Beste motorslot kopen? De top 5 & Koopgids

Als je dan eindelijk een mooie motor hebt gekocht, wil je niet dat de motor gestolen wordt. Om diefstal zo moeilijk mogelijk te maken, kun je maar beter het beste motorslot aanschaffen. 

In dit artikel ontdek je wat je moet weten en geven we je de beste opties. Kom te weten welke soorten er zijn en op welke eigenschappen je moet letten. 

Wil je alvast weten wat wij als beste motorslot rekenen? Dit is onze top 5: 

  1. Beste ART 5 motorslot – Pro-tect Diamond ART5
  2. Goedgekeurd schijfremslot motor met alarm – VINZ Pico
  3. Stevig motor kettingslot – ABUS Ionus
  4. Beste motorslot ART 4 – VINZ Trivor
  5. Veilig beugelslot voor de motor –  Stahlex ART

Beste motorslot – De top 5 uitgelicht

Wil je een goed motorslot kopen? Wij zochten uit wat de beste motorsloten zijn. Per type slot gingen wij na welk slot het meest veilig en gebruiksvriendelijk is. Daar is de volgende top 5 uit naar voren gekomen:

1: Beste ART 5 motorslot – Pro-tect Diamond ART5

Het beste motorslot is dit exemplaar van Pro-tect. Dit is een super veilig kettingslot voor de motor. Het is namelijk een ART 5 kettingslot, dat voldoet aan de strengste veiligheidseisen. Het is daarmee ook een slot dat door verzekeraars wordt goedgekeurd. 

Het kettingslot is in totaal 120 cm lang en heeft schakels van 14,5 mm dik. De sloten zijn ook extra beveiligd. Rondom het slot is het niet mogelijk om het slot uit te boren.

De slot ingang kun je afsluiten met een klepje. Het kettingslot weegt 5,5 kg en je krijgt er 3 sleutels bij. 
2: Goedgekeurd schijfremslot motor met alarm – VINZ Pico

VINZ-Pico-schijfremslot

Bij het merk Vinz kun je ook terecht voor motorsloten van goede kwaliteit. De VInz Pico is het beste schijfremslot voor de motor. Het slot is compact, licht van gewicht en makkelijk te bevestigen. Bovendien is het slot erg veilig, het is ART 4 goedgekeurd. 

Maar het grootste pluspunt is het alarm. Zodra er aan het slot gerommeld wordt, gaat dat af. Er zit hiervoor al een batterij in het slot.

De pin van het schijfremslot is 14,5 mm dik. Ook krijg je bij de set een reminderkabel en een opbergtasje. Zo kun je het slot niet vergeten en berg je het veilig op. 
3: Stevig motor kettingslot – ABUS Ionus

Een erg goed kettingslot voor de motor is de ABus Ionus. Dit is een ART 4 kettingslot van 150 cm lang.

Het slot weegt 4,1 kg en is daarmee redelijk handzaam. De schakels van het slot zijn 11 mm dik. Het slot is bestand tegen water en stof en je krijgt 2 sleutels
4: Beste motorslot ART 4 – VINZ Trivor

Een goed ART 4 kettingslot is de VINZ Trivor. Ook dit is een kettingslot voor de motor waar je op kunt vertrouwen. Het kettingslot is in totaal 120 cm lang en weegt 3,8 kg. Dat is voor een kettingslot redelijk licht van gewicht. 

De schakels van de ketting zijn 12 mm dik. Verder is de ketting gemaakt van gehard staal en is het slot stof- en waterbestendig. 
5: Veilig beugelslot voor de motor –  Stahlex ART

Stahlex-beugelslot-444-ART-slot-elektrische-fiets

Ga je liever voor een veilig beugelslot voor de motor? Dan is dit Stahlex slot een goede keuze.

Dit is een veilig ART4 beugelslot. Het slot heeft de volgende afmetingen: 180 x 245 mm. Het is gemaakt van gehard staal en is makkelijk in gebruik.  
Soorten motorsloten

Er bestaan veel soorten motorsloten. En dat is maar goed ook, want bij het beveiligen van een motor worden vaak meerdere sloten gecombineerd.

Zodra je 2 sloten hebt, schrikt dat meer af dan met 1 slot. Dit zijn de opties die je hebt voor een goed motorslot:

Kettingslot motor

Een kettingslot wordt vaak gebruikt om de motor op slot te zetten. Het voordeel van een kettingslot voor de motor, is dat je jouw motor aan iets vast kunt zetten.

Denk aan een stevig hek, een fietsenrek of een lantaarnpaal. Dit verkleint de kans dat de motor mee wordt genomen. Om die reden is het kettingslot ook een erg goed scooterslot

Het nadeel van een kettingslot voor de motor is dat je het kettingslot kunt slijpen. Op die manier kan de motor gestolen worden. Daarbij moet wel gezegd worden dat de kettingsloten tegenwoordig extra dik zijn. Dit maakt het slijpen geen eenvoudige klus. 

Een motor kettingslot kan makkelijk worden gecombineerd met andere motorsloten. Het slot kun je flexibel bewegen, zodat je het makkelijk aan iets vast maakt. Wel is het kettingslot voor de motor aan de zware kant. Dat maakt het slot minder makkelijk mee te nemen. 

Beugelslot motor

Ook het beugelslot behoort tot een van de beste motorsloten.

Dit type slot is lichter van gewicht dan een kettingslot en heeft een vaste vorm. Dit maakt het motorslot makkelijk te bevestigen en mee te nemen. Je steekt de beugel simpelweg door het wiel en draait het dicht. 

Het nadeel is wel dat je het beugelslot minder makkelijk aan iets vast zet. Je bent er niet zo flexibel mee, als met een kettingslot. Daarom kan ook dit motorslot het best worden gecombineerd met een ander slot. Dat is de veiligste oplossing. 

Schijfremslot motor

Heb jij een motor met schijfremmen? Dan kun je in die gaten of spleten van de rem een schijfremslot bevestigen. Een schijfremslot is een van de beste motorsloten, omdat het erg lastig is om het eraf te halen

Het is erg makkelijk te dragen. Een schijfremslot is namelijk erg licht van gewicht en compact. Je stopt het daardoor makkelijk in je tas om het slot mee te nemen. 

Bovendien valt het schijfremslot niet zo op. Een nadeel hiervan is dat je het slot snel kunt vergeten. Daar kun je gelukkig een reminder voor kopen. Dan bevestig je een krullend draad aan het slot, zodat het beter zichtbaar wordt en je het niet vergeet. 

Motorslot met alarm

De beste schijfremsloten voor een motor hebben een alarm. Dit alarm biedt extra beveiliging.

Zodra er met een motorslot met een alarm wordt gerommeld, gaat het veel geluid produceren. Dat kan tot wel 100 decibel aan herrie maken.

Het harde geluidssignaal schrikt dieven af en geeft jou tegelijkertijd een handige waarschuwing. 

Muuranker

Een muuranker is een handige aanvulling op jouw motorslot. Jouw motorslot kun je als het ware door het muuranker halen. Zo zet je jouw motor goed vast.

Het anker kun je thuis vastzetten aan de muur of ondergrond. Om dit te doen, boor je enkele gaten. 

Waar let je op bij het kopen van een motorslot?

Als je naar het beste motorslot zoekt, merk je dat er veel keuze is. Het ruime aanbod is fijn, omdat je zo veel keuzevrijheid hebt.

Toch kan het het maken van de juiste keuze ook moeilijker maken. Daarom is het goed om meer van de belangrijkste eigenschappen te weten. Die zetten we voor je onder elkaar:

Veiligheid (ART)

De veiligheid van een motorslot wordt aangeduid met ‘ART’. Een slot kan een ART 2, ART 3, ART 4 of ART 5 aanduiding hebben. Hoe hoger het getal, hoe veiliger het slot. Het wordt ook door verzekeraars geadviseerd om een ART slot te gebruiken. 

Voor het op slot zetten van een gewone fiets wordt een ART 2 slot aangeraden. Scooters en brommers kun je met een ART 3 slot beveiligen. Dit is tevens het beste slot voor een elektrische fiets

Bij motoren wordt daarentegen een ART 4 slot aangeraden. Vanuit de verzekering is dit zelfs een eis. Voor optimale beveiliging kun je ervoor kiezen om de motor thuis met een ART 5 slot vast te zetten. 

Lengte

De lengte van een motorslot varieert. Vooral bij een kettingslot voor de motor is dit iets om op te letten. Er moet genoeg ruimte zijn om de motor aan iets vast te zetten. Als je al weet waar je de motor wilt parkeren, kun je kijken hoeveel lengte hiervoor nodig is. 

De lengte van het slot hangt ook weer samen met het gewicht. Des te langer het kettingslot, des te zwaarder het wordt.

Ondanks dat je zo flexibeler bent met het vastzetten van de motor, kan het zware gewicht het parkeren ook weer moeilijker maken. Ook dit is dus weer iets om de juiste balans in te vinden. 

Gewicht

Een motorslot moet natuurlijk stevig zijn, maar ook draagbaar. Daarom is het goed om te letten op het gewicht.

Een zwaar gewicht is extra veilig, maar het moet niet te lomp worden waardoor je het niet kunt tillen. Dan gaat het ten koste van het gebruiksgemak van het motorslot. 

Het is belangrijk om hier voor jezelf een goede balans in te vinden. Bedenk hoe vaak je het motorslot gaat gebruiken. Is dat dagelijks voor bijvoorbeeld woon-werk verkeer? Dan is een lichter slot een stuk handzamer.

Een draagbaar slot is makkelijker te bevestigen. Bij een licht gewicht moet je denken aan 3-4 kg

Ga je echter slechts af en toe met de motor op pad? Dan biedt een zwaarder slot juist meer veiligheid. Als je het toch niet vaak erop of eraf hoeft te halen, is dat extra gewicht minder storend. Ga dan voor een kettingslot van 5-6 kg.
Veelgestelde vragen

Hoe zijn de beste motorsloten geselecteerd?

Het ruime aanbod aan motorsloten is onder de loep genomen. Daarbij werd voornamelijk gelet op veiligheid en gebruiksgemak. Voor de variatie werden meerdere soorten in het toplijstje opgenomen.

Waarom een van de beste motorsloten kopen?

Op een motorslot wil je niet bezuinigen. Het is dé manier om diefstal te voorkomen of moeilijker te maken. Bovendien kan de verzekering diefstal niet dekken als je de motor niet met een goed slot vast hebt gezet. Alleen met een van de beste motorsloten, laat je de motor met een gerust hart achter. 

Wat is het beste motorslot?

Het meeste veilige en dus beste motorslot is een ART 5 slot. Dit is een slot dat voldoet aan de strengste veiligheidseisen. Ook een ART 4 slot is voor een motor erg veilig en van goede kwaliteit. Daarnaast raden wij een motorslot met alarm aan. 

Welke merken bieden de beste motorsloten aan?

Aan te raden zijn de merken Vinz, Abus en Oxford.