Top 10 beste racefiets merken in 2024

Je wilt een wielrenfiets aanschaffen, maar door het grote aanbod aan racefiets merken weet je niet waar te beginnen.

Of je nu een beginnende wielrenner bent of al langere tijd op het zadel zit, wij zetten de beste racefiets merken voor je op een rijtje.

Dit zijn de beste racefiets merken

Om de keuze wat makkelijker te maken, splitsen we de beste koersfiets merken op in A- en B-merken.

A-merken zijn bekende topmerken die al sinds jaar en dag racefietsen produceren met een goede prijs-kwaliteitverhouding en een goede reputatie opgebouwd. Een B-merk is vaak wat minder bekend en in vele gevallen goedkoper.

Tussen de A-merken zitten een aantal Italiaanse namen, zoals Bianchi, Pinarello en Colnago. Maar ook Taiwan is hofleverancier binnen de wielrenwereld met topmerken zoals Giant en Merida. Andere bekende A-merken zijn Specialized en Trek.

De wat minder bekende namen zijn Van Rysel, Triban en CUBE. Alhoewel laatstgenoemde niet geheel onbekend is, zij hebben hun naamsbekendheid meer te danken als een van de grootste mountainbike merken.

Na het vergelijken van verschillende A- en B-merken hebben we een top 10 aan racefiets merken voor je opgesteld. Zowel racefietsen voor de beginnende als gevorderde wielrenner vind je in onderstaande top 10.

1. Giant

Giant-beste-racefiets-merken

Giant is al meer dan 50 jaar een grote naam binnen de fietswereld en één van de grootste fietsfabrikanten. Er wordt vaak gedacht dat dit een van de grootste Nederlandse racefiets merken is.

Giant is echter een Taiwanees merk dat naast wielrenfietsen, ook mountainbikes en toerfietsen produceert.

Het doel van Giant is het beste uit iedere fietser te halen. Het merk was een van de eerste die gebruik maakte van carbon als materiaal voor het frame, wat wereldwijd een succes werd.

Er wordt gebruik gemaakt van verschillende technologieën om racefietsen, maar ook fietsaccessoires te produceren van hoge kwaliteit.
2. Bianchi

Bianchi-racefiets-merken-top-10

Een grote naam binnen de wielrenwereld: Bianchi. Dit Italiaanse merk is ruim 130 jaar geleden opgericht in Milaan. Het begon allemaal met de productie van racefietsen in een kleine werkplaats, die binnen een aantal jaar omgeruild werd voor een grotere.

Opvallend aan Bianchi fietsen is het kleurgebruik: blauw en Bianchi zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Het merk maakt gebruik van de beste materialen om het beste uit iedere fietser te halen.

Het Italiaanse merk onderscheidt zich van andere merken door racefietsen te maken zoals ambachtslieden dit doen.

Met hun lijfspreuk “a regola d’arte”, wat betekent dat fietsen precies gemaakt zijn zoals het moet, fabriceert Bianchi prachtige stijl- en smaakvolle designs.
3. CUBE

Ondanks dat CUBE het meest bekend staat om de productie van mountainbikes, is deze Duitse producent al tientallen jaren ook maker van racefietsen.

Het merk onderscheidt zich van grote A-merken door fietsen van hoge kwaliteit te maken met een fraai uiterlijk, maar voor een kleinere prijs.

Leuk feitje: de oprichter van CUBE is zijn carrière als fietsfabrikant begonnen in de meubelfabriek van zijn vader. Sindsdien is het merk alleen maar gegroeid, in grootte, naamsbekendheid en productie.
4. Van Rysel

Van Rysel: één van de fietsmerken gebouwd door en verkocht bij Decathlon. Al meer dan 36 jaar is Decathlon producent van verschillende soorten fietsen die worden verkocht door verschillende merken, waaronder B’Twin, Triban en Van Rysel.

Waar B’Twin zich richt op kinderfietsen en er onder de merknaam Triban racefietsen voor de recreatieve wielrenners verkocht worden, ligt de focus van Van Rysel op het produceren van competitiegerichte racefietsen.

Het merk is een aantal jaar geleden opgericht en dankt zijn naam aan de hoofdstad van Frans-Vlaanderen: Lille, Rijsel in het Nederlands.
5. Triban

Zoals zojuist al kort besproken is Triban een merk wat zich richt op de productie van recreatieve wielrenfietsen. Het merk is net als Van Rysel onderdeel van Decathlon, maar is meer gericht op de productie van de goedkope racefiets.

Voor de beginnende wielrenner raden we een merk als Triban dan ook aan. Ondanks dat de racefietsen in een lagere prijsklasse vallen, doet dit merk niet onder aan kwaliteit.
6. Specialized

Specialized is een van de grootste fietsmerken ter wereld. Het merk produceert racefietsen voor professionele wielrenners, maar ook instapmodellen voor de beginnende fietser.

Het merk is tientallen jaren geleden opgericht in Amerika en heeft als doel het produceren van fietsen, vanuit het oogpunt van de fietser. Met als resultaat lichte racefietsen waarmee jij je doelen gaat behalen!
7. Trek

Een andere grote naam vanuit Amerika is fietsproducent Trek. De merknaam is gebaseerd op het Afrikaanse woord wat tocht betekent.

Het merk produceert fietsen voor zowel beginnende als gevorderden, maar ook verschillende profwielrenners rijden hun wedstrijden op een Trek racefiets.

Buiten het maken van wielrenfietsen is Trek ook producent van de elektrische racefiets. Het merk onderscheid zich van andere A-merken door het maken van racefietsen in verschillende categorieën, waarbij gebruik gemaakt wordt van de beste materialen voor ieder type.
8. Pinarello

Kwaliteit in combinatie met stijlvolle designs, dat is wat Pinarello inspireert om racefietsen te bouwen. Dit Italiaanse merk is 75 jaar geleden opgericht door Giovanni Pinarello, die zelf profwielrenner was.

Ieder model wat op de markt komt is geproduceerd met de beste materialen om de fietser tot het beste resultaat te laten komen. Prachtige designs in combinatie met het doel om de snelste fietsen ter wereld te blijven maken is waar Pinarello voor staat.

Pinarello fietsen zijn niet de goedkoopste, dus voor een instapmodel raden we dit merk af. Wil je je fiets carrière naar een hoger niveau tillen, dan is dit merk een goede keuze.
9. Colnago

Een ander merk van Italiaanse makelaardij is Colnago. Dit racefietsmerk – wat meer dan 70 jaar geleden opgericht is door wielrenner Ernesto Colnago – onderscheidt zich door de combinatie tussen prachtige designs en bewezen kwaliteit.

Ook dit merk produceert racefietsen op een hoog prijspunt, waardoor we dit merk afraden als instapmodel. Voor de gevorderde en professionele wielrenner is Colnago een absolute aanrader.
10. Merida

De allerlaatste in onze top 10 racefiets merken is Merida. Dit Taiwanese fietsmerk produceert niet alleen racefietsen, maar ook mountainbikes en stadsfietsen.

De koersfietsen van dit merk worden gebruikt door profwielrenners, wat eigenlijk al genoeg zegt: dit merk staat voor hoge kwaliteit. Maar ook voor de beginnende fietser is dit merk een goede keus.

Merida als merknaam is opgebouwd uit 3 Taiwanese lettergrepen Me-Ri-Da, die samen staan voor het produceren van mooie en hoogwaardige producten waar iedere fietser zijn doelen mee kan bereiken.
Fietsmerken racefiets: een keuze maken

Om te bepalen welke fiets het beste bij je past, moet je voor jezelf beslissen waar en hoe vaak je de racefiets gaat gebruiken. Hiernaast let je op een aantal specificaties, zoals het materiaal en gewicht van de racefiets, maar ook hoeveel geld je eraan wilt besteden.

Racefietsen worden gemaakt van verschillende soorten materialen, zoals aluminium, staal of titanium. Allen hebben ze hun eigen voor- en nadelen.

De materiaalsoort gaat hand-in-hand met zowel het gewicht als de prijs: duurdere materialen zijn vaak lichter van gewicht.

Op basis van de top 10 die we voor je samengesteld hebben, hopen we dat je een keuze hebt kunnen maken tussen het groot aantal koersfiets merken. Waar je ook voor gaat en welk merk je ook kiest: we wensen je heel veel rijplezier!