Denk jij eraan om een eFoil aan te schaffen? EFoiling is sterk in opmars en wordt steeds populairder.
En dat is niet vreemd, want je vliegt met grote snelheden over het water, ongeacht de hoogte van de golven.
In dit artikel gaan we verder in op wat een eFoil precies is. We bespreken ook de beste elektrische surfboards die op dit moment te koop worden aangeboden.
Dat volgen we op met de belangrijkste aandachtspunten om op te letten bij de aankoop van een eFoil. Dit alles helpt je vast bij het maken van de beste keuze.
Wat is een eFoil of elektrische surfplank?
Een eFoil is een surfplank met een elektrische motor. Deze motor heeft een krachtige oplaadbare batterij en is bijna geruisloos. Een eFoil board is voorzien van een lift-hydrofoil (vandaar de naam Foil). De motor is bevestigd onderaan deze hydrofoil.
Als je gaat eFoilen en je gaat steeds sneller, dan stijgt je surfplank op uit het water. Je bevindt je ongeveer 80 centimeter boven het wateroppervlak.
Alleen de onderkant van de lift-hydrofoil met de motor bevindt zich nog in het water. Je surft over golven en bereikt zo soms wel 25 kilometer per uur.
De bediening van een elektrische surfplank gaat via een bluetooth afstandsbediening. Je stuurt met je voeten en er is geen peddel nodig.
Je surft over het water, terwijl je op je board staat. Dit is niet alleen een sport voor waaghalzen en avonturiers, want iedereen kan het doen.
Beste Efoils / elektrische surfboards om te kopen
Momenteel is het aanbod eFoils klein. Er zijn wel standaard Foil boards, waarmee je hetzelfde doet maar zonder motor. Efoils zijn veel lastiger te vinden.
Daarom vind je hier een kort lijstje met de beste eFoils en bijbehorende onderdelen die momenteel te koop worden aangeboden. Als het assortiment groter wordt, zorgen we direct voor een update.
1. Het beste snelle eFoil board: E-Jet Pro
Met de e-Jet Pro kan je wel 50 kilometer per uur bereiken. Dat komt door de extra krachtige jet-motor. Deze motor draait 50 minuten met één keer opladen.
Hij is specifiek ontwikkeld voor het uitvoeren van stunts en het bereiken van grote snelheden. Het is ook een heel prijzig eFoil bord, waar je een klein vaarbewijs voor nodig hebt.
👍 Voordelen:
- Krachtige jetmotor, maximaal 50 km/h.
- 50 minuten op volle accu, 3 uur om op te laden.
- Accu verwisselbaar.
- Sterk, licht en wendbaar carbon fiber board.
- Inclusief voetsteunen voor betere stunts.
👎 Nadelen:
- Erg duur.
- Klein vaarbewijs vereist.
2. Het beste eFoil board zonder motor: Aztron Falcon surf/wing/foil board
Van een standaard Foil board maak je een eFoil door er een motor aan te bevestigen. Je moet dan ook nog investeren in een hydrofoil om hem uit het water te tillen.
Foil boards worden gebruikt om mee te surfen, windsurfen, kiteboarden en bodyboarden. Dit Foil board van Aztron Falcon is dus de basis voor al je eFoil activiteiten.
👍 Voordelen:
- Kwalitatief multifunctioneel board.
- Eén van de eFoil basisbenodigdheden.
- Lichtgewicht (7,5 kilo).
- Maximale draaggewicht 110 kg.
- Compleet pakket met enkelband en zwaard.
👎 Nadelen:
- Motor en hydrofoil moeten apart worden aangeschaft.
3. De beste hydrofoil voor je elektrisch surfboard: Aztron Rocket 1650
Een hydrofoil zal je uit het water tillen als je sneller gaat. Dat gebeurt als je zonder motor aan het surfen bent, of wanneer je een eFoil gebruikt. Deze hydrofoil is bedoeld voor gevorderden.
Hij is erg compact. Je gaat er snel mee én je bent extra wendbaar. Het is onderdeel van een complete set, dus je doet hem aan je eFoil board en je kunt gaan.
👍 Voordelen:
- Hydrofoil voor gevorderden.
- Snel en wendbaar.
- Lichtgewicht (4,2 kilo).
- Compleet pakket.
- Op alle eFoil boards te monteren.
👎 Nadelen:
- Motor en Foil board moeten nog worden aangeschaft.
Efoil kopen? Aandachtspunten van de e-surfplank
Heb je besloten dat je een eFoil wilt kopen? Dan moet je letten op een aantal aandachtspunten.
Het is het makkelijkste om een complete set aan te schaffen. Dan krijg je een Foil board, een hydrofoil, een motor en alle bijbehorende accessoires. Meer heb je niet nodig, dus dit is een ideale optie voor beginners.
Wat je ook kunt doen, is deze onderdelen voor je eFoil apart kopen. Dit is wat gevorderde Foil surfers regelmatig doen. Misschien heb je al een Foil board plus accessoires? Het is ook mogelijk dat je geen geschikt totaalpakket kunt vinden.
In dit geval zijn de volgende punten belangrijk:
- Zorg ervoor dat het Foil board dat je koopt een bevestiging heeft voor een hydrofoil.
- Het is ook belangrijk dat de hydrofoil zelf gemotoriseerd kan worden en dat er een plek is gereserveerd voor de motor.
- Er zijn hydrofoils voor beginners en voor gevorderden, dus kies deze uit op jouw niveau.
- Wat betreft de motor is het goed om te controleren wat de maximale snelheid is. Efoilen met een snelheid tot 20 km per uur kan nog zonder vaarbewijs.
- Ook de kracht van de batterij is belangrijk. Hoe beter deze is, hoe langer je met 1 lading kunt surfen. En ook hoe vaker je hem kunt opladen voordat de batterij vervangen moet worden.
Waar op letten bij het E-foilen?
Hydrofoilen bestaat al een tijdje, maar eFoilen is een veel recentere trend. Het is een gemakkelijke vorm van windfoilen en foil surfen, omdat je zelf geen snelheid moet vinden.
Wil jij het water op, dan leer je je eFoil vrij snel te controleren. Er zijn wel enkele punten om op te letten als je deze sport gaat uitoefenen.
1. Neem lessen
Als je besluit een eFoil te kopen, dan is het geen slecht idee om ook lessen te nemen. Je leert dan om je balans te houden en wanneer het tijd is om het bord uit het water te laten komen. Ook leer je hoe je het bord weer op het water brengt.
Sturen is een ander aandachtspunt. Dit doe je met je lichaam en in een les leer je dat. Efoilen is over het algemeen niet heel moeilijk te leren, maar je moet er wel even mee oefenen. Met een officiële leraar leer je het jezelf dan direct goed aan.
2. Ga je eFoilen, windfoilen of elektrisch suppen?
Met een Foil board beoefen je verschillende sporten. Ga je een eFoil kopen, denk dan even goed na over wat je ermee wilt gaan doen.
- EFoilen: je koopt je eFoil alleen om er snel mee over het water te gaan. Je wilt zelf niet al te veel hoeven doen en altijd goede snelheden bereiken.
- Windfoilen: vervang je eFoil motor door een wing en je hebt een windfoil. Dit is een windsurfplank met een hydrofoil. Je windsurft boven het water.
- Elektrisch suppen: verwijder je hydrofoil en je hebt een elektrisch SUP board. Je blijft dan gewoon op het water en gebruikt de motor indien nodig.
3. Ken de terminologie
Als je een eFoil gaat kopen, dan is het goed om de terminologie te kennen. Want een eFoil heeft ook andere namen.
Zo kun je een fliteboard kopen en je komt terug met hetzelfde product. Een eFoil wordt ook een elektrisch foilboard genoemd of een surfboard met elektromotor.
Als iemand over deze boards praat, dan hebben ze het over een eFoil.
Hoe hard kan en mag een elektrisch surfboard?
Zoals je in onze lijst met de beste elektrische surfboards gezien hebt, kan je eFoils kopen waarmee je 50 kilometer per uur bereikt.
Maar er zijn regels voor. Je hebt namelijk een vaarbewijs nodig als je sneller dan 20 kilometer per uur met je eFoil wilt gaan.
Om dat te omzeilen kan je een eFoil kopen met een begrenzer. Die kan niet harder dan 20 kilometer per uur. Dit zijn ook de eFoils die in lessen worden gebruikt. Dan is een vaarbewijs niet nodig voordat je de sport leert.
Wil je sneller over het water, dan heb je wel een klein vaarbewijs nodig. Deze haal je bij het CBR. Met een klein vaarbewijs mag je sneller dan 20 kilometer per uur gaan met je surfboard met elektromotor.
Wat kost een goede E-foil?
Een goede elektrische surfplank is niet goedkoop. Je bent er zeker een paar duizend euro’s aan kwijt. Soms kosten deze elektrische surfboards zelfs meer dan 10 duizend euro. Dat is dan voor de complete uitrusting, dus een Foilboard, een hydrofoil én een motor.
Het is geen goedkope sport om te beoefenen. Als je de uitrusting eenmaal hebt, dan heb je er duizenden uren plezier van. Onderhoud je eFoil goed en je moet alleen de batterij van de motor af en toe vervangen.
Waar kan ik een goede eFoil kopen?
Momenteel is het nog erg lastig om online een goede eFoil te kopen. Dit is ook niet het beste idee, gezien de hoeveelheid geld dat je gaat uitgeven. Je koopt je eFoil dus bij een fysieke watersportwinkel die daarin gespecialiseerd is.
Vraag de medewerkers om hulp, geef aan wat je nodig hebt en stel je vragen. Voordat je je eFoil gaat kopen, vergelijk je alle opties die je hebt voor jouw budget. Met het fliteboard dat je dan aanschaft heb je de komende tijd niets anders nodig.
Meer over SUP’s: