Egelhuis kopen? Dit zijn de 7 beste egelhuisjes

Wil je jouw tuin egel vriendelijker maken? Ga dan voor een egelhuisje. Het huisje maakt van jouw tuin een geschikte plek voor egels.

Zo help je ze de winter door en stimuleer je het aantal egels in Nederland. 

Op deze pagina lees je alles over het egelhuisje. Eerst geven we je de 7 beste egelhuisjes. Daarna kom je te weten wat een egelhuis precies is en waarom het nodig is.

Ook ontdek je hoe je zelf een egelhuis maakt. En welke andere dierenhuisjes je ook nog kunt maken. 

Wat zijn de beste egelhuisjes?

Wil je van jouw tuin een fijne egel tuin maken? Doe dat dan met een egelhuis. Zowel online als in de winkel kun je een egelhuis kopen. Op Bol.com staan veel goede soorten. Maar ook in winkels als de Intratuin kun je voor het egelhuis terecht. Ze zijn er in allerlei maten. 

1: Beste egelhuis – Dokkodo Palazzo egelhuis

Het beste egelhuisje is deze van Dokkodo. Dit huisje is gemaakt van hout en is erg stevig. Het huis heeft een rechthoekige vorm en heeft een speciale egel ingang

Daarnaast is het egelhok voorzien van ventilatiegaten en heeft het een stevig bitumen dak. Dat maakt het egel voederhuis waterdicht en houdt de warmte goed binnen. Ook kun je het dak openklappen om voer of stro in het huisje te leggen. 

Erg fijn aan dit huisje is daarnaast, dat je er ook een egelboekje bij krijgt. In het boekje leer je alles wat je over de egel en zijn habitat moet weten. 
2: Beste egelvoederhuis – Esschert Design Egelhuis

Van Esschert Design is dit egelhuis een aanrader. Het vurenhouten egelvoederhuis is erg stevig en waterdicht. Dat komt door het schuin aflopende dak. Het dak is voorzien van bitumen voor extra bescherming tegen de regen

Dit huisje voor egels is voorzien van een speciale ingang. Door de tunnel kunnen de egels het egelhok in kruipen. Dat beschermt ze ook tegen grotere roofdieren. Aan de achterkant van het egelhok zit een ventilatiegat
3: Egel winterslaap verblijf – Natuurmonumenten Egelhuis hout

Ook van Natuurmonumenten kun je een egelhuis kopen. Het houten egelhuis is afgewerkt met een waterdichte coating. De toegangstunnel maakt het voor andere dieren lastiger om het huisje binnen te komen. Dat biedt extra veiligheid voor de egel. 

Het dak loopt aan 2 kanten schuin af. Dat zorgt ervoor dat het water goed naar beneden stroomt. De binnenkant van het huisje blijft beschermd tegen water. Zo blijft het er goed warm

Natuurmonumenten is een actie gestart om egels de winter door te helpen. Je kunt op de website de bouwtekening voor een egelhuis gratis downloaden
4: Mooi egel hotel – CKB LTD egelhuisje

Een tof verblijf voor de egel, is dit egelhuis van CKB ltd. In dit huisje kunnen de egels veilig schuilen. Ze hebben een beschutte plek en kunnen zo goed de winter door komen. Ook kan dit egelhok worden gebruikt voor cavia’s

Het hok is gemaakt van dennenhout en heeft een rond dak. Het water kan zo goed worden afgevoerd. Boven de ingang zit een naamplaatje. In het hok kun je wat gras of bladeren leggen, om een comfortabel plekje te creëren. 
5: Natuurlijk egelhok – Gardman egelhok

Wil je liever een natuurlijk egelhuis kopen? Dan kan dit rieten egel voederhuis de juiste optie zijn. Het egelhuis valt niet op bij een begroeide plek. Het riet kan goed worden gecamoufleerd. 

En dat terwijl het zorgt voor de nodige beschutting voor egels. De stevige constructie biedt het hele jaar door de nodige bescherming. Tegen droge zomers en koude winters. Ook houdt het huisje grotere vijanden zoals de vos of das op afstand. 
6: Goed egel hotel – Pro Garden egel hotel boomschors

Nog zo’n tof egelhuis, is die van Pro Garden. Het leuke van dit egelhuis, is dat de vorm enigszins lijkt op een egel. Dit huisje heeft een aflopend dak, zodat water goed weg kan stromen. Dat dak is gemaakt van boomschors en heeft een donkere kleur. 

De ingang is uitschuifbaar. Dat zorgt ervoor dat alleen de egel het huisje in kan komen. Naast de ingang zie je een mooi plaatje van een egel. Het huisje is volledig gemaakt van hout
7: Beste egelhok – Wildbird Egelmand

Naast een houten egelhuis, zijn egelhuisjes van riet ook goede opties. Kijk maar eens naar dit huisje van Wildbird. De rieten egelmand valt bijna niet op als je het in de tuin zet. Dat is voor de egel ideaal. Egels kunnen zo ongestoord het huisje in wandelen. 

Het huisje is niet waterdicht. Wel zorgt het voor genoeg beschutting om egels een nest te laten bouwen. Het mandje lijkt namelijk veel op een natuurlijk nest. Via de smalle ingang lopen de egels naar binnen. 
Wat is een egelhuis?

Een egelhuisje is een klein huisje, dat speciaal is gemaakt voor egels. Het egelhuis wordt in de tuin gezet. Met het huisje kun je een beschutte plek voor egels creëren. Het wordt ook wel een egel hotel, egelkast of egelhok genoemd.

In het huisje kunnen de egels in winterslaap komen en jongen krijgen. Ook zijn ze erin wat beter beschermd tegen de winterse kou. Een soort egel winterslaap verblijf. En kun je er eten in leggen. Zo fungeert het egelhok als een egel voederhuis.

Waarom een egelhuisje?

Er zijn steeds minder egels in Nederland. En dat komt doordat de egels op verschillende manieren worden gestoord. 

Dat komt met name door de verstedelijking. Er is minder natuur in Nederland. En de natuur die er is, zoals stadsparken en tuinen, zijn vaak minder geschikt voor egels.

In tuinen en parken is het te keurig voor de egel. Egels houden van compost en beschutte plekken. Een rommelige beschutte plek in de natuur. 

Ook de klimaatverandering maakt het egels niet makkelijker. In de droge zomers kunnen ze lastig eten vinden. 

Bovendien kunnen egels vaak niet op tegen de natuurlijke vijanden. Daar biedt het egelhuisje de nodige bescherming voor. Dieren als vossen en dassen kunnen dan niet bij ze komen. Veel huisjes hebben een uitschuifbare ingang om de toegang te blokkeren. 

Zelf een egelhuis maken

Je kunt natuurlijk een egelhuis kopen. Maar het is ook mogelijk om egelhuis te maken. En dat maken hoeft niet lastig te zijn. 

Om het jezelf makkelijk te maken kun je namelijk een egelhuis bouwtekening downloaden. Daar staan alle instructies voor het bouwen van een egelhuisje. Ook kun je een egelhuis als bouwpakket kopen. Dan kun je het huisje zelf in elkaar zetten. 

Simpel egelhuis maken

Wil je simpel een egelhuisje maken?

Haal dan de volgende benodigdheden in huis en volg het stappenplan: 

Benodigdheden egelhuis maken

Voor het maken van een egelhuis heb je het volgende nodig. Je kunt de materialen kopen bij een doe-het-zelf zaak als de Gamma, Praxis of bij Karwei. 

 • Een paar stukken (vuren)hout of een houten kistje
 • Zaag
 • Spijkers, schroeven of lijm
 • Hamer
 • Boor 
 • Zaden of noten
 • Hooi of stro

Stappenplan zelf egelhuis bouwen

1. Zaag de houten planken in de juiste maten. Zorg ervoor dat je 2 gelijke zijkanten hebt van 26×30 centimeter. En daarnaast een achterkant, een onderkant en een dak van alle drie 30 x 40 centimeter. Ook maak je een voorkant in deze maten. In de voorkant zaag je een gat van 13 x 13 centimeter. 

2. Maak een langwerpige houten tunnel. De tunnel moet passen in een opening van 13 x 13 centimeter. 

3. Zet de planken aan elkaar vast met de lijm, spijkers of schroeven. Het dak kun je met scharnieren vastzetten. Bevestig de tunnel in het uitgezaagde gat in de voorkant van het egelhuis.

4. Voor wat ventilatie kun je aan de zijkant van het egelhuis een gat boren. 

5. Zoek een goede plek voor het egelhuis. Zet het egelhuis niet direct op de bodem. Maak kleine pootjes onder het huis of zet het huisje op wat stenen. Zorg dat de opening in noordoostelijke richting wijst. 

6. Bedek het egelhuisje met wat bladeren of takken. Leg de zaden of noten in het huisje. 

Gratis egelhuis maken

Maak je liever een egelhuis gratis? Dan kun je verschillende dingen doen. Na het downloaden van een egelhuis bouwtekening kun je kijken wat je aan materiaal al in huis hebt. Gebruik oude planken of vraag in je omgeving naar de benodigdheden die ontbreken. 

Ook kun je een egelhuis van dakpannen of stenen maken. Heb je dus nog wat klinkertjes of dakpannen liggen? Zet ze dan neer in de vorm van een huisje. Creëer een kleine ingang en dek het huisje af met dakpannen. Ook op die manier kun je een egelhuisje maken. 

Alternatieven voor een egelhuis

Bovendien kun je egels ook helpen, zonder een egelhuis te bouwen. Ook dat zijn manieren om een egelhuis gratis te creëren.

Je hebt meerdere opties:

 • Zorg bijvoorbeeld voor een rommelig hoekje in de tuin met bladeren, takken of compost. Daar kunnen egels een eigen nestje maken. Des te beter het rommelhoekje beschut is, des te interessanter het is voor de egel. 
 • Ook kun je een poortje in de schutting maken. Hier kunnen egels doorheen lopen, om van tuin naar tuin te komen. Een of meerdere openingen kunnen de egels al behoorlijk helpen. 
 • Of zet wat waterschalen in de tuin om dorstige egels te laten drinken. Vooral in de zomer is dit handig. Leg eventueel ook wat egelvoer in de tuin.
 • Of zorg dat je de juiste inheemse planten in de tuin hebt staan om ze van voedsel te voorzien. Zo kun je zelf simpel een egel voederplaats maken. 

Waar koop je een egelhuis?

Ga je liever zelf ergens een egelhuis kopen? Dan kun je bij verschillende winkels kijken. Voor een stevig egelhuis ben je bij Welkoop aan het juiste adres. Soms kun je bij de Action een goedkoop egelhuisje kopen.

Andere huisjes voor dieren maken

Wil je jouw tuin nog diervriendelijker maken? Dan kun je nog meer huisjes maken of kopen. Erg leuk is bijvoorbeeld een vogelhuisje. Ook kun je denken aan een eekhoornhuisje of een bijenhotel.
Veelgestelde vragen

Waar moet je het egelhuisje plaatsen?

Het huisje kun je het best in een beschutte plek zetten. Het liefst op een enigszins begroeide plek of bij een schutting. Zodat ze ongezien het huisje in- en uit kunnen kruipen. Bedek het huisje met wat bladeren of takken. De opening kun je het best in noordoostelijke richting zetten. 

Mag je kijken of er een egel in het egelhuisje zit?

Je kunt de egel afschrikken als je in het huisje kijkt. Vooral als je het huisje optilt kan de egel schrikken. Dan komt de egel niet meer terug. Kijk dus eerder of je tekenen van egels in de buurt van het huisje ziet. Dit kunnen kleine pootafdrukken zijn, maar ook drolletjes. 

Wat zijn goede materialen voor een egelhuisje?

Een egelkast kun je maken van hout. Dat is het meest gebruikelijke materiaal voor een egelhuisje. Ook van steen en riet kunnen de huisjes worden gemaakt. Of denk aan een egelhuis van dakpannen. 

Wat kost een egelhuis?

Het egelhuis kost gemiddeld zo’n €40,-. In onze top 7 is het goedkoopste egelhuis ruim 20 euro. Voor dat bedrag haal je een goedkoop egelhuisje in huis. Het duurste egelhuis kost daarentegen ruim 80 euro.


Meer voor dieren: