Caravan mover kopen? Onmisbare tips & Top 5 (2024)

Met een caravan mover zet je je caravan precies op de juiste plek. Je bevestigt hem aan het chassis, tegen de wielen van je caravan.

Vervolgens gebruik je een afstandsbediening om je caravan heel precies in een goede positie neer te zetten.

Zelf je caravan parkeren kan lastig zijn. Op de camping heb je al niet altijd voldoende plek, maar thuis of bij de opslagplaats is dat vaak nog lastiger.

Met een caravan mover hoef je dat niet met de auto te doen.

Wat zijn de beste caravan movers? Waar moet je op letten als je een caravan mover gaat kopen? Die antwoorden, en meer, vind je hier.

De 5 beste caravan movers van dit moment

We beginnen met de 5 beste caravan movers die momenteel te koop aangeboden worden. Deze lijst is het resultaat van een uitgebreide test van het assortiment van verschillende verkopers. Volgens gebruikers en volgens ons is dit de huidige toplijst.

 1. Truma GO2 caravan mover versie 3 (halfautomatisch)
 2. Enduro EM505 FL Caravanmover (volautomatisch)
 3. Reich Easydriver Basic 1.6 caravan mover (halfautomatisch)
 4. Truma Smart A caravan mover (volautomatisch)
 5. Obelink Prestige II mover (halfautomatisch)

Wat is een caravanmover?

Een caravan mover is een apparaat dat werkt met een batterij. In de meeste gevallen heeft een caravanmover 2 elektromotoren die de wielen van je caravan aandrijven.

Je bouwt de caravanmover al in voordat je op pad gaat. Veel mensen besluiten dit ook uit te besteden, want het apparaat moet op een speciale manier worden ingebouwd.

Eenmaal aangekomen op locatie, bedien je de caravan mover met een afstandsbediening. Zo maak je van je caravan dus theoretisch een op afstand bestuurbare auto.

Dat maakt het veel gemakkelijker om hem te parkeren dan wanneer hij achter aan je auto hangt, ook op krappe plekken.

De voor- en nadelen van caravan movers

Voor mensen die al zweethandjes krijgen als ze denken aan het parkeren van een caravan, is een caravanmover een uitstekende oplossing.

👍 De voordelen spreken voor zich:

 • De caravan kan door 1 persoon worden geplaatst en duwen en trekken is niet meer nodig.
 • De caravan verplaatsen, uitrijden, inrijden of manoeuvreren is eenvoudig. Je hoeft nooit meer achteruit te rijden. Dat is sneller en minder stressvol. Voordat je het weet staat de voortent aan je caravan en is je vakantie begonnen.
 • Er is minder kans op schade, omdat je je caravan met een caravan mover op de centimeter precies kunt manoeuvreren en besturen.

Het enige nadeel van een caravan mover is dat deze vrij prijzig is. Gemiddeld zijn de caravan mover kosten (hierover later meer) 1000 euro. Alleen een goedkope caravan mover kost minder, maar dan lever je ook in op kwaliteit en kracht.

Verschillende soorten caravan movers

Er wordt onderscheid gemaakt tussen halfautomatische en volautomatische caravan movers. Halfautomatische caravan movers zijn meestal wat goedkoper, maar dan moet je dus ook meer doen.

Dat wordt duidelijk als je begrijpt wat het verschil is tussen die twee:

 • Bij een volautomatische caravan mover wordt de aandrijfrol die de banden bestuurt automatisch tegen de banden geplaatst. Jij hoeft dus niets te doen om de caravanmover te kunnen gebruiken.
 • Je moet de aandrijfrol zelf tegen de banden aan draaien als je voor een halfautomatische caravan mover kiest. Dit wordt ook wel een hand mover voor caravans genoemd. Je gebruikt dan een grote zwengel. Het is niet moeilijk, maar wel wat extra werk.

Een mover voor je caravan: kosten

De kosten voor een caravan mover zijn vrij hoog. Je betaalt voor de caravan mover zelf en voor de montage op je caravan. We hebben hier enkele situaties verzameld en de kosten op een rijtje gezet.

 • Kosten goedkope caravan mover: de prijzen voor caravan movers beginnen bij ongeveer €700 per stuk. Daarmee kan je caravans van 1600 tot 1800 kilo verplaatsen.
 • Gemiddelde mover caravan kosten: gemiddeld reken je op €1500 voor een goede caravan mover. Daarmee verplaats je caravans met een gewicht tot 2000 kilo.
 • Maximale kosten caravan mover: er zijn caravan movers waarvoor je bijna €3000 betaalt. Deze zijn specifiek voor zware caravans bedoeld, van 2300 kilo of meer.
 • Kosten caravan mover inclusief montage: het laten monteren van een caravan mover kost gemiddeld €250. De prijzen voor een caravan mover inclusief montage liggen dus tussen €1000 tot €3000.

Welke mover is het beste voor mijn caravan?

Een caravanmover maakt jou het leven een stuk gemakkelijker. De tijden van achteruit rijden en de caravan zo goed mogelijk plaatsen zijn voorbij. Met een caravan mover rijd je hem zo de staplaats op of de garage in.

De keuze om een caravan mover te kopen zijn dus gemakkelijk gemaakt. Je vraagt jezelf vast af: welke mover is het beste voor mijn caravan? Let op de onderstaande aandachtspunten en het antwoord op deze vraag is snel gevonden.

1. Volautomatisch of halfautomatisch?

De beste manier om direct al een goede selectie te maken is door je af te vragen of je een volautomatische of halfautomatische caravan mover wilt kopen.

Een halfautomatische hand mover voor je caravan is goedkoper, maar je moet de aandrijfrol zelf tegen de wielen van je caravan aanbrengen. Daar gebruik je een zwengel voor.

Een volautomatische caravanmover doet dat zelf. Je hebt alleen een afstandsbediening nodig (sommige caravan movers werken ook met een app) en verder niets.

Dit is gemakkelijker, maar ook wat duurder. Daarbij is er bij ingewikkelde apparaten altijd meer dat defect kan raken.

2. Het gewicht van je caravan

Vervolgens is het belangrijk dat je een caravan mover koopt die het gewicht van je caravan kan dragen.

Vergeet niet dat een volgeladen fietsendrager op je caravan gemakkelijk 60 kilo extra aan dit gewicht toevoegt. Neem dus het complete gewicht, van je caravan en alles wat je erop of eraan monteert.

Het is belangrijk dat je een caravan mover koopt die krachtig genoeg is om dit gewicht te verplaatsen.

Een goedkope caravan mover heeft vaak een minder sterke batterij en kan daardoor alleen lichtere caravans verplaatsen. Dit wordt duidelijk aangegeven in de productspecificaties.

3. Wel of niet laten monteren?

Sommige caravan movers worden inclusief montage aangeboden. Bij andere moet je dat zelf doen of apart uitbesteden. De mover voor je caravan kosten gaan omhoog als je het monteren door een specialist laat doen, maar je weet dan wel zeker dat het goed gebeurt.

Tip: veel specialisten hebben goede aanbiedingen voor de montage. Zo doen ze de kosten van de montage naar beneden, als je dat ook door hen laat doen.

4. Het caravan mover merk

Voor kwaliteit betaal je altijd meer. Er zijn ook bij caravan movers A-merken waarvan je weet dat je kwaliteit ontvangt. Daarbij heb je dan vaak een goede garantieregeling en wordt je caravan mover voor je gerepareerd en onderhouden.

Goede A-merken voor caravan movers zijn:

 • AL-KO
 • Truma
 • Enduro
 • Quattro

Waar koop ik de beste caravan mover?

Je hebt nu vast al een beter idee van wat de beste caravan mover is voor jouw omstandigheden. Je hebt de top 5 resultaten van onze test gezien.

Nu weet je ook alles over caravan movers en waarop je moet letten als je deze gaat kopen. Het is tijd om naar de winkel te stappen.

Je koopt caravan movers bij speciaalzaken, zoals kampeerwinkels, transportzaken en caravanspecialisten. Weet je al welke caravanmover je wilt hebben, dan ga je op zoek naar een goede aanbieding.

Een groot online warenhuis heeft dan soms exact wat jij nodig hebt, voor een lagere prijs.
Veelgestelde vragen

Kan ik mijn caravan mover ook zelf monteren?

Iedereen die een klein beetje handig is kan een caravan mover zelf monteren. Elke goede caravan mover komt met een uitgebreide instructie over hoe je dat het beste doet. Er zijn echter problemen om over na te denken: Monteer je je caravan mover voor of achter de wielen? Hoeveel bodemvrijheid blijft over als je caravan mover op zijn plek is aangebracht? Hoe beïnvloedt de plaatsing van de caravan mover de kogeldruk? Om dit soort vraagstukken te vermijden, besluiten de meeste mensen de montage uit te besteden.

Kan je met een caravan mover een helling nemen?

Met een caravan mover kan je je caravan een helling op manoeuvreren. Het is dan wel belangrijk dat de accu krachtig genoeg is.

Hoe sterk wordt de bodemvrijheid van mijn caravan met een caravan mover veranderd?

Laat je caravan mover door een specialist installeren en de bodemvrijheid zal nooit de minimale wettelijke grens overschrijden. De bodemvrijheid vermindert met een caravan mover eigenlijk altijd wel een beetje.


Meer voor de caravan: