Tijdens hikes, trektochten en wereldreizen is een waterfilter als je outdoor bent een uitkomst.
Je filtert het water zodat het veilig is om te drinken. Dat kan je flink wat problemen besparen en in het uiterste geval kan een waterfilter een noodsituatie voorkomen.
Heb jij een survival waterfilter nodig voor je volgende avontuur? Dit artikel begint met de top 7 beste waterfilters van dit moment.
Je ziet ze alvast in het lijstje hieronder. We bekijken elk product tot in detail en sluiten af met handige informatie om te gebruiken als je zelf een waterfilter voor outdoor gebruik gaat kopen.
- Vitamo Premium Personal waterfilter (gemakkelijk mee te nemen, filtert 1500 liter)
- Levabe luxe water filter (complete set, filtert 5000 liter)
- Sawyer Mini SP128 (compacte waterfilter outdoor, filtert 370.000 liter)
- Lifesaver Wayfarer (outdoor waterfilter, filtert 5000 liter per cartridge)
- Lifestraw Personal water filter (compact en lichtgewicht, filtert 4000 liter)
- Care Plus Outdoor waterfilter systeem (survival waterfilter, filtert 3500 liter)
- Platypus Quickdraw Microfilter (waterfilter + drinkzak, 1000 liter per cartridge)
De 7 best geteste waterfilters voor outdoor gebruik
Deze beste waterfilters uit onze top 7 leveren je allemaal binnen een paar minuten zuiver water aan. Dit doen ze op verschillende manieren. Daarom bespreken we elk product in detail.
1. Vitamo Premium Personal waterfilter
Deze waterfilter van Vitamo is ideaal voor outdoor activiteiten. Hij is lichtgewicht en klein en dus gemakkelijk mee te nemen in je rugtas. Het is een rietje dat je kunt aansluiten op de waterzak of waarmee je rechtstreeks uit een beek drinkt.
Het verwijdert praktisch alle watergedragen bacteriën, microplastics en protozoa. De waterzak wordt meegeleverd en je krijgt er ook een slangetje bij. De capaciteit is 1500 liter.
👍 Voordelen:
- Waterfilter outdoor met goede prijs.
- Werkt als rietje of met waterzak (meegeleverd).
- Filtert bacteriën, microplastics en protozoa.
- Filtert 1500 liter vervuild water.
- Klein en lichtgewicht (60 gram).
👎 Nadelen:
- Filtert geen virussen uit het water.
2. Levabe luxe water filter
Deze beste waterfilter van Levabe werkt als een pomp. Aan de ene kant gaat het vervuilde water erin en via een kraantje komt het schone water eruit. Het filtert bacteriën, chloor, nare geurtjes, zware metalen en organisch materiaal uit het water.
Je krijgt er een waterzak bij, maar je kunt hem ook aansluiten op je eigen fles. In totaal kan je er minimaal 5000 liter water mee filteren. Het is een complete set, dus je kunt er direct mee op reis.
👍 Voordelen:
- Waterfilter pomp complete set.
- Filtert minimaal 5000 liter water.
- Verwijdert bacteriën, chloor, zware metalen en organisch materiaal.
- Inclusief waterzak.
- Lichtgewicht (40 gram).
👎 Nadelen:
- Vrij groot voor in een rugzak.
3. Sawyer Mini SP128
Deze mini waterfilter voor gebruik outdoor past in elke rugzak. Je kunt hem krijgen in verschillende kleuren. Je kunt er meer dan 370.000 liter water mee filteren. Hij haalt bacteriën, organisch materiaal, protozoa en cystes uit het water en verwijdert nare smaakjes.
Als je hem via de schroefsluiting aan je fles monteert, kan je er ook direct uit drinken. Gebruik het rietje en je drinkt zelfs direct uit de bron.
👍 Voordelen:
- Kleine en compacte waterfilter outdoor.
- Filtert meer dan 370.000 liter water.
- Verwijdert bacteriën, protozoa, cystes en organisch materiaal.
- Inclusief waterzak en rietje.
- Lichtgewicht en ideaal voor survivals.
👎 Nadelen:
- Virussen worden niet uit het water gefilterd.
4. Lifesaver Wayfarer
Deze survival waterfilter van Lifesaver heeft een vervangbare filter. Zo kan je hem dus heel lang blijven gebruiken. Het is een pompsysteem waarmee je praktisch alle schadelijke bacteriën, cystes en virussen uit het water verwijdert.
Chemicaliën en zware metalen worden ook uitgefilterd. Hang de in-slang in de bron en de uit-slang in je fles of waterzak en je krijgt direct veilig water. Als de filter verzadigd is, gaat er geen water meer doorheen.
👍 Voordelen:
- Pompsysteem waterfilter outdoor.
- Vervangbare cartridges (per 5000 liter).
- Failsafe technologie bij verzadigde filter.
- Inclusief opbergzak en waterzak.
- Filtert 99,99% van alle schadelijke delen uit het water.
👎 Nadelen:
- De prijs.
- Niet heel erg klein.
5. Lifestraw Personal water filter
Deze Lifestraw waterfilter is klein, betaalbaar en compact. Je stopt hem gemakkelijk in je backpack en hij weegt bijna niets. Je kunt hem als rietje gebruiken, maar ook om je waterfles mee te vullen.
Zo filtert hij bacteriën, parasieten, organische deeltjes en microplastics uit het water. Met 1 waterfilter kan je 4000 liter water filteren. Je kunt hem zonder problemen een tijd niet gebruiken en daarna opnieuw meenemen op avontuur.
👍 Voordelen:
- Klein en compact waterfilter rietje.
- Filtert 4000 liter water.
- Goede prijs.
- Filtert bacteriën, parasieten, organische deeltjes en microplastics.
- Lichtgewicht (65 gram).
👎 Nadelen:
- Filtert geen virussen, smaakjes en chemicaliën.
6. Care Plus Outdoor waterfilter systeem
Dit waterfilter systeem van Care Plus is op 3 manieren te gebruiken. Je kunt hem op een PET-fles schroeven, je kunt direct uit de waterbron drinken of je kunt de bijgeleverde drinkzak gebruiken. De capaciteit is 3500 liter.
Deze waterfilter voor outdoor gebruik haalt bacteriën en protozoa uit het water. Hij is klein en lichtgewicht, dus past probleemloos in je backpack. Hij filtert 1,7 liter water per minuut.
👍 Voordelen:
- Mooi klein en compact.
- 3 manieren om te filteren.
- Haalt bacteriën en protozoa uit het water.
- Kan 3500 liter filteren.
- Lichtgewicht (65 gram).
👎 Nadelen:
- Filtert geen chemicaliën, virussen en smaakjes uit het water.
7. Platypus Quickdraw Microfilter
Met deze beste waterfilter van Platypus verwijder je bacteriën en protozoa uit het water. Je kunt hem aansluiten op de bijgeleverde drinkzak of op je eigen waterfles. Per minuut kan hij 3 liter drinkwater aanleveren.
Hij is klein en compact en gemakkelijk op te bergen in je backpack. Hij weegt ook maar 63 gram, dus je hebt er tijdens je hike echt geen last van. Kom je bij een meer of beek, dan vul je je waterfles met veilig water en kan je er weer tegenaan.
👍 Voordelen:
- Kleine en sterke waterfilter outdoor.
- Cartridge filtert 1000 liter.
- Verwijdert bacteriën en protozoa.
- Waterzak meegeleverd.
- Lichtgewicht (63 kilo).
👎 Nadelen:
- Virussen, chemicaliën en gifstoffen worden niet uit het water gefilterd.
Wanneer heb je een waterfilter nodig?
Een survival waterfilter is een noodzaak in elke situatie waarin je voor lange tijd geen drinkwater voorhanden hebt.
Als het water waar je bent niet veilig is om te drinken, dan moet je ervoor zorgen dat de schadelijke deeltjes uit het water worden gehaald. Een waterfilter kan dus een noodsituatie voorkomen.
Wanneer is een goede waterfilter handig? Dit zijn enkele voorbeelden van situaties waarin deze ongetwijfeld een uitkomst biedt.
- Met een waterfilter voor outdoor gebruik, bijvoorbeeld tijdens een survival tocht of een trektocht, maak je drinkwater uit beekjes, meertjes en andere waterbronnen.
- Ga je op vakantie naar een land waar het drinkwater niet veilig is? Dan hoef je met een waterfilter geen flessen water te kopen in de winkel.
- Ben je op vakantie en ben je verdwaald? Dan kan je met een waterfilter een noodsituatie voorkomen en voor vele dagen voor veilig drinkwater zorgen.
De voor- en nadelen van een waterfilter voor outdoor gebruik
Weet je nog niet zeker of een waterfilter voor outdoor gebruik voor jou een slimme aankoop is? Deze lijstjes met voor- en nadelen halen je dan vast over de streep:
👍 Voordelen:
- Met de beste waterfilter heb je direct veilig water.
- Ze zijn klein en lichtgewicht en gemakkelijk mee te nemen in je rugzak.
- Sommige waterfilters filteren 99.99% van virussen, chemicaliën, bacteriën en protozoa uit het water, zowel als organische deeltjes, nare geurtjes en zand.
- Survival waterfilters gaan vaak duizenden liters lang mee.
- Een goede waterfilter voor outdoor gebruik hoeft niet veel te kosten.
👎 Nadelen:
- Het is een extra ding om mee te nemen in je backpack.
- Niet alle waterfilters halen ook virussen, chemicaliën en nare geurtjes uit het water.
- Als de filter verzadigd is, is het water niet meer veilig om te drinken.
Koopgids: let hierop als je een survival waterfilter gaat kopen
Het is dus wel duidelijk dat een waterfilter een echte noodsituatie kan voorkomen. En ook al doet het dat niet, je hebt altijd de zekerheid dat je veilig water drinkt. Je vakantie kan zo op dat gebied niet meer in het honderd lopen.
Maar, wat is belangrijk als je een waterfilter gaat kopen? Let op de volgende aandachtspunten:
1. Wat wordt uit het water gefilterd?
Voordat je een waterfilter outdoor gaat kopen, ga je op zoek naar informatie over wat er in het water kan zitten in het land waar je naartoe gaat. Niet alle waterfilters die je outdoor gebruikt maken dit volledig schoon.
Het grootste verschil zit hem in chemicaliën, virussen, gifstoffen en nare geurtjes. Een standaard survival waterfilter verwijdert bacteriën en protozoa uit het water.
Een complete waterfilter die je outdoor gebruikt haalt ook virussen, gifstoffen, chemicaliën, nare geurtjes en vuil uit het water.
Denk dus goed na over wat je nodig hebt in het land waar je naartoe gaat.
2. Welk soort waterfilter heb je nodig?
Denk ook even na over welk type waterfilter het beste voor je is. Je hebt dan verschillende opties.
- Een waterfilter die werkt als een rietje is klein, lichtgewicht en compact. Je kunt direct uit de bron drinken of je waterfles vullen. Het is een ideale keuze voor backpackers, avonturiers en wereldreizigers, want je neemt ze erg gemakkelijk mee.
- Er zijn ook waterfilters die werken met een pomp. Je doet een slangetje in de waterbron, pompt het water door de filter en er komt veilig water uit de kraan. Deze waterfilter is voor outdoor gebruik iets minder geschikt, want hij is wat groter.
- Je kunt ook investeren in een waterfles met filter. Deze filtert het water in de fles terwijl je drinkt. Dat is handig als je sport of als je op vakantie niet altijd met een volle fles wilt rondlopen
3. Hoeveel water kan de waterfilter reinigen?
De meeste waterfilters voor outdoor gebruik kunnen duizenden liters schoon water aanleveren voordat ze vervangen moeten worden. Dat geeft jou vele jaren veilig water op vakantie, want thuis zal je hem waarschijnlijk niet gebruiken.
Wat ook handig is, is om een waterfilter aan te schaffen met een vervangbare cartridge. Deze gaat dan nog langer mee en het enige wat je opnieuw moet aanschaffen is de filter zelf.
Tip: hoe weet je dat je beste waterfilter verzadigd is en vervangen moet worden? Wil je daar zekerheid over, kies dan voor een waterfilter outdoor die dat aangeeft. Soms kunnen ze dan bijvoorbeeld geen water meer uitgeven.
4. Het gewicht
Vooral als je de waterfilter voor outdoor activiteiten gaat gebruiken is het gewicht erg belangrijk. Je wilt de beste waterfilter, maar deze mag geen plek in je backpack innemen en niet voor onnodig extra gewicht zorgen.
Als het gewicht voor jou belangrijk is, dan heb je geluk. Er worden namelijk hele mooie kleine waterfilters gemaakt die niet meer wegen dan 700 gram. Je merkt nauwelijks dat je hem bij je hebt.
5. Eventuele extra’s
Als laatste denk je even na over de extra’s die je bij je waterfilter nodig hebt. Soms is alleen een kleine thermosfles die je zelf kunt vullen voldoende, maar in andere situaties wil je meer.
Dit zijn de meest gangbare extra opties om over na te denken.
- Een waterzak die je op de beste waterfilter aansluit en zo kunt vullen.
- Een rietje waarmee je direct uit de waterbron kunt drinken.
- Een draagzak waarin je de waterfilter tijdens je outdoor avontuur mee kunt nemen.
- Een opzetstuk waarmee je de waterfilter aansluit op je drinkfles of petfles.
- Een reinigingsspuit zodat je waterfilter langer meegaat.
Waar koop ik een goede waterfilter voor outdoor gebruik?
Een waterfilter voor outdoor gebruik koop je bij een kampeer- of outdoor winkel. Heb je hulp nodig bij het maken van je keuze, ga dan naar de winkel zelf. Daar kan iemand je adviseren voordat je een beslissing maakt.
Anders kan je ook online op zoek gaan naar een goede waterfilter. Bij webwinkels en grote online platforms is het aanbod groot. Je vindt er vast ook een goede aanbieding.
Gebruik de bovenstaande aandachtspunten en jouw volgende outdoor vakantie mag beginnen.
Veelgestelde vragen
Een outdoor waterfilter werkt met een pompsysteem. Binnenin is een filter aangebracht met componenten die bepaalde deeltjes uit het water halen. Door het vuile water door de waterfilter te pompen komt het schone en veilige water uit de andere kant naar buiten.
De prijzen voor een goede waterfilter voor outdoor gebruik beginnen bij €20 en kunnen oplopen tot ongeveer €100.