Bijenhotel kopen? Bekijk de Top 7 beste bijenhuisjes

Wil je de bijen in Nederland een handje helpen? Dan kun je een bijenhotel ophangen! Het bijenhotel is ideaal voor in de tuin of voor op het balkon.

Het hotel helpt het uitsterven van bijen te voorkomen. En daarnaast haal je een mooi stukje tuin decoratie in huis. 

Op deze pagina vertellen we je welke bijenhuisjes de beste zijn. Ook ontdek je waarom een bijenhotel handig is en waar je op moet letten.

Met het stappenplan leer je hoe je zelf een bijenhotel kunt maken. Daarnaast geven we tips voor het onderhoud en het plaatsen van het bijenhuis. 

De beste bijenhotels

Wil je een goed bijenhotel kopen? Ga dan voor een van de volgende bijenhuizen. Wij selecteerden de bijenhotels op kwaliteit.

De volgende 7 bijenhuisjes zullen je niet teleurstellen:

1: Beste bijenhotel – Dokkodo Insectenhotel

Van het merk Dokkodo is dit grote bijenhotel een echte aanrader. Met dit houten bijenhotel stimuleer je het aantal bijen in Nederland. Dit hotel is niet alleen een paleis voor bijen, maar ook voor andere insecten. Denk aan kevers, wespen en lieveheersbeestjes. 

Het bijenhotel is gemaakt van hout. Dat hout is erg stevig en is zelfs geïmpregneerd. Dat maakt het hotel bestand tegen alle weersomstandigheden. Het hele jaar door kun je het bijenhotel ophangen. 

Erg leuk is daarnaast, dat je bij dit bijenhotel een insectenboekje krijgt. Daarin staan allerlei tips voor een insect vriendelijke tuin. 
2: Beste bijenhuisje – Blumfeldt insectenhotel bijenhotel

Een erg goed bijenhuisje is ook dat van Blumfeldt. Het houten bijenhotel heeft een puntdak, zodat water goed wordt afgevoerd. Het hotel blijft daardoor redelijk droog. Delen van het bijenhuis zijn van bamboe gemaakt. Er is dus gewerkt met natuurlijke materialen

Niet alleen bijen worden blij van dit hotel. Ook biedt dit hotel namelijk ruimte voor vlinders, vliegen, wespen en kevers. Een groot hotel dus, waar veel insecten zich thuis kunnen voelen. 

Aan de achterkant zit een handig ophangsysteem. Daarmee plaats je het bijenhotel makkelijk tegen een wand. 
3: Handig bijenhuis – Insectenhuis bijen

Op de derde plaats staat een stijlvol en praktisch insectenhuis voor bijen. Het bijenhuis heeft een stoere zwarte kleur en een metalen dak. Dat maakt het insectenhotel een stijlvolle toevoeging in jouw tuin. 

Op meerdere plekken in het hotel kunnen de bijen nestelen. Daarvoor zijn speciale gaten van bamboe gemaakt. Toch kunnen ook wespen, vlinders, kevers en lieveheersbeestjes blij worden van dit hotel. Ze overwinteren in het hotel of vinden er bescherming. 

Ook aan gebruiksgemak is gedacht. Dit bijenhotel is eenvoudig op te hangen met het speciale ophangsysteem
4: Effectief bijenhotel – Capi Europe bijenhotel

Een subtiel en effectief bijenhotel, is deze van Capi Europe. Het hotel richt zich puur op bijen. In het bijzonder de solitaire bij. Het hotel helpt de bijen voort te planten en biedt bescherming

Je draagt met dit bijenhuisje dus bij aan de biodiversiteit in Nederland. En dat terwijl het bijenhotel er stijlvol uitziet. Het hotel heeft een moderne uitstraling en is in 3 kleuren te verkrijgen. 

Bovendien is het bijenhotel duurzaam. Het werd volledig gemaakt van gerecyclede materialen. Je kunt het op verschillende manieren bevestigen. Je kunt het vastschroeven, maar ook met een band aan de regenpijp vastmaken. 
5: Groot bijenhotel – Groot bijenhuis insecten

Zoek je een hotel voor bijen en andere insecten? Dan is dit grote insectenhuis iets voor jou. Het hotel is gemaakt van hout en heeft een dak dat aan twee kanten schuin afloopt. Dat dak houdt het bijenhotel droog

In dit insectenhotel kunnen vlinders, lieveheersbeestjes, kevers en duizendpoten hun rust vinden. Ze zitten beschut en kunnen hier veilig overwinteren. Ook is er aan het ophangsysteem gedacht. Je hangt het bijenhotel eenvoudig op. 
6: Bijenhotel met bloempot – Garden Spirit natuurlijk bijenhotel

Ook in de top 7 hoort dit originele bijenhotel. Dit bijenhuisje bestaat uit 3 verschillende vakken, met daarbovenop een bloempot. Daarmee biedt het een fijn plekje voor insecten, maar is het ook leuk als decoratie

Het is een compact bijenhotel die je makkelijk ophangt met het speciale ophangsysteem. Het bijenhotel is gemaakt van hout, grenen planken om precies te zijn. Zowel bijen, vlinders, lieveheersbeestjes en vliegen kunnen in dit hotel nestelen. 
7: Bijenhotel Natuurmonumenten – Tuinplus Natuurmonumenten

In samenwerking met Natuurmonumenten, is dit bijenhotel ontwikkeld. Dit bijenhotel is geschikt voor solitaire bijen. Ze kunnen in dit bijenhuis rusten en nestelen. 

Het hotel is gemaakt van hout en bamboe. Bovenop het hotel zit een schuin aflopend dak. Aan de achterkant zit een speciaal ophangoog. Dat maakt het ophangen of plaatsen van het bijenhotel makkelijk. 

Wegens het compacte formaat kun je altijd wel een plekje voor dit bijenhotel vinden. En er is nog een leuk extraatje: bij het kopen van dit bijenhuis steun je Natuurmonumenten.  
Waarom een bijenhotel?

Het gaat minder goed met de bijen in Nederland. Er zijn minder nectarplanten te vinden. En daardoor loopt het aantal bijen in Nederland terug. 

Het bijenhotel kan daarbij goede hulp bieden. Het bijenhotel is een kunstmatig nest voor bijen en insecten. Het biedt de bijen beschutting. Zo hebben ze een veilige plek om eitjes te leggen en te vermeerderen

Het bijenhotel is een manier om te voorkomen dat de bijen uitsterven. De beschutte nestplaats biedt ze bescherming tegen natuurlijke vijanden

Bijenhotel kopen: Waar let je op?

Ga je een bijenhotel kopen? Dan heb je meer dan genoeg opties.

Kijk naar de volgende eigenschappen om beter te weten wat je zoekt:

Geschikt voor de juiste bijensoort 

Er zijn verschillende bijen waarvoor het bijenhotel geschikt kan zijn. Je kunt namelijk de honingbij of de solitaire bij aantrekken. De solitaire bij wordt ook wel de wilde bij genoemd. 

Een bijenhotel is geschikt voor de solitaire bij als er dunne gangetjes zijn. In die gangetjes leggen de wilde bijen hun eitjes. Het bijenhotel is dan een goede plek om de jongen op te laten groeien. 

Wil je juist honingbijen aantrekken? Dan heb je een speciaal soort bijenhuis nodig. De honingbijen worden namelijk gehouden in bijenkasten

Formaat 

Ook van belang is het formaat van het bijenhotel. Bepaal op voorhand waar je het bijenhotel wilt ophangen. Kijk vervolgens welke afmetingen je zoekt. Zo weet je zeker dat het bijenhuisje past. 

Combinatie met meerdere insecten 

Een bijenhotel kan ook onderdeel zijn van een groot insectenhotel. Naast de bijen, kunnen ook andere insecten genieten van beschutting en bescherming.

De hotels kunnen geschikt zijn voor vlinders, wespen en vliegen. Maar ook voor kevers, duizendpoten en lieveheersbeestjes

Materiaal 

Het bijenhuisje wordt buiten opgehangen. Daarom wil je dat het gemaakt is van stevige materialen. Buiten wordt het hotel immers blootgesteld aan weer en wind. 

Over het algemeen is hout daarvoor een geschikt materiaal. Als het is geïmpregneerd is het zelfs waterdicht. Dan gaat het bijenhotel extra lang mee. 

Bijenhotel dak

Je kunt daarnaast ook letten op het dak. Voor de bijen is het fijn als hun bijenhuis van binnen droog blijft. Een dak dat uitsteekt of afloopt kan daarbij helpen. Zo wordt het water van boven goed afgevoerd

Kijk dus of het dak afloopt of uitsteekt. En ga na van welk materiaal het dak is gemaakt, zodat het water niet intrekt. Soms zie je daken van geïmpregneerd hout of metaal. Dan weet je zeker dat de bijen het droog houden. 

Montage 

Het is bovendien erg prettig als je het bijenhotel makkelijk kunt ophangen. Kijk daarom of het hotel voorzien is van een ophangsysteem.

Dat kan een oogje zijn, zodat je het huis aan een schroef ophangt. Maar dat kan ook een manier zijn om het bijenhotel aan een regenbuis vast te binden. 

Zelf een bijenhotel maken

Wil je liever zelf aan de slag? Dan is het ook mogelijk om zelf een bijenhotel te maken. Vooral als je zelf wat handiger bent is het slim om het hotel te maken. Anders kun je er beter voor kiezen om bijenhotel te kopen. 

Benodigdheden bijenhotel maken

Ga je een bijenhotel maken?

Zorg er dan voor dat je de volgende materialen en spullen in huis haalt:

  • Blokken hout of houten stam
  • Boor 
  • Hamer
  • Zaag
  • Schroeven of Spijkers
  • Snippers

Stappenplan bijenhuis maken

1. Boor een aantal gaten in het blok hout of in de houten stam. Het gaat dan om gaten van zo’n 5 mm. Dat worden de nestplekken voor bijen. 

2. Heb je verschillende houten blokken? Maak ze dan aan elkaar vast met spijkers of schroeven

3. Vul de gaten op met snippers.

4. Vervolgens kun je het bijenhotel ophangen. Het is het best om het bijenhotel op een beschutte plek te plaatsen. Plaats het bijenhotel daarnaast in de buurt van planten of bloemen. 

Een bijenhuisje ophangen

Het bijenhuis kun je het best beschut en in een natuurlijke omgeving plaatsen. Ga voor een droge plek, zodat het bijenhotel niet al te nat wordt.

Het liefst op een hoogte van maximaal 2 meter. Bijen worden er bovendien blij van als ze in de buurt planten of bloemen hebben. 

Bijenhotel onderhoud

Veel mensen vragen zich af of je een bijenhotel moet schoonmaken. Dat hoeft in principe niet. Een bijenhotel hoeft niet onderhouden te worden. Jaarlijks kunnen de nesten door bijen worden hergebruikt

Is er echter geen activiteit bij jouw bijenhotel? Dan zou je de gangen opnieuw kunnen boren of kunnen vullen met nieuw materiaal. En als het bijenhotel uit elkaar valt of de constructie niet meer stevig genoeg is, is onderhoud natuurlijk wel handig.
Veelgestelde vragen

Hoe zijn de beste bijenhotels geselecteerd?

De beste bijenhotels zijn niet zomaar geselecteerd. Voor de selectie zijn veel bijenhotels met elkaar vergeleken. De eigenschappen werden naast elkaar gehouden. En met name werd er gelet op prijs en kwaliteit. Ook reviews werden in het besluit meegenomen. 

Heeft een bijenhotel nut?

Ja. Bijen hebben het in Nederland steeds moeilijker. Door het ophangen van een bijenhotel kun je de bijen helpen. Je geeft ze de mogelijkheid om op een beschutte plek eitjes te leggen. 

Waar wordt een bijenhotel van gemaakt?

Een bijenhotel kan gemaakt zijn van hout, karton of oude bloempotten. Hout en de bloempotten zijn ook voor buiten extra stevig. Karton kan minder stevig worden als het nat wordt. 

Waar kun je een bijenhotel kopen?

Een bijenhotel is op meerdere plekken te koop. Op het internet heb je ongekend veel keuze. Kijk maar eens op Bol.com. Ook bij tuincentra of doe-het-zelf zaken kun je voor een bijenhotel terecht. Je kunt kijken bij Welkoop of bij de Intratuin. De winkels hebben eveneens een groot online assortiment. Bij de Action is het bijenhuis soms ook verkrijgbaar.


Meer voor dieren: