Beste elektrische mountainbike – Bekijk hier de Top 7!

Ben je op zoek naar een elektrische mountainbike? Dan helpen wij je graag in je zoektocht. 

Om het je wat makkelijker te maken, zetten we in dit artikel de beste elektrische mountainbikes op een rijtje. Daarna geven we uitgebreid aan waar je op moet letten.

En wat belangrijke verschillen zijn tussen de elektrische mountainbikes. 

De 7 beste elektrische mountainbikes

De zoektocht naar de beste elektrische mountainbike kan al lastig genoeg zijn. Er is immers zo veel keuze. Daarom maken we het je graag wat makkelijker met onze top 7. De volgende 7 elektrische mountainbikes kwamen erg goed uit onze test. 

1: Beste elektrische mountainbike – Lovelec Alkor 14.5ah 19’’

Deze elektrische mountainbike is niet voor niets de beste. De fiets is comfortabel, stevig en betaalbaar. Dit is een mountainbike met 29 inch wielen. In het achterwiel zit de motor van 60 Nm

In de voorvork zit vering. En de accu is mooi weggewerkt in het frame. De actieradius is uniek, je kunt maar liefst 130 km ondersteund fietsen. Daarnaast heeft de fiets hydraulische schijfremmen en 8 versnellingen
2: E-mountainbike met goede prijs/kwaliteit – Rockrider E-ST 100

De Rockrider E-ST 100 is een voordelige elektrische MTB van goede kwaliteit. Deze mountainbike van de Decathlon komt goed uit de test. De gebruikers zijn erg over de mountainbike te spreken. En dat heeft diverse redenen.

De Rockrider E-ST 100 is erg comfortabel. De geometrie van de fiets zorgt voor een comfortabele houding. Daarnaast zit er vering op de fiets en zijn de trappers erg soepel

De motor zit bij deze fiets in het achterwiel en heeft een koppel van 42 Nm. De Rockrider is voorzien van tubeless banden van 27,5 inch. De schijfremmen zijn mechanisch
3: Beste elektrische MTB opvouwbaar – Legend Full Suspension

Een echte aanrader is de Legend Full Suspension. De naam zegt het al, deze fiets heeft zowel voorop als achterop vering. De e-mountainbike heeft 27,5 inch wielen en een achterwielmotor van 40 Nm

De actieradius bedraagt 100 km en de accu is afneembaar. Verder heeft de elektrische mountainbike hydraulische schijfremmen

Maar het grootste pluspunt is nog wel dat de fiets opvouwbaar is. Het frame kan in tweeën worden geklapt. Dat geeft de elektrische MTB een compact formaat als je hem niet gebruikt. 
4: Goede elektrische mountainbike – Cube Reaction Hybrid EXC 750

Het merk Cube produceert bijzonder goede mountainbikes. De Cube Reaction Hybrid EXC 750 is daar een voorbeeld van. Om meerdere redenen is dit een van de beste elektrische mountainbikes. 

De fiets is licht van gewicht, maar biedt genoeg stevigheid voor een avontuurlijke rit. De luchtvering kun je makkelijk instellen. De motor en accu van de fiets zijn op een mooie manier geïntegreerd. 

Dit is een 29 inch fiets met een motor van maar liefst 85 Nm. Bovendien heeft de fiets 12 versnellingen. Een meer dan geschikte fiets voor een geslaagde mountainbike rit dus. 
5: Beste mountainbike voor heren – E-Vision Arcalod

De E-Vision Arcalod mountainbike is van alle markten thuis. De fiets heeft 9 versnellingen en hydraulische schijfremmen. In de voorvork zit vering. Met 80 Nm is de motor van deze fiets erg krachtig. De motor zit tevens in het midden van de elektrische mountainbike. 

Ook de actieradius is erg goed. Je kunt met de elektrische mountainbike tot wel 100 km met elektrische ondersteuning afleggen. De mountainbike heeft 27,5 inch wielen en is gemaakt van aluminium
6: Beste universele mountainbike – Adore 27,5 Hardtail

Dit is een goede elektrische mountainbike, die zowel voor mannen als vrouwen geschikt is. De Adore mountainbike heeft 27,5 inch wielen en een middenmotor. In de voorkant van de mountainbike zit vering, dit is dus een hardtail MTB

Verder is de accu mooi in het frame weggewerkt. De accu heeft een actieradius van maar liefst 120 km. Daarnaast is de fiets voorzien van hydraulische schijfremmen en 9 versnellingen. Al met al een goede elektrische mountainbike voor een mooie prijs. 
7: Stijlvolle elektrische mountainbike – Rockrider E-ST 900

Van de Decathlon is ook de Rockrider E-ST 900 een absolute top e-mountainbike. De Rockrider E-ST 900 heeft een krachtige motor van 70 Nm. De elektrische mountainbike heeft stevige 27,5 inch wielen

De actieradius bedraagt 90 km. Daarnaast heeft de e-MTB verschillende standen waarmee je op de accu kunt besparen. De voorvork is voorzien van vering voor een comfortabele rit. Ook zitten er hydraulische schijfremmen op de fiets. 
Elektrische mountainbike kopen: Hier let je op

Ga je op zoek naar een elektrische mountainbike? Let dan op de volgende eigenschappen. Zodra je weet waar je op kunt letten, wordt de zoektocht een stuk overzichtelijker. 

Vering

Bij de elektrische MTB’s wordt er onderscheid gemaakt tussen hardtail of softail fietsen. Dit heeft alles te maken met de vering. Bij een softail mountainbike zit er vering in de voor- en achtervork. En bij een hardtail variant alleen in de voorvork

Een softail elektrische mountainbike wordt ook wel een full suspension mountainbike genoemd. Dit type MTB is iets duurder dan de hardtail.

De dubbele vering komt goed van pas bij hellingen, heuvelachtige landschappen of wegen vol hobbels. De schokken worden dan goed opgevangen.

Hardtail is daarentegen goedkoper. Voor de meeste mountainbikers biedt hardtail genoeg vering. Vooral als de fiets ook op verharde en vlakke paden wordt ingezet. Daar heb je er in Nederland immers veel van. 

Actieradius accu

De gemiddelde actieradius bij een elektrische mountainbike ligt rond de 75 km. Voor lange tochten is dat een enigszins beperkt bereik. Daarom wordt het aangeraden om zuinig om te gaan met de accu. En waar mogelijk de accu bij te laden

Houd er bovendien rekening mee dat het bereik van de accu jaarlijks achteruit gaat. Er wordt gesteld dat de actieradius jaarlijks zo’n 10% afneemt. Ga dus eerder voor een hoge dan lage actieradius. 

Daarnaast is het erg praktisch als een accu afneembaar is. Dat maakt het eenvoudiger om de accu op te laden. Daar zou je op kunnen letten. 

Motor

Bij een elektrische MTB zit de motor vaak in het midden van de fiets gemonteerd. Een achterwiel– of voorwielmotor komt ook voor. De middenmotor is het meest krachtig en natuurlijk. Al hangt de kracht ook af van de sterkte van de motor. 

De sterkte van de motor bepaalt de kracht van de ondersteuning. Hoe krachtiger de motor, hoe makkelijker de fiets je tijdens het trappen kan ondersteunen. Als er weerstand is, zoals onverharde wegen of hellingen, biedt een krachtige motor blijvend een goede ondersteuning. 

De sterkte van de motor heeft met de koppel te maken. Het wordt uitgedrukt in het aantal Newtonmeters (Nm). Voor een gemiddelde elektrische stadsfiets is 40 Nm genoeg. Wegens de hellingen en onverharde wegen, wordt bij een e-MTB minimaal 70 Nm aangeraden. 

Materiaal

Het materiaal is ook een eigenschap waar je op kunt letten. Veel voorkomend is aluminium. Carbon kan ook bij de mountainbikes worden gebruikt. Beide materialen hebben zo hun voordelen. 

Carbon mountainbikes staan bekend om het lichte gewicht. Dit maakt de fiets erg handzaam. Bovendien maak je met carbon in een kortere tijd meer snelheid. Daar staat tegenover dat het materiaal kwetsbaar is. Carbon is redelijk broos, waardoor de kans op schade groter is bij een val. 

Aluminium is ook een stevig materiaal van sterke kwaliteit. Ook al is het zwaarder dan carbon, aluminium is relatief vrij licht. Daarnaast is het goedkoper in aanschaf en kan het goed tegen een stootje. Je kan dus zeker een goedkope mtb vinden.

Merk

Het merk is belangrijk voor de kwaliteit die je van de e-mountainbike kunt verwachten. A merken zijn betrouwbaar en bieden de kwaliteit die je gewend bent. Over het algemeen zijn B merken soms net zo goed, terwijl ze minder kosten. 

Kijk altijd goed naar de beoordelingen van gebruikers. En zoek op of er een test is gedaan om de kwaliteit van een merk te bepalen. 

Er bestaan veel goede elektrische fietsmerken. Voor een mountainbike zijn de volgende merken erg goed: Rockrider, Cloot Bikes en Cube. Ook merken als B’twin, Bianchi en Trek worden gezien als de beste mountainbike merken. 

Trappers

De trappers van een elektrische mountainbike moeten je genoeg grip geven tijdens het fietsen. De pedalen moeten genoeg profiel hebben, zodat je voeten niet uitglijden. Dat kan immers gevaarlijk zijn. 

Niet alleen is de grip iets waar je bij trappers op kunt letten. Kijk ook of trappers geschikt zijn voor jouw mountainbike schoenen. Als je klikschoenen hebt, kunnen die dan in de trappers worden geklikt? Of kan er een ander pedaal op worden gezet? Dat zijn nuttige vragen. 

Ten derde heb je bij trappers mogelijk een cadanssensor. De cadanssensor meet het aantal omwentelingen van jouw trappers. Die hoeveelheid trapbewegingen worden weergegeven op het display. Voor de sportieve fietser kan dit een leuk zijn om inzichtelijk te hebben. 

Wat is het verschil tussen een elektrische mountainbike voor dames of heren?

Een heren mountainbike is ook voor dames geschikt. Toch zijn er ook speciale mountainbikes voor vrouwen. Deze fietsen zijn beter op het vrouwenlichaam afgestemd. Hierdoor kunnen zij een comfortabelere houding aannemen tijdens het fietsen. 

Vrouwen hebben bijvoorbeeld vaak een korter bovenlijf en een andere stand van de bekken. Om die reden is de bovenbuis iets korter, waardoor het zadel dichter bij het stuur staat. 

Daarnaast hebben vrouwen gemiddeld gezien smallere schouders en kleinere handen. De handgrepen op het stuur staan daarom dichter bij elkaar. De handvatten zijn wat smaller voor het behoud van een stevige grip. 

Soms zijn ook de cranks korter. Dit wil zeggen, dat de trappers minder lang zijn. Daardoor maak je een makkelijker een omwenteling. Zonder al te veel over het zadel te schuiven. Vrouwenzadels zijn meestal ook breder

Handige accessoires voor een elektrische mountainbike

Met elektrische MTB accessoires kun je alle kanten op. Voor opbergruimte zou je voor een handige bagagedragertas kunnen gaan. Of voor een kleine tas aan het stuur. Ook een bidonhouder is altijd handig. 

In het kader van veiligheid is het verstandig om een fietshelm te kopen. Net als een goede zonnebril of mtb fietsbril

Daarnaast kun je denken aan elektronica als een kilometerteller of verlichting. En wil je de elektrische mountainbike goed kunnen vervoeren? Dan is een fietsendrager een handig product. 

Alternatieven voor een elektrische mountainbike

Als een elektrische mountainbike niet helemaal is wat je zoekt, zijn er genoeg alternatieven. 

Een soortgelijke optie is bijvoorbeeld de elektrische gravelbike. Deze fiets heeft iets weg van een racefiets. De elektrische gravelbike is geschikt voor verharde en onverharde paden. Bovendien kun je ook een elektrische fatbike kopen als je een off road fiets zoekt. 

Ben je van plan om vooral op verharde wegen te gaan fietsen? Dan kan ook een (elektrische) racefiets een goede optie zijn. Dit is de ideale fiets als je snelheid wilt maken.
Veelgestelde vragen

Hoe hard fiets je met een elektrische mountainbike? 

De maximale snelheid die je met een elektrische MTB mag fietsen is 25 km/u. Dat is ook wettelijk gezien de maximaal toegestane snelheid. 

Welke motorpositie is het best voor de elektrische MTB?

Een middenmotor is het meest geschikt voor de elektrische mountainbike. Dit type motor geeft een krachtige, maar natuurlijke ondersteuning. Het voordeel van een achterwiel- of voorwielmotor is de prijs. Over het algemeen zijn die laatste twee motor posities beter te betalen.