Lijkt een container als zwembad je tof in de tuin? In dit artikel vertellen we alles wat je over het container zwembad moet weten.
Je ontdekt wat een zeecontainer zwembad precies is en wat de voor- en nadelen zijn.
Daarnaast geven we je relevante aandachtspunten en vertellen we je meer over de kosten.
Kom ook te weten wat goede alternatieven zijn, hoe je het container zwembad zelf kunt maken en wat de ervaringen zijn.
- Wat is een container zwembad?
- De voor- en nadelen van een container als zwembad
- Aandachtspunten bij het kopen en plaatsen van een zeecontainer zwembad
- Wat zijn de kosten van een container als zwembad?
- Wanneer is een container zwembad de juiste optie?
- Hoe kun je zelf een container zwembad maken?
- Ervaringen zeecontainer zwembad
- Alternatieven voor het container zwembad
Wat is een container zwembad?
De naam doet het al vermoeden: een container zwembad is een zwembad dat gemaakt wordt van een zeecontainer.
De zeecontainer wordt omgebouwd en geschikt gemaakt als zwembad. Hierna kan het rechthoekige bad in de tuin worden geplaatst.
De container baden zijn er in verschillende afmetingen. Ook de diepte kan verschillen. Je kunt er zelf voor kiezen hoe je het zeecontainer zwembad laat plaatsen. Het is geschikt om het als inbouw zwembad te gebruiken.
Het zwembad wordt vaak gekozen vanwege de stoere en unieke vormgeving. En het is een groot pluspunt dat het bad makkelijk verplaatst kan worden. Bovendien zijn de kosten relatief erg gunstig.
De voor- en nadelen van een container als zwembad
Als je twijfelt over het container zwembad, dan helpt het om de voor- en nadelen af te wegen. Dan krijg je immers een compleet beeld van het container zwembad. En kun je te weten komen of het iets voor jou is.
We zetten de voor- en nadelen op een rijtje:
Voordelen container zwembad
- Stijlvol
Het container zwembad is een stoer en origineel zwembad. De looks zijn uniek. Het zwembad is vrij robuust en heeft een karakteristiek design. Een mooie eyecatcher voor in de tuin.
- Relatief goedkoop
In vergelijking met andere soorten zwembaden, is het container zwembad vrij goedkoop. Leg de kosten bijvoorbeeld maar eens naast een prefab zwembad. Dan zie je dat het container zwembad redelijk gunstig geprijsd is.
- Duurzaam
Containers zijn zo gemaakt, dat ze bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Het materiaal is erg sterk en weerbestendig. Daardoor gaan de container zwembaden lang mee.
- Praktisch te transporteren en te plaatsen
Een groot pluspunt van het zeecontainer zwembad, is dat je hem makkelijk verplaatst. Daar zijn de containers immers voor gemaakt.
Het verhuizen gaat veel makkelijk dan bij andere zwembaden. En het bad wordt vaak zo goed als kant en klaar geleverd. Zo kun je er al snel van genieten.
- Handige vorm
Het zeecontainer zwembad heeft een rechthoekige vorm. Dat is voor veel doeleinden ideaal. Het bad is geschikt als je baantjes wilt zwemmen. Maar ook als je van het bad een tegenstroom bad wilt maken. Dan kun je het zwembad gebruiken om te trainen.
- Inbouw en opbouw mogelijkheden
Bij dit type zwembad kun je zelf kiezen hoe je het laat plaatsen. Het is mogelijk om het container zwembad in de grond te laten bouwen. Maar je kunt het ook boven de grond plaatsen. Dan is het te vergelijken met een opbouwzwembad.
Nadelen container zwembad
- Minder mogelijkheden qua vorm
Het zeecontainer zwembad is altijd rechthoekig van vorm. De afmetingen zijn lastig aan te passen. Er zijn geen ronde zwembaden of vierkante varianten van mogelijk.
- Niet isolerend
De wanden van het zeecontainer zwembad zijn meestal gemaakt van staal. Ze zijn niet super dik en isoleren amper. Al helemaal als het container zwembad boven de grond wordt geplaatst.
Anders zou de grond het bad nog op temperatuur kunnen houden. Dat gebrek aan isolatie kan ervoor zorgen dat het qua energiekosten prijzig is om het water op temperatuur te krijgen.
Aandachtspunten bij het kopen en plaatsen van een zeecontainer zwembad
Ga je een container zwembad kopen? Of wil je weten waar je op moet letten bij het plaatsen? Wij geven je een paar aandachtspunten, zodat je beter op de hoogte bent.
1: Bepaal het gewenste formaat van het zeecontainer zwembad
Wil je een zeecontainer zwembad kopen? Bepaal dan eerst welke maten je zoekt. Het is een lastig zwembad om volledig op maat te laten maken.
Je zit vrij vast aan een rechthoekige vorm. En over het algemeen is het zwembad kleiner dan normaal. Als je zoekt naar een groot zwembad, is het misschien niet het juiste type.
Kijk dus goed hoe groot je het zwembad wilt hebben. Hoeveel ruimte je vrij hebt in de tuin. Ook om het zwembad heen wil je nog wat ruimte over houden. Ook voor de graafwerkzaamheden is dat makkelijker te realiseren.
2: Weet waar je het container zwembad wilt plaatsen
Als je weet waar het container zwembad moet komen, kun je de ondergrond klaar maken. Zorg dat je een stevige ondergrond hebt, die waterpas is. Het is het best als dat volgroeide tuingrond is dat goed is aangestampt.
Is de ondergrond schuin aflopend? Zorg dan dat je het recht maakt en stevig aanstampt. Gestabiliseerd zand is ook ideaal als ondergrond. Tussen jouw ondergrond en het zwembad is het slim om een grondzeil te plaatsen.
3: Bepaal hoe het container zwembad eruit moet zien
Ook al is de vorm amper aan te passen, je kunt veel kanten op met de looks van het container zwembad. Kijk bijvoorbeeld of en waar je het trappetje wilt plaatsen. Dat kan buiten en in het bad. Bepaal ook het gewenste waterniveau van het zwembad.
Het kan slim zijn om niet de hele container met water te vullen. Als je een gedeelte reserveert voor een trap, heb je onder de trap extra ruimte. Ruimte om bijvoorbeeld een filter of pomp kwijt te kunnen. Of de tegenstroom installatie.
Qua looks kan een doorkijkraam mooi zijn als je het container zwembad boven de grond plaatst. Daarnaast is het fraai en comfortabel om de zwembadranden mooi af te werken.
Dat kan met een randtegel of met hout. Het is ook mogelijk om het container zwembad in een veranda te plaatsen.
4: Weet hoe je het container zwembad kunt onderhouden
Als je het container zwembad goed onderhoudt, gaat het bad lang mee. Dat kan dus zeker de moeite waard zijn. En het hoeft niet lastig zijn.
Het kan bijvoorbeeld al erg helpen als je een afdekhoes over het zwembad plaatst. Dan wordt het bad minder vuil als je het niet gebruikt. Ook in de winter is het goed om het bad tegen de eventuele vorst te beschermen.
Daarnaast is het goed om de onderdelen van het zwembad te onderhouden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de pomp en het filter. Controleer ook regelmatig de waterwaardes.
Wat zijn de kosten van een container als zwembad?
De kosten voor een zeecontainer zwembad zijn erg uiteenlopend. Je schaft los de container aan. Dat kan een lege container zijn waar je zelf een container zwembad van maakt. Of een kant en klaar container zwembad.
Vervolgens moet de container worden getransporteerd. De kosten van transport zijn afhankelijk van waar de container vandaan moet komen. Transport van een container uit Nederland is bijvoorbeeld goedkoper dan vanuit een ander werelddeel.
Naast het transporteren zijn er altijd kosten voor het plaatsen van het zeecontainer zwembad. De grond moet daar geschikt voor gemaakt zijn. Soms moeten daar graafwerkzaamheden aan te pas komen.
Daarnaast kun je nog aan de kosten voor het inbouwen van het zwembad denken. Er zijn slijp, las en bouwwerkzaamheden nodig om het bad klaar te maken. Daar komen ook kosten voor accessoires als de filterinstallatie, verlichting en zwembad pomp bij.
Met alle facetten is het lastig om een indicatie van de prijs te geven. Over het algemeen moet je denken aan zeker 25 duizend euro. Als je professionele hulp inschakelt, bijvoorbeeld van een zwembadbouwer, kunnen de kosten ook nog meer variëren.
Wanneer is een container zwembad de juiste optie?
Niet voor iedereen is het container zwembad weggelegd. Je moet houden van de robuuste vormgeving en op zoek zijn naar een rechthoekig zwembad.
Het is een geschikt zwembad om baantjes in te trekken. Of om er een tegenstroom zwembad van te maken. Bovendien moet je genoeg ruimte voor het zwembad beschikbaar hebben.
Daarnaast is het een fijn zwembad als je het bad wilt kunnen verplaatsen. Weet je al dat er een verhuizing op het programma staat? Of wil je het bad later op een andere plek zetten? Dan kan dat bij het container zwembad relatief makkelijk.
Verder moet het container zwembad prijstechnisch bij je passen. En dan gaat het niet alleen om de kosten voor transport, plaatsing en het zwembad zelf. Maar ook voor het verwarmen van het container zwembad.
Plaats je het container zwembad boven de grond, dan mis je namelijk een stukje isolatie. Dat kan het duurder maken om het zwembad te verwarmen. Dat is vaak geen punt als je zelf energie opwekt.
Als dat niet het geval is, kan het voor de verwarmingskosten beter zijn om het container zwembad in de grond te plaatsen. Het is ook mogelijk om dit gedeeltelijk te doen. En om de rest van het zwembad dan een mooie veranda te plaatsen.
Hoe kun je zelf een container zwembad maken?
Het is mogelijk om een container zwembad zelf te maken. Maar dat lijkt makkelijker dan het is. Van zichzelf is een container namelijk niet geheel waterdicht en niet geschikt voor het gebruik als zwembad.
Hiervoor heb je een open top container nodig, tenzij je zelf het dak wilt verwijderen. Je behoudt de kosten voor het transporteren en plaatsen van de container.
En je hebt gereedschap nodig om de stalen platen te kunnen bewerken. Toch kan het een goedkopere optie zijn, dan een kant en klaar container zwembad te kopen.
Bij het zelf maken van een container zwembad leg je zelf leidingen aan. Ook voor de waterfilter. Daarvoor boor je gaten in het staal en gebruik je leidingen van PVC. Verder kun je met beplating het zwembad isoleren en stabiliseren.
Voorzie de container van zwembadfolie. En zorg ervoor dat het bad mooi is afgewerkt. Hierna kun je onderdelen als de trap, het filter de verwarming of afdekking in orde maken.
Ervaringen zeecontainer zwembad
Over het algemeen zijn de ervaringen over een container zwembad positief. Het bad is geschikt om baantjes in te trekken.
Ook de looks vallen bij veel mensen goed in de smaak. Natuurlijk is dit een afweging die je zelf moet maken.
Alternatieven voor het container zwembad
Is het container zwembad toch niet helemaal wat je zoekt? Dan heb je ook andere opties. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een prefab zwembad.
Dit is een kant en klaar zwembad. Dat in meerdere maten voorkomt en bij jou in de tuin geplaatst kan worden.
Een tijdelijke variant is het opzetzwembad. Het opzetzwembad van goede kwaliteit kun je lang buiten laten staan. Daarnaast zijn ze erg makkelijk en snel te monteren. Daardoor gebruik je het bad als je het nodig hebt.
Ook nog een optie is een losse zwembad bak. De bakken zijn er in meerdere vormen en afmetingen. Je kunt hem inbouwen of op een andere manier plaatsen.
Meer zwembaden: