Fietszadel voor dames kopen? Vind het beste vrouwenzadel

De zon schijnt, je fietst door de prachtige natuur en het is een prachtige dag. Nog even op het terras een drankje doen en dan terug naar huis.

Onderweg geniet je van de zomerse zonnestralen in je gezicht, maar ineens voel je een ongemakkelijke zadelpijn. Daar gaat je vrolijke humeur.

Je moet ook nog eens 30 kilometer naar huis fietsen met die verschrikkelijke zadelpijn. Je fietst altijd graag, maar de pijn zorgt ervoor dat je liever niet op de fiets stapt. Wist je dat zadelpijn voorkomen kan worden met een goed zadel?  

Het kan lastig zijn om een nieuw goed fietszadel te kopen. Er zijn veel dingen om rekening mee te houden bij het aanschaffen van een fietszadel.

Een zadel kan goede reviews hebben, maar kan jou nog steeds veel zadelpijn opleveren. Ook zijn er veel varianten op de markt, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet.

In dit blog helpen wij je graag bij het vinden van het beste fietszadel voor dames, zodat je de volgende keer zonder zadelpijn aan je stuitje op de fiets zit.

Wat is het beste fietszadel voor dames?

beste-dameszadels

Laten we maar direct met de deur in huis vallen; er bestaat geen fietszadel dat perfect is voor iedereen. De afstanden die je fietst, je houding en jouw lichaamsbouw bepalen voor een groot gedeelte welk fietszadel het beste is.

Voor jou kan een bepaald vrouwenzadel helemaal perfect zijn, terwijl een vriendin met hetzelfde zadel na een aantal kilometer al zadelpijn heeft.

Daarnaast kan je een fiets voor verschillende doeleinden gebruiken. Iemand die voornamelijk in de stad fietst, zal een ander zadel nodig hebben dan iemand die een fiets voor sportieve doeleinden gebruikt.

Er zijn zelfs verschillen tussen een fietszadel voor heren en een fietszadel voor dames. Het is dus belangrijk om na te gaan welk fietszadel het beste past bij jouw fietsgedrag. Wij helpen je hier graag bij.

Top 5 fietszadels voor dames

Ieder fietszadel heeft zijn eigen specificaties. Hoewel veel mensen denken dat een zacht fietszadel het beste is om zadelpijn te voorkomen, is dit zeker niet altijd het geval.

Een hard fietszadel zorgt namelijk voor een betere houding en is geschikt voor langere afstanden. Bij een zacht fietszadel zullen de zitbotjes wegzakken en kan je last krijgen van lichamelijke klachten.

Fiets je enkel korte afstanden? Dan is een zacht fietszadel beter geschikt. Ook voor wat oudere mensen is een zacht zadel aan te raden omdat hun huid wat dunner is.

De breedte van het zadel is ook iets om rekening mee te houden. Bij vrouwen zitten de zitbotjes gemiddeld wat verder uit elkaar, wat zadelpijn kan veroorzaken.

Voor vrouwen is het dus beter om een iets breder zadel te gebruiken, zodat er niet te veel druk op het zitbotje ontstaat.

Maar welk zadel past nou bij jouw soort fiets? Wij hebben voor jou uitgezocht wat het beste vrouwenzadel is per soort fiets.

Beste vrouwenzadel voor de stadsfiets – Contec City/Tour Dames fietszadel

Contec City Tour beste fietszadel dames stadsfiets

Waar moet je rekening mee houden bij het kopen van een vrouwenzadel voor de stadsfiets? Met een stadsfiets, fiets je vaak kortere afstanden en zit je meer rechtop.

Hierdoor is het aangenaam om te gaan voor een zacht zadel met veel zitcomfort. De Contect City/Tour Dames fietszadel is het beste dameszadel voor de stadsfiets.

Het zadel is 100% waterdicht en beschikt over veel zitcomfort. Het zadel is breder en heeft een uitsparing in het midden, zodat je minder zadelpijn ervaart.
Beste vrouwenzadel racefiets – Acropaq fietszadel

Acropaq-vrouwenzadel-racefiets

Wat is het beste vrouwenzadel voor een racefiets? Tijdens lange tochten is het belangrijk om rekening te houden met de houding en het zitcomfort.

Je wilt tenslotte geen zadelpijn of andere lichamelijke klachten krijgen. Het Acropaq fietszadel is ontworpen als medisch fietszadel. Het schuimzadel is handgemaakt van hoogwaardig materiaal en ondersteunt de spieren.

Ook is bij dit racezadel rekening gehouden met de bewegingen die je kan maken op een racefiets. De speciale uitsparing zorgt voor minder druk op de intieme zone en zorgt voor een constante luchtcirculatie. Minder zweten dus!
Beste dameszadel mountainbike – Deso Sport Comfortabel Gel Zadel

Deso-Sport-dames-zadel-mountainbike

Ben je op zoek naar het beste dameszadel voor een mountainbike? Bij een zadel voor een mountainbike is de hardheid en de breedte erg belangrijk.

Het mountainbikezadel dient hard en smal te zijn omdat je langere afstanden aflegt. Ook wil je graag comfortabel zitten tijdens de lange rit. Het Deso Sport Comfortabel Gel zadel is een zadel voor zowel dames als heren.

De Deso Sport is ergonomisch ontworpen en is voorzien van anti-shock gel. Hiermee voorkom je lichamelijke klachten en geniet je optimaal van jouw mountainbiketochten. 
Beste dameszadel tegen zadelpijn – Selle Roya Torx Premium Fietszadel

Snelle-Roya-Torx-Premium-fietszadel-dames-zadelpijn

Ervaar je veel zadelpijn en ben je opzoek naar een zadel om dit te voorkomen? Zadelpijn is verleden tijd met het Snelle Roya Torx Premium Fietszadel.

Het zadel beschikt over een royal vulling wat tot 40% minder druk op de drukpunten geeft. Ook is het zadel wat breder, zodat de druk op de zitbotjes beter verdeeld is.

Het fietszadel is ontworpen voor een rechte fietshouding en heeft een draagvermogen van 150 kilogram. Perfect voor stadsfietsen, bakfietsen en omafietsen. Dankzij de RVL-technologie is dit dameszadel perfect waterbestendig.
Beste gel fietszadel dames – Comfortabel gel zadel

gel-fietszadel-dames

Ben je op zoek naar het beste gel fietszadel voor dames? Zoek dan niet verder. Dit comfortabele gel zadel komt als beste uit de test.

Met een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding heeft dit vrouwenzadel een lekkere brede en zachte zit. Het zadel kan ook gezien worden als medisch zadel. Door het ergonomische ontwerp van dit zadel is rugpijn en zadelpijn verleden tijd.

Het bevat ook een anti-shockmechanisme wat zorgt voor een relaxte fietstocht. Daarnaast is het fietszadel is ook geschikt voor heren die graag extra comfort willen.
Zo vind jij het beste fietszadel voor dames

beste-fietszadel-voor-dames-vinden

Zoals eerder benoemd heeft iedere fietszadel andere eigenschappen. Het is dus belangrijk om het beste fietszadel voor jouw type fiets en jouw lichaamsbouw te vinden.

Daarnaast is het afstellen van het zadel ook een belangrijk onderdeel om lichamelijke klachten te voorkomen.

Maar hoe weet je nou of je een breed of smal zadel nodig hebt? En hoe weet je nou welk zadel geschikt is voor welk fiets? Hieronder lichten wij toe waar je op moet letten, zodat jij het beste fietszadel voor dames vindt.

Hardheid en breedte van het zadel

Zadelpijn ontstaat omdat de druk op het zitvlak te hoog is. Deze druk kan ontstaan omdat het zadel te smal is of omdat de hardheid van het zadel niet geschikt is voor de afstand die je aflegt.

Voor korte afstanden is een zacht zadel het beste en voor lange afstanden een hard zadel. Een hard zadel zorgt voor veel meer ondersteuning wanneer het ingezeten is.

Ook de breedte is van belang bij het kiezen van een zadel. De zitbotjes bij een vrouw zitten gemiddeld verder uit elkaar dan bij een man.

Vrouwen hebben over het algemeen een breder zadel nodig dan mannen om de druk tijdens het zitten beter te verdelen. Twijfel je over welk zadel het beste bij jou past? Bezoek dan eens een lokale fietszaak voor advies op maat.

Zithouding en comfort

De zithouding is ontzettend belangrijk bij het kiezen van een geschikt zadel. Op een stadsfiets zit je rechtop, waardoor al het gewicht op het zadel leunt. Terwijl bij een racefiets het gewicht door de houding meer verdeeld is over de fiets.

Soort fiets

beste fietszadel voor dames kopen

Ieder soort fiets heeft zijn eigen doel. Een stadsfiets heeft als doel om jezelf te verplaatsen over kortere afstanden. Hierbij zit je rechtop en wil je voornamelijk comfort. Een gelzadel dat wat breder is, is perfect voor de stadsfiets.

Bij een mountainbike zit je voornamelijk voorovergebogen en fiets je vaak langere afstanden. Hierdoor heb je een hard zadel nodig dat smaller is. Dit geeft meer ondersteuning en zorgt ervoor dat je gewicht meer verdeeld is.

Het afstellen van het zadel

Om zadelpijn te voorkomen is het belangrijk om het zadel goed af te stellen. Wanneer een zadel niet goed afgesteld staat, zal je een verkeerde houding hebben. Dit kan zadelpijn of andere lichamelijke klachten veroorzaken.

Ook is het goed om af en toe op de pedalen te staan of te verzitten. Ervaar je nog steeds klachten na het verstellen van het zadel? Dan kan het goed zijn om langs een fietsexpert te gaan. Hij of zij kan je helpen met het verstellen naar de juiste hoogte.

Conclusie

Tijd om een nieuw zadel voor dames te kopen. Maar wat is nou het beste vrouwenzadel? Dat hangt geheel van de persoon en de fiets af.

In het algemeen hebben vrouwen een breder zadel nodig om zadelpijn aan de zitbotjes te voorkomen. Bij een racefiets en een mountainbike mag het zadel wel smaller zijn, omdat hierbij het gewicht niet volledig op het zadel rust.

De hardheid van het zadel is ook een belangrijke pijler. Bij korte afstanden is een zachter gelzadel perfect. Wanneer je langere afstanden fietst, zorgt een hard zadel voor betere ondersteuning van het lichaam.

Als laatste is het ook van belang om het vrouwenzadel goed af te stellen, zodat je geen lichamelijke klachten ondervindt. Ben jij er klaar voor om ook de laatste 30 kilometer te fietsen zonder zadelpijn?