht. Dat zie je terug aan bepaalde eigenschappen. 

Een kenmerkende eigenschap van de elektrische moederfiets is de extra ruimte tussen het zadel en het stuur. Er is rekening gehouden met een voorzitje op de fiets.

Met de extra ruimte blijf je genoeg ruimte over houden voor het op en afstappen. Het gaat hierbij om enkele centimeters, maar die maken al een groot verschil. 

Daarnaast heeft de moederfiets een lage instap. Ook als de moederfiets elektrisch is. Dat maakt op en af stappen eenvoudiger. Je hoeft met de lage instap minder te balanceren. Voor het parkeren heeft de moederfiets vaak een dubbele standaard. Dat is extra veilig. 

De e-bike mamafiets is gericht op een comfortabele en veilige rit. Zowel voor jou als voor je kleine. Op enkele moederfietsen die elektrisch zijn, zit al een kinderzitje. Bij andere soorten is het zitje er los bij te bestellen. 

Waarom een elektrische moederfiets?

De elektrische moederfiets is ideaal als je op een comfortabele manier je kids wilt vervoeren. De fiets richt zich volledig op een veilige en prettige rit. Een prettige houding en een stabiele wegligging staan centraal. 

De elektrische ondersteuning geeft je net dat extra zetje. Het trappen wordt immers zwaarder, als je 2 kids op de fiets wilt vervoeren. Met de elektrische ondersteuning vang je dat op. Ook bij een helling of tegenwind blijft het trappen soepel

Een elektrische moederfiets kopen, waar let je op?

Een elektrische moederfiets is een investering. Daarom koop je de fiets niet zomaar. Als je goed weet wat je zoekt, heb je lang plezier van de fiets. De volgende eigenschappen zijn in de zoektocht belangrijk:

Actieradius

De elektrische moederfiets kan verschillende accu’s hebben. Waar je bij de accu op moet letten, is de actieradius. Dit geeft aan hoeveel kilometers je met de fiets elektrisch af kunt leggen. Het gaat dan om het aantal kilometers dat je elektrisch ondersteund kan worden. 

In grote lijnen varieert de actieradius van 12 tot 125 km. Een flink verschil in range. Dat lees je ook af aan het wattage van de accu. Des te hoger het wattage, des te meer kilometers je kunt fietsen. 

Over het algemeen zijn accu’s met een hoge actieradius duurder. Daarom kun je ook voor een accu met minder actieradius gaat. Als je bijvoorbeeld vaak de mogelijkheid hebt om de accu op te laden, is een relatief lage actieradius goed genoeg. 

Toch wordt wel aangeraden om voor een zo hoog mogelijke actieradius te gaan. Ook omdat de accu’s van e-bikes jaarlijks met zo’n 10 procent aan bereik achteruit gaan. 

Motorpositie

Bij een elektrische fiets kan de motor voorop, in het midden of achterop zitten. De motorpositie is erg bepalend voor de fietservaring. Bij de voorwielmotor kan je het gevoel krijgen dat je vooruit wordt getrokken

Een moederfiets elektrisch met middenmotor geeft je de meest natuurlijke ondersteuning. De motor trapt als het ware met je mee. Ook zijn de middenmotoren over het algemeen het meest krachtig. Wel is dit de meest dure motorpositie voor een elektrische moederfiets. 

Daarnaast heb je ook een achterwielmotor. Dit is weer een iets betaalbaardere variant dan de middenmotor. De motor in het achterwiel geeft je een duwtje in de rug. De ondersteuning is krachtig. 

Sterkte motor

Ook de motorsterkte van de elektrische mamafiets kun je onderling vergelijken. De ene motor is bij een e-bike immers krachtiger dan de ander. Aan het aantal newtonmeters zie je hoe sterk de motor is. Dit wordt aangeduid met de afkorting Nm

Om te bepalen hoeveel Nm je nodig hebt, kijk je wat je met de fiets wil gaan doen. Een krachtige motor heb je nodig als je met veel weerstand te maken krijgt. Denk hierbij aan een zwaar beladen fiets, of een fietsrit vol hellingen. Dan komt extra kracht goed van pas. 

Voor een normale stadsfiets is 40 Nm vaak al wel genoeg. Die fiets gebruik je voornamelijk voor vlakke terreinen. Als je van plan bent om veel bagage mee te nemen wordt echter meer Nm aangeraden. Denk dan aan zeker 60 Nm

Standaard

Je doet jezelf een plezier met een dubbele standaard. De andere optie is een enkel standaard. Beide soorten zitten in het midden van de fiets. 

Het dubbele standaard wordt ook wel de ‘bok’ genoemd. De bok maakt dat je fiets stevig geparkeerd kan worden. De fiets wordt door deze standaard een beetje omhoog gelift. Zo blijft de fiets goed staan en is hij in balans. 

Stuurslot

Beschikt de elektrische moederfiets over een stuurslot? Dan kan het stuur worden vergrendeld. Het stuurslot is meestal met een speciaal pennetje in te stellen. 

Je voorkomt dat het stuur omslaat. Dat komt goed van pas als je voorop een mand of krat hebt zitten. Of als je je kind van het kinderzitje af wilt halen. 

Jasbeschermers

Jasbeschermers kunnen bij een elektrische moederfiets extra handig zijn. De beschermers zitten aan de zijkant van je achterwielen

Ze voorkomen dat er iets tussen je spaken komt. Denk aan je jas, touwtjes van je tas of je broekspijp. Dat kan een nuttige toevoeging zijn. Al zit de jasbeschermer niet standaard op de fiets.  

Prijs

Een elektrische moederfiets kost minimaal €1.500,-. Dat is het bedrag voor een goedkope elektrische moederfiets.

Wil je er eentje van de beste kwaliteit? Dan betaal je al snel enkele duizenden euro’s. De eigenschappen van de accu en motor hebben ook invloed op de prijs

Wat echter het belangrijkst is, is de prijs kwaliteit verhouding. Het moet wel zo zijn, dat je een goede kwaliteit krijgt voor de prijs die je betaalt. Kijk daarom goed of er acties of e-bike aanbiedingen zijn. 

Vormgeving

Op de elektrische mamafiets wil je wel gezien kunnen worden. Gelukkig is er bij veel mamafietsen aandacht besteed aan het design. De fietsen hebben opvallende kleuren en zijn er in veel verschillende maten. Voor iedereen zit er wel een geschikte mamafiets bij die elektrisch is. 

Ruimte voor kinderzitje

Ga je voor een mamafiets? Dan is het wel zo fijn als er genoeg ruimte is voor een kinderzitje. Ook als de mamafiets elektrisch is. Als je een voorzitje wilt kunnen plaatsen moet er genoeg ruimte tussen het zadel en het stuur zijn. 

Welke accessoires zijn handig voor een elektrische mamafiets?

moederfietsen-elektrisch

Een elektrische moederfiets is de beste fiets voor een kinderzitje. Dat fietsstoeltje kan zowel voorop als achterop de fiets worden gemonteerd. Ook fietstassen kunnen praktisch zijn als je spullen mee wilt nemen. 

Het is daarnaast aan te raden de elektrische moederfiets goed vast te zetten. Het liefst met een dubbel slot. Naast het slot dat al op de fiets zit, kun je een kettingslot kopen. 

Wat zijn goede alternatieven voor de elektrische mamafiets?

Zoek je naar een elektrische fiets met kinderzitje? Dan kan ook een elektrische bakfiets nuttig zijn. In de bakfiets kun je namelijk meerdere kinderzitjes plaatsen. Op een leuke en veilige manier ga je zo met de kids op pad. 

Of denk aan een elektrische fiets met fietskar. De fietskar bevestig je aan de achterkant van de e-bike. Afhankelijk van de grootte, kun je er 1 of meerdere kinderen in vervoeren.
Veelgestelde vragen

Hoe hebben wij de top 5 beste elektrische moederfiets geselecteerd?

Voor het selecteren van de beste elektrische moederfietsen, zijn veel mamafietsen getest. Daarbij is gelet op prijs en kwaliteit, eigenschappen en ervaringen van gebruikers. De bevindingen werden samengenomen. Daaruit ontstond de top 5. Deze 5 fietsen blinken stuk voor stuk uit. 

Zit het kinderzitje standaard op de elektrische moederfiets?

De elektrische moederfiets is erg geschikt voor een kinderzitje. Het is echter niet zo, dat dit zitje standaard op de fiets zit. Zelf moet je het vaak op de fiets monteren. In sommige gevallen zit het zitje al wel op de elektrische moederfiets.