Elektrische chopper kopen? Bekijk de Top 5 beste!

Ben jij geïnteresseerd in een e-chopper? Of wil je een elektrische chopper kopen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten.

Eerst geven we aan welke elektrische choppers de beste zijn. Daarna volgt meer informatie. Zo ontdek je wat de eigenschappen en voordelen van de elektrische chopper zijn.

Ook gaan we in op de aspecten waar je op moet letten. En met welke regelgeving je rekening moet houden.

Top 5 – Beste elektrische chopper

Na het testen van vele elektrische choppers, maakten wij voor jou een selectie. Daarbij hebben we gelet op de prijs kwaliteit verhouding, ervaringen van gebruikers en specificaties. Dit zijn de 5 beste elektrische choppers:

  1. Ecruiser Echopper V8 
  2. Ecruiser Cafecruiser
  3. Ruff Cycles Elektrische Chopper fiets
  4. E- Chopper E-scooter 6.0
  5. Ecruiser Elektrische Scooter X1

Wat opvalt, is dat er veel e-choppers van het merk Ecruiser in de top 5 staan. Dit merk biedt elektrische choppers aan van goede kwaliteit. Ook staat er een elektrische chopper fiets en een elektrische scooter chopper in de top 5. 

Wat zijn de eigenschappen van een e-chopper?

De e-chopper staat bekend om de stoere uitstraling. De elektrische chopper heeft brede banden. Daarmee heb je geen lange remweg en veel grip. De banden geven ook een stukje vering. Je hebt weinig last van hobbels en trotseert eenvoudig onverharde wegen. 

Het stuur staat bij de elektrische chopper hoger dan het zadel. De elektrische motor zorgt ervoor dat je snel en moeiteloos afstanden aflegt. Je hoeft op de standaard e-chopper namelijk niet eens te trappen. De e-chopper is volledig elektrisch. 

Waarom een e-chopper?

De elektrische chopper is erg praktisch. Je kunt je er makkelijk mee door de stad manoeuvreren. De elektrische chopper is geschikt voor scherpe bochten, je hebt veel controle en weinig last van hobbels

Daarnaast is de e-chopper elektrisch. Je kunt er snel mee op je bestemming komen. Het elektrische aspect, maakt dit ook een duurzaam vervoermiddel. 

Een ander voordeel van de elektrische chopper is het comfort. Je zit goed rechtop. De houding is ergonomisch, waardoor je de rit lang vol kunt houden. Bovendien is de elektrische chopper erg stil. Hij maakt geen geluid. Ook dat draagt bij aan een comfortabele rit. 

Een e-chopper kopen: Hier let je op

Wil je een e-chopper kopen? Weet dan goed wat je zoekt. Als je goed op de hoogte bent van de eigenschappen, weet je welke e-chopper bij je past. Daarmee voorkom je een miskoop. We zetten de belangrijkste afwegingen voor je op een rijtje. 

Soorten 

De e-chopper is er in verschillende varianten. Twee soorten kwamen in de top 5 al voorbij. Dat zijn de elektrische chopper fiets en de elektrische scooter chopper

De e-chopper fiets is een e-chopper met trappers. Dit is een soort fiets met een stoer frame. Dat frame heeft veel weg van de e-chopper. De elektrische scooter chopper heeft daarentegen geen trappers

Daarnaast zou je de e-chopper kunnen vergelijken met een elektrische fatbike. De elektrische fatbike heeft een soortgelijk design. Met brede banden, een hoog stuur en een stevig frame. Het verschil is wel dat de fatbike trappers heeft. 

Accu

Een eerste aspect waar je bij de accu op let, is de actieradius. Dit geeft aan hoeveel kilometer je met de e-chopper af kunt leggen. Voor een e-chopper is 60 tot 70 kilometer de gemiddelde actieradius. 

Neem dit aantal kilometers echter niet te letterlijk. Zie het als een inschatting, die gemaakt is onder de meest ideale omstandigheden. Als er meer weerstand is, gaat de accu sneller leeg. Dat is bijvoorbeeld bij tegenwind, hellingen of zware belading. 

Bij de accu kun je ook nagaan of de accu afneembaar is. Een draagbare accu maakt het opladen makkelijker. Je haalt hem van de e-chopper af en plugt hem in bij een stopcontact.

Vering 

Vering op de e-chopper kan schokken opvangen. Je wordt minder door elkaar geschud als je over drempels, hobbels of onverhard wegdek rijdt. De vering kan enkel of dubbel zijn. Met dubbele vering geniet je van nog meer comfort tijdens het rijden. 

Aantal zitjes

De meest gebruikelijke e-chopper is gemaakt voor 1 persoon. Echter kun je ook een e-chopper voor 2 personen kopen. Er zitten dan 2 zitjes op de e-chopper bevestigd. Zo kun je iemand achterop meenemen. 

Anti diefstal systeem en keyless rijden

Een bijzondere specificatie van de e-chopper zit hem in de afstandsbediening. Die afstandsbediening geeft je de mogelijkheid om zonder sleutel te rijden. En een alarm in te schakelen tegen diefstal. 

Zodra de afstandsbediening in de buurt van de elektrische chopper komt, wordt er verbinding gemaakt. Het is dan direct mogelijk om op te stappen en weg te rijden. Zelf schakel je het alarm in, zodat je diefstal kunt voorkomen. 

Stuurslot

Wil je de e-chopper nog meer tegen diefstal beveiligen? Ga dan voor een e-chopper met stuurslot. Dat slot vergrendelt het stuur. Daardoor kun je er niet mee wegrijden

Comfortabele zit 

De vormgeving van de e-chopper verschilt. De ene elektrische chopper is comfortabeler dan de ander. Dat heeft met de vorm en rugleuning te maken. 

Het comfort wordt onder andere bepaald door het zadel. Het ene zadel is zacht en bestaat uit kussens en het ander is wat harder. De vorm kan ook variëren, sommige e-choppers hebben een ergonomisch gevormd zadel. Ga dus na wat je zelf comfortabel vindt. 

Daarnaast kan een rugleuning de e-chopper comfortabeler maken. De rugleuning is letterlijk een steuntje in de rug. Hierdoor zit je goed rechtop en kun je de zithouding lang volhouden. 

Ledverlichting

De meeste e-choppers zijn voorzien van led verlichting. Naast de verlichting voor- en achterop, kunnen ook delen van het frame worden verlicht. Dit geeft de e-chopper een futuristische look

(Spat)waterdicht

Het verschilt of de e-chopper waterdicht of spatwaterdicht is. Is de e-chopper bestand tegen spatwater? Dan kan de elektrische chopper goed tegen een regenbui. Tot op zekere hoogte worden de technische onderdelen goed beschermd. 

Wil je er helemaal zeker van zijn dat de e-chopper neerslag kan weerstaan? Dan is het slimmer om voor een volledig waterdichte e-chopper te gaan. Alle units worden dan compleet dicht gemaakt, zodat de technische onderdelen worden beschermd. 

Opbergruimte 

Niet in elke e-chopper is er evenveel ruimte om spullen mee te nemen. Opbergruimte is meestal erg beperkt. Soms heb je in het frame of onder het zadel plek om een kleine tas mee te nemen. 

Display 

Op het display kun je informatie inzien. Onder andere de e-chopper snelheid wordt er gepresenteerd. Daarnaast heb je soms ook de optie om bluetooth in te schakelen en je telefoon te verbinden

Vormgeving

De ene e-chopper is stoerder vormgegeven dan de andere. De kleuren en het ontwerp verschillen. Maar ook het ontwerp van het frame. Over het algemeen hebben de elektrische choppers een hoog stuur en een laag zadel. 

Dat lijkt op de stijl van Harley Davidson motoren. Soms hebben de elektrische choppers zelfs een frame kap tussen het stuur en het zadel. Bij de Harley motoren zit hier meestal de brandstoftank. De e-chopper met Harley looks is erg populair. 

USB oplaadpunt

Een extra eigenschap bij de e-chopper, is de USB poort. De USB poort zit ergens op de e-chopper, meestal onder het zadel. Het maakt het mogelijk om onderweg iets op te laden. Je zou er bijvoorbeeld je telefoon mee op kunnen laden. 

Prijs 

Een veelgestelde vraag is: ‘Wat kost een e-chopper?’. De elektrische chopper kost tussen de 2 en 3 duizend euro. De hoogte van de e-chopper prijs hangt af van de onderdelen en functionaliteiten van de fiets. 

Een e-chopper met hoge actieradius kost meer dan een e-chopper met lage actieradius. Des te luxer de uitvoering, des te meer de e-chopper kost. 

Wat echter meer telt, is de prijs kwaliteit verhouding. Die moet goed in balans zijn. Je zou ook op een aanbieding kunnen zoeken om een goedkopere e-chopper te vinden. 

Regelgeving elektrische chopper

De e-chopper wordt gezien als bijzondere bromfiets. Daarom gelden er speciale regels voor de elektrische chopper. Denk aan de maximale snelheid en de minimum leeftijd. We zetten alle regels onder elkaar. 

Weet wel, dat regels altijd aan verandering onderhevig zijn. Ze kunnen in de loop der tijd worden aangepast. Voor de meest actuele regelgeving kijk je op overheidswebsites. 

Maximale e-chopper snelheid

De e-chopper snelheid mag maximaal 25 kilometer per uur zijn. Dat is een algemene regel. Die maximale snelheid is bij de e-chopper ingesteld. De elektrische chopper mag dus in principe niet harder dan 25 kilometer per uur. 

Zolang je met een voertuig onder de 25 kilometer per uur blijft, mag je iemand achterop nemen. Degene die achterop zit moet minimaal 8 jaar oud zijn. Anders moet er gebruik worden gemaakt van een kinderzitje. Dat is eveneens een algemene regel. 

Minimale leeftijd e-chopper

Om op de elektrische chopper te rijden, moet je minimaal 16 jaar oud zijn. In de regelgeving wordt een e-chopper gezien als bijzondere bromfiets. 

Heb je een rijbewijs nodig voor de e-chopper?

Voor de e-chopper heb je een rijbewijs nodig. Het gaat dan om een motorrijbewijs, een autorijbewijs of een bromfietsrijbewijs. Rijbewijs A, B of AM

Is een helm voor de e-chopper verplicht?

Je bent verplicht om op de e-chopper een helm te dragen. Een helm kan immers letsel voorkomen bij een val of botsing. 

Op welke wegen mag je met de e-chopper?

Met de elektrische chopper mag je over fietspaden rijden. Het is niet toegestaan om met de e-chopper over de autobaan te rijden. 
Veelgestelde vragen

Heb je voor het rijden op de e-chopper een rijbewijs nodig?

Ja, een rijbewijs A, B of AM. Dat is dus een motorrijbewijs, autorijbewijs of een bromfietsrijbewijs. 

Wat kost een e-chopper?

De e-chopper prijs is gemiddeld €2.500,-. De precieze prijzen variëren. Ze beginnen ongeveer bij €2.000,- en kunnen oplopen tot een paar duizend euro.


Meer elektrische voertuigen: