Beste slot voor elektrische fiets kopen? Bekijk de Top 3!

Met het beste slot voor je elektrische fiets wordt stelen onmogelijk gemaakt. En omdat deze fietsen vaak flink wat kosten, is investeren in een e-bike slot altijd een goed idee.

Zo kan je je elektrische fiets overal parkeren zonder dat je je zorgen moet maken over diefstal.

Wat is het beste slot voor jouw elektrische fiets? Dit artikel helpt je bij het maken van deze belangrijke keuze. We bespreken de 3 beste e-bike sloten.

We sluiten af met een koopgids met de belangrijkste aandachtspunten om op te letten in de winkel.

Dit zijn de 3 beste fietssloten voor elektrische fietsen

Een goed slot voor jouw elektrische fiets voldoet aan al jouw eisen. Deze top 3 vertelt je wat momenteel de beste fietssloten zijn voor e-bikes. Lees verder voor een overzicht van de kenmerken en voor- en nadelen van deze uitmuntende sloten.

1. Het beste kettingslot voor elektrische fiets: Iven 8210 kettingslot 110 cm Abus

Een kettingslot is veelzijdig. Je zet je elektrische fiets overal aan vast. Dit kettingslot van Iven is 110 centimeter lang en winnaar van de test van de ANWB. Hij heeft een ART** certificering en is gemaakt van gehard staal.

Hij is specifiek geschikt voor gebruik op locaties met een gemiddeld diefstalrisico. Je krijgt er 2 sleutels bij en het slot heeft een kettinghoes zodat hij de lak van je fiets niet kan beschadigen.

👍 Voordelen:

 • ART** certificering (gemiddeld diefstalrisico).
 • ANWB-test winnaar.
 • 110 centimeter lang.
 • Beschermhoes voor ketting en lak.
 • Inclusief 2 sleutels.

👎 Nadelen:

 • ART** is niet de beste certificering.
 • Vrij prijzig.
2. Het beste e-bike slot met alarm: Kovix KS6 remschijf slot met 120 dB alarm

Wat beter dan een goed slot dat ook nog een alarm laat horen als hij wordt gestolen? Dit remschijf slot van Kovix is zeer compact. Je plaatst hem op je remschijf en rijdt iemand ermee weg dan gaat er een 120 dB alarm af.

Daarbij vergrendelt hij je fiets natuurlijk ook, want met dit slot op je remschijf kan je niet rijden. Je krijgt er 3 sleutels bij en omdat hij zo klein is stop je hem gewoon in je jaszak.

👍 Voordelen:

 • Compact remschijfslot met 120 dB alarm.
 • Gemakkelijk mee te nemen.
 • Oplaadbare batterij met usb-kabel.
 • Weerbestendig.
 • Inclusief 3 sleutels.

👎 Nadelen:

 • Geen ART-certificering.
 • Je hebt er zeker nog een tweede slot bij nodig.
3. Het beste beugelslot elektrische fiets: Stahlex beugelslot 444 ART****

Dit beugelslot heeft een ART-4 certificering. Dat betekent dat hij de hoogste mate van diefstalpreventie biedt. Hij is gemaakt van zwaar gehard staal met een behuizing van stootvast kunststof.

Voor een slot dat nagenoeg niet kan worden opengebroken is hij nog erg betaalbaar ook. Je krijgt er 3 sleutels bij.

👍 Voordelen:

 • ART**** gecertificeerd.
 • Goed betaalbaar.
 • 3 sleutels meegeleverd.
 • Weerbestendig.
 • Gemaakt van zwaar gehard staal.

👎 Nadelen:

 • Beugelsloten zijn minder flexibel als kettingsloten.
Aandachtspunten: Let hierop als je een e-bike slot koopt

Je laat jouw geliefde elektrische fiets niet zomaar ergens achter. Met een goed slot weet je zeker dat deze veilig is. Maar hoe bepaal je of je het beste slot voor je elektrische fiets in handen hebt?

Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je dit beste slot herkent. We bespreken ze hier 1 voor 1.

1. De ART-certificering

De ART-certificering vertelt je exact hoe gemakkelijk een slot open te breken is. Het is een certificering die specifiek bedoeld is voor fiets-, motor-, scooter- en brommersloten.

Verzekeringsmaatschappijen gebruiken dit keurmerk ook. Ze eisen dat je je fiets minimaal met een slot van een bepaalde categorie vergrendelt.

Het aantal sterren geeft aan welke mate van diefstalpreventie het slot biedt.

 • ART*: geschikt in situaties met een minimaal risico op diefstal.
 • ART**: geschikt in situaties met een gemiddeld risico op diefstal.
 • ART***: kan worden gebruikt op locaties met een hoog risico op diefstal.
 • ART**** en ART*****: deze sloten bieden de beste preventie tegen diefstal.

De testen die op de sloten worden uitgevoerd zijn onder andere de bestendigheid tegen zagen en knippen en de treksterkte. Ook wordt er gekeken hoe lang het duurt voordat het slot kan worden opengebroken.

2. Het soort slot

Elektrische fietsen kunnen met verschillende sloten op slot worden gezet. We bespreken de meest gangbare beste sloten voor elektrische fietsen.

 • Kettingslot: kettingsloten zijn er in verschillende lengtes. Ze worden vaak omschreven als het meest veilige en veelzijdige fietsslot. Kettingsloten zijn ook erg gebruiksvriendelijk, omdat ze buigen en dus in veel omstandigheden bruikbaar zijn.
 • Beugelslot: ook beugelsloten behoren tot de beste fietssloten voor elektrische fietsen. Ze zijn wat minder veelzijdig dan kettingsloten, omdat ze niet vervormd kunnen worden.
 • Remschijfslot: het voordeel van een remschijfslot is dat deze zo gemakkelijk mee te nemen is. Dit e-bike slot wordt ook wel inclusief alarm verkocht. Let hier goed op de certificering. Gebruik ook een tweede slot om je e-bike ergens aan te bevestigen.
 • Ringslot: de meeste fietsen zijn standaard uitgerust met een ringslot. Dit is niet het beste slot voor de elektrische fiets. Je kunt hem namelijk nergens aan bevestigen. Dit slot dient voornamelijk als ondersteuning van een beter kettingslot of beugelslot.
 • Muurankers: staat je e-bike thuis buiten, dan is een muuranker een goed bevestigingspunt voor het slot van je elektrische fiets. Je hebt dan altijd een veilig punt om hem aan te verankeren met je kettingslot of beugelslot.

3. De vergrendeling

De meeste fietssloten worden met een sleutel afgesloten, maar cijfersloten zijn ook een optie.

Beide zijn eigenlijk even veilig, alhoewel je zou kunnen argumenteren dat bij een combinatieslot niet oneindig veel cijfercodes mogelijk zijn. Na veel uitproberen is het theoretisch mogelijk dat de code gevonden wordt.

Deze kans is echter erg klein. Het voordeel van cijfersloten is dat je de sleutels niet kwijt kunt raken. Ook hoef je niet bang te zijn dat je ze ergens bent vergeten. Zo lang je de code weet, kan je je fiets op slot doen en van slot halen.

De keuze tussen combinatieslot en sleutelslot is persoonlijk. Welk systeem gebruikt jouw beste slot voor je elektrische fiets?

Waar koop ik het beste slot voor mijn elektrische fiets?

Jouw ideale slot heeft de juiste certificering, het is het soort slot dat jouw voorkeur heeft met de vergrendeling die jij het fijnste vindt.

Voor de beste fietssloten voor elektrische fietsen raden wij wel altijd aan om voor een slot met de beste certificering te kiezen. Je elektrische fiets is vaak duizenden euro’s waard en dat verdient de best mogelijke vergrendeling.

De beste sloten voor elektrische fietsen koop je online of bij een speciaalzaak zoals de ANWB of een goede fietsenwinkel. Ben je uit op een aanbieding, dan is het internet de beste keuze.

Vergeet niet dat geld besparen prima is, zo lang je niet inlevert op de mate van diefstalpreventie van het slot.

Met wat je hier geleerd hebt ga je naar de winkel of de speciaalzaak. Dit helpt je vast het beste slot te vinden voor jouw elektrische fiets.
Veelgestelde vragen

Wat is het beste slot voor een elektrische fiets?

Kettingsloten of beugelsloten zijn beide uitstekend voor elektrische fietsen. Het is belangrijk dat je je fiets ergens aan kunt bevestigen. Kies altijd voor een slot minimaal een ART** certificering. Hoe meer sterren, hoe beter.

Hoe beveilig ik mijn elektrische fiets?

Gebruik altijd een ringslot in combinatie met een ketting-, kabel of beugelslot. Zorg ervoor dat je e-bike ergens aan bevestigd is. Eventueel kan je je accu ook vergrendelen met een speciaal accuslot.

Zijn er ook andere beveiligingsmogelijkheden voor mijn elektrische fiets behalve een slot?

Voor nog meer zekerheid kies je voor een fiets met een gps-tracker. Soms zijn deze al ingebouwd, maar ze zijn ook gewoon te koop. Een andere optie die je hebt is investeren in een e-bike slot met alarm.


Meer over elektrische fietsen: