Bolderkar achter de fiets meenemen? Dit moet je weten!

Zoek jij een bolderkar voor achter de fiets? En vraag je je af wat de mogelijkheden zijn? Dan ontdek je in dit artikel alles wat je moet weten.

We vertellen je of het mogelijk is de bolderkar mee te nemen, waar je op moet letten en wat goede alternatieven zijn. 

Kan een bolderkar achter de fiets bevestigd worden?

Je kunt een bolderkar achter de fiets meenemen. Het is echter niet zo, dat elke bolderkar daar even geschikt voor is. Dat zit hem vooral in de montage. 

De bolderkar moet op een veilige manier achter de fiets kunnen worden geplaatst. Bij sommige bolderkarren krijg je er een speciale fietshaak bij. Die haak kun je vastmaken aan de achterkant van jouw fiets. En daardoor zit de bolderkar stevig vast. 

Met wat creativiteit kun je zelf ook een bolderkar achter jouw fiets vastmaken. De veiligheid is daarbij erg van belang. Kijk en test zelf goed of de kar stevig vast zit aan jouw fiets. Zo voorkom je gevaarlijke situaties. 

Bolderkar achter de fiets? Houd hier rekening mee:

Zoek je een geschikte bolderkar voor achter de fiets? Let dan op de volgende eigenschappen:

Wielen

Bij het vinden van een geschikte bolderkar voor op de fiets, kun je ook letten op de wielen. Een bolderkar met luchtbanden is een aanrader. Ze bieden een zekere vering en zijn geschikt voor in de stad. 

Het is ook aan te raden om voor stevige wielen te gaan. Robuuste wielen met een goed profiel zijn geschikt voor meerdere ondergronden. Ook hebben dit type wielen veel grip. Dat geeft je meer stabiliteit

Montage

Het monteren van de bolderkar kun je op meerdere manieren doen. Het is gebruikelijk om de bolderkar of aan de zadelpen, of aan de achteras van het fietsframe vast te maken. Beide opties zijn geschikt, al hebben ze zo hun eigen voor- en nadelen. 

Het voordeel van de achteras is dat je vrij licht hoeft te trappen. Ook al neem je veel bagage mee. In vergelijking met de zadelpen montage heb je bij het trappen weinig last van dat extra gewicht

Het bevestigen aan de zadelpen heeft ook weer voordelen. Het grootste voordeel is dat deze montage voor veel soorten fietsen geschikt is. Ook voor een mountainbike bijvoorbeeld. 

De bevestiging aan de zadelpen haal je bovendien makkelijk weer los. Dat gaat bij de achteras iets lastiger, tenzij je gebruik maakt van een speciale snelkoppeling

Vorm

Bij de vorm ga je op verschillende dingen letten. Allereerst moet de bolderkar groot genoeg zijn voor wat jij ermee wilt gaan doen. Kijk daarnaast of de kar niet te breed is. Je wilt nog goed op het fietspad passen. En zonder problemen tussen paaltjes door kunnen fietsen.

Daarnaast kun je goed kijken of het frame sterk genoeg is. Een houten bolderkar is erg stevig. Maar ook een bolderkar met stalen frame en textiel kan sterk genoeg zijn voor het fietsen. Het draagvermogen van de bolderkar heeft ook een indicatie van de stevigheid. 

Wat zijn alternatieven voor een bolderkar achter de fiets?

Wil je met de fiets spullen mee kunnen nemen? Dan heb je naast de bolderkar nog meer opties. 

Erg handig is bijvoorbeeld de fiets aanhanger. De aanhanger is te vergelijken met een bolderkar. Je bevestigt hem achter de fiets en vervoert er eenvoudig spullen mee. Een fietskar kan ook praktisch zijn. 

En wil je graag een kind mee kunnen nemen op de fiets? Dan is een speciale kinderfietskar ideaal. Het handige van de kinderfietskar is, dat je kinderen van meerdere leeftijden kunt vervoeren. Een bakfiets met kinderzitje is ook een goed alternatief. 

En kan jouw kind zelf al fietsen? Overweeg dan de aanhangfiets. Op de aanhangfiets kan jouw kind met je mee fietsen. De fiets heeft 1 achterwiel en een stuur. De voorkant van de aanhangfiets wordt aan de fiets van de ouder vastgemaakt. 

Wat is beter: Een bolderkar achter de fiets of een fietskar?

De bolderkar achter de fiets kan het best worden vergeleken met een fietskar. Ook een fiets aanhanger komt dicht in de buurt. Maar zijn deze opties beter dan een bolderkar achter de fiets? Alle varianten hebben zo hun eigen voordelen. 

Een fietskar of fietsaanhanger is makkelijker aan de fiets te bevestigen. Daarvoor heb je al een speciale fietshaak.

Dat bevestigen doe je aan de achterkant van het frame of aan de zadelpen. De wielen zijn ook al erg geschikt voor een fietsrit. En de fietskar heeft een stevig frame. 

Toch heeft ook een bolderkar voordelen. Het handigst aan de bolderkar is, dat je hem voor meerdere situaties kunt gebruiken. De bolderkar is erg stevig en multifunctioneel. Wel moet je de bolderkar passend maken voor een veilige montage aan de fiets. 
Veelgestelde vragen

Kan achter elke fiets een bolderkar?

In theorie zou je achter elke fiets een bolderkar kunnen plaatsen. Dat komt door de montage. Het is zowel mogelijk om de bolderkar aan de achteras als aan de zadelpen te bevestigen. Met die 2 opties zit er altijd wel een mogelijkheid bij.


Meer bolderkarren: