Buggy vanaf geboorte? Vanaf deze leeftijd is de buggy geschikt

Bij buggy’s verschilt het voor welke leeftijd de buggy geschikt is. Als je een buggy vanaf de geboorte zoekt is dat anders dan een buggy voor peuters.

De buggy’s hebben andere eigenschappen. Maar welke buggy is geschikt vanaf welke leeftijd?

In dit artikel vertellen we je er alles over. Je ontdekt vanaf welke leeftijd een buggy gebruikt kan worden. Ook geven we je de eigenschappen van een baby buggy en een buggy voor peuters.

En kom je te weten wanneer je de buggy moet ombouwen. 

Vanaf welke leeftijd kan je een buggy gebruiken?

Als de buggy daar geschikt voor is, kun je hem vanaf de geboorte gebruiken. De meeste buggy’s zijn echter geschikt vanaf 6 maanden of vanaf 1 jaar

Voor een buggy vanaf de geboorte heb je een buggy met reiswieg nodig. Het is belangrijk dat jouw kleine volledig plat kan liggen. Dat is wat een babywagen typeert. 

Bij normale buggy’s moet jouw kindje enigszins rechtop kunnen zitten. Dat vereist kracht en balans. Bij de meeste kinderen is dat vanaf 6 maanden mogelijk.

Soms kan dat ook al eerder of juist later zijn. Vanaf 3 maanden kun je in de gaten houden of jouw kleine daar klaar voor is.  

Na die 6 maanden kun je overgaan op een peuter buggy. Heb je een 2 in 1 kinderwagen of een 3 in 1 kinderwagen? Dan kun je de kinderwagen ombouwen. Je hebt dan namelijk al een geschikte reiswieg en autostoel. Vaak kun je die ook los bij de kinderwagen bestellen. 

Waar moet een buggy vanaf geboorte aan voldoen?

We noemden het al. Het belangrijkst bij een buggy vanaf 0 maanden, is de ligstand. Baby’s kun je alleen vervoeren in een reiswieg. Bij die reiswieg kan jouw kleine volledig plat liggen. Bij een buggy of kinderwagen met ligstand is dat niet altijd het geval. De ligstand is niet volledig plat. 

Comfort

Voor het comfort van jouw kleine in de buggy kun je letten op ventilatie en vering. Ventilatie is handig voor een goede doorstroom van frisse lucht.

Vering is prettig voor het opvangen van schokken tijdens het rijden. Jouw kleine is nog niet sterk genoeg om alle schokken zelf op te vangen. 

Gebruiksgemak

Andere eigenschappen zijn erg handig. Een omkeerbaar zitje bijvoorbeeld. Daarmee kies je zelf of je oogcontact wilt behouden of jouw kleintje naar voren wilt laten kijken. Bovendien is een wasbare stof of waterbestendig materiaal handig. 

Daarnaast is een boodschappenmand en zonnekap handig om te hebben. En kun je de buggy inklappen? Kijk dan hoe makkelijk dat gaat. Het is handig als je altijd één hand vrij hebt voor jouw kindje. 

Waar moet een peuter buggy aan voldoen?

Veel eigenschappen van de baby buggy zijn bij een buggy vanaf 6 maanden net zo handig. Vering en ventilatie zijn bijvoorbeeld nog steeds comfortabel. Net als een opbergmand en zonnekap. Ook kun je denken aan de volgende eigenschappen:

Verstelbaar

Bij een peuter buggy is het goed om te kijken of het zitje verstelbaar is. Op deze manier kan de buggy met jouw kleine meegroeien. Zo is de wandelwagen geschikt vanaf 6 maanden, maar is dit ook nog een geschikte buggy vanaf 2 jaar. 

Zowel de voetensteun als de rugleuning kan soms worden aangepast. De rugleuning verander je van een zittende- naar een liggende houding. Bij de ene buggy heb je daarvoor verschillende standen. En bij de ander kun je de rugleuning traploos verstellen

Veilig

Als je de buggy vanaf 6 maanden gaat gebruiken is de veiligheid extra belangrijk. In de reiswieg lag jouw kleine los. Maar in de buggy moet je jouw kleine goed vast kunnen zetten. 

Een stevige gordel is daarvoor essentieel. Daarvoor wordt de 5 puntsgordel aangeraden. In combinatie met een veiligheidsbeugel geniet je van nog meer veiligheid. Daar kan jouw kindje zich aan vast houden tijdens de rit. Het voorkomt daarnaast dat hij/zij eruit valt. 

Vergrendelbaar

Het is daarnaast erg praktisch als je de buggy vanaf 6 maanden kunt vergrendelen. Als je de buggy stil gaat zetten of parkeren, kan de buggy met de rem niet meer rijden. Dat is erg handig bij een buggy vanaf 1 jaar. Jouw kleine kan dan wat beweeglijker worden in de buggy. 

Hoe maak je een buggy vanaf 0 maanden geschikt voor peuters?

Zodra jouw kleine sterk genoeg is om rechtop te zitten kun je de buggy ombouwen. De reiswieg vervang je dan door een normaal zitje. Bij de meeste kinderwagens is dat erg eenvoudig. Je klikt de reiswieg los en plaatst het andere zitje op de adapters. 
Veelgestelde vragen

Wat zijn goede kinderwagen merken?

Goede kinderwagen merken zijn bijvoorbeeld Maxi Cosi, Bugaboo en Joolz. Ook de Hamilton buggy en de kinderwagens van Qute en Dubatti zijn van erg goede kwaliteit. De buggy’s of kinderwagens kun je online kopen of bij een kinderwagen winkel bij jou in de buurt.  

Welke buggy is geschikt vanaf 2 jaar?

Zoek je een buggy vanaf 2 jaar? Dan is de peuter buggy een geschikte optie. Dit is een buggy die vaak tot een leeftijd van 4 jaar kan worden gebruikt. 


Meer kinderwagens: