Top 10 beste, grootste & leukste dierentuinen in Nederland

In Nederland hebben we geluk en kunnen we oprecht zeggen dat we de leukste dierentuinen hebben.

Omdat de dieren goed verzorgd worden en een zo mooi mogelijke plek krijgen om te leven, zijn de mooiste dierentuinen in Nederland wereldwijd bekend.

De dieren geven jou een kijkje in hun unieke leven.

Wat is de leukste dierentuin van Nederland? Dat mag jij beslissen. Wij hebben een test gedaan en een lijstje opgesteld met alle dierentuinen in Nederland die je niet mag missen.

Het resultaat is deze top 10 met beste, grootste en leukste dierentuinen van Nederland.

1. De grootste dierentuin van Nederland: Safaripark Beekse Bergen

Omdat dieren in het Safaripark van Beekse Bergen vrij loslopen, is dit met 120 hectare oppervlak het grootste dierenpark van Nederland.

Je gaat er op safari in een bus, een boot of een trein. Je mag ook met je eigen auto het park overrijden of het park te voet verkennen.

De dieren die je kunt bekijken lopen vrij rond. In deze leukste dierentuin van Nederland vind je meer dan 100 verschillende diersoorten, waaronder leeuwen, neushoorns, chimpansees en olifanten.

Er is een restaurant, er zijn speeltuinen en andere manieren waarmee je je tussen het dieren kijken door prima vermaakt.

Overnachten bij deze grootste dierentuin van Nederland kan ook, want je kunt een kamer boeken in het Safari Hotel. Je hebt dan uitzicht op de savanne, terwijl je gewoon in Nederland bent.

Safaripark Beekse Bergen is te vinden in Hilvarenbeek, net onder Tilburg.
2. Diergaarde Blijdorp in Rotterdam

diergaarde blijdorp

Deze dierentuin staat vooral bekend door de gorilla Bokito, die in 2007 ontsnapte en wereldwijd in het nieuws kwam.

Natuurlijk kent deze dierentuin nog veel meer prachtige dieren en bestaat het zelfs al sinds 1855.

Het is goed te bereiken met het openbaar vervoer en ligt eigenlijk vrijwel naast het centrum van Rotterdam.

Breng een bezoekje aan Oceanium, de onderwaterwereld. Hier loop je letterlijk onder de vissen, roggen, haaien en nog veel meer oceaanbewoners door.

Er zijn voldoende restaurants, plekken om uit te rusten en kinderspeelplekken te vinden in dit park. Het is het dan ook zeker waard om deze dierentuin een dagje te bezoeken.
3. De Apenheul Apeldoorn

Bij de Apenheul in Apeldoorn staan, je raadt het al, apen centraal. Je loopt er rond tussen de apen en er zijn in totaal ongeveer 35 verschillende soorten.

De helft daarvan loopt los tussen de bezoekers door. Dat maakt dit 1 van de leukste dierentuinen van Nederland en een unieke ervaring.

Deze leuke dierentuin bevindt zich in een bos van 2 hectare op de Veluwe. Er leven 300 apen en 150 daarvan lopen los rond. Ze komen naar je toe, zijn nieuwsgierig en je bekijkt ze van heel dichtbij.

Zorg ervoor dat je spullen veilig zijn, want anders gaat er zo een aap mee vandoor. De apen die niet loslopen zitten op speciale eilanden. Dat betekent dus geen tralies en kooien, maar een natuurlijke veilige omgeving. Gorilla’s en orang-oetans leven zo bijvoorbeeld.

Naast apen bekijken, waar je uren zoet mee bent, zijn er ook restaurants waar je wat kunt eten en speeltuinen voor kinderen om te spelen.

Tussendoor worden er presentaties georganiseerd en kan je een rondleiding boeken. De Apenheul bevindt zich bij Apeldoorn, in het centrum van Nederland.
4. WILDLANDS Adventure Zoo Emmen

Dierenpark Emmen werd altijd genoemd als 1 van de beste dierentuinen van Europa. Vandaag de dag heet dit WILDLANDS Adventure Zoo waar je verschillende zones in verschillende klimaten binnenstapt.

Zo maak je op 1 dag een complete wereldreis door de savanne, door de jungle en door Arctica.

In deze leukste dierentuin van Nederland wonen meer dan 250 diersoorten, waaronder de witte neushoorn, het nijlpaard, pinguïns, stokstaartjes en tropische vlinders. Je loopt door de verschillende zones en leert in elke zone over de dieren die daar leven.

Uiteraard is er ook voldoende geregeld voor hapjes en drankjes tussendoor. Voor kinderen die even uit moeten razen is er het Animazia XL-speelparadijs.

Wat WILDLANDS zo interessant maakt, is dat de dieren in hun eigen natuurgetrouwe omgeving worden gehouden. Er is geen betere manier om dieren te bekijken dan zo. Emmen ligt in het noordoosten van Nederland en is met de auto vrij goed te bereiken.
5. DierenPark Amersfoort

dierenpark amersfoort logo

Deze dierentuin sleepte de award voor ‘Het leukste uitje van Nederland ANWB 2022‘ binnen. En dat is terecht!

Deze dierentuin bestaat al sinds 1948 en ligt in een prachtige bosrijke omgeving.

Er is hier genoeg te beleven. Zo is er voor de kinderen een speciaal Dino bos, een van de populairste themagebieden van het park.

Ook kun je leeuwen van dichtbij bekijken, een expeditie per boot doen, prairiehondjes ontmoeten en noem het maar op.

De dierentuin in Amersfoort is 365 dagen per jaar geopend, dus dit maakt het dagje uit een stuk makkelijker plannen!
6. Dolfinarium in Harderwijk

dolfinarium logo

Een dierentuin die in onze ogen zeker niet mag ontbreken in dit overzicht. Het grootste zeezoogdierenpark van Europa, het Dolfinarium in Harderwijk.

Dit park opende zich in 1965 en werd eigenlijk al direct populair. Tot op de dag van vandaag word deze dierentuin nog druk bezocht.

Het Dolfinarium biedt zelfs de mogelijkheid om een dolfijn van dichtbij te ontmoeten en aan te raken. Je kan deze ervaring van te voren online boeken, zodat je deze kans niet mist.

Zijn er dan alleen dolfijnen in dit park? Nee, zeker niet! Je kunt nog veel meer onderwaterdieren bekijken, waaronder zeeleeuwen, haaien, roggen, zeehonden en meer.

Ook zijn er iedere dag shows te bewonderen en kan je de haaien en roggen aaien. Er zit zelfs een strand aangrenzend aan het Dolfinarium. Zeker een bezoekje waard dus!
7. Artis: de oudste dierentuin van Nederland

We hebben de grootste dierentuin van Nederland al besproken, maar hoe zit dat met de oudste dierentuin van Nederland? Dat is Artis in Amsterdam, opgericht in 1838 in onze hoofdstad.

Artis is uiteraard een begrip en naast de oudste is het ook 1 van de mooiste dierentuinen van ons land.

In deze dierentuin, die al bijna 190 jaar bestaat, vind je allerlei dieren en tentoonstellingen om te bezoeken. Er is een aquarium, je bekijkt de kleinste organismen in het Artis-Micropia en daarnaast zijn er uiteraard ook voldoende dieren om buiten te bewonderen.

Denk dan aan flamingo’s, apen en olifanten. Er worden rondleidingen en workshops gehouden en er is zelfs een Artis planetarium.

Omdat dit een hele oude dierentuin is, zijn er ook een aantal rijksmonumenten op het erf. Er zijn een groot aantal beelden, bijvoorbeeld, maar ook een fazanterie, een grote volière, een Hollandse tuin en een Moeflonstal. Bezoek Artis en je gaat terug in de tijd.
8. Burgers’ Zoo in Arnhem

Het is aan jou om te beslissen wat de beste dierentuin van Nederland is, maar Burgers’ Zoo in Arnhem komt hier dicht in de buurt.

Er is een schitterend aquarium, je kunt er op safari, de woestijn bezoeken of de jungle in. Daar vind je allerlei diersoorten, van haaien tot zeekoeien en van gieren tot cheeta’s.

Je kunt er uiteraard in alle rust zelf rondlopen, maar er worden ook rondleidingen gegeven, themawandelingen georganiseerd en er vinden activiteiten en evenementen plaats.

Zo kan je aan lezingen meedoen of je bij een speciale wandeling voor kinderen met grootouders aansluiten.

Dit is ook een hele leuke dierentuin omdat ze de belangrijke ecosystemen nabootsen en onderhouden. Dat betekent dat de dieren in een omgeving wonen die het dichtste in de buurt komt van wat ze gewend zijn en fijn vinden.

Van alle leuke dierentuinen is Burgers’ Zoo zeker de moeite waard.
9. Bezoek de panda’s in Ouwehands Dierenpark in Rhenen

Een laatste beste dierentuin van Nederland die hier gedeeld moet worden is Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Dit is namelijk de enige dierentuin in Nederland waar je reuzenpanda’s kunt bekijken.

Dat maakt een bezoekje aan deze dierentuin uniek en speciaal. Er is zelfs een panda in gevangenschap geboren van ouders die door China aan de dierentuin zijn uitgeleend.

Behalve panda’s kan je in het Ouwehands Dierenpark ook allerlei andere dieren bekijken, zoals ijsberen, sneeuwuilen en rendieren. Er is van alles te zien en te doen en tussendoor kunnen kinderen naar hartenlust speken of tot rust komen met wat eten.

De kinderboerderij is altijd een succes en er is een mooi aquarium om te bekijken.

Wat dit ook een van de leukste dierentuinen van Nederland maakt is het berenbos. Daar kunnen bruine beren die vroeger mishandeld zijn weer gelukkig en zorgeloos leven.

Ze hebben rotsen, een waterval en een vijver. Houd je van beren, dan is dit misschien wel de beste dierentuin in Nederland voor jou.
10. De beste reptielen dierentuin van Nederland: Reptielenhuis de Aarde

Ben je vooral geïnteresseerd in reptielen en wil je een dagje alleen in hun gezelschap doorbrengen? Dan is er het Reptielenhuis de Aarde in Breda. Hier leer je alles over reptielen en kan je ze ook zelf bekijken.

Er wonen krokodillen, schildpadden en slangen en de verzorgers staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

Het Reptielenhuis de Aarde in Breda is in Nederland een officiële dierentuin. Dat betekent dat ze geen dieren verkopen of opvangen, maar dat ze ze tentoonstellen en er voorlichting over geven.

Er zijn 3 programma’s waaraan je mee kunt doen en zo kan je een slang vasthouden en kijken hoe de reptielen gevoerd worden. Het Reptielenhuis de Aarde is een van de kleinste dierentuinen, maar ook 1 van de beste reptielen dierentuinen die Nederland rijk is.


Meer leuke uitjes: