Camper of caravan toilet: Top 9, Soorten & Tips

Ben je op zoek naar een camper of caravan toilet? Dan kan je bij je eigen kampeerplek op je eigen wc je behoefte doen. Dat is altijd fijner en gemakkelijker dan naar het gezamenlijke washok te lopen.

Er zijn een groot aantal verschillende manieren waarop je een camper wc of caravan wc installeert. Dit artikel vertelt je meer over de soorten die er zijn en de beste producten die momenteel worden verkocht.

Dit zijn de beste caravan of camper toiletten: Top 9

We beginnen met een lijstje met de beste caravan en camper wc’s die je momenteel kunt kopen. We hebben van elke soort een product, zodat je alvast ziet wat de mogelijkheden zijn.

 1. Cleanis CareBag Droogtoilet Zakken (droogtoilet zakken)
 2. Thetford Qube 165 Porta Potti (chemisch toilet)
 3. Curver Toiletemmer 10L (toiletemmer)
 4. Happypie opvouwbaar campingtoilet (composttoilet)
 5. Separett Droogtoilet Rescue 25 (portable droogtoilet camper inclusief zakjes)
 6. Bo-Camp draagbaar camping toilet (chemisch toilet)
 7. Thetford Fresh Up Set C400 (vervanging voor oud toilet in caravan of camper)
 8. Bo-Camp douche/wc tent (tent voor toilet naast caravan of camper)
 9. Kampa King Khazi Portable Toilet (toiletemmer met bril)

Verschillende soorten camper toiletten

Als je op zoek bent naar een camper wc of een caravan wc, dan heb je verschillende opties. We bespreken hier de 3 meest gangbare keuzes.

1. Draagbare toiletten

Er zijn verschillende soorten draagbare toiletten. Deze hebben allemaal gemeen dat je ze gemakkelijk meeneemt en neerzet waar het je uitkomt.

Dat kan in je toiletruimte zijn binnen, maar ook buiten in een wc-tent. Je gebruikt ze zowel tijdens het kamperen als voor de reis er naartoe, ideaal met kleine kinderen.

Het bovenste gedeelte bestaat uit een wc-bril waarop je kunt zitten. Het onderste gedeelte heeft een zak of een tank die je uit kunt nemen en kunt legen. Dit wordt ook wel een droogtoilet voor je camper genoemd, omdat hij geen spoelwater gebruikt.

Sommige draagbare toiletten zijn compost toiletten, die het afval omzetten in organisch compost. Andere zijn verbrandingstoiletten, die de ontlasting verbranden in een kleine oven. Deze 2 opties zijn handig als je een vaste staplaats hebt.

Draagbare toiletten hebben een aantal voor- en nadelen:

👍 Voordelen:

 • Goedkoper dan inbouw toiletten in je camper.
 • Overal te gebruiken, ook onderweg.
 • Geen chemische middelen nodig.
 • Klein en gemakkelijk te installeren.
 • Lichtgewicht.

👎 Nadelen:

 • Het opruimen van het afval.
 • Gaat stinken op den duur.
 • Geen permanent camper toilet.
2. Cassettetoiletten camper en caravan

De meeste mensen die op zoek gaan naar een caravan toilet of een camper toilet, zullen een cassettetoilet in gedachten hebben. Dit zijn inbouw toiletten voor je camper die je als een echt toilet kunt gebruiken. Het cassettetoilet staat dan ook in de badkamer of toiletruimte.

Het is een permanente oplossing met een cassette die je vanaf de buitenkant kunt verwijderen. Een cassettetoilet voor de camper komt het meest met een standaard toilet overeen.

Je moet hem wel regelmatig legen. Als het goed is, is daar een plek voor op je kampeerplaats.

Aan cassettetoiletten voor de camper zijn voor- en nadelen verbonden.

👍 Voordelen:

 • Permanente oplossing.
 • Cassette van buiten te verwijderen.
 • Bijna een ‘echt’ toilet.
 • Er zijn fresh-up sets beschikbaar voor vernieuwing.
 • Gemakkelijk te onderhouden.

👎 Nadelen:

 • Wat duurder dan draagbare toiletten.
 • Niet mee te nemen.
3. Chemische toiletten voor de camper of caravan

Een chemisch toilet werkt met een chemische vloeistof die vaste stoffen uit elkaar doet vallen. Ontlasting en toiletpapier verdwijnen dan en geven geen nare geurtjes meer af.

Camperplaatsen en campings hebben een speciale plek waar je het chemische toilet van je camper kunt legen.

Chemische camping toiletten zijn verplaatsbaar. Je kunt ze dus in je camper of caravan zetten of in een wc-tent. Het is ook een uitstekende oplossing als je thuis een tijdje geen toilet beschikbaar hebt, bijvoorbeeld als gevolg van een verbouwing.

Dit zijn de voor- en nadelen van chemische toiletten in je camper of caravan:

👍 Voordelen:

 • Minder last van geurtjes.
 • Vervoerbaar.
 • Gemakkelijk in onderhoud.
 • Leegplekken beschikbaar.
 • Overal te plaatsen (wc-ruimte of wc-tent).

👎 Nadelen:

 • Chemische stoffen apart te koop.
 • Chemisch, tenzij je biologische middelen gebruikt.
 • Niet permanent.
Wat is een camper toilet met vaste tank?

Een vierde optie waar je misschien tegenaan loopt tijdens je zoektocht naar een goed caravan toilet is een camper toilet met vaste tank. Deze vind je voornamelijk in echte grote campers of expeditiecampers. In Nederland komen ze weinig voor.

Het afval van een camper toilet met vaste tank is lastiger te lozen. Deze tanks hebben soms een inhoud van 75 liter. Omdat we in Nederland niet met de camper aangesloten worden op de riolering, is dit in de meeste gevallen geen slimme oplossing.

De beste caravan wc per situatie

De eigenschappen van deze verschillende caravan toiletten, maakt ze beter of juist minder geschikt voor verschillende situaties. De onderstaande informatie is handig om te bepalen welke soort camper wc jij nodig hebt.

 • Als je met je caravan of camper op rondreis gaat, dan is het handig als je een draagbaar toilet aanschaft. Een droogtoilet voor je camper, een toiletemmer of een chemisch toilet zijn dan goede opties. Je kunt er ook een douchetent bij aanschaffen en je toilet buiten opstellen.
 • Heb je een stacaravan of blijf je ergens langdurig met je camper staan? Dan wil je een permanente oplossing. In dit geval is een compost toilet een aanrader, of een verbrandingstoilet. Chemische toiletten werken ook prima.
 • Heb je een tweedehands of oudere caravan of camper? Dan is het handig om het toilet te vernieuwen. Daar zijn speciale sets voor. Je hoeft dan niet te investeren in een volledig nieuw camper toilet, maar vervangt alleen de belangrijkste onderdelen.

Je camper toilet legen

Omdat caravan toiletten klein zijn en niet op de riolering aangesloten worden, moet je je camper toilet legen. De permanentere toiletten en chemische toiletten voor je caravan hebben een spoelfunctie.

Op een gegeven moment raken ze vol met vloeistof, toiletpapier en uitwerpselen.

Gelukkig zijn de meeste caravan toiletten heel gemakkelijk te legen. Ze hebben een tank die je verwijdert zonder dat deze lekt of morst.

Deze tank neem je mee naar een speciaal stortpunt op je camping. Daar kan je de inhoud kwijt, kan je de tank schoonmaken en is hij weer klaar voor een nieuwe ronde.

Let wel op: als je een chemisch toilet hebt, dan zijn daar speciale stortplaatsen voor. Het is niet de bedoeling dat je dit door het gewone toilet spoelt.

Waar plaats je je caravan toilet?

Het soort camper toilet bepaalt waar je deze het beste neerzet. Caravans en campers hebben een toiletruimte, dus dat is vaak de eerste keuze.

Er zijn voldoende inbouw toiletten voor de camper te vinden, maar ook andere opties zet je hier probleemloos neer. Heb je deze ruimte niet of gebruik je de ruimte voor iets anders, dan zijn er voldoende andere oplossingen.

Tijdens de nacht kan je het caravan toilet in de voortent van je caravan zetten. Vooral een draagbaar toilet dat niet stinkt, zoals een chemisch toilet of een verbrandingstoilet, is dan een goede keuze.

Houd je toilet en leefruimte liever gescheiden? Investeer dan in een speciale toilet- of douchetent. Deze zet je buiten neer en daar plaats je je toilet dan in. Je kunt er direct ook een camping douche van maken, zodat je alles bij je caravan of camper kunt doen.

Tip: door een caravan mover te gebruiken zet je je caravan op exact de juiste plek neer. Zo zorg je voor de ideale opzet van jouw caravan plaats, en is er voldoende ruimte voor je caravan toilet tent.

De inhoud van de tank

Als je het camper toilet met meerdere mensen deelt, dan zal deze snel vol raken. Het is belangrijk dat je een inhoud aanschaft die past bij het aantal gebruikers. Anders moet je 2 keer per dag naar de stortplaats en dat is niet de bedoeling.

Een mens produceert ongeveer 1,5 liter urine per dag. Daar komt dan ook nog 1 keer ontlasting bij. Je kunt er dus van uitgaan dat elk persoon die het caravan toilet gebruikt daar dagelijks 2 liter van gebruikt. Een tank met 8 liter wordt door 4 personen in 1 dag gevuld.

Let op: de spoelvloeistof is hier nog niet bij gerekend. Gebruikt jouw toilet dat ook, dan zal hij dus sneller vol raken.

Waar koop ik een goed caravan toilet?

Caravan en camper toiletten zijn te koop bij kampeerwinkels. Ook grote online warenhuizen bieden ze in het assortiment aan. Je kunt ze dus zowel online als in de winkel kopen.

Online is het aanbod het grootst en zijn de prijzen het scherpst. Lees altijd de omschrijvingen en specificaties goed door.

Met wat je hier al gelezen hebt, weet je ongetwijfeld wat het beste camper toilet is voor jouw volgende vakantie.
Veelgestelde vragen

Wat zijn de bekendste merken voor camper toiletten?

Thetford (Porta Potti) is hét merk voor camping toiletten en chemische toiletten. Ook Bo-Camp en Curver zijn merken die kwalitatieve producten maken. Andere merken die aangeraden worden zijn BranQ en NordFalk.

Gebruiken caravan toiletten water?

Draagbare camper toiletten gebruiken geen water. Dit worden dan ook droogtoiletten voor je camper genoemd. De ontlasting wordt opgevangen in een biologisch afbreekbare zak of een emmer. Chemische toiletten en inbouw toiletten in je caravan kan je wel doorspoelen. Ze hebben een apart reservoir voor spoelwater.