BMX fiets voor je kind kopen? Hier moet je op letten!

Een BMX is de ideale fiets voor een sportief kind. Of je kind nu 9 jaar oud is, of pas 4 jaar: zou gauw hij of zij kan fietsen kun je ook de BMX fiets een keer uitproberen.

Deze fiets heeft extra kleine banden en een klein frame, waardoor het de ideale stuntfiets is. Maar waar moet je op letten wanneer je een BMX fiets voor je kind wilt kopen?

Let in ieder geval op de volgende zaken, zodat je zeker weet dat je een goede kinder BMX aanschaft.

Let op de juiste framemaat

Een juiste framemaat is van groot belang om goed stunts te kunnen uitvoeren. Het lijkt misschien slim om een BMX op de groei te kopen, omdat dit type fiets toch al wat kleiner is dan gemiddeld.

Toch is dat jammer, want je kind zal met een te grote fiets moeilijker stunts kunnen uitvoeren. Het is dus beter én veiliger om de juiste maat te kiezen voor de BMX fiets van je kind.

Daarbij kun je kijken naar de leeftijd van je kind, maar nog handiger is het om te kijken naar de lengte.

Een paar voorbeelden:

  • Een kind van 10 jaar dat 1,50 meter lang is, past het beste op een BMX met een framemaat van 47 tot 49 centimeter.
  • Een kind van 7 jaar met een lengte van 1,30 meter past beter op een mini BMX fiets, met een framemaat van 40 tot 43 centimeter.

Daarnaast zijn er voor kinderen ook nog de micro mini, met een framemaat tussen de 38 en 40 centimeter, en de junior, met een framemaat tussen 43 en 47 centimeter.

Het voordeel van dit type fiets is dat deze altijd populair blijft. Is je kind van 6 jaar te groot geworden voor zijn fiets? Dan kun je de fiets meestal heel makkelijk doorverkopen, dus dat scheelt flink in de kosten.

Check ook de lengte van de bovenbuis

Bij dit type fiets wordt ook vaak gekeken naar de lengte van de bovenbuis. Deze heeft namelijk veel invloed op je zithouding. Een bovenbuis die wat langer is, is ideaal als je kind het liefst op straat of op de ramp rijdt.

De buis geeft dan namelijk ruimte om de fiets onder de buis door te slingeren. Dat kan spectaculaire trucs opleveren! Wil je kind die trucs liever uitvoeren op vlakke grond? Dan is een wat kortere bovenbuis beter, want die geeft meer controle en balans.

Kies de juiste wielmaat

bmx-kinderfiets-wielmaat

Niet alleen de framemaat is belangrijk bij het kiezen van de juiste fiets. Net als bij bijvoorbeeld een racefiets voor een kind is het van belang om ook naar de wielmaat te kijken.

BMX kinderfietsen zijn over het algemeen verkrijgbaar met twee wielmaten: 16 inch kinderfietsen en 20 inch. De kleinste maat is het meest geschikt voor kinderen tussen de 4 en 6 jaar oud.

De grotere past beter bij kinderen tussen de 6 en 8 jaar. Grotere fietsen kunnen ook een wielmaat hebben van 18, 20 of 24 inch.

Om in te schatten op welke fiets je kind het beste kan fietsen, is het aan te raden om niet alleen naar lichaamslengte, maar ook naar binnen beenlengte te kijken.

Zorg voor een veilige BMX kinderfiets

Een BMX kinderfiets is bedoeld om mee te stunten. Een valpartij is dan ook snel gemaakt en hoort er gewoon bij. Wel kun je op een aantal zaken letten om het fietsen zo veilig mogelijk te laten zijn.

Die veiligheid kun je vergroten door een fiets aan te schaffen die gemaakt is van goede, sterke materialen. Chromoly staal en aluminium zijn erg geschikt, omdat deze materialen licht en sterk zijn.

Zorg ook voor de juiste outfit voor je kind. Als je kind graag met de fiets over de skateramp raast, zijn een goede helm en ellenboog-, pols- en kniebeschermers niet te missen onderdelen van die outfit.

Je kunt de outfit daarom ook het beste tegelijkertijd met de fiets aanschaffen. Om de fiets veilig te houden zijn ook goede remmen heel belangrijk. De kleinere stuntfietsen zijn meestal standaard voorzien van terugtrapremmen.

Dat is niet voor niets. Terugtrapremmen zijn namelijk makkelijker te gebruiken dan handremmen. Daarnaast is het gebruik van deze remmen een goede oefening in het bewaren van je evenwicht op de fiets.

Voor jongere kinderen zijn deze remmen dus ideaal. Fietsen voor oudere kinderen zijn soms ook voorzien van terugtrapremmen, maar er zijn ook fietsen te koop met handremmen.

Welk type BMX kinderfiets kies jij?

Wanneer je bovenstaande punten meeneemt als je een nieuwe BMX fiets gaat kopen, is de kans groot dat je een goede keus maakt.

Ten slotte is er nog een punt waar je bij aanschaf op kunt letten: het type fiets. BMX fietsen kun je namelijk grofweg verdelen in 3 verschillende soorten.

Freestyle BMX

De freestyle BMX is geschikt om te gebruiken op straat en op de skatebaan, maar je kunt er ook prima lekker mee door de modder scheuren.

Deze freestyle fietsen zijn voorzien van een extra stevig frame, waardoor je er veilig hoge sprongen mee kunt maken. Als je kind een echte stunter is, is dit dus een ideale fiets.

Race BMX

Scheurt hij of zij liever in hoog tempo over circuits? Dan is de race BMX waarschijnlijk een betere keuze. Bij dit type fiets wordt niet alleen gelet op de stevigheid, maar ook op het gewicht. Want hoe lichter de fiets is, hoe sneller je ermee kunt fietsen.

De race BMX is dan ook de ideale fiets voor wedstrijden. Bang dat je kind van 5 jaar hier nog niet goed op kunt fietsen? Maak je geen zorgen. Zolang de maat van de fiets goed is, zal je kind er prima mee overweg kunnen.

Nog een ander type: de cruiser

Naast de freestyle BMX en de race BMX is er nog een type BMX fiets: de cruiser. Dit type fiets heeft een groter frame, waardoor je er ook grotere wielen onder kunt zetten.

Doorgaans heeft deze fiets 24 inch wielen, in plaats van de 20 inch wielen op een standaard crossfiets. De cruiser kom je amper tegen in kleinere maten, waardoor deze fiets alleen geschikt is voor oudere kinderen.

Voordeel van dit type rijwiel is de stabiliteit. Houd er wel rekening mee dat het echte stuntwerk hiermee niet uitgevoerd kan worden. Als je kind juist graag stunts wil uitvoeren, kun je dus beter een ander type BMX aanschaffen.

Waar kopen?

Bekijk en vergelijk het aanbod BMX kinderfietsen hieronder: