Camper of caravan matras kopen? Top 5 & Tips

In jouw camper of caravan mag een fijn matras niet ontbreken. Een goede nachtrust is natuurlijk erg belangrijk voor jouw vakantieplezier. In dit artikel kom je meer over het camper en caravan matras te weten.  

Je ontdekt welke 5 soorten de beste zijn en waar een goed camper matras aan voldoet. Ook gaan we in op de verschillende soorten. En kom je te weten hoe je het matras vindt, dat het best bij je past.

Lees snel verder!

Beste caravan/camper matras

Ben jij op zoek naar een camper of caravan matras? En wil je een goede aanschaffen? Wij zochten voor je uit aan welke matrassen je een goede hebt. 

De volgende 5 soorten zijn van goede kwaliteit en erg geschikt voor in een camper of caravan. Ze hebben verschillende afmetingen, zodat de kans groot is dat er een bij zit die bij jouw afmetingen past. 

  1. Camper matras koudschuim (70 x 180 x 10 cm)
  2. Euroslapen camper matras (140 x 190 x 16 cm)
  3. Maxibedden caravan matras frans bed (90 x 220 x 16 cm)
  4. Euroslapen koudschuim HR40 (80 x 190 x 16 cm)
  5. Euroslapen camper matras (120 x 200 x 15 cm)

Waar moet een camper matras aan voldoen?

Als je een camper matras van goede kwaliteit wilt kopen, moet je op enkele aspecten letten. De belangrijkste vereisten zetten we voor je onder elkaar:

  • Vochtregulatie

Tijdens het kamperen kun je met een hoge luchtvochtigheid te maken hebben. Dat is anders dan thuis. Het matras moet hier tegen kunnen. De vocht moet goed worden afgevoerd, zodat er geen schimmel ontstaat. 

  • Ventilatie

Een goed ventilerend matras draagt ook bij aan de vochtregulatie. Dit voorkomt namelijk, dat warmte ophoopt. Een matrasbeschermer is hier ook een goed idee voor. 

  • Comfort

Misschien wel het belangrijkst, is het comfort. Het caravan matras moet goed liggen. Een goede nachtrust is natuurlijk erg belangrijk. 

  • Onderhoudsvriendelijk

Het is fijn als je een bed makkelijk op kunt maken. En als je het goed schoon kunt houden. Kijk bijvoorbeeld of de hoes van het matras afneembaar is. Dan kun je het wassen en blijft het fris. 

  • Gewicht

Een camper of caravan wil en mag je niet te zwaar beladen. Daarom kan het helpen om op het gewicht van het matras te letten. Een lichtgewicht matras voor de caravan kan een slimme aanschaf zijn. 

Soorten camper of caravan matrassen

Er zijn meerdere soorten camper of caravan matrassen. En dat is maar goed ook, want de ene camper of caravan is ook de andere niet. De maten, vormen en materialen kunnen erg verschillen.

De volgende soorten zijn veelvoorkomend:

Normaal camper of caravan matras

De makkelijkste optie is om een standaard camper of caravan matras te bestellen. De matrassen zijn er in diverse standaard maten.

Dit zijn veel voorkomende maten, die vaak geschikt zijn voor een camper of caravan. 

Camper matras op maat

Een caravan of camper matras op maat is ook een optie.

Zoek je een camper matras met specifieke maten? Dan kun je dat met een camper matras op maat laten maken. Zo benut je optimaal de ruimte in jouw camper. 

Tot op de centimeter kan het matras op maat worden gemaakt. Ook kunnen er hoekjes uit worden gesneden of kleine aanpassingen worden gedaan. Op die manier past het matras precies. 

Caravan matras Frans bed

Wat je in een caravan ook regelmatig ziet, is een Frans bed. Bij een caravan matras voor een Frans bed, is het matras niet helemaal rechthoekig. Een van de hoeken is rond afgewerkt.

Dit is efficiënt in kleine ruimtes, omdat je zo nog goed om het bed heen kunt lopen. 

Lichtgewicht matras voor caravan

Ook een optie is het lichtgewicht matras voor een caravan. Het lichte gewicht komt op meerdere manieren goed van pas. Het matras is hierdoor makkelijker op te tillen, als je het bed wilt opmaken. 

Daarnaast blijf je zo makkelijker onder het laadvermogen van de caravan. Hoe lichter de spullen, hoe beter dat is. Dit lichte matras is minder belastend voor de caravan en efficiënter voor het brandstofverbruik. 

Hoe vind je het juiste camper matras? 3 Tips

Hoe weet je wanneer een camper matras past bij jouw wensen? Wij geven je 3 tips. De tips helpen je op weg bij het maken van de juiste keuze. 

1: Kies het juiste formaat

Het meten van de juiste maten is een belangrijke stap. Meet zorgvuldig de beschikbare lengte en breedte op in jouw camper of caravan.

Let ook op de hoogte, in sommige campers kunnen de wanden wat boller aflopen. Dan kan de breedte op het ene punt anders zijn dan op een hoger punt. 

Komen de benodigde maten overeen met standaard maten? Dan kun je op zoek gaan naar een standaard camper of caravan matras. Zo niet, dan wijk je uit naar een camper matras op maat. 

Hiervoor meet je tot op de centimeter wat past, zodat je de ruimte optimaal benut. Houd daarbij ook rekening met wisselende breedtes. En kijk welke hoogte je nodig hebt. Een dikker matras biedt over het algemeen meer comfort. 

2: De keuze uit materialen

Caravan of camper matrassen worden voornamelijk van koudschuim gemaakt. Je ziet ze ook wel eens van polyether. Koudschuim heeft als voordeel dat het makkelijk op maat kan worden gemaakt. 

Daarnaast biedt het veel comfort en kan koudschuim vocht makkelijk afvoeren. Dat is ideaal voor in een camper of caravan, omdat je daar vaak te maken krijgt met een hoge luchtvochtigheid. 

Polyether is daarentegen erg betaalbaar en licht van gewicht. Het materiaal is minder vatbaar voor stof en schimmels. Daarmee is het erg geschikt als je allergieën hebt. 

3: Vergelijk handige extra’s

Er zijn veel extra eigenschappen waar je van kunt profiteren. Voor de hygiëne komt het goed van pas als een matrashoes afneembaar is. Dan kun je het zo nu en dan wassen.

Een anti-allergische hoes is ook fijn. Hier hecht stof minder snel. Als je snel allergisch bent, is dit een fijne hoes. 

Een licht gewicht caravan matras maakt het opmaken van het bed makkelijk. Ook scheelt het weer voor het totale gewicht in de camper of caravan. 

Wat ook handig kan zijn is een opvouwbaar matras. Dat kun je compact opbergen als je het niet gebruikt. Op die manier creëer je meer ruimte in de caravan of camper. 

Alternatieven voor een caravan of camper matras

Ben je toch naar een alternatief op zoek? Dan zou je kunnen denken aan een camping matras. Dit kunnen harde matjes zijn of opblaasbare matrassen.

Camping matrassen zijn erg praktisch en zijn er in allerlei soorten en maten. De kans is daardoor groot dat je er eentje vindt die bij jouw camper of caravan past. 

Een opblaasbaar matras of luchtbed kan ook een optie zijn. Zeker als je voor een korte tijd gaat kamperen in de camper of caravan. Dit kun je zien als tijdelijke oplossing. Het is op termijn niet praktisch dat je een luchtbed moet blijven opblazen. Ook kan het luchtbed lek gaan.
Veelgestelde vragen

Welke soorten matrassen zijn geschikt als caravan matras?

De materialen die je het meest ziet, zijn koudschuim of polyether. Dit zijn dan ook materialen die je veel terugziet bij de camper matrassen. Koudschuim werkt vochtregulerend en kan makkelijk op maat worden gemaakt. Daarnaast biedt het veel comfort. 

Wat kost een camper matras op maat?

Dat verschilt. Vaak kost dit enkele honderden euro’s. 

Moet je iets onder een camper of caravan matras leggen?

Ja, het is verstandig om een matrasbeschermer onder je matras te plaatsen. Hierdoor ontstaat er een extra laag tussen het bed en jouw matras. Dit is goed voor de ventilatie en zorgt ervoor dat het matras niet beschadigt.


Meer voor de camping: