Camper tent kopen? Zo vind je de beste voortent voor je camper

Een camper is je mobiele huis weg van thuis wanneer je op vakantie bent. Campers zijn vaak relatief klein en compact.

Het is dan geen overbodige luxe om die ruimte uit te breiden met een camper tent.

In dit artikel nemen we je mee langs alle ins en outs van camper voortenten. We vertellen je onder andere waar je op moet letten bij de aanschaf ervan.

Maar ook wat de voordelen van een camper met voortent zijn.

Zo kun je goed voorbereid op zoek naar de perfecte voortent voor je camper.

Wat is een campertent?

Een campertent is een voortent die je bevestigt aan je camper. Hierdoor kun je zowel de leefruimte als opbergruimte van je camper een stuk groter maken. Superhandig voor extra bagage of als zitgedeelte!

Er bestaan verschillende soorten camper tenten. De meeste campertenten kun je alleen plaatsen tegen je camper aan. Maar er zijn ook vrijstaande camper tenten.

Het grootste verschil is dat je een vrijstaande camper tent niet per se tegen je camper aan hoeft te bevestigen. Dit type voortent kun je dus laten staan wanneer je even met de camper op pad bent. Handig als je tijdens je vakantie af en toe een dagje weg wilt.

Waarom camper voortent kopen?

De voornaamste reden om een camper voortent te kopen is het vergroten van je leefruimte en opbergruimte. Je kunt zo extra spullen of zelfs hele meubels kwijt rondom je camper. Hiernaast biedt het ook een beschutte plek om bij zonnig of juist slecht weer buiten te zitten.

Dit geldt zeker wanneer je lang op dezelfde plek blijft staan. Mocht het weer ineens omslaan, is het wel zo prettig als je buiten kunt blijven zitten.

Voor- en nadelen van een camper tent

Wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van een camper met voortent? We hebben de belangrijkste voordelen en nadelen van een camper tent voor je op een rijtje gezet.

👍 Voordelen:

 • Extra leefruimte;
 • Extra bergruimte;
 • Beschutting tegen alle weersomstandigheden;
 • Meer privacy;
 • Je hebt de hele dag door schaduw.

👎 Nadelen:

Toch heeft een camper voortent ook wat nadelen. Waarschijnlijk wegen ze niet op tegen de voordelen, maar toch handig om te weten. Ook deze hebben we voor je op een rijtje gezet.

 • Het kan veel tijd kosten om een camper tent op te zetten en af te breken;
 • Extra bagagegewicht wanneer je op vakantie gaat;
 • Je hebt meer ruimte in je bagage nodig;
 • Een campertent kan prijzig zijn, zeker in vergelijking met een luifel;
 • Wanneer de voortent bevestigd is, kun je niet zomaar weg met de camper. Dit kan alleen als je een vrijstaande camper tent koopt.

Wat kost een campertent?

Aan camper tenten kan een aardig prijskaartje hangen. Zeker voor de grotere tenten met meer specificaties en duurzame materialen ben je aardig wat geld kwijt.

Voor de kleinere camper voortenten begint de prijsklasse rond de € 300,-. Dit kan oplopen tot wel € 2500,- á € 3000,- afhankelijk van materiaal en eigenschappen.

Mocht je een kleiner budget hebben kun je overwegen een luifel of vrijstaande zonneluifel te kopen, deze zijn vaak stukken goedkoper. Zo kun je een luifel al aanschaffen voor € 99,-.

Waar op letten bij kopen van een camper tent

Uiteraard is het verstandig om zomaar een camper voortent te kopen. Bedenk goed wat je doel met een camper voortent is en maak een lijst met de voor jou belangrijkste wensen en eisen. We hebben de belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van een campertent opgesomd.

Grootte

Het belang van de grootte is van meerdere dingen afhankelijk. Met hoeveel mensen ga je kamperen? Hoe lang ga je weg? En wil je graag extra comfort?

Bij het kamperen met meerdere mensen of een langere reistijd kun je beter kiezen voor extra ruimte. Dan kan iedereen met genoeg bewegingsruimte buiten in de voortent zitten. Hiermee voorkom je dat je op elkaars lip zit.

Ook het doel van je voortent is belangrijk. Is het puur om spullen in op te slaan, ga je er meubels in zetten of uitgebreid in koken? In het eerste geval heb je genoeg aan een kleinere voortent.

Afmetingen van je camper

Het is belangrijk dat je een voortent kiest die qua afmetingen compatibel is met jouw camper. Wanneer je een camper tent aanschaft die niet precies past heb je er niets aan. Wanneer je de afmetingen van je camper weet, kun je gericht op zoek naar een passende camper voortent.

Zorg ervoor dat je de camper van tevoren hebt opgemeten. Let ook goed op eventuele rails en bevestigingspunten. Ook de positie van de deur moet je in gedachten houden.

Omloopmaat

De omloopmaat is belangrijk om te bepalen welke voortent geschikt is voor jouw camper.

Weet je niet wat de omloopmaat van je camper is? Je kunt voor verschillende modellen de omloopmaten online vinden. Het is echter handiger de omloopmaat zelf op te meten.

Vraag je je af hoe je de omloopmaat van je camper opmeet? Hieronder geven we je de belangrijkste tips:

 • Begin met je camper waterpas te zetten op een stevige ondergrond;
 • Zorg er hierbij voor dat je wielen op de grond staan en niet op een vlonder;
 • Gebruik een meetlint of touw voor het opmeten van de omloopmaat;
 • Begin rechts (of links) in de rail, ga dan naar boven en terug naar beneden;

De volledige lengte van het touw of meetlint is dan je omloopmaat. Deze maat kun je gebruiken bij het selecteren van je voortent.

Bevestigingsmethode

Je kunt voortenten voor je camper op verschillende manieren bevestigen. Dit kan bijvoorbeeld simpel met scheerlijnen over het dak. Een andere bevestigingsmethode is met een pees.

Hiernaast kun je ook kiezen voor haken aan de dakrails en de dakrand. Soms heb je zelfs de keuze voor magneten of zuignappen.

Type camper tent

Er zijn verschillende type campertenten. Zo zijn er voortenten die je aan de camper bevestigt, maar ook losstaande tenten. Het grootste verschil is dat je bij losstaande voortenten gemakkelijk met de camper weg kunt.

Hiernaast kun je ook kiezen voor een luifel. Een luifel is alleen een overdekking en biedt hiermee dus minder beschutting. Wel is hij makkelijker op te zetten en af te breken, en goedkoper in de aankoop.

Ook het frame kan verschillen per voortent. Zo zijn er camper tenten met opblaasbare stokken, of juist met tentstokken van zwaarder materiaal. Waarvan het frame gemaakt is bepaalt de stabiliteit en hoe snel je de voortent kunt opzetten.

Sommige caravan voortenten lijken misschien compatibel, maar zijn niet per definitie geschikt voor je camper. Ditzelfde geldt voor een buscamper tent, ofwel bustent. Let hier dus op bij het aanschaffen van een voortent voor je camper.

Doel

Ben je iemand die tijdens het reizen met de camper graag veel campings afgaat? Of blijf je de hele vakantieperiode op dezelfde plek staan? Het doel en de vorm van je trip bepaalt welke voortent in jouw geval het meest handig is.

Wanneer je voorziet veel in de camper te rijden, kies dan voor een losstaande voortent. Maar ook een campertent die snel opgezet en afgebroken is, is een goede optie. Een zwaarder model is in dit geval minder praktisch.

Wanneer je juist lang op één plek blijft staan, maakt het minder welk type voortent je kiest. Je hebt in dit geval de tijd om de tent op te zetten en er langere tijd van te genieten.

Zoals eerder besproken is ook de tijd die je in de camper voortent gaat spenderen belangrijk. Als je veel tijd in de voortent doorbrengt, is een grotere en ruim opgezette tent handiger.

Ga je ook in de winter met je camper op pad? Zorg er dan voor dat je een wintervaste voortent voor je camper koopt. Deze is beter bestand tegen extremer weer, zodat je lekker buiten kunt blijven zitten.

De beste camper voortent merken

Er zijn verschillende merken die voortenten voor je camper produceren. Wij hebben voor jou de beste camper voortent merken op een rijtje gezet.

Deze beste camper voortent merken zijn gespecialiseerd in de productie van voortenten. Hierdoor kun je dus met een gerust hart een voortent van deze merken uitkiezen.

Doréma

Doréma is niet voor niets een bekend en gevestigd merk in de outdoorwereld. Dit Nederlandse merk heeft zijn hele productieketen in Nederland gevestigd. Hun assortiment bestaat buiten voortenten ook uit luifels en wintertenten.

Bij Doréma kun je niets minder dan een goede prijs kwaliteit verhouding verwachten. De prijs voor de voortenten ligt in de lage tot gemiddeld hoge prijsklasse. Je vindt voortenten bij Doréma geprijsd tussen de € 950,- en € 2300,-.

Fijne bijkomstigheid aan Doréma: dit merk produceert voortenten voor alle gangbare camper modellen. Zo heb je bijvoorbeeld meerdere opties voor een Fiat Ducato camper voortent.

Isabella

Isabella is een Deens merk en toonaangevend wat betreft hun voortenten voor campers. De voortenten van Isabella hebben allemaal een kenmerkende vorm. Hun collectie bestaat buiten camper voortenten ook uit wintertenten en luifels.

Het draait bij Isabella om het gevoel voor buitenleven met kwaliteit als focus. Dit zie je ook terug in de prijs. De prijsklasse van dit merk ligt wat hoger, met prijskaartjes tussen de € 2000,- en € 5000,-.

Walker

Nog een Nederlands merk wat bekend staat om topkwaliteit is Walker. Het aanbod voortenten, luifels, wintertenten en deeltenten is zeer ruim. Ook vind je hier wat betreft camper voortenten genoeg verschillende opties.

Walker zit qua prijs in de gemiddelde tot hoge prijsklasse. Voor een kleine camper voortent moet je op zo’n € 750,- rekenen. Voor de grotere modellen die van alle gemakken voorzien zijn kan de prijs oplopen tot wel € 3000,-.

Brand

Het meest kenmerkende aan Brand zijn hun duurzame producten. Met de voortenten van dit merk ben je verzekerd van jarenlang kampeerplezier. Het assortiment Brand voortenten bestaat uit meer dan 20 verschillende modellen.

Bij Brand heb je dus meer dan genoeg keuze aan camper voortenten. Wel ligt het prijspunt van Brand iets hoger dan gemiddeld. Je moet rekenen op prijzen tussen de € 1500,- en € 4500,- afhankelijk van je wensen en eisen.

Unico

Unico is nog een Nederlands merk met volledig Nederlands geproduceerde producten. De camper voortenten van dit merk zijn kenmerkend dankzij de gebogen stokken in het frame. Hierdoor zijn ze stormvast, lichtgewicht én makkelijk op te zetten.

In de collectie van Unico vind je naast camper voortenten ook deeltenten en luifels. Het assortiment voor campers is wat aan de kleine kant, maar je kunt toch uit wat opties kiezen. Hiervoor liggen de prijzen tussen de € 1800,- en € 3000,-.

Waar koop ik een voortent voor mijn camper?

Ben je benieuwd waar je het beste terecht kunt voor een camper voortent? Hieronder vind je een lijstje met aanbieders waar je naar hartenlust kunt winkelen. Je vindt hier gegarandeerd de voortent die het beste past bij jouw camper.

Let er op dat het assortiment van de aanbieders door het jaar door kan verschillen. Zo kunnen ze buiten het seizoen wellicht een kleiner aanbod hebben. Hou de webshops dus goed in de gaten.


Meer voor de camping: