Elektrische fiets voor kinderen kopen

Een elektrische fiets voor een kind? In het begin was de e-bike vooral een vervoersmiddel voor ouderen, voor wie een gewone fiets te zwaar werd en die met een elektrische fiets zichzelf beter konden redden.

Maar steeds meer “gewone” volwassenen schaffen een e-bike aan. De volgende groep die in beeld komt zijn de kinderen. Het aantal jongeren met een elektrische kinderfiets groeit.

Op de middelbare school zie je er regelmatig een aantal in de fietsenstalling staan. Maar is dat een goede ontwikkeling? Zoals alles heeft het voordelen en nadelen.

Voordelen van een elektrische fiets

ebike kinderen

Grotere afstanden afleggen

Het belangrijkste voordeel is dat kinderen grotere afstanden met gemak af kunnen leggen. Dat geldt vooral voor middelbare scholieren. Hun scholen liggen vaak in een stad of dorp verderop, terwijl de basisschool altijd dicht bij het eigen dorp is.

Sommige ouders zullen sputteren dat een e-bike veel te gemakzuchtig is en dat hun kinderen er lui van worden. Dat risico is er, maar bedenk dat veel jongeren anders met de bus zouden gaan. Daar worden ze nog luier van.

Kinderen komen fitter op school

Een ander voordeel is dat de kinderen zich minder in hoeven te spannen (zeker bij tegenwind) en daardoor veel fitter op school komen. Met andere woorden: ze hebben meer energie over om de lessen goed te volgen.

Een frisse neus halen

Er is nog iets waar je misschien niet meteen aan denkt: je kind haalt een frisse neus als het fietst. Kinderen zitten steeds meer achter de computer. Of ze turen eindeloos op hun mobieltje.

Fietsen naar school brengt een jongere in beweging. Hoewel een elektrische fiets minder kracht kost, zijn de spieren toch actief. De trappers moeten in beweging gezet worden.

Minder afhankelijk van de ouders

Gek genoeg kan een elektrische fiets voor je kind ook voordelig zijn voor jezelf. Als je kind zelf in staat om grotere afstanden te fietsen, hoef jij als ouder het niet meer weg te brengen naar de sportclub of vereniging. Dat scheelt tijd en je spaart benzine uit.

Nadelen van een elektrische fiets voor een kind

nadelen elektrische fiets kinderen

De nadelen van een e-bike voor je kind zitten vooral in de risico’s van het verkeer en het besef van verantwoordelijkheid bij het kind zelf.

Omgang met het verkeer

Het is cruciaal dat een kind op een goede en verantwoordelijke manier aan het verkeer deel kan nemen. Dat is bij het gewone fietsen natuurlijk ook zo, maar bij een elektrische schoolfiets geldt dat nog veel meer.

Dat komt vooral door de hogere snelheid van een e-bike. Dat geeft de kinderen minder tijd om te reageren. De remweg wordt langer. Bij autorijden worden we daar vaak op gewezen, maar besef dat het bij fietsen uiteraard hetzelfde is.

Er zijn te veel kinderen die maar half op het verkeer letten. Het grootste gevaar van de elektrische kinderfiets zit dus niet in de fiets zelf, maar in de bestuurder. Weet je zeker dat je kind goed oplet in het verkeer? Dan kun je jouw zoon of dochter veilig met een e-bike de straat op laten gaan.

Omgang met de fiets

Jongeren zijn vaak niet zo voorzichtig met hun fiets. Stoepje op, stoepje af, met losse handen fietsen, proberen op één wiel te fietsen, tegen elkaar aan duwen, indruk maken op de groep door allerlei stunts.

Zo kunnen we nog meer voorbeelden noemen. Een fiets kan daardoor makkelijk beschadigen. Een e-bike is duurder dan een gewone fiets en niemand zit erop te wachten dat je kind thuiskomt met de mededeling dat de elektrische fiets kapot is.

Dus het is verstandig om zelf in te schatten hoe je kind met zijn spullen omgaat, voordat je besluit om je kind een elektrische kinderfiets te geven.

Vanaf welke leeftijd?

elektrische fiets 12 jaar

Vanaf 12 jaar

Meestal wordt uitgegaan van een leeftijd van 12 jaar. Dat is ongeveer de leeftijd dat de kinderen naar een middelbare school gaan. Deze leeftijd heeft alles te maken met de mate waarop kinderen zich veilig in het verkeer kunnen bewegen.

Je moet er niet aan denken dat een kind van 5 of 6 zomaar de straat op rijdt met de vaart die een elektrische kinderfiets heeft. Veel te gevaarlijk. Veiligheid moet altijd voorop staan.

Een praktische reden is dat fietshandelaars modellen te koop hebben voor kleine mensen. Elektrische fietsen voor kleine mensen zijn qua grootte zeer geschikt voor de meeste tieners van 12 of 13 jaar, dus er zijn overal modellen te koop die kinderen van 12 of 13 jaar kunnen gebruiken.

Voor kinderen tussen 8 en 12 jaar

Er zijn elektrische fietsen te krijgen voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar, maar dat zijn er niet veel. Nogmaals, voordat je er eentje aanschaft voor een kind in die leeftijd moet je er zeker van zijn dat je kind er goed en voorzichtig mee om kan gaan.

Toch kan het een goed idee zijn om een kind van 11 jaar al te laten oefenen met een e-bike. Dan is hij eraan gewend als hij naar de middelbare school gaat.

Wettelijke voorschriften

Er zijn geen speciale richtlijnen voor kinderen in verband met elektrische kinderfietsen. Een helm of iets dergelijks is niet verplicht. Het enige dat geldt zijn de gewone verkeersregels die voor alle fietsers gelden.

Aandachtspunten bij het kopen

aandachtspunten ebike voor kinderen

De kwaliteit

Het is verleidelijk om vooral op de prijs te letten en de goedkoopste te nemen. Dat is niet altijd verstandig. Aangezien jongeren niet altijd voorzichtig met hun e-bike omgaan, moet de fiets tegen een stootje kunnen. Vandaar dat aandacht voor de kwaliteit noodzakelijk is.

Actieradius

Dit heeft alles te maken met de accu. Hoeveel kilometer kun je fietsen zonder de accu op te laden? Bij de meeste scholen is het niet mogelijk om de accu op te laden in de fietsenstalling. Dat betekent dat de accu genoeg energie moet hebben om heen en terug te fietsen.

Het is mogelijk om een accu te kopen die je er af kunt halen en dus binnen in school op te laden is, maar het is niet handig voor je kind om zo’n accu de hele tijd op school mee te moeten nemen. Zorg dus voor een accu met genoeg vermogen.

Bagagedrager en kratdrager

Kinderen moeten op de middelbare school een tas meenemen met schoolspullen. Een kratdrager voorop is momenteel populair. Maar het is ook praktisch. Je kunt overleggen met je kind wat hij of zij het liefst heeft. Maar een stevige bagagedrager is nodig.

Plaats van de motor

Je kunt e-bikes krijgen met motor op het voorwiel, in het midden of op het achterwiel. Een motor op het voorwiel maakt het sturen zwaarder.

In het midden is het misschien de beste plek, maar die is vaak wat duurder. Een motor aan het achterwiel maakt het optillen en onhandiger. Je zult zelf met je kind moeten uittesten wat het beste is.

Verzekering voor je elektrische kinderfiets

verzekering elektrische kinderfiets

De kosten van een e-bike zijn best fors. Als de elektrische fiets van je kind kapotgaat, is het een prijzige aangelegenheid. Een verzekering is daarom een goed idee. Vaak is verzekeren niet zo duur. Daarom is het aan te raden om de elektrische kinderfiets te verzekeren.