Carbon Mountainbike kopen? Bekijk hier de Top 5!

Ben je benieuwd welke carbon mountainbikes de beste zijn? Dat ontdek je op deze pagina.

Na een uitvoerige test selecteerden wij een top 5 van de beste carbon mountainbikes. 

Daarnaast geven we je nog meer relevante informatie over de carbon mountainbike. We zetten de plus- en minpunten op een rij.

Ten slotte vertellen je waar je op moet letten en wat het verschil is tussen een heren en dames carbon MTB. 

De top 5 van de beste carbon MTB

Dit zijn de 5 beste carbon mountainbikes:

 1. Rockrider XC 900 S 29″ full suspension
 2. Rockrider Race MTB 900 GX AXS Reynolds TR 289-309
 3. Rockrider hardtail XC 900 29” GX Eagle Lunar
 4. Rockrider full suspension XC 500 S 29´´
 5. Cloot 29″ Evolution 9.1 

Wat opvalt is dat er in de top 5 veel carbon mountainbikes van Rockrider voorkomen. Dit is dan ook een betrouwbaar merk met een goede prijs kwaliteit. 

Voor wie is een carbon MTB geschikt?

Een carbon mountainbike is er vooral voor de ervaren mountainbiker. Wegens de hogere aanschafprijs wordt de carbon MTB niet als mountainbike voor beginners gezien. Ervaren mountainbikers kunnen met deze mountainbike snelheid winnen. 

Echter zie je in de praktijk dat ook beginners voor de carbon MTB kiezen. Dat doen ze vanwege het lichte gewicht en het rijcomfort. Het carbon frame vangt schokken op en is erg stijf. 

Waarom een carbon MTB?

Een MTB van carbon heeft zowel plus- als minpunten. We zetten alle punten voor je onder elkaar. Zo krijg je een compleet beeld van de carbon mountainbike. 

Pluspunten van een carbon mountainbike

 • Licht gewicht

Het grootste pluspunt van een carbon MTB is het lichte gewicht. Het carbon frame weegt erg weinig. Het lichte gewicht van de fiets zorgt ervoor dat je moeiteloos snelheid maakt. Ook kost het je tijdens het mountainbike minder energie om een heuvel op te komen. 

 • Duurzaam

Een carbon MTB gaat lang mee. Als materiaal is carbon daardoor erg duurzaam. Zolang de mountainbike niet beschadigt, kan je heel je leven met de mountainbike doen. 

 • Veelzijdige designs

Met carbon is het mogelijk om verschillende designs te creëren. De carbon mountainbikes hebben allerlei kleuren, ontwerpen en maten

 • Stijf

Waar carbon daarnaast om bekend staat, is de stijfheid. Het materiaal is erg stug. Dat heeft als voordeel, dat er minder energie verloren gaat. 

 • Schokken opvangen

De carbonvezels zijn bij uitstek geschikt voor het opvangen van schokken. Tijdens het fietsen heeft carbon een soort schokdempende functie. Dat is erg comfortabel

Minpunten van een carbon mountainbike

 • Prijzig

Carbon fietsen zijn duurder dan aluminium fietsen. Dat geldt ook voor de carbon MTB. Een MTB van carbon is prijzig. Daarom wordt dit type fiets ook niet direct gezien als een mountainbike voor beginners

 • Kwetsbaar

In vergelijking met aluminium is carbon bovendien erg kwetsbaar. Bij een valpartij of harde klap kan het materiaal al deuken of scheuren.

Blijf je vervolgens verder fietsen met de racefiets, dan kan dat gevaarlijk zijn. De fiets zou helemaal kunnen scheuren. Wel zijn beschadigingen goed te repareren. 

 • Schade slecht zichtbaar

Mocht het gebeuren dat er deuken of scheuren in het carbon frame ontstaan, dan kun je dat slecht zien. Wees je hiervan bewust. En laat het frame na een valpartij of harde klap inspecteren door een specialist. 

 • Moeilijk te recyclen

De carbon mountainbike is moeilijk te recyclen. Dat is een van de voornaamste minpunten van de carbon MTB. De fiets gaat wel lang mee. Maar bij schade die niet gerepareerd kan worden, is het lastig de fiets nieuw leven in te blazen. 

Carbon mountainbike kopen: hier let je op

Een carbon mountainbike koop je niet zomaar. Het is een prijzige fiets, waar je lang mee doet. Om een miskoop te voorkomen, is het goed om te weten wat je precies zoekt. Let daarom op de volgende eigenschappen:

Stevigheid

Een belangrijke eigenschap om op te letten is de stevigheid. Carbon heeft als nadeel dat het een kwetsbaar materiaal is. Bij een valpartij of hoge druk op de fiets, kan het frame deuken of zelfs scheuren. Extra stevigheid komt daardoor goed van pas. Al helemaal bij het mountainbiken. 

De stevigheid lees je onder andere af aan het percentage koolstofvezels. Hoe hoger het percentage, hoe steviger het frame. Er is dan meer koolstof in de hars verwerkt. 

Volledig carbon of deels

Er zijn mountainbikes waarbij de fiets helemaal van carbon is gemaakt en mountainbikes met carbon onderdelen. Waar je dus ook voor kunt gaan, is een mix tussen aluminium en carbon.

Een combinatie van materialen maakt de mountainbike goedkoper. Daarnaast beschadigt aluminium minder snel. Dit kan ervoor zorgen dat de fiets nóg langer meegaat. Wel wordt de fiets qua gewicht weer zwaarder

Merken

Het merk van de carbon mountainbike geeft je veel informatie. Een goed merk gaat gepaard met een betrouwbare kwaliteit. De beste mountainbike merken zijn Giant, Scott en Cannondale. Cube, Rockrider en Canyon doen het ook erg goed. 

Vering

De carbon MTB kan over 2 soorten vering beschikken: full suspension of hard tail. Het verschil tussen de twee zit hem in de hoeveelheid vering op de MTB. 

Heb je een carbon MTB met full suspension? Dan heb je vering achterop en voorop de MTB. Dit is erg aan te raden als je over ruige hobbelige terreinen gaat mountainbiken. De schokken worden door de dubbele vering goed opgevangen. 

Met een hardtail mountainbike zit er daarentegen alleen vering in de voorvork. Het voordeel is dat je daardoor meer snelheid maakt. En dat hardtail fietsen vaak goedkoper zijn. De schokken worden daardoor echter wel door de fietser opgevangen. Dat geeft minder comfort

Versnellingen

Hoe meer versnellingen, hoe beter je de snelheid afstemt. Dit kan tijdens het mountainbiken erg handig zijn. Om een heuvel op te fietsen zijn de lage versnellingen handig. En bij het downhillen juist weer de hogere versnellingen. Zo neem je precies het juiste tempo aan. 

Prijs

Het is bekend dat een MTB van carbon duurder is dan een gemiddelde MTB. Het minimale bedrag voor de mountainbike is zo’n €1500,-. Terwijl je een aluminum mountainbike makkelijk voor een paar honderd euro kunt kopen. Er zijn dus wel goedkope mountainbikes te verkrijgen.

Daarnaast is de ene carbon mountainbike goedkoper dan de andere. Daarom is het altijd goed om de prijzen onderling te vergelijken. Let ook goed op acties en aanbiedingen om een betaalbare carbon MTB te vinden. 

Hoe wordt een carbon MTB gemaakt?

De manier waarop een carbon MTB frame wordt gemaakt is vergelijkbaar met het proces bij een carbon racefiets. De carbon vezels worden laag voor laag geweven. Met hars worden de vezels versterkt. Dat geeft je een sterk en licht frame. 

Niet elke carbon mountainbike wordt op dezelfde manier geproduceerd. De dichtheid van de vezels verschilt. En ook varieert de hoeveelheid koolstof in de hars. Daardoor is niet elk frame even stevig, licht of stijf.  

Wat is het verschil tussen een carbon MTB voor heren of dames?

Een mountainbike voor heren van carbon heeft andere eigenschappen dan een carbon MTB voor dames. Dat zie je vooral terug in de verhoudingen en geometrie van de mountainbike.

De lichaamshouding verschilt per geslacht. Daar zijn de fietsen beter op aangepast, hetgeen extra comfort oplevert. 

Bij vrouwen zit het stuur en het zadel dichter bij elkaar. Daardoor sluit het frame beter aan bij het vrouwelijk lichaam. Ook het zadel is wat breder dan het zadel bij een heren carbon fiets. Lange afstanden kunnen zo beter worden volgehouden. 

Daarnaast is het stuur smaller bij een vrouwen carbon MTB. De schouders van vrouwen zijn namelijk ook smaller. Net zoals vrouwenhanden kleiner zijn. Voor meer grip is het stuur daarom compacter. De remhendels zitten dichter bij het stuur

Er zijn ook unisex mountainbikes. Die zijn zowel geschikt voor mannen als vrouwen. Ook het zadel en het stuur zijn dan unisex. 

Wat zijn goede alternatieven voor de carbon mountainbike?

Wil je veel snelheid maken met een sportieve fiets? Dan kan ook een carbon racefiets erg geschikt zijn. Deze racefiets heeft net zo’n licht gewicht.

Daardoor kom je in een korte tijd op snelheid. En kom je snel van A naar B. De carbon racefiets is alleen geschikt voor verharde wegen
Veelgestelde vragen

Kun je met een carbon mountainbike ook op de normale weg?

De carbon mountainbike is ook een geschikte mountainbike voor op de weg

Hoe zijn wij bij de top 5 carbon mountainbikes gekomen?

De top 5 hebben we geselecteerd na een uitvoerig onderzoek. Veel carbon mountainbikes zijn daarbij getest. We vergeleken de fietsen op prijs kwaliteit, ervaringen van gebruikers en specificaties. Die bevindingen namen we samen om tot de top 5 te komen.