Zoek je een goede helm voor het fietsen? In dit artikel vertellen we je welke fietshelmen de beste zijn.
Daarnaast geven we je de verschillende soorten. En ontdek je waar je op moet letten bij het kopen van een goede fietshelm.
Lees snel verder!
De beste fietshelm
Wil je een nieuwe fietshelm kopen? Dan wil je natuurlijk wel een van de beste helmen aanschaffen. Het is een product waarvan de kwaliteit erg van belang is.
De fietshelm moet immers wel veilig zijn. Maar aan welke fietshelm heb je een goede?
Dat hebben wij voor je uitgezocht. Veel fietshelmen hebben wij getest. Wij vergeleken de helmen op comfort, prijs en kwaliteit. De volgende 7 fietshelmen komen als best uit de test.
Ze zijn bijzonder stevig, comfortabel en veilig:
1: Beste fietshelm met MIPS – Uvex City I-Vo Mips
De Uvex City I-Vo Mips is de beste fietshelm uit de test. De fietshelm blinkt namelijk in veel eigenschappen uit.
Niet alleen de strakke looks van de fietshelm zijn een pluspunt. Uniek is ook dat je de fietshelm naar elke hoofdvorm aan kunt passen. De fietshelm is er in maat 56-60 en kan met het IAS systeem verder worden afgesteld.
Voor de veiligheid heeft de helm een MIPS systeem. Dat biedt extra stevigheid. Ook erg veilig zijn de reflecterende banden en de geïntegreerde LED verlichting. De kinsluiting is erg comfortabel en er is goed gedacht aan ventilatie.
2: Fietshelm Speed Pedelec – Fischer Fahrrad Urban Plus
Een andere aan te raden fietshelm is de Fischer Fahrrad Urban Plus. De fietshelm is bovengemiddeld veilig en comfortabel.
De stevige binnen schaal beschermt het hoofd tegen letsel. De helm is voorzien van reflecterende strepen en een achterlicht. Erg comfortabel is dat je de helm perfect op het hoofd af kunt stellen. De zachte pads zorgen dat de helm lekker zit.
De fietshelm is bovendien vrij licht van gewicht. Ook dat draagt bij aan comfort. De helm weegt slechts 326 gram. De zwarte fietshelm is er voor een hoofdomvang van 58-61 centimeter.
3: Stoere fietshelm – Abus Stad Villite 2.0
Een stoere en stevige fietshelm, is de Abus Stad Villite 2.0. De fietshelm is comfortabel en heeft veel handige eigenschappen. In meerdere maten kun je de helm bestellen.
Voor het comfort heeft de fietshelm een zachte padding. Die padding kun je uit de helm halen en wassen. De ventilatiegaten houden het hoofd goed koel. En om te voorkomen dat er insecten in de helm vliegen is er muggengaas aangebracht.
Achterop de helm zit verlichting. Die verlichting is volledig in de achterkant van de helm geïntegreerd.
4: Stevige fietshelm ANWB – Abus Urban-I 3.0 MIPS
Ook een van de beste fietshelmen, is de Abus Urban-I 3.0. De zwarte helm is ongekend veilig. Het product is volgens Europese norm gecertificeerd en beschikt over een MIPS-systeem. Dat systeem maakt de helm extra sterk.
De ventilatiegaten zijn beschermd met insectengaas. Daarnaast beschikt de helm over een gepatenteerd instelsysteem. Dat wordt ook wel het Zoom Ace Urban systeem genoemd. Daarmee maak je de fietshelm goed passend.
Achterop de fietshelm zit een helder LED licht. De fietshelm is verkrijgbaar bij ANWB en kan in diverse maten worden besteld.
5: Stijlvolle fietshelm – Alpina Haga LED
De Alpina Haga komt erg goed uit de test. De fietshelm beschikt over een schokabsorberend systeem. En om ongelukken te voorkomen, heeft de helm LED verlichting. Daarmee val je als fietser goed op.
De fietshelm heeft een mooie vormgeving en een mat zwarte kleur. De ventilatieopeningen geven een fijne luchtstroom. Daarnaast voelt de helm erg zacht aan en kun je hem goed verstellen.
6: Goede fietshelm – Lazer Cruizer
Het merk Lazer produceert fijne fietshelmen. Daar is de Lazer Cruizer een goed voorbeeld van. De fietshelm sluit erg goed aan om het hoofd. Dat kun je aan de achterkant instellen.
De helm heeft meerdere ventilatiegaten. In de zomer geeft dat de nodige verkoeling. De fietshelm is op een mooie manier vormgegeven. De helm heeft een zwarte kleur en geen kinsluiting. Je kunt de helm in allerlei maten bestellen.
7: Lichtgewicht fietshelm – Macator Abus
Nog een helm die erg goed uit de test kwam, is de Abus Macator. De helm is eenvoudig te verstellen en zit erg comfortabel. Het lichte gewicht is absoluut een pluspunt.
En daarnaast is de ventilatie met insectengaas erg prettig. In de binnenkant van de helm zitten zachte uitneembare paddings.
Ook erg handig is dat je bij de helm een zonneklep krijgt. Daarnaast is de fietshelm niet alleen in meerdere maten te bestellen, maar ook in meerdere kleuren.
Soorten fietshelmen
Er zijn meerdere soorten fietshelmen op de markt. Er zijn speciale fietshelmen voor de mtb, helmen voor op de stadsfiets en speed pedelec helmen. Daarnaast zijn er ook nog helmen voor de BMX en voor op de racefiets.
Bijna voor ieder doeleinde is er een speciale fietshelm. Over het algemeen zijn de fietshelmen even veilig. Ze verschillen vaak op enkele eigenschappen.
Zo is de fietshelm voor de racefiets extra aerodynamisch. Hierbij zie je ook vaker een fietshelm met vizier. Dat is praktisch vanwege de hoge snelheden en de insecten die onderweg tegen de helm aan kunnen komen.
In tegenstelling tot de racefiets helm, is de mountainbike fietshelm juist gericht op het opvangen van schokken. De mtb fietshelm kan klappen van takken opvangen. Zo zie je dat er kleine verschillen tussen de soorten fietshelmen bestaan.
Een fietshelm kopen: Waar let je op?
Ga je op zoek naar een fietshelm? Dan merk je al snel dat er veel keuze is. Om dat ruime aanbod te filteren, is het goed om meer over de helmen te weten.
We geven je een uitleg van de belangrijkste eigenschappen:
Formaat
Een fietshelm moet niet te strak zitten. Maar ook zeker niet te los. De maten worden uitgedrukt in centimeters van de omtrek van het hoofd.
Je kunt jouw hoofdmaat zelf achterhalen. Daarvoor pak je een meetlint en meet je de grootst mogelijke omtrek. Dat is iets boven de wenkbrauwen en boven je oren.
Die omtrek staat vaak in de omschrijving van het product vermeld. Onder de 57 centimeter heb je een S maatje nodig. En boven de 59 centimeter een L.
Daartussen zit het M formaat. Met verstelbare bandjes kun je de helm vaak nog beter op jouw hoofd afstellen.
Daarnaast het goed om te kijken hoeveel de fietshelm gaat bedekken. De helm moet het gehoor en het zicht immers niet verminderen. En toch moet het hoofd goed worden bedekt.
Kijk of de helm goed om jouw achterhoofd-, de bovenkant van jouw hoofd- en de zijkanten zit. Het is eveneens goed als de helm een deel van jouw slapen bedekt. En dit alles zonder zicht of gehoor te verminderen.
Veiligheid
De veiligheid van de fietshelm is misschien wel het allerbelangrijkst. En dat ligt ook in het verlengde van het formaat van de helm.
De helm biedt immers pas bescherming, als hij goed aansluit. Er zijn nog meer eigenschappen waaraan je kunt controleren hoe het met de veiligheid gesteld is.
Aan de certificering zou je bijvoorbeeld kunnen zien of de fietshelm goed is. De fietshelm moet getest en gecertificeerd zijn volgens de Europese norm. Dat is de EN 1078 bij fietshelmen voor volwassenen.
Reflectie en verlichting dragen ook bij aan de veiligheid. Op de helm kunnen reflecterende strips bevestigd zijn. En er kunnen ook LED lampjes geïntegreerd zijn. Daardoor valt de fietshelm extra goed op.
Innovatieve systemen voor de veiligheid
Tegenwoordig zijn er voor de veiligheid nog extra speciale technologieën. Daarvan zou je kunnen controleren of ze aanwezig zijn.
Ten eerste heb je een MIPS fietshelm, ook wel het Multi-directional Impact Protection System. Dit systeem maakt de helmen extra stevig en nog veiliger. Je bent daarmee beter beschermd als je valt en een klap op het hoofd krijgt.
Ook een optie is Angi. Dat is een techniek die helpt zodra je een grote val maakt. Als het systeem een crash detecteert, wordt er een bericht verstuurd. Je bepaalt zelf naar wie.
Daarnaast kun je kijken of WaveCel aanwezig is. Dit systeem lijkt veel op het MIPS systeem. Het biedt bescherming bij een val.
Technisch gezien werkt het toch op een andere manier. Het geeft namelijk stevigheid door middel van een effectieve golfvormige laag in de helm.
Vormgeving
Bij de vormgeving van de fietshelm kun je op een paar dingen letten. Allereerst moet het ontwerp van de fietshelm je aanstaan.
Kijk bijvoorbeeld of de kleur van de helm past bij de rest van jouw outfit. Opvallende kleuren maken je daarnaast extra zichtbaar. Dat is een pluspunt in het kader van veiligheid.
Daarnaast kun je nagaan of de vormgeving aerodynamisch is. De wind moet op een makkelijke manier langs de helm kunnen stromen. Daardoor geniet je van minder weerstand tijdens het fietsen.
Nog iets om op te letten bij de vormgeving, is ventilatie. Ventilatie in de helm geeft verkoeling. En zorgt ervoor dat zweet afgevoerd kan worden.
Comfort
Een belangrijk aspect voor het comfort is ventilatie. Dat bespraken we al bij de vormgeving van de helm. Ventilatie is goed voor verkoeling en het afvoeren van zweet.
Bij het comfort zou je ook nog naar het gewicht van de helm kunnen kijken. Een helm met een licht gewicht voelt comfortabeler aan. Je hebt er simpelweg minder last van dat de helm op je hoofd zit.
Met een licht gewicht fietshelm wordt een helm bedoeld die lichter is dan 3 kg. Op dat moment voelt de helm niet meer zwaar aan. Het exacte gewicht is echter wel afhankelijk van het formaat dat je nodig hebt. Grotere helmen zijn immers zwaarder.
Daarnaast zit het comfort hem ook in de paddings. De helm kan voorzien zijn van zachte delen, zodat hij goed aanvoelt en niet gaat irriteren.
Voor het comfort is de kinsluiting ook een belangrijk detail. De kinsluiting moet prettig zitten en niet snijdend aanvoelen. Soms is er in de kinsluiting ook een speciale zachte padding gemaakt.
Prijs
Een goede fietshelm voor kost gemiddeld €100,-. Dat is de gemiddelde prijs voor de fietshelmen uit ons toplijstje. Er zijn ook genoeg goedkopere fietshelmen. Bij de prijs is het vooral van belang om op kwaliteit van de fietshelm te letten.
Wat is het verschil tussen een dames en heren fietshelm?
Er zijn enkele verschillen tussen een fietshelm voor heren en voor dames. Allereerst zie je een verschil in pasvorm. Dit is een relatief klein verschil. De fietshelmen voor dames zijn over het algemeen wat kleiner.
Het grootste verschil zit hem in design. Voor de vrouwen helmen worden vaken opvallende kleuren gebruikt. De helmen voor vrouwen zijn te herkennen aan kleur en ontwerp.
Toch zijn de meeste fietshelmen unisex. Dit maakt jouw zoektocht weer een stuk makkelijker.
Waar te koop?
Als jij op zoek bent naar de beste fietshelm kan je gelukkig bij ontzettend veel winkels terecht. De keuze is ruim, maar met de informatie uit dit artikel kan jij op zoek gaan naar de beste fietshelm voor jou!
Bekijk een uitgebreid aanbod aan fietshelmen bij onderstaande webshops:
Veelgestelde vragen
De beste fietshelmen zijn geselecteerd na een uitgebreide vergelijking. Veel fietshelmen van diverse merken werden met elkaar vergeleken. Daarbij werden alleen de beste fietshelmen geselecteerd. Er werd met name gelet op comfort, veiligheid, prijs en kwaliteit.
Een fietshelm biedt de nodige bescherming tijdens het fietsen. Het sportfietsen doe je namelijk niet zonder risico’s. Bij een val voorkomt de helm een hersenschudding of ander letsel. Je draagt hem dus voor de veiligheid.
Een fietshelm met een licht gewicht weegt onder de 3 kg.
De fietshelmen in ons toplijstje kosten gemiddeld zo’n €100,-. Voor dit bedrag heb je een fietshelm van bijzonder goede kwaliteit. De fietshelmen zijn er in onze top 7 vanaf zo’n €50,-.
Een veilige fietshelm is uitgebreid getest. De helm dient goedgekeurd te zijn. En daarmee te beschikken over een EN 1078 certificaat. Daar moeten fietshelmen voor volwassenen aan voldoen.
Meer fietshelmen: