Fatbike kopen? Vind de beste elektrische fatbike met dikke banden

Wil jij een fatbike kopen? Dan is het handig om op de hoogte te zijn van de voor- en nadelen van een (elektrische) fatbike.

Zo kom je te weten of dit soort fiets ook echt bij je past. Wij hebben ze alvast voor je opgesomd en geven je tevens een handig overzicht van de beste fatbikes!

Waarom een fatbike kopen? De grootste voordelen van brede banden

Waarschijnlijk ben je al goed op de hoogte van wat een fatbike je te bieden heeft als je overweegt om er een te kopen.

Toch is het belangrijk om echt alle voordelen te kennen, omdat je enkel op die manier de juiste keuze kan maken. Om jou te helpen, hebben wij ze voor jou op een rijtje gezet!

Meer comfort

Een van de belangrijkste voordelen van een elektrische fatbike is dat het je optimaal rijcomfort biedt. De dikke banden en de lage spanning zorgen er namelijk voor dat je soepeler over diverse ondergronden rijdt en minder schokken moet incasseren.

Bovendien is een fatbike zo gebouwd dat je wat rechterop zit waardoor je rug, nek en schouders minder belast worden bij het rijden over ruige ondergrond.

Multifunctioneel

Dankzij de brede banden geniet je niet alleen van meer comfort, maar is de fiets ook erg multifunctioneel. Er is zelfs geen enkel soort ondergrond dat de fatbike niet aankan. Je gebruikt hem dus zonder probleem op het strand, in het bos, in het centrum, enzovoort.

Regent, hagelt of sneeuwt het? Dan kan je met dit soort fiets nog nog steeds veilig de baan op. De veelzijdigheid maakt het een goede investering.

Veilig rijden

fatbike-elektrisch

Met een fatbike heb je extra grip, want het is een fiets met dikke banden. Deze zorgen voor een groter raakoppervlak met de ondergrond. Daarnaast is de tractie beter. Je zal met dit soort fiets dus niet snel doorslippen op ijs, rotsen of andere gladde oppervlakten.

Hoe lager de druk in de banden, hoe beter deze tractie zelfs is. Want wanneer de druk lager is, wordt het raakoppervlak groter. Als je kiest voor een fatbike kan je dus zorgeloos van je fietstochten genieten!

Lange levensduur

Steeds meer mensen kopen een elektrische fatbike. Dat heeft veel te maken met de lange levensduur. Bij dit soort fiets heb je namelijk minder snel last van kapotte velgen en gebroken spaken, omdat de banden schokken goed absorberen.

Bovendien zijn de velgen extra stevig en de spaken korter. Door de stevigheid is dit tevens een hele goede fiets voor zware mensen en kan je zonder zorgen extra baggage meenemen.

Beste fiets voor beginners

Een fatbike is de beste fiets voor beginners, omdat het comfortabel en veilig is. Precies wat onervaren fietsers nodig hebben! Een stuurfout wordt vaak door de bredere banden rechtgetrokken en de fietser heeft minder kans om zijn evenwicht te verliezen.

Ben je een fervente fietser, maar heb je nog nooit een mountainbike gebruikt? Dan is de fatbike het perfecte alternatief om het offroad rijden mee uit te proberen.

Dikke banden zijn ideaal voor op vakantie

Hoewel een e-bike met brede banden minder makkelijk mee te nemen is dan bijvoorbeeld een elektrische stadsfiets, is het de perfecte fiets voor op reis. Je kan er namelijk verschillende terreinen mee trotseren.

Dat geeft je de mogelijkheid om zowel het centrum als de ongerepte natuur te verkennen op vakantie. Door het stevige frame kan je bovendien heel wat bagage meenemen onderweg.

Nadelen van een fatbike

nadelen-fatbike

Er zijn natuurlijk ook enkele nadelen aan een fatbike verbonden. Dat gaan we niet ontkennen. Het is interessant om ze ook door te nemen, want het helpt je nog meer bij het maken van een keuze!

Brede banden zijn opvallend

Ben je iemand die niet graag opvalt? Dan maakt een fatbike je wellicht niet zo blij. Door de dikke banden en stevige constructie is het namelijk een van de meest opvallende fietsen op de markt.

Traag en minder wendbaar

Een fatbike is heel wat zwaarder dan bijvoorbeeld een mountainbike. Het verschil is significant. Doorgaans weegt een fatbike namelijk tussen de 13 tot 18 kilo, terwijl het gemiddelde gewicht van een mountainbike tussen de 9 en 13 kilo schommelt.

Het is dan ook heel wat trager en minder geschikt voor het overbruggen van lange afstanden.

Moeilijker om mee te nemen

Hoewel een (elektrische) fatbike erg geschikt is voor op vakantie, is het doorgaans heel wat moeilijker te vervoeren dan een reguliere fiets.

Een standaard trekhaak fietsendrager is namelijk niet geschikt, omdat de goten waarin de banden geplaats moeten worden meestal niet breed genoeg zijn.

Op een dak- of fietsendrager kan hij natuurlijk wel mee. Maar in dat geval moet je wel letten op het gewicht en formaat van de fatbike. Een andere oplossing is om een opvouwbare e-fatbike te kopen. Deze zijn veel lichter en compacter.

Gelukkig zijn er wel een aantal fietsendragers die fatbikes kunnen vervoeren.

Prijs

Eén van de andere nadelen van een fatbike is de prijs. Het is namelijk veel duurder dan bijvoorbeeld een mountainbike. Dat heeft veel te maken met de stevige banden en velgen. Je krijgt er dus goede kwaliteit voor terug.

Beste elektrische fatbikes om te kopen

Wil je een elektrische fatbike kopen? Dan heb je de keuze uit heel wat verschillende modellen. Om jou te helpen, gingen wij zelf op zoek naar de beste fatbikes. Daarbij zochten we verschillende modellen uit zodat iedereen de beste elektrische fatbike terugvindt in de lijst.

Wij hielden uiteraard ook rekening met enkele belangrijke aandachtspunten zoals de prijs-kwaliteitsverhouding, klanttevredenheid, enzovoort. De resultaten vind je hieronder!

1. Cysum M900 – beste snelle fatbike

De Cysum M900 is een mooi geprijsde elektrische fiets met brede banden. Hoewel de meeste fatbikes snelheden behalen van maximaal 25 kilometer per uur, kan je met deze krachtpatser maar liefst 45 kilometer per uur rijden.

Deze speed pedelec fatbike is vooral handig als je lange afstanden moet overbruggen. Houd wel altijd rekening met de verkeersregels. Deze zijn namelijk anders bij een elektrische fiets van 45 km per uur!

Het uitstekend dubbel hydraulisch remsysteem is een andere belangrijke troef van de Cystum M900. Het zorgt er namelijk voor dat je krachtig kan remmen zonder veel moeite.

Daardoor is het tevens erg veilig. Deze snelle fat e-bike heeft daarnaast een actieradius tussen de 75 en 100 km en is volledig gemaakt van aluminium.
2. ADO Stay-on A20F – beste opvouwbare fatbike

De beste fatbike voor op reis? Dat is ongetwijfeld de ADO Stay-on A20F , want hij is compact, weegt weinig en je kan hem opvouwen. Ook handig als je met de trein naar je werk gaat!

De elektrische fiets met brede banden is daarnaast voorzien van een 500 Watt motor en G-Drive technologie.

Deze bijzondere technologie zorgt ervoor dat je fat e-bike minder snel opgeladen moet worden. Perfect als je er lange ritten mee wilt maken. Het is tevens verkrijgbaar in meerdere kleuren.
3. Badbike Beach Cruiser – beste elektrische fatbike met zijspan

Badbike-Beach-Cruiser-elektrische-fatbike-zijspan

De Beach Cruiser ziet er niet alleen heel leuk en retro uit, het biedt je ook veel gemak.

De elektrische bike met brede banden is namelijk voorzien van een zijspan waardoor je makkelijk boodschappen, huisdieren en kleine kinderen meeneemt. Vind je de zijspan maar niets? Dan koppel je hem eenvoudig los.

Deze fiets met dikke banden heeft nog andere interessante voordelen. Zo is het voorzien van een rechtopstaande stuur wat ervoor zorgt dat je niet naar voren hoeft te leunen.

Dat maakt de rijervaring vele malen beter. De ledverlichting zorgt er dan weer voor dat je hem ook ‘s avond veilig kan gebruiken.
4. Mozo – beste goedkope fatbike

mozo-goedkope-fatbike

Hoewel een goede elektrische e-bike doorgaans redelijk duur is, zijn er ook kwalitatieve modellen voor een scherpe prijs. De Mozo e-bike met brede banden is daar een goed voorbeeld van.

Het dasboard maakt het je mogelijk om de kilometerstand, batterijspanning, snelheid en het batterijniveau op ieder moment te bekijken.

Bij het ontwerpen van de elektrische fiets werd er voornamelijk aan veiligheid gedacht. Daarom is de fiets extra stevig en netjes uitgerust met een koplamp en reflectoren.
5. Badbike Evo – beste fatbike voor vrouwen

Badbike-evo-fatbike-elektrisch-vrouwen

Wil je een fatbike kopen voor vrouwen? Dan loont het de moeite om de EVO e-bike te ontdekken. Op deze elektrische fatbike zit je namelijk comfortabel, want het is aangepast aan het vrouwlichaam.

Een andere belangrijke troef van deze elektrische fiets met brede banden is de uitstekende batterij. Je kan er maar liefst tot 200 kilometer mee afleggen voordat je de batterij dient op te laden. De fiets is tevens voorzien van ledverlichting en verkrijgbaar in diverse kleuren.
Fatbike kopen: waar let je op?

aandachtspunten-Fatbike-kopen

Als je een fatbike elektrische fiets wil kopen, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal aandachtspunten. Tenminste indien je een e-fatbike wilt vinden die perfect bij je past. Wat de belangrijkste dingen zijn om rekening mee te houden, ontdek je hieronder!

Accu

Zoek je de beste e-bike met dikke banden? Dan is het van belang om te letten op de accu. Kijk daarbij naar de capaciteit en hoelang het duurt om deze op te laden. Een batterij met een hoog vermogen is aangeraden indien je lange afstanden gaat afleggen.

Als je eerder van plan bent om kleine afstanden af te leggen, kies je echter beter voor een compactere batterij. Deze laadt veel sneller op. Het is daarnaast handig om te kijken of de accu verwijderbaar is. Opladen lukt zo makkelijker.

Model

Elektrische fatbikes zijn verkrijgbaar in diverse modellen. Het is interessant om alle mogelijkheden te bekijken voordat je tot aankoop overgaat om zo een miskoop te vermijden.

Er zijn bijvoorbeeld Speed pedelec fatbikes en opvouwbare modellen. Dit zijn echter slechts enkele van de vele opties. Hieronder een handig overzicht!

  • Speed pedelec fatbike: ideaal voor lange ritten
  • Opvouwbare fatbike: handig voor op reis en woon-werkverkeer
  • Beach Cruiser: speciaal gemaakt voor stranden
  • Fatbike mountainbike: erg geschikt voor sportief gebruik

Positie van de motor

De motor staat bij een elektrische (fat)bike niet altijd op dezelfde plaats. Het kan zowel in het midden als achteraan staan.

Een fatbike met een achtermotor is doorgaans goedkoper, maar in dat geval is de motor iets minder krachtig. Als je liever meer kracht hebt, raden wij je dus aan om een fat e-bike met middenmotor te kopen.

Actieradius

Ook de actieradius is een van de belangrijkste aandachtspunten bij de aankoop van een elektrische fatbike. Hoe hoger de actieradius, hoe langer je de fiets kan gebruiken zonder dat je hem moet opladen.

Gemiddeld heeft een fatbike een actieradius van 40 tot 70 kilometer, maar er zijn op dat vlak nog veel verschillen tussen de diverse modellen.

Elektrische fatbike vs niet elektrisch: welke kiezen?

fat e bike

Natuurlijk kan je ook kiezen voor een fatbike die niet elektrisch is. Dat is wellicht een betere optie voor jou als je op zoek bent naar een goedkope fatbike.

Doordat het niet elektrisch is en dus geen batterij heeft, weegt het bovendien heel wat minder. Dat maakt hem makkelijker om mee te nemen.

Een e-fatbike is natuurlijk wel heel wat makkelijker in gebruik dankzij de trapondersteuning. Bergop en off-road fietsen wordt zo een heel stukje aangenamer.

Het is tevens een betere optie voor het afleggen van lange afstanden, omdat je minder snel vermoeid raakt. Zoals je ziet, heeft zowel een elektrische als niet elektrische fatbike voor- en nadelen.

Al wat je hoeft te doen, is ze met elkaar afwegen en je weet meteen welke je moet kopen.

Verschillen elektrische mountainbike en fatbike

De meeste mensen twijfelen tussen een fatbike en elektrische mountainbike als ze op zoek zijn naar een elektrische fiets voor off-road. Aarzel je ook nog? Dan helpt het om de verschillen te kennen. Allereerst zorgt een fatbike voor meer veiligheid.

Als je met dit soort fiets over oneffenheden rijdt, raak je namelijk niet zo snel uit balans. Het is dan ook een goede fiets voor beginnende mountainbikers.

Het nadeel is dan weer dat je minder snel leert om je de stuurtechnieken eigen te maken. Een fatbike is bovendien zwaarder en rijdt minder soepel door de bredere banden.

Daarnaast kost het een stukje meer. Vraag je af welke voordelen jij het belangrijkste vindt en je maakt eenvoudig de juiste keuze!

Bij welke winkel in Nederland koop je een fatbike?

fatbike-winkel

Wil je een fatbike kopen in Nederland? Dan zijn er verschillende plaatsen waar je naartoe kan gaan en wellicht zijn dat er binnenkort nog meer.

Als je echter zeker wilt zijn van een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding, zijn onderstaande winkels interessant om te bezoeken. Vergeet niet om steeds het aanbod te vergelijken zodat je de beste deal kan maken.
Veelgestelde vragen over de fatbike

Heb je na het bekijken van de voor- en nadelen nog steeds twijfels? Dan is het aangeraden om hieronder de antwoorden op enkele veelgestelde vragen door te nemen!

Hoeveel kost een fatbike?

De prijs van een fatbike is erg afhankelijk van de kwaliteit, het merk en nog een aantal andere zaken. Een goedkope elektrische fatebike kan je al aanschaffen voor iets meer dan 1.000 euro.

Doorgaans betaal je er echter tussen de 1.500 en 2.000 euro voor een elektrische fiets met brede banden. Wil je de beste elektrische fatbike kopen? Eentje met veel extra’s? Dan betaal je zelfs nog heel wat meer.

Wat is de snelheid van een fatbike?

Een fatbike gaat vaak niet sneller dan 25 kilometer per uur. Er zijn wel modellen die 30 of zelfs 45 kilometer per uur kunnen gaan.

Is een fatbike geschikt voor lange mensen?

Een fatbike is geschikt voor iedereen dus ook voor lange mensen. In dat geval kies je wel het best voor een fat e-bike met een grote framemaat.