Beste waterafstotende spray kopen? Top 5 getest (2024)

Met een waterafstotende spray bescherm je textiel tegen vocht. De spray zorgt ervoor dat water van het oppervlak afloopt in plaats van erin trekt. Dit is handig voor schoenen, (party)tenten en jassen, maar ook voor je meubilair en tapijt.

Als jij impregneerspray wilt kopen, dan kan je misschien wat hulp gebruiken. Dit artikel is dan vast behulpzaam.

Hieronder vind je alvast de 5 beste waterafstotende sprays van dit moment. Deze bespreken we daarna allemaal uitgebreid.

En, zoals je van ons gewend bent, krijg je daarna uiteraard een uitgebreide koopgids om je te assisteren bij je zoektocht.

 1. Jason Markk Repel 360° Spray (waterafstotende spray schoenen)
 2. Delta Doekwaterdicht Spray (waterafstotende spray tentdoeken)
 3. Grangers Performance Repel Plus (waterafstotende spray textiel)
 4. Grangers Footwear Repel Plus Concentrate (waterafstotende spray leer en kunststof)
 5. Grangers Twin Pack Wash & Spray (wasmiddel & impregneerspray kleding)

Top 5: De beste waterafstotende sprays

We bekijken deze beste waterafstotende sprays voor textiel, schoenen en leer in meer detail. Je leest over de kenmerken en de belangrijkste voor- en nadelen.

1. Jason Markk Repel 360° Spray

Deze schoenenspray van Jason Makk maakt je schoenen waterafstotend. Dat is ideaal als je gaat wandelen, maar ook als je overvallen wordt door een bui maak je je geen zorgen meer.

Het is een waterafstotende spray voor schoenen op waterbasis en kan voor alle materialen gebruikt worden. Denk dan aan suède, leer, canvas, nylon en nubuck, bijvoorbeeld.

Door de spaarfunctie op de spuitbus breng je het gelijkmatig aan. Hij kan ook worden nagevuld, wat een stuk milieuvriendelijker is.

👍 Voordelen:

 • Schoenenspray op waterbasis.
 • Water- en vuilafstotende spray.
 • Voor schoenen van alle materialen.
 • Spaarfunctie voor gelijkmatig aanbrengen.
 • Herbruikbare kop en na te vullen.

👎 Nadelen:

 • Iets duurder dan gemiddeld.
2. Delta Doekwaterdicht Spray

Zoek je juist een waterafstotende spray voor je tentdoek? Dan is deze van Delta een slimme keuze. Hij is vuil- en waterafstotend en geschikt voor alle soorten tentdoeken. Controleer wel of het merk dit toestaat.

De inhoud van de fles is 500 ml, waarmee je 7 vierkante meter doek kunt behandelen. Deze kan daarna iets donkerder zijn. Het ademende vermogen van je tentdoek gaat niet verloren.

👍 Voordelen:

 • Waterafstotende spray voor tentdoeken.
 • Maakt het doek ook vlekwerend.
 • Voor 7 vierkante meter doek per 500 ml.
 • Ademend vermogen gaat niet verloren.
 • Zeer goede prijs.

👎 Nadelen:

 • Voor een grotere tent heb je meer flessen nodig.
 • Tentdoek kan een tint donkerder worden.
3. Grangers Performance Repel Plus

Grangers maakt verschillende soorten impregneerspray van hoge kwaliteit. Deze Performance Repel Plus is specifiek bedoeld voor kleding. Je maakt er je jas en broek waterafstotend mee, zodat het weer je avonturen niet meer in de weg kan zitten.

Hij kan gebruikt worden op alle onderdelen van je waterdichte uitrusting, dus bijvoorbeeld ook voor je beenkappen, bijvoorbeeld. De spray is onschadelijk en gemakkelijk aan te brengen.

👍 Voordelen:

 • Waterafstotende spray voor je uitrusting.
 • Kleurloos.
 • Verpakking is gemaakt van Ocean Waste Plastic.
 • Verkleurt je uitrusting niet.
 • Ademend vermogen blijft zoals het is.

👎 Nadelen:

 • Alleen korting voor ANWB-leden.
4. Grangers Footwear Repel Plus Concentrate

Dit product komt ook van Grangers. Het is een impregneerspray voor schoenen. De spray zelf is PFC-vrij en te gebruiken op alle soorten leer en kunststof. Je gebruikt hem dus ook als impregneerspray voor je jas.

De waterafstotendheid van de materialen die je behandelt wordt verbeterd en hersteld.

De waterafstotende spray biedt niet alleen bescherming tegen vocht, maar ook tegen vuil en vlekken. En dat terwijl het ademende vermogen wordt gemaximaliseerd. Deze waterafstotende spray is onschadelijk voor het milieu.

👍 Voordelen:

 • Impregnerende spray voor leer en kunststof.
 • Onschadelijk voor het milieu.
 • Vuil- en waterafstotend.
 • PFC-vrij.
 • Maximaliseert ademend vermogen.

👎 Nadelen:

 • Alleen ANWB-leden krijgen een korting.
5. Grangers Twin Pack Wash & Spray

Dit duo pack van Grangers bevat een technisch wasmiddel en een impregneerspray. Het wasmiddel verwijdert vuil uit je kleding beter. Ook herstelt het de waterafstotendheid en de ademende werking.

De spray gebruik je daarna kan je de kleding nog behandelen met de waterafstotende spray voor het beste resultaat. Je kunt ze ook beide apart gebruiken. Je uitrusting blijft gewoon ademen, maar wordt weer volledig waterafstotend.

Deze producten zijn specifiek samengesteld voor wintersportkleding en outdoor sportkleding.

👍 Voordelen:

 • Waterafstotende spray en technisch wasmiddel in 1.
 • Optimale waterafstotendheid bij combinatiegebruik.
 • Voor wintersportkleding en outdoor kleding.
 • Ademende werking wordt hersteld.
 • Duo pack voor goede prijs.

👎 Nadelen:

 • Wasmiddel kan binnenvoering ook waterafstotend maken.
Wat is een waterafstotende spray?

waterafstotende-spray-kopen

Een waterafstotende spray maakt je kleding of schoenen niet waterdicht. Het zorgt ervoor dat het water van het materiaal afglijdt in plaats van erin trekt. Na een tijdje moet het worden herhaald om de werking actief te houden.

Je gebruikt impregneerspray voor je buitensport kleding, voor je tent en/of voor je schoenen. Veel merken raden ook aan om hun product regelmatig opnieuw te behandelen. Dan gaat je partytent niet lekken en blijven je voeten droog.

Veel waterproof sprays maken het oppervlak water- en vuilafstotend. Je maakt je schoenen of tentdoek gemakkelijker schoon omdat het vuil er niet in kan trekken. Een dergelijke water- en vuilafstotende spray is bijzonder handig in allerlei situaties.

Waar kan je impregneerspray voor gebruiken?

Impregneerspray kan gebruikt worden op allerlei oppervlakten:

 • Er is speciale schoenenspray. Denk bijvoorbeeld aan het inspuiten van je wandelschoenen voor brede voeten.
 • Er is waterafstotende spray voor textiel, dus broeken, jassen en andere kledingstukken.
 • Je kunt ook water- en vuilafstotende spray gebruiken voor je meubelstukken en tapijt.
 • Voor tentdoeken en zonneluifels is er en speciale impregneerspray om lekkage tegen te gaan.

De voordelen (en nadelen) van waterproof spray

Het grootste voordeel van waterafstotende spray is dat je er oppervlakten vuil- en waterafstotend mee maakt. Er zijn ook andere voordelen waarvan je profiteert als je impregneerspray gebruikt.

 • De beste waterafstotende spray is niet duur.
 • Je materialen blijven ademen na de behandeling. Soms wordt dit ademende vermogen zelfs verbeterd.
 • Zelf impregneren is gemakkelijk en snel gedaan. Als je het periodiek herhaalt is het oppervlak altijd beschermd tegen vocht en vuil.

Er is ook een nadeel en dat is dat de kleur van het oppervlak soms kan veranderen. Een ander nadeel is dat je de behandeling moet blijven herhalen. Het materiaal blijft niet voor altijd waterafstotend.

Let op deze punten als je de beste waterafstotende spray wilt kopen

Je wilt je jas waterdicht maken met een spray of je hebt een schoenenspray nodig voor je volgende hike. Waar let je op als je deze gaat kopen? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten.

1. Wat wil je impregneren?

Het eerste belangrijkste aandachtspunt om rekening mee te houden is wat je met de impregneerspray wilt doen. Want er zijn verschillende producten voor verschillende materialen.

Om de beste werking te garanderen, kies je de waterafstotende spray die aansluit bij wat je wilt behandelen.

Een waterafstotende spray voor textiel is voornamelijk bedoeld voor kleding. Een waterafstotende spray voor schoenen gebruik je niet voor een tentdoek. Het eerste wat je doet is dus de producten zoeken die aansluiten bij wat jij waterafstotend wilt maken.

2. Hoe groot is het oppervlak?

Wil je je jas waterdicht maken met een spray, dan heb je minder nodig dan wanneer je je 5-persoons gezinstent gaat behandelen.

Op de gebruiksaanwijzing van de water- en vuilafstotende spray staat aangegeven hoe groot het oppervlak is dat je ermee kunt behandelen.

Aan de hand daarvan kan je voldoende spuitbussen aanschaffen om dat oppervlak mee te kunnen behandelen.

Vooral als je waterafstotende spray voor textiel gebruikt is dit een belangrijk punt. Waterafstotende spray voor schoenen kan je vaker gebruiken voordat de bus leeg is.

3. Blijft het materiaal ademen?

Sommige (goedkope) waterafstotende sprays van lage kwaliteit zetten de ademende werking van je materiaal op het spel. Schoenen en kleding moet kunnen blijven ademen, anders ga je zweten en word je oncomfortabel.

Op de beste waterafstotende spray wordt duidelijk vermeld dat het soms zelfs het ademende vermogen herstelt en verbeterd.

Controleer dit. Een waterafstotende jas is fijn, maar niet als jij daarna aan de binnenkant juist vocht genereert, omdat het geen uitweg heeft.

4. De milieuvriendelijkheid en veiligheid van de waterafstotende spray

Het komt nog weinig voor, maar er zijn altijd nog sprays die milieuonvriendelijk en schadelijk zijn. Het is altijd goed om te kiezen voor een spray op waterbasis. Uiteraard heeft deze een handmatige spuit. Het voordeel daarvan is dat je de waterafstotende spray ook bij kunt vullen.

Daarbij is het goed om te controleren dat de spray PFC-vrij is. Hier gaan we altijd van uit, maar dat is niet gegarandeerd.

Ben je eenmaal tevreden over een product, bijvoorbeeld een impregneerspray voor je jas, dan kan je daar een navulling van aanschaffen en de spuitbus blijven hergebruiken.

5. Controleer voor de zekerheid de materialen

Bij veel waterafstotende sprays staat aangegeven dat ze geschikt zijn voor alle materialen. In de specificaties wordt dit vaak verder toegelicht.

Het is geen slecht idee om toch even door te lopen of jouw waterafstotende spray op het materiaal kan worden aangebracht.

Niet alle waterafstotende sprays zijn geschikt voor gebruik op Gore-Tex, bijvoorbeeld. Ook leer en suède zijn specifiek. Het kan geen kwaad om dit even te controleren om teleurstellingen te voorkomen. Vooral als je je waterafstotende spray online koopt is dit belangrijk.

Waar koop ik goede waterafstotende spray?

Je kunt waterafstotende spray kopen bij kampeerwinkels, outdoorzaken en grote sportwinkels. Ook ketens zoals Kruidvat, Action en HEMA nemen het soms in het assortiment op.

Online vind je de meeste keuze en vaak ook met een mooie aanbieding. Omdat je dan niet met een medewerker kunt praten, loop je de specificaties (en retourvoorwaarden) even goed door voor je bestelt.

Je weet nu alles wat je nodig hebt om een miskoop te voorkomen.
Veelgestelde vragen

Hoe breng je waterafstotende spray aan?

Plaats of hang het voorwerp dat je wilt behandelen op een open plek. Spray het hele oppervlak gelijkmatig in met waterafstotende spray. Laat het intrekken en herhaal eventueel na 12 uur nog een keer.

Hoe veel kost een waterafstotende spray gemiddeld?

Een bus van de beste waterafstotende spray kost je tussen de €10 en €30. De inhoud is dan uiteraard voor een groot gedeelte prijsbepalend. Met een duurdere spray kan je vaak een groter oppervlak behandelen of deze gaat langer mee.