Elektrische driewieler fiets kopen? Dit moet je weten!

Ontdek in dit artikel álles wat je moet weten over de elektrische driewieler fiets. We vertellen je eerst voor wie de fiets geschikt is, en wat de voor- en nadelen zijn.

Vervolgens gaan we in op de soorten en eigenschappen waar je op moet letten. 

Voor wie is de elektrische driewielfiets geschikt?

De elektrische driewielfiets is geschikt voor volwassenen en ouderen. Ook wordt de fiets vaak gebruikt door mensen met een handicap. Of mensen die slecht ter been zijn. 

Voor iedereen die meer stabiliteit zoekt en elektrisch wil fietsen is de fiets handig. De driewieler geeft je meer controle en stabiliteit. Het is makkelijker om je evenwicht te bewaren. 

Wat zijn de voor- en nadelen van een elektrische driewieler fiets?

De elektrische driewielfiets heeft voor- en nadelen. We zetten ze voor je op een rijtje. 

Voordelen

Over het algemeen is de fiets enorm gebruiksvriendelijk. De drie wielen zorgen voor een stabiele wegligging. Hierdoor hoef je niet het evenwicht te bewaren zoals bij een normale fiets. Zo geniet je van meer controle. Dat geeft een veilig gevoel. 

Daarnaast is de elektrische driewieler handig vanwege de opbergruimte. De fietsen hebben relatief veel plek voor bagage. Ideaal dus voor boodschappen of voor als je eens wat meer mee wilt kunnen nemen. 

Tot slot is het een gezonde manier om alsnog de fiets te pakken. Als je een normale fiets niet comfortabel vindt, biedt de elektrische driewieler vaak een uitkomst. 

Nadelen

Wat als nadelig kan worden gezien is het formaat. De elektrische 3 wiel fiets is vrij groot. Dat kan lastig zijn met het parkeren of opbergen van de fiets. 

Vanwege het formaat moet je ook rekening houden met een grote draaicirkel. Het is niet mogelijk om scherpe bochten met de driewieler te maken. 

Bovendien is de elektrische driewieler vrij prijzig. De prijzen beginnen bij 2 duizend euro en kunnen snel oplopen. 

Welke soorten elektrische driewielers zijn er?

Grofweg zijn er 2 soorten elektrische driewieler fietsen te onderscheiden. Een fiets met 2 wielen aan de achterkant en een fiets met 2 wielen aan de voorkant

De elektrische driewieler met 2 wielen achter komt vaker voor. Toch heeft het ook voordelen als de 2 wielen juist aan de voorkant zitten. Daarmee kun je de breedte van de fiets namelijk beter inschatten. Je ziet goed waar je tussendoor kunt fietsen en waar niet. 

Een elektrische driewieler fiets kopen: Hier let je op

Wil je een elektrische driewielfiets kopen? Zorg dan dat je weet waar je op moet letten. Met kennis van de eigenschappen die je zoekt, maak je het jezelf een stuk makkelijker. 

Formaat

De elektrische 3 wieler fiets heeft een vrij groot formaat. De ene fiets is groter dan de ander. Kijk daarom goed hoeveel ruimte je beschikbaar hebt om de driewieler op te bergen. Ook is het goed om te checken of de driewieler smal genoeg is voor de standaard fietspaden

Accu en actieradius

Als een driewieler elektrisch is, let je op de actieradius van de accu. De actieradius geeft aan hoeveel kilometer de accu je elektrisch kan ondersteunen. Hoe hoger de actieradius, hoe langer je dus met ondersteuning kunt fietsen. 

Een hoge actieradius is echter niet altijd beter. Het ligt er maar net aan waar je de fiets voor gaat gebruiken. Stel bijvoorbeeld dat je de elektrische driewieler voor korte afstanden inzet. Dan heb je de mogelijkheid om de driewieler regelmatig op te laden. 

En als je een mindere actieradius hebt, maar wel een accu hebt die je snel kunt bijladen. Dan is dat ook praktisch genoeg. De accu wordt bij een elektrische driewieler meestal in het frame of achterop geplaatst. 

Versnellingen

Het aantal versnellingen dat op de elektrische driewieler zit, varieert. In principe zou je aan 3 versnellingen genoeg kunnen hebben. Wil je meer kunnen schakelen? Ga dan voor 7 of 8 versnellingen

Remmen

Op de elektrische driewieler kan een handrem of terugtraprem zitten. Het is afhankelijk van persoonlijke voorkeur om te weten wat voor jou geschikt is. 

Soms is de fiets ook nog voorzien van een parkeerhendel. Bij het stallen van de fiets weet je daarmee zeker dat de fiets goed stil staat. 

Maximaal gewicht gebruiker

Een driewieler voor volwassenen of ouderen heeft een maximaal belastbaar gewicht. De gemiddelde elektrische 3 wiel fiets kan belast worden met 100 kg

Daarnaast zijn er elektrische fietsen voor zware mensen. Die kunnen belast worden met zeker 150 kg

Prijs/kwaliteit

Veel mensen vragen zich af wat een elektrische driewieler fiets kost. De prijzen zijn erg uiteenlopend. Ze variëren van 2 duizend tot 10 duizend. De motor, de accu en het merk spelen erg mee in de hoogte van de prijs. 

Om de fiets voordeliger aan te schaffen, let je op aanbiedingen. Dat is een goedkope manier om aan een elektrische 3 wiel fiets te komen. Kijk ook eens of er tweedehands fietsen worden aangeboden. Ook dat is een manier om geld te besparen. 

Bagage of bak

Een driewieler die elektrisch is, heeft vaak genoeg ruimte voor bagage. Meestal zit er voorop of achterop een mandje. Dat kan een grote mand of een kleine zijn. Soms is het zelfs mogelijk om de mand af te sluiten. 

Wat je ook onder de driewieler categorie valt, is de elektrische bakfiets. Ook dit is een stabiele fiets voor ouderen. De bakfiets zit voorop de fiets en geeft je de mogelijkheid om veel spullen te vervoeren. 

Motorpositie

De elektrische motor van de driewieler kan op 3 posities worden geplaatst. In het voorwiel, in het midden of in het achterwiel

Een middenmotor is bij een elektrische driewielfiets het meest gebruikelijk. De middenmotor staat erom bekend een natuurlijke en krachtige ondersteuning te bieden. Je krijgt hierbij het gevoel dat de motor met je mee trapt, in plaats van dat hij je vooruit duwt of trekt. 

Bij een elektrische driewieler met twee wielen aan de voorkant, kan een achterwielmotor voorkomen. En met twee wielen aan de achterkant een voorwielmotor. Deze motor posities zijn minder krachtig en natuurlijk. Maar qua prijs is dit een relatief goedkope optie.  

Comfortabele zithouding

Voor een comfortabele zit is het belangrijk dat de elektrische driewieler ergonomisch verantwoord is. In een goede zithouding houd je het langer vol op de fiets. En zo heb je minder snel lichamelijke klachten. 

Het is daarom een groot pluspunt als je de maten van de driewieler in kunt stellen. Kijk of je het stuur in hoogte kunt verstellen. Of ga na of je de beenlengte kunt instellen

Daarnaast kan een rugsteun aangenaam zijn. Je kunt kiezen voor een elektrische driewieler fiets met of zonder rugsteun. Bovendien kan de rugsteun laag of hoog zijn. Een hoge steun biedt meer ondersteuning dan een lage rugsteun. 

Wat qua ergonomie ook prettig is om op te letten, is de instaphoogte. Bij sommige elektrische driewieler fietsen is de instaphoogte extra laag. Handig als je geen grote stap wilt hoeven maken. 

Rijcomfort

Ook tijdens het fietsen moet de driewieler comfortabel zijn. Vering kan daarbij helpen. Met vering worden schokken van het fietsen opgevangen. Daarmee fiets je stabieler. Vering kan in de voorvork of in de zadelpen zitten. 

Daarnaast kun je denken aan voetfixatie. Dat houdt in, dat je je voeten steviger vast kunt zetten aan de trappers. Dat doe je met bandjes die je vastzet of bandjes waar je je voet inschuift

Een crankverkorter kan ook praktisch zijn. De crankverkorter maakt het makkelijker om te trappen. Met deze verkorter kunnen de trappers in hoogte worden ingekort. Hierdoor kun je een kleinere trapbeweging maken om de trappers rond te draaien. 

Design

De driewielers zijn er in allerlei soorten en kleuren. Het is maar net wat je mooi vindt. Qua uitstraling is het ene model wat sportiever dan het ander. Sommige driewielers zijn eerder praktisch dan stijlvol. 

Opvouwbaar

Het is misschien niet de eerste eigenschap waar je aan denkt. Maar een elektrische driewielfiets kan opvouwbaar zijn. Het frame kan bij het stuur worden ingeklapt. Daardoor verklein je het formaat van de elektrische 3 wieler fiets. Dat is ideaal bij het opbergen. 

Accessoires

De elektrische 3 wieler fiets kan worden voorzien van allerlei accessoires. Voor het opbergen kun je gebruik maken van een handige afdekhoes. De hoes houdt de fiets mooi en voorkomt beschadigingen. 

Tijdens het fietsen kunnen spiegels handig zijn. Daardoor heb je een beter overzicht van de omgeving. Voor het vervoeren van spullen is een mandje handig. Of denk bijvoorbeeld aan een kilometerteller als accessoire. 

De driewieler fiets is ideaal voor mensen die minder goed ter been zijn. In dat geval kunnen accessoires als een stokhouder of rollatorhouder ook erg praktisch zijn.

Zijn er alternatieven voor de elektrische driewieler fiets?

In plaats van de elektrische driewieler, kun je ook voor soortgelijke fietsen kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische bakfiets of elektrische fiets met zijwielen.

Deze fietsen bieden eenzelfde stabiliteit. Daarmee zijn ze ook geschikt voor ouderen of mensen die slechter ter been zijn.
Veelgestelde vragen

Wat is een betrouwbaar merk voor een elektrische 3 wiel fiets?

Veel bekende merken bieden elektrische driewielers aan. Denk bij Nederlandse merken aan Gazelle, Stella of Cortina. Uit Duitsland zijn de elektrische driewiel fietsen van Pegasus en Cube populair. Naast deze bekende merken zijn er nog veel meer betrouwbare merken. Het is ook altijd goed om een test ritje te maken. 

Voor wie is een elektrische driewielfiets handig?

De elektrische driewielfiets is er voor iedereen die extra stabiliteit zoekt tijdens het fietsen. Dit kunnen volwassenen, ouderen of mensen die slecht ter been zijn. De trapondersteuning brengt je sneller van A naar B. 


Misschien ook interessant:

Bron afbeeldingen: https://www.vanraam.com/nl-nl