Carbon racefiets kopen? Hier moet je op letten!

Ben je op zoek naar een nieuwe lichte racefiets? Dan is een carbon racefiets misschien iets voor jou. 

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de carbon racefiets. Eerst geven we aan voor wie de carbon racefiets geschikt is.

Daarna zetten we de voor- en nadelen van een carbon racefiets op een rijtje. En ontdek je waar je op moet letten. 

Voor wie is een carbon racefiets geschikt?

De carbon racefiets is er voor iedereen die veel snelheid met een racefiets wil maken. En voor iedereen die wilt genieten van veel rijcomfort. De carbon racefiets moet wel binnen je budget voor een nieuwe racefiets passen. 

De voor- en nadelen van een carbon racefiets

Een carbon racefiets heeft veel voordelen. Het is dan ook niet gek dat de fiets zo populair is. Daar staan echter ook nadelen tegenover. We zetten ze voor je op een rijtje. 

Voordelen👍

Een carbon frame heeft diverse voordelen. Carbon is licht van gewicht en erg stijf. Dat resulteert in een comfortabele fietsrit. De fiets is handzaam en je maakt in een korte tijd veel snelheid

Daarnaast kent carbon een lage dichtheid, waardoor schokken goed worden opgevangen. Ook dat levert je veel comfort op tijdens het rijden. 

Bovendien is carbon als materiaal roestvrij. Dat is een groot voordeel. De kwaliteit van de carbon racefiets blijft lang intact. De carbon racefietsen zijn daarnaast erg elegant. Er zijn minder lasnaden dan bij de aluminium racefiets en kabels kunnen mooi worden weggewerkt. 

Nadelen 👎

Tegenover de vele voordelen, staan ook wat nadelen. De carbon racefiets is namelijk een stuk duurder dan andere racefietsen. Het aankoopbedrag moet binnen je budget passen. 

Een ander nadeel is de kwetsbaarheid. Carbon kan sneller beschadigen dan aluminium. Carbon heeft een lage stootvastheid. Bij een val of hoge weerstand kan het frame van de racefiets beschadigen. 

Een carbon racefiets kopen: hier let je op

In de zoektocht naar een carbon racefiets let je op een aantal eigenschappen. Met kennis van de volgende aspecten, weet je wat voor racefiets je zoekt. 

Pedalen

Erg belangrijk voor je carbon racefiets zijn de pedalen. De pedalen moeten genoeg grip hebben. Ze bepalen immers hoe efficiënt kracht kan worden overgebracht. 

Over het algemeen zijn er 2 soorten pedalen. Pedalen met een kliksysteem en zonder kliksysteem

Pedalen met een kliksysteem gaan samen met klikschoenen. De schoenen kun je aan de pedalen vast klikken. Hierdoor kun je efficiëntere trapbewegingen maken. Je trapt immers zowel omhoog als omlaag. 

Pedalen zonder kliksysteem worden ook wel plateau pedalen genoemd. Dit zijn de pedalen die je bij een normale fiets ook ziet. Je kunt je voeten zonder speciale schoenen op de trappers zetten. Deze pedalen zijn geschikt voor beginnende racefietsers

Ontwerp

Het oog wil natuurlijk ook wat. Gelukkig zijn er meer dan genoeg stijlvolle carbon racefietsen. Kijk voor het ontwerp naar kleur en volg je eigen smaak. 

Waar je naar kunt kijken is ook de manier waarop kabels zijn weggewerkt. Het ziet er minder rommelig uit als de kabelgeleiding door of langs het frame loopt. 

Prijs

Veel mensen vragen zich af hoeveel een carbon racefiets kost. Bij een carbon racefiets moet je denken aan een bedrag vanaf €1750,-. Voor dat bedrag heb je een goedkope carbon racefiets. 

De fietsen zijn duurder dan de gemiddelde racefiets. De kosten van een goede racefiets beginnen bij ca. €1000,-. Dan heb je het over een goedkope racefiets

Merk

Bij de aankoop van een carbon racefiets kun je ook letten op het merk. Als je een racefiets koopt van een goed merk, ben je weet je al de het met de kwaliteit wel goed zit. Bekende merken zijn over het algemeen erg betrouwbaar. 

De beste racefiets merken zijn Giant en Cube. Of denk aan merken als Van Rysel en Triban. In de toplijsten horen ook de merken Trek en Specialized. Bekende Italiaanse racefiets merken van goede kwaliteit zijn Colnago, Bianchi en Pinarello

Versnellingen

De carbon racefiets is het ideale middel om snel van A naar B te komen. Als je met de racefiets echt snelheid wilt maken, ga je voor veel versnellingen. Daarmee kun je precies het tempo aannemen dat je zou willen. 

Het aantal versnellingen wordt bepaald door de kettingbladen aan de voor- en achterkant. Op een carbon racefiets zitten op het achterblad vaak al zo’n 8 versnellingen. Indien je dan ook nog meerdere voorbladen hebt, loopt het aantal versnellingen snel op. 

Remmen

De meeste carbon racefietsen zijn tegenwoordig voorzien van schijfremmen. Binnen de schijfremmen zijn er 2 soorten. Er zijn mechanische of hydraulische schijfremmen

Hydraulische schijfremmen werken op basis van vloeistof. Het grote voordeel van hydraulische remmen is dat ze de remkracht goed doseren. Ook kun je krachtiger remmen. Daarnaast vereist dit type schijfremmen weinig onderhoud. Wel zijn ze lastig te monteren

Mechanische schijfremmen zijn daarentegen vrij eenvoudig te monteren. De mechanische remmen werken met kabels. In de loop der tijd vereisen de mechanische remmen wat onderhoud. De kabels rekken namelijk op en daardoor neemt de remkracht soms af. 

Traditionele remmen voor de carbon racefiets zijn velgremmen. Ook velgremmen hebben voordelen. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden. De remblokken kun je eenvoudig vervangen. Daarnaast zijn ze lichter van gewicht dan schijfremmen. 

Alternatieven voor een carbon racefiets

Er zijn genoeg alternatieven voor de carbon racefiets. Je zou voor een racefiets kunnen gaan die met andere materialen is gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een aluminium racefiets.

Of ga voor een gravelbike, daarmee kun je zowel op verharde als onverharde wegen rijden. 
Veelgestelde vragen

Is een carbon racefiets beter dan een aluminium racefiets?

Ten opzichte van een aluminium racefiets, is een carbon racefiets lichter van gewicht en stijver. Ook vangt de carbon racefiets schokken beter op. En levert de carbon racefiets meer rijcomfort op. Op basis daarvan zou je kunnen stellen dat carbon beter is. Echter heeft een aluminium fiets een voordeliger prijskaartje. Als materiaal is aluminium relatief erg licht en stevig. Daarnaast is een aluminium racefiets minder kwetsbaar. Bij een val beschadigt aluminium minder snel dan carbon. Het is dus maar net wat je zoekt en wat binnen je budget past. 

Hoe lang doe je met een carbon racefiets?

Een groot voordeel van de carbon racefiets is dat het materiaal roestvrij is. Hierdoor doe je lang met een carbon racefiets. Zolang je niet valt of geen hoge druk op de fiets zet, kun je oneindig met de carbon racefiets doen. De grootste zwakte is de kwetsbaarheid van het materiaal.