Beste e-bikes en fietsen met riemaandrijving – De Top 7!

Lijkt een (elektrische) fiets met riemaandrijving je wel wat? Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten. 

Eerst zetten we een top 7 van de beste e-bikes met riemaandrijving onder elkaar. Daarna vertellen we je alle relevante informatie over de fiets met riemaandrijving. 

Je ontdekt de voor- en nadelen en waar je op moet letten. Ook kom je er achter wat beter is, een fiets met riemaandrijving of een fiets met een ketting. 

Top 7 van de beste elektrische fiets met riemaandrijving

We hebben een top 7 samengesteld van de beste fiets met riemaandrijving. Daar zijn de volgende modellen uitgekomen: 

 1. Cortina E-Blau
 2. Elektrische vouwfiets Bergamont Paul-E EQ
 3. Tenways CGO800S
 4. Stella Muto
 5. Koga E-NOVA EVO-PT met lage instap
 6. Cube Supreme Hybrid SL 625
 7. Koga VECTRO S30 herenfiets

Wat is een fiets met riemaandrijving?

Een fiets met riemaandrijving, oftewel een fiets met belt drive, heeft geen normale fietsketting. In plaats van de fietsketting heeft de fiets een riem met tandjes. Die riem wordt meestal van carbon gemaakt.

Het mechanisme van de ketting werkt wel op dezelfde manier. Op het moment dat je gaat trappen, breng je de riem met tandjes in beweging. Het mechanisme van de aandrijfriem heeft veel voordelen. 

De riemaandrijving fiets bestaat al erg lang. In het verleden waren de productieprijzen voor de fiets met belt drive echter veel hoger.

Daardoor was het qua aanschafwaarde niet de moeite waard. Nu liggen de productieprijzen een stuk lager. Het prijsverschil met fiets met normale fietsketting is nog maar minimaal.     

Waarom een riemaandrijving fiets?

Twijfel je of de fiets met riemaandrijving iets voor je is? Bekijk dan eens wat de voor- en nadelen zijn. We zetten ze voor je op een rijtje. Zo kun je voor jezelf de afweging maken of de fiets de moeite waard is. 

Voordelen

 • Onderhoudsarm

Een groot voordeel is dat je weinig onderhoud aan de aandrijfriem hoeft te plegen. De riem hoeft niet gesmeerd te worden. En vuil blijft er niet aan hechten. Het enige wat je zou kunnen doen, is de riem zo nu en dan afnemen met een doekje

 • Duurzaam

De aandrijfriem gaat bovendien erg lang mee. Al helemaal als je de levensduur vergelijkt met een normale ketting. Met de aandrijfriem doe je 4 keer zo lang. De riem slijt en roest simpelweg niet

 • Stil

Tijdens het fietsen maakt de aandrijfriem geen lawaai. Je hoort geen gerammel. Ook niet als er vuil of zand op de riem zit. 

 • Lichtgewicht

De aandrijfriem wordt meestal gemaakt van carbon. Dat maakt, dat de riem erg licht is van gewicht. Om die reden, fiets je met de riemaandrijving fiets erg soepel. 

 • Stevig

De riem, ook wel de snaaraandrijving, bestaat uit 1 geheel. Er zijn geen losse schakels die kapot kunnen gaan. Ook het carbon materiaal is erg stevig. De riem is bestand tegen alle weersomstandigheden en kan onder hoge druk worden gezet. 

Nadelen

 • Niet elk frame is geschikt

De aandrijfriem kan niet op elke fiets worden geplaatst. Hier moet de fiets echt voor gemaakt zijn. De belt vereist een specifiek frame

 • Minder keuze versnellingen

De belt matcht alleen bij fietsen met een naafversnelling of versnellingsbak. Voor een derailleurversnelling is de riem niet geschikt. Dat kan er ook in resulteren dat je in totaal van minder versnellingen geniet. 

 • Moeilijk zelf te repareren

Als er iets mis is met je fietsketting, kun je dat zelf nog wel eens oplossen. Dat is bij een fiets met belt drive niet het geval. De belt kun je moeilijk zelf repareren. Bij een kapotte belt moet je een nieuwe kopen of naar een specialist gaan.  

 • Weinig aanbod

De aandrijfriem kun je niet overal kopen. Al helemaal op vakantie kan het aanbod tegenvallen. Daarom is het slim om altijd een reserve riem mee te nemen. Bovendien is er ook minder aanbod in fietsen met een aandrijfriem. De meeste fietsen hebben nog een normale fietsketting. 

 • Prijzig

Een normale of elektrische fiets met belt drive kost je meer geld dan een fiets met normale ketting. Echter wordt het prijsverschil steeds kleiner. En je bespaart daarnaast op onderhoudskosten.

Fiets met riemaandrijving kopen: waar let je op?

Weet voordat je een fiets of e-bike met belt koopt, waar je op moet letten. Wij zetten allemaal belangrijke eigenschappen onder elkaar. Hierdoor kun je voor jezelf bepalen wat voor fiets met riem je precies zoekt. 

Soort fiets 

Er zijn allerlei soorten fietsen met riemaandrijving. Populair is bijvoorbeeld de stadsfiets met riemaandrijving. Dit zijn stevige fietsen met een sterk frame. De fietsen zijn handzaam en ideaal voor woon-werk verkeer. De belt aandrijving geeft je met de stadsfiets nog meer voordelen. 

Daarnaast heb je de optie om voor een sportieve fiets te kiezen. Een mountainbike met riemaandrijving bijvoorbeeld. Of denk aan een racefiets met riemaandrijving. Er zijn genoeg opties. 

Elektrisch of niet

Naast de verschillende soorten fietsen, bepaal je of je een elektrische of normale fiets zoekt. Een normale fiets met belt heeft geen trapondersteuning. Je geniet wel van de voordelen van de riemaandrijving. Zo fietst de fiets extra soepel en is er geen onderhoud nodig. 

Bij een e-bike met riem kost het je minder moeite om van A naar B te komen. De elektrische trapondersteuning geeft je extra snelheid.

Bij weerstand, zoals tegenwind of een helling, geeft de ondersteuning je net dat duwtje in de rug. Wel is de e-bike duurder in aanschaf. 

Dames of heren

Bovendien kun je erop letten voor wie de fiets qua bouw geschikt is. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een dames en een herenfiets. 

Is een fiets speciaal op het vrouwenlichaam afgestemd, dan zie je dat terug in bepaalde onderdelen. Het stuur is vaak smaller, het zadel breder en de geometrie is gericht op een andere houding. Bij die houding zit je meer rechtop dan dat je voorover leunt. 

Instaphoogte

Als je een fiets zoekt waar je makkelijk op kunt komen, is een lage instaphoogte aan te raden. Het op- en afstappen wordt hiermee veel eenvoudiger. Dit kan erg handig zijn. Al helemaal als je problemen hebt met evenwicht of minder goed ter been bent. 

Prijs

Het is bekend dat een fiets of e-bike met riem duurder is dan een fiets met normale ketting. Daar staat wel tegenover, dat de fiets langer mee gaat. Je bespaart ook veel kosten aan onderhoud. Voor de prijs krijg je dus een betere kwaliteit. Dat kan de investering waard zijn. 

Een normale fiets met riemaandrijving koop je al voor een bedrag van €1.000,-. En voor een e-bike met riem betaal je al snel €2.500,-. Voor dat bedrag heb je een e-bike met belt van goede kwaliteit.

Toch kan dat bedrag oplopen tot zeker €6.000,-. Ook de andere onderdelen van de e-bike spelen mee in het bepalen van de prijs. 

Automatisch vuil verwijderen

Het onderhoudsarme aspect van de riem spreekt veel mensen aan. De aandrijfriem kan over een mechanisme beschikken, dat vuil automatisch verwijdert. 

Dat heb je bijvoorbeeld bij riemen met een inkeping aan de binnenkant, ook wel de centertrack riem genoemd. Het vuil wordt dan automatisch weggeduwd. 

Een ketting of riemaandrijving: wat is beter?

Om te bepalen wat beter is, kijk je eerst wat voor jou mogelijk is. Wil of heb je een fiets met derailleurversnelling? Dan is een belt niet geschikt. Sowieso kan de belt niet op elke normale fiets gemonteerd worden. Hier moet de fiets op zijn ontworpen. 

En heb of wil je een e-bike met voormotor? Ook dat is niet geschikt als e-bike met riem. Alleen bij een middenmotor of motor in het achterwiel kan de belt drive handig zijn. 

Nu je weet wat voor jou mogelijk is, kunnen we de ketting met de riemaandrijving vergelijken. De riem heeft veel voordelen. Het mechanisme is duurzaam, stil en onderhoudsvriendelijk. Het trappen gaat soepel en de riemaandrijving is erg stevig

De normale fietsketting heeft daarentegen ook voordelen. Voor de meeste fietsen is de normale ketting al stevig genoeg. De ketting is daarnaast goedkoper in aanschaf. En als er iets kapot gaat, valt de ketting goed te repareren. Op die manier is de ketting weer duurzaam

Wat beter is, is dus afhankelijk van wat jij belangrijk vindt. Al wordt vaak gesteld dat riemaandrijving beter is. Dat vanwege de lange levensduur, het onderhoudsarme karakter en de prettige stille fietservaring. 
Veelgestelde vragen

Hoe hebben wij de top 7 geselecteerd?

Er zijn veel fietsen met riemaandrijving getest om tot de top 7 te komen. We hebben gelet op prijs, kwaliteit, ervaringen van gebruikers en eigenschappen. Alleen de beste fietsen met riemaandrijving werden in het toplijstje opgenomen. 

Waarom een fiets met riemaandrijving?

Een fiets met riemaandrijving vereist minder onderhoud. De riem is van een stevig materiaal gemaakt, waardoor de riem lang mee gaat. Bovendien fiets de fiets met riemaandrijving erg soepel. En maakt de riem geen geluid tijdens het fietsen.