Compostbakje: Top 7 compostemmertjes voor op het aanrecht

Wil je jouw compost in de keuken kunnen scheiden? En dat op een praktische manier? Dan is een compostbakje ideaal.

Een compostemmertje voor op het aanrecht is er in veel soorten en maten. Maar aan welke heb je een goede?

Daar helpen wij je bij op weg! Wij hebben de beste compostbakjes voor je geselecteerd. Daarnaast geven we je de voor- en nadelen van een compostemmer.

En kom je te weten welke soorten er zijn. Ontdek ook waar je op moet letten en krijg antwoord op veelgestelde vragen. 

De top 7 beste compostbakjes

Wil je een compostbakje kopen? Dan wil je natuurlijk wel een compost emmer van goede kwaliteit aanschaffen. Wij hebben veel compost emmers getest. En daar de beste van geselecteerd.

De volgende soorten zijn stevig, gebruiksvriendelijk en gaan lang mee:   

1: Beste compostbakje – Brabantia Sort & Go

Zoek je het beste compostbakje voor op het aanrecht? Dan is de Brabantia Sort & Go wat je zoekt. Dit is een praktisch compostemmertje van een goed merk. De inhoud van de compost emmer is 3 liter

Het bakje heeft een handige deksel. De deksel kan naar wens open blijven staan. Dat is prettig als je er meerdere dingen in weg wilt gooien. De compost emmer heeft een grijze kleur, en is ook in andere kleuren te bestellen. 

Het legen van de compost emmer wordt makkelijker gemaakt door een hendel. Daarmee is de bak eveneens makkelijk te verplaatsen. 
2: Mooie compost emmer – Addis Compost Caddy

Een fijn compostbakje voor op het aanrecht is de Compost Caddy van Addis. Het bakje heeft een ovale vorm en een inhoud van 2,5 liter. De zwarte kleur past goed bij veel soorten keukens. 

De deksel van het emmertje houdt vieze geurtjes tegen. Ook is de deksel volledig afneembaar. Verder heeft de compost emmer een handige hendel

De binnenkant van de compost emmer is uitneembaar. Dat is makkelijk voor het legen van het compostbakje. Ook kun je de binnenkant in de vaatwasser plaatsen. Bij het compostemmertje voor op het aanrecht krijg je biologisch afbreekbare zakjes
3: Compostbakje aanrecht – Esschert Design Landelijk

Een stijlvol compostbakje voor op het aanrecht is deze van Esschert Design. De compost emmer heeft een inhoud van 6,3 liter. De emmer heeft een ronde vorm en is gemaakt van metaal

Bovenop het compostbakje zit een deksel. De deksel kun je makkelijk van de emmer afhalen. Aan de zijkanten heb je handige hendels om het bakje te verplaatsen. 
4: Compostemmertje keuken – Mr. Green Mind GFT 9L

Ook de compostemmer voor op het aanrecht van Mr. Green Mind is een aanrader. In de emmer kun je veel compost kwijt. De inhoud is namelijk maar liefst 9 liter. Toch neemt de compost emmer weinig ruimte in beslag. 

Je kunt ervoor kiezen om de emmer neer te zetten, of op te hangen. Voor het ophangen krijg je een handige haak en een plakbord. De deksel zorgt ervoor dat er geen geurtjes vrijkomen. De deksel is volledig én gedeeltelijk te openen. 
5: Compostbak klein – Joseph Joseph Intelligent Waste

Zoek je juist een compostbak in het klein? Joseph Joseph biedt dit kleine compostbakje aan. De inhoud van het bakje is 4 liter. De kleine compostbak heeft een grijze kleur en een handige hendel. Het formaat is makkelijk te stapelen. 

Een groot pluspunt is het geurfilter in de deksel. Het filter voorkomt dat er nare geurtjes vrijkomen. Daardoor bewaar je jouw compost op een prettige manier. 
6: Compostemmer stapelbaar – Brabantia Sort & Go Stapel

Het merk Brabantia biedt mooie afvaloplossingen voor in huis aan. Van de Sort & Go compost emmer is er ook een stapelbare variant. Dat is dit compostbakje van 20 liter. Het bakje is er in meerdere kleuren en ook in verschillende volumes

Het bakje heeft een handig handvat en een greep aan de bodem. De deksel is ook praktisch. Het voorste gedeelte daarvan kan los worden geopend. Ook is dat voorstuk uitneembaar, zodat je er goed je etensresten in kwijt kan. 
7: Compostemmertje aanrecht – Skaza Bokashi Organko 2

Een unieke compostemmer voor op het aanrecht is deze van Skaza. Bij de compost emmer krijg je namelijk 1 kg Bokashi Bran. Een mix van micro-organismen die het fermentatie proces stimuleren.

De mix plaats je in de emmer en daar komen jouw etensresten bovenop. 

De mix gaat rotting tegen. En voorkomt vieze geurtjes. Een erg innovatieve manier om met compost om te gaan. De bak is gemaakt van polypropyleen en heeft een ronde vorm. Daarnaast heeft de compost emmer een handvat en is de inhoud 9,5 liter
De voor- en nadelen van een compost emmer

Twijfel je of de compost emmer iets voor jou is? Weeg dan de voor- en nadelen eens tegen elkaar af. Ze geven goed weer wat je van het compostbakje kunt verwachten. 

Voordelen compostbakje

  • Duurzaam 

Maak je gebruik van een compostbakje voor op het aanrecht? Dan ben je goed bezig voor het milieu. Het bakje maakt afval scheiden nog makkelijker. En dat support een duurzame leefstijl. 

  • Amper vieze geurtjes

Met een compostemmertje voor op het aanrecht gooi je jouw afval makkelijk weg. Daarnaast zijn de emmertjes erop gemaakt om vieze geurtjes tegen te gaan. Ze zijn goed afsluitbaar. En soms beschikken ze zelfs over een geurfilter. 

  • Praktisch compact formaat

Het compostemmertje voor op het aanrecht is compact. Dit compacte formaat is praktisch in gebruik. Je kunt het emmertje vaak goed op het aanrechtblad kwijt. Tijdens het koken is het een kleine handeling om de etensresten weg te gooien. 

  • Veel verschillende maten

De compostbakjes zijn er in allerlei vormen, kleuren en maten. Soms zijn ze zelfs stapelbaar. Zo past er altijd wel een compostemmertje in jouw keuken. 

  • Relatief goedkoop

De compostemmertjes voor op het aanrecht zijn niet duur. Al helemaal niet als je ze vergelijkt met een grote prullenbak. 

Nadelen compostbakje

  • Minder ruimte op aanrecht

Ook al zijn de compostbakjes voor op het aanrecht vrij compact, ze nemen toch ruimte in. Hierdoor heb je minder vrije ruimte op het aanrechtblad. Je kunt er echter ook voor kiezen om het compostbakje in een kastje op te bergen. 

  • Regelmatig reinigen

Als je eenmaal een compostbakje gebruikt, is het goed om dat regelmatig schoon te maken. Vooral als je geen gebruik maakt van biologisch afbreekbare zakken. Dan kunnen er voedselresten in het bakje blijven hangen. Om te voorkomen dat het gaat stinken, moet je het bakje regelmatig schoonmaken. 

Compostemmer voor op het aanrecht kopen, hier let je op:

Wil je een compost emmer kopen? Dan merk je al snel dat er veel soorten zijn. Dat ruime aanbod wil je kunnen filteren. Kennis van de belangrijkste eigenschappen komt dan goed van pas.

Dan kun je de verschillende soorten vergelijken en weet je beter wat je zoekt.

We zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij:

Formaat 

Het formaat van een compostbakje wordt uitgedrukt in een aantal liters. De bakjes zijn er in 3 liter, maar ook in grotere formaten zoals 9 liter.

De inhoud van 6 liter kan daarbij als gemiddelde worden gezien. Kijk goed hoeveel je in de compost emmer kwijt wilt kunnen. En hoeveel ruimte je er voor beschikbaar hebt.

Een compostbak voor in de tuin heeft bijvoorbeeld een heel ander formaat.

Design

Wil je het compostemmertje zichtbaar in de keuken plaatsen? Dan is het design extra belangrijk. Als je er vaak naar kijkt, wil je dat het compostbakje er mooi uit ziet. Het is ook fijn als het design past bij de rest van de keuken. 

Let daarvoor op de vormgeving en kleur van de compost emmer. Ze zijn er in moderne stijlen, maar ook in een landelijke of retro look.

Stapelbaar

Wil je meerdere compost emmers kopen? En ze op elkaar kunnen zetten? Kijk dan of de compost emmer stapelbaar is. Bij sommige bakjes is de vorm daar speciaal op ontworpen. Op die manier kun je efficiënt met beschikbare ruimte omgaan. 

Mogelijk op te hangen

En wil je het compostbakje niet neerzetten, maar juist ophangen? Dat is ook mogelijk! Er zijn compostemmertjes voor in de keuken met een ophangsysteem.

Dan krijg je vaak en speciale haak en een montage set. Daarmee hang je het compostbakje op, bijvoorbeeld aan de binnenkant van een kastdeur. 

Gebruiksgemak

Gebruiksgemak is bij een compostemmertje voor in de keuken ook belangrijk. Zo zijn er eigenschappen die het makkelijker maken om het bakje te legen.

Denk bijvoorbeeld aan een hendel of handvaten. Daarmee til je het compostbakje makkelijk op en kun je het leegkiepen. 

Ook handig kan een binnenemmer zijn. Dat is een losse uitneembare bak in de compost emmer. Als je de compost emmer wilt legen, haal je de binnenste bak eruit. En als je gebruik maakt van een afvalzak, kun je die er goed tussen klemmen. 

Materiaal

De compostbakjes worden vaak van metaal of van kunststof gemaakt. Het voordeel van metaal is dat het erg stevig is. Metaal kan goed tegen een stootje en gaat lang mee. Wel kan het gaan roesten. 

Kunststof bakjes zijn gemakkelijk schoon te maken en licht van gewicht. Ook kunststof kan bovendien goed tegen een stootje. En is een materiaal waar je lang plezier van hebt.

Het leuke van kunststof compostbakken is dat ze vaak worden voorzien van mooie kleuren. 

Filter tegen vieze geurtjes

Als je een compostbakje koopt, wil je niet dat jouw compost gaat stinken. Het helpt daarbij al om het bakje vaak te legen. En om de deksel van het bakje goed dicht te houden. Toch zijn er ook extra manieren om vieze geurtjes tegen te gaan. 

Zo kan een compostemmer voor op het aanrecht een speciaal filter hebben. Dat filter vermindert de vieze geurtjes die vrij kunnen komen. En zit vaak in de deksel van het compost emmertje. 

Nog een optie is de compost emmer met een micro organismen mix. Die mix meng je met jouw compost, zodat het sneller gaat fermenteren. Ook zorgt het ervoor dat je minder last krijgt van de onaangename geurtjes.
Veelgestelde vragen

Hoe zijn de beste compostbakjes voor op het aanrecht geselecteerd?

Voor het samenstellen van de top 7 zijn veel compostbakjes getest. Er is daarbij vooral gelet op de prijs en de kwaliteit. Die verhouding moet goed zijn. Daarnaast dient een compostemmertje voor op het aanrecht gebruiksvriendelijk te zijn. Op basis van deze eisen zijn de beste soorten geselecteerd. 

Waarom een compostbakje op het aanrecht?

Het compostbakje heeft veel voordelen. Het composteren is goed voor het milieu en erg eenvoudig met het bakje. Daarnaast zorgt het bakje ervoor dat je niet met vieze geuren opgescheept zit. 

Waar zet je een compost emmer in de keuken?

Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden. Je kunt het compostbakje ophangen of neerzetten. Plaats hem op het aanrecht of in een keukenkastje. Op het aanrecht is handig tijdens het snijden van groenten. Dan kun je de resten meteen weggooien.