Dit zijn de grootste bouwmarkten van Nederland – Top 5!

Bij de grootste bouwmarkten in Nederland kan je terecht voor allerlei tuin en doe-het-zelf benodigdheden.

Of je nu een nieuwe badkamer aan het plaatsen bent, of graag werkt in je moestuin, bij een grote bouwmarkt hebben ze wat je nodig hebt.

Van het kleinste schroefje, tot de grootste bouwplaten; een bouwmarkt heeft het materiaal voor jouw project.

In dit artikel bespreken we de grootste bouwmarkten van Nederland. We kijken naar het aantal vestigingen, naar het assortiment, maar ook naar de punten die ze uniek maken.

Zo weet je precies welke bouwmarkt in Nederland jij het beste bezoekt voor jouw doe het zelf benodigdheden.

Grote bouwmarkten Nederland overzicht (DHZ winkels)

Wat zijn momenteel de grootste bouwmarkten van Nederland? De 3 koplopers zijn al tijden Praxis, Gamma en Karwei. Hornbach en Hubo zijn iets kleiner, maar mogen ook zeker niet van de lijst ontbreken. We bespreken ze allemaal in detail.

1. Praxis

Praxis is de grootste bouwmarkt van Nederland als we kijken naar het aantal filialen. Momenteel zijn er bijna 200 Praxis winkels die je kunt bezoeken, verspreid over heel Nederland. Er is eigenlijk altijd wel een Praxis in de buurt, behalve als je op 1 van de eilanden woont.

Praxis heeft dus een groot aantal filialen én er is een online winkel waarbij je kunt bestellen. Retourneren is gratis en daar krijg je 30 dagen voor. Online biedt Praxis ook veel informatie aan voor doe-het-zelvers, zoals stappenplannen, tips en instructies.

Het assortiment van de bouwwinkel zelf is zoals verwacht groot. Je vindt er losse bouwmaterialen en stoffen, gereedschap, ijzerwaren, vloeren en tegels en verf en behang.

Daarnaast hebben ze voldoende keuze voor verschillende soorten werkzaamheden, bijvoorbeeld aan je verlichting en elektra, aan je sanitair, in je tuin of aan je verwarming en ventilatie. En wat erg handig is, is dat je bij Praxis ook gereedschap kunt huren.

Praxis maakt onderdeel uit van de Maxeda DIY group, die verantwoordelijk zijn voor bijna 350 doe het zelf winkels in de gehele Benelux.

De Praxis webwinkel mag het Thuiswinkel Waarborg keurmerk voeren. Je kunt er dus ook met een gerust hart online winkelen. Er is vast een Praxis bij jou in de buurt.
2. Gamma

Gamma loopt niet ver achter op Praxis, want zij hebben ondertussen al meer dan 165 filialen geopend in Nederland. Ook dit is 1 van de grootste bouwmarkten van Nederland, met filialen verspreid over het hele land.

Ze hebben ook een grote webwinkel, waar je het assortiment eerst kunt bekijken en/of een bestelling plaatst.

Het assortiment van Gamma bestaat uit allerlei producten, zoals gereedschap, verlichting, deuren, ramen en trappen, losse bouwmaterialen, hout en ijzerwaren.

Je vindt er onderdelen voor je auto en fiets, voor het uitvoeren van je hobby, voor het inrichten en decoreren van je woning en voor het leggen van een mooie vloer.

De website van Gamma staat vol met klusadvies en nuttige stappenplannen. Je kunt er je gereedschap en apparaten ook huren, mocht je dat willen. Dat is handig als je deze maar 1 keer nodig hebt en er daarom niet te veel in wilt investeren.

De Gamma online winkel heeft het Thuiswinkel Waarborg keurmerk gekregen. Je kunt er dus veilig online winkelen, of 1 van de 166 filialen in Nederland bezoeken.
3. Karwei

Uiteraard mag ook Karwei niet uit onze lijst met grootste bouwmarkten van Nederland ontbreken. Deze bouwwinkel heeft ondertussen meer dan 130 vestigingen in Nederland geopend. Ook een Karwei is dus vast bij jou in de buurt te vinden.

Behalve dat hebben ze een uitgebreide webshop om te bezoeken. Hier kan je veilig winkelen, want ze hebben het Thuiswinkel Waarborg keurmerk gekregen.

Wat kan je bij Karwei kopen? Het assortiment is, net als bij alle andere grootste bouwmarkten van Nederland, groot. Je gaat er naartoe als je werkt aan je sanitair, aan je verlichting, vloeren, muren, beveiliging, of auto en fiets.

Ze hebben ook meubelen, gereedschap en woondecoratie. Bouwmaterialen bestel je tevens bij Karwei, zowel als verf, ijzerwaren en deuren en kozijnen. Ze hebben alles wat een grote DHZ-winkel moet hebben.

Karwei is 1 van de doe het zelf winkels die ook verhuurt. Gereedschappen, apparaten en handige benodigdheden voor als je gaat verhuizen, bijvoorbeeld.

De website heeft een grote advies sectie, met een aantal nuttige ‘hoe doe ik dit?’ artikelen. Ook voor wooninspiratie is de website een bron van informatie.
4. Hornbach

De grootste bouwmarkt van Nederland in omvang is van Hornbach. In Breda hebben ze een vestiging geopend die vier voetballen groot is. Dat is 19.000 vierkante meter. Hornbach is van origine Duits en bestaat al 130 jaar.

Wat betreft het aantal filialen is het een wat kleinere bouwmarkt in Nederland, want dit zijn er bijna 20. De grote steden hebben meestal wel een Hornbach om naartoe te gaan, maar er is een kans dat er geen Hornbach in jouw buurt aanwezig is.

Het assortiment van deze bouwwinkel is zeker niet klein. Je vindt er alles voor je sanitair, voor je keuken en je tuin. Of je nu aan je muren, je vloer of je dak aan het werk bent, Hornbach heeft er de materialen voor.

Ook gereedschap, ijzerwaren en producten voor het onderhouden van dieren worden te koop aangeboden. Ze hebben een aparte duurzaamheid en smart home sectie, dus deze grootste bouwmarkt van Nederland is op de toekomst ingespeeld.

Hornbach verhuurt ook gereedschappen, apparaten en andere handige spullen die je niet aan wilt schaffen. Deze breng je als je klus klaar is gewoon weer terug.

Ook al is er misschien geen Hornbach bij jou in de buurt, via de uitgebreide website kan je gewoon bij ze bestellen.

Ook niet onbelangrijk: Hornbach heeft al 16 keer de onderscheiding Beste Bouwmarkt en Beste Webshop gewonnen. Bij de doe het zelf winkels van Hornbach ontvang je dus klantvriendelijkheid en kwaliteit.
5. Hubo

Er zijn ondertussen al 80 actieve Hubo vestigingen in Nederland, verspreid over het hele land. Zelfs als je op Ameland woont of vakantie viert, kan je bij Hubo terecht.

Daarmee is dit een van de enige grote bouwmarkten in Nederland die op de eilanden te vinden is. Hubo heeft gewone winkels en XL winkels.

Behalve de 80 Hubo vestigingen, beheren ze ook een aantal franchisen, waaronder Multimate. Hubo staat overigens voor Houthandel Utrecht Bedrijven Organisatie.

Hubo heeft een uitgebreid assortiment met allerlei soorten gereedschap, ijzerwaren, verf, woondecoratie en bouwmaterialen. Ook aan de benodigdheden van je huisdieren is gedacht.

Ze hebben benodigdheden voor keuken, tuin, sanitair, vloeren, muren, trappen, verwarming en veel meer. Of je nu aan je elektra gaat werken of je hebt een doe het zelf winkel nodig voor decoratie, Hubo heeft het.

Hubo is 1 van de grootste bouwmarkten van Nederland die in de lijst Praxis, Karwei, Gamma vaak wordt vergeten. Toch zijn ze niet veel kleiner en vind je een Hubo (of franchise) in elke uithoek van Nederland.

Ook de webwinkel is uitstekend. Je kunt er terecht voor alles wat je in de filialen ook aantreft, en meer.
De eigenschappen van een goede Nederlandse bouwmarkt

Je hebt hier van ons de 5 grootste bouwmarkten van Nederland gekregen. Nu moet je beslissen welke je gaat bezoeken. Deze keuze is uiteraard volledig aan jou, want al deze 5 bouwmarkten uit Nederland hebben hun eigen kenmerken en assortiment.

Wat belangrijk is, is dat je een bouwmarkt uitkiest waar je zorgeloos kunt winkelen. Deze moet voldoen aan een aantal belangrijke eigenschappen.

  • De bouwmarkt heeft een volledig assortiment en alles wat jij nodig hebt is op 1 plek te vinden.
  • Ze verkopen kwalitatieve producten.
  • De beste Nederlandse bouwmarkten hebben een keurmerk of onderscheiding gekregen. Een onafhankelijke instantie heeft ze dus goedgekeurd.
  • De webwinkel is duidelijk, de retourvoorwaarden zijn goed en je kunt er veilig en op meerdere manieren betalen.
  • Je kunt bij een goede DHZ-winkel zowel terecht voor producten, maar ook voor advies van medewerkers die er verstand van hebben.
  • Ze hebben een vestiging bij jou in de buurt.

Tip: zoek je meer een winkel voor het inrichten van je woning, dan het opknappen van je woning? Ga dan naar 1 van de grootste woonwinkels van Nederland.

Wat is de beste bouwmarkt voor mij?

De grootste bouwmarkt van Nederland hoeft dus niet automatisch de beste bouwmarkt te zijn voor jou. Ga op zoek naar een winkel die alles heeft wat je nodig hebt en waar je de diensten en klantenservice ontvangt die je verdient.

Er is vast een Nederlandse bouwmarkt uit ons lijstje die aan al je eisen voldoet!


Meer grote winkels: