Camping vaatwasser kopen? Bekijk de Top 5

Houd je van kamperen, maar wil je niet op gemak inleveren? Dan is een camping vaatwasser iets voor jou! 

Dit type vaatwasser heeft een klein formaat en kan daardoor makkelijk worden meegenomen. Tijdens het kamperen hoef je je niet druk te maken over de afwas. Zo heb je meer tijd om van je vakantie te genieten!

In dit artikel geven we je de top 5 van de beste camping vaatwassers. Daarnaast ontdek je wat de voor- en nadelen van een camping vaatwasser zijn en waar je op moet letten. 

Beste camping vaatwasser – Top 5

Ben je op zoek naar een camping vaatwasser van goede kwaliteit? Wij helpen je graag die te vinden. 

Er zijn namelijk wel wat camping vaatwassers te vinden, maar het aanbod is niet bijzonder uitgebreid. Dit zijn 5 camping vaatwassers van goede kwaliteit:

  1. Bomann TSG 5701
  2. Slimme mini vaatwasser
  3. Inventum RVW6027AB
  4. Salora DWR4200
  5. Medion MD 37217

De voor- en nadelen van een camping vaatwasser

Een camping vaatwasser heeft voor- en nadelen. Die zetten we voor je op een rij. Door ze allebei door te nemen, krijg je een beter beeld van de camping vaatwasser. Zo bepaal je of de vaatwasser iets voor jou is. 

👍 Voordelen

  • Luxe

Met een camping vaatwasser geniet je van extra luxe. Het afwassen kost minder moeite. Dat is vooral fijn als je met een grote groep op vakantie gaat.

  • Tijd besparen

Bij het kamperen kosten veel bezigheden al meer tijd dan normaal. Een camping vaatwasser kan je in die zin veel tijd besparen. Tijd die je kunt besteden aan leukere dingen. 

  • Hygiënisch

Als je gebruik maakt van een camping vaatwasser, wordt jouw afwas extra goed schoon. Over het algemeen schoner dan bij een handwas. Ook omdat je niet overal met warm water kunt afwassen. Daarom is een camping vaatwasser hygiënischer. 

👎 Nadelen

  • Duur

In vergelijking met afwassen in een afwasteil, is een camping vaatwasser erg duur. Je betaalt voor de camping vaatwasser al snel enkele honderden euro’s. 

  • Niet energiezuinig

De meeste camping vaatwassers zijn niet energiezuinig. Ze zijn vaak voorzien van energielabel F. Ze verbruiken veel energie en dat is niet goed voor het milieu. 

  • Groot

Tijdens het kamperen wil je niet te veel meenemen. En ook niet te grote spullen. Alles moet immers een plekje krijgen en dat moet passen. In dat opzicht is een camping vaatwasser vrij groot. Het kan lastig zijn om er een goede plek voor te vinden. 

  • Afhankelijk van stroom en water

De vaatwasser kun je alleen gebruiken, als je over stroom en water beschikt. Dat is tijdens het kamperen niet altijd op één plek het geval. 

Camping vaatwasser kopen: waar let je op?

Ga je een camping vaatwasser kopen? Let dan op de volgende eigenschappen. Ze helpen je om het ruime aanbod te kunnen filteren. 

Formaat

De eerste eigenschap waar je op kunt letten, is het formaat. De vaatwasser moet groot genoeg zijn voor jouw vaat. En moet tegelijkertijd compact genoeg zijn om tijdens het kamperen mee te kunnen nemen.

Als je namelijk een vaatwasser voor de caravan zoekt, moet dat wel een plekje kunnen krijgen. 

Bij de productomschrijving staan de afmetingen vermeld. Vergelijk die maten met de ruimte die je beschikbaar hebt. Het moet immers maar net allemaal passen.

Bij het kamperen is dat altijd een puzzel. Al helemaal als je ook andere grote apparaten mee wilt nemen, zoals een camping douche of chemisch toilet

In de omschrijving staat ook vermeld voor hoeveel couverts de camping vaatwasser geschikt is. Met deze informatie achterhaal je of de vaatwasser voor jouw gezelschap groot genoeg is. 

Energielabel

De ene camping vaatwasser is zuiniger dan de andere. Het energielabel kan variëren van label A tot label G.

Hierbij is label A erg zuinig en energielabel G helemaal niet zuinig. Voor het milieu is het het beste om een zuinige camping vaatwasser te kiezen. 

Hoe zuiniger de vaatwasser, hoe minder stroom het apparaat verbruikt. Dit komt op de camping goed van pas. Kijk daarnaast altijd goed bij de stroompaal hoeveel stroom hierdoor heen gaat.

Waterverbruik

Een belangrijk punt om op te letten is het waterverbruik. Dit wordt in de productomschrijving vaak vermeld per wasbeurt. Hierbij is zo’n 5 tot 12 liter per wasbeurt normaal. 

Bij het waterverbruik is het daarnaast goed om te kijken welk type watervoorziening de vaatwasser heeft. Dit kan een waterreservoir zijn of een aansluiting op de waterleiding

Een camping vaatwasser met reservoir moet je handmatig bijvullen. Controleer altijd goed of het reservoir vol zit, voordat je de vaatwasser aan zet.

Voor het bijvullen is het handig als de vaatwasser per wasbeurt weinig water verbruikt. Dan hoef je het immers minder vaak bij te vullen. 

Bij een aansluiting op de waterleiding hoef je dit minder bij te houden. Dit type aansluiting kan op de camping echter minder praktisch zijn. Op de camping is niet altijd een handige plek te vinden waar je de camping vaatwasser op het water aan kunt sluiten. 

Vaatwasprogramma’s

Het is handig als je bij de camping vaatwasser meerdere programma’s kunt selecteren. Bij de camping vaatwassers zie je regelmatig rond de 3 of 5 verschillende opties.

Vaak gaat het in ieder geval om een standaard wasprogramma, een snelle was, eco was of voorwas. 

Daarnaast heb je soms een voorwasprogramma. Of een speciaal programma voor het reinigen van baby flessen of glazen. Bedenk voor jezelf welke programma’s je handig vindt. 

Geluidsniveau

Ook het geluidsniveau is een belangrijke eigenschap. Als het even tegenzit, produceert de vaatwasser namelijk veel geluid. Daar zit je op de camping niet op te wachten. Dat harde geluid kan storend zijn, ook voor andere campinggasten. 

Het geluidsniveau wordt aangeduid in het aantal decibel. Des te hoger het aantal decibel, des te harder het geluid. Het liefst blijf je onder een geluidsniveau van 40 decibel. Dit wordt namelijk niet als storend ervaren. 

Alternatieven voor een camping vaatwasser

Er zijn meerdere alternatieven voor een camping vaatwasser. Om af te wassen, zou ook een afwasteiltje of afwasbak kunnen volstaan.

Het teiltje of de bak biedt je voldoende ruimte om af te wassen. Ze zijn er zelfs met stop, zodat je het water er makkelijk weer uit kunt laten lopen. 

Voor een optimaal afwasproces, kun je het afwasteiltje combineren met een afdruiprek. Dan hoef je jouw afwas niet per se te drogen. 

Bovendien zijn deze alternatieve producten er ook in opvouwbare varianten. Er zijn opvouwbare teiltjes en opvouwbare afdruiprekken. Op die manier neemt het minder ruimte in beslag.




Veelgestelde vragen

Voor wie is een camping vaatwasser geschikt?

Een camping vaatwasser kan voor elke kampeerder handig zijn. Of je nu een vaatwasser voor de caravan, camper of tent zoekt. 

Is een camping vaatwasser handig?

Daar zijn de meningen over verdeeld. Als je er de ruimte voor hebt en niet wilt afwassen, is de camping vaatwasser handig. Het apparaat is tegelijkertijd ook vrij groot en duur. Je bent afhankelijk van een water- en stroomaansluiting. Dat is tijdens het kamperen minder handig.  

Wat heb je nodig om een camping vaatwasser te gebruiken?

Stroom en soms ook een wateraansluiting. Als de camping vaatwasser niet over een reservoir beschikt, moet je het aan kunnen sluiten aan een waterleiding. 

Wat kost een camping vaatwasser?

Een camping vaatwasser kost meestal rond de 3 honderd euro. Dat is een inschatting, omdat de prijzen uiteenlopen. Maar je moet zeker denken aan enkele honderden euro’s. 

Wat is een goede vaatwasser voor de caravan?

Een camping vaatwasser kan in de caravan worden gebruikt. Voor de caravan is een compact en vrijstaand model geschikt. Ga voor een vaatwasser zonder wateraansluiting, het liefst met een zuinig energielabel.