Elektrische fiets met kinderzitje kopen? Dit moet je weten!

De e-bike is een duurzame en fijne manier om kinderen te vervoeren. Het is echter erg van belang dat dat vervoeren op een veilige manier gebeurt. Je wilt ongelukken immers voorkomen. 

In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over een fietsstoeltje voor de elektrische fiets.

We vertellen je meer over de mogelijkheden, hoe je geschikte kinderzitjes vindt en waar je op moet letten. Ook geven we je alternatieven. Zo kun je samen onbezorgd op pad. 

Kan er een kinderzitje op een elektrische fiets?

Het is niet gek dat veel mensen zich afvragen of een elektrische fiets geschikt is voor een kinderzitje. Als je je kleine meeneemt, wil je dat immers op een veilige manier doen. Daarom is het een logisch om goed na te denken over de veiligheid. 

Om antwoord te geven op de vraag: ja, je kunt een kinderzitje meenemen op een elektrische fiets. Bij enkele e-bikes zit het kinderzitje er al standaard bij. Toch is het gebruikelijker om het zitje los te bestellen. In dat geval moet de montage geschikt zijn voor de e-bike en stevig zijn. 

Hoe vind je de beste elektrische fiets met kinderzitje?

Er zijn een aantal e-bikes waar standaard al een kinderzitje op zit. Het is echter niet erg gebruikelijk om een elektrische fiets met kinderzitje te vinden. 

Meestal wordt het kinderzitje los besteld en op de elektrische fiets gemonteerd. Het gaat dan ook niet om een speciaal e-bike kinderzitje, maar om universele fietsstoeltjes

Ga je op zoek naar een geschikt kinderzitje voor de elektrische fiets? Let dan goed op de kwaliteit en de montage. Ga na of het zitje op jouw e-bike gemonteerd kan worden. Lees beoordelingen om de kwaliteit te bepalen. 

Welk fietsstoeltje voor elektrische fiets?

Een fietsstoeltje kan voor- of achterop de elektrische fiets worden geplaatst. Welke positie het best is, hang af van de plek waar jouw motor zit. Dat kan in het achterwiel, voorwiel of in het midden van de fiets zijn. 

Het belangrijkst is namelijk, dat het gewicht gelijk verdeeld wordt. In het kader van veiligheid wil je niet dat de fiets uit balans is. Dan kan de fiets gaan kiepen. 

Zit de motor al in het voorwiel van de fiets? Plaats het kinderzitje dan achterop. Zo voorkom je dat de fiets voorop te zwaar wordt. 

Het kinderzitje dat voor jouw elektrische fiets handig is, hangt dus af van de motorpositie. Er zijn voor- en nadelen op te noemen van een kinderzitje voorop en achterop. We lopen ze even langs. 

Voorzitje elektrische fiets

Een voorzitje op de elektrische fiets wordt het meest gekozen. Dat komt waarschijnlijk doordat veel e-bikes een achterwielmotor of middenmotor hebben. Een voorzitje houdt de fiets qua gewicht dan goed in balans. 

Een kinderstoel voorop de elektrische fiets kan makkelijk worden geplaatst op een elektrische moederfiets. Dat wordt gezien als de beste elektrische fiets met kinderzitje. Al is een elektrische damesfiets met kinderzitje ook een erg goede optie. 

Wat handig is aan een voorzitje, is dat je kleine in het zicht zit. Met het voorzitje vervoer je over het algemeen kinderen tot 3 jaar oud. Het maximaal belastbare gewicht van het voorzitje kan verschillen. Vaak mag het kind maximaal 15 kg wegen. 

Achterzitje elektrische fiets 

Ook heeft het voordelen als het fietsstoeltje achter op de elektrische fiets wordt bevestigd. Vooral bij elektrische fietsen met een middenmotor of voorwielmotor. Bij die motor posities blijft de fiets met een achterzitje in balans. 

Wat handig is aan een elektrische fiets kinderzitje achterop, is dat je het display nog kunt zien. Bij e-bikes zit er op het stuur vaak een display. Een voorzitje kan het zicht op de display blokkeren. 

Daarnaast kun je een groot kind achterop de elektrische fiets meenemen. Voorop kunnen kinderen maximaal 3 jaar oud zijn. Dat is achterop niet het geval. De bagagedrager kan gemiddeld worden belast met 25 kg

Hoeveel kilo mag er achterop een elektrische fiets?

De bagagedrager van een elektrische fiets heeft een maximale belasting. Gemiddeld gezien, kan er 25 kg op de bagagedrager worden geplaatst. Ook als de e-bike een accu achterop heeft. Hoeveel dat draagvermogen precies is, verschilt per fiets. 

Het is van belang dat de bagagedrager niet meer meer kg wordt belast dan mogelijk is. Tel het gewicht van het kinderzitje op bij het gewicht van het kind. Het fietsstoeltje weegt gemiddeld 2 kg. Dat totale gewicht moet onder de draaglast blijven. 

Hoe bevestig je 2 kinderzitjes op een elektrische fiets?

Wat doe je als je 2 kinderen mee wilt nemen met de elektrische fiets? Daar heb je verschillende manieren voor. Als je gaat voor een elektrische fiets met 2 kinderzitjes, kan 1 zitje voorop en 1 achterop worden geplaatst. 

Er bestaat ook een elektrische fiets met 2 kinderzitjes achterop. Die kinderzitjes zitten standaard al op de fiets bevestigd. 

Het is niet aan te raden om zelf 2 kinderzitjes achterop de e-bike te plaatsen. Enerzijds omdat de montage dan vaak niet stevig genoeg is. En anderzijds omdat het maximaal belastbare gewicht zo snel wordt overschreden. 

Veelgestelde vragen

Zijn er alternatieven voor een kinderzitje op de elektrische fiets?

Los van een e-bike met kinderzitje, zijn er meer alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan een fietskar voor de elektrische fiets of een elektrische bakfiets. Dan nemen kinderen in de bak of in de kar achter de e-bike plaats. Bij allebei de varianten is het mogelijk om meerdere kinderen mee te nemen. Ook zijn dit veilige manieren om kleine kinderen mee te nemen. Een baby mag vanaf ongeveer 6 maanden oud met de fiets worden vervoerd. Een fietskar of elektrische bakfiets is daarvoor geschikt. Een ander alternatief is een fatbike met kinderzitje. Fatbikes zijn fietsen met extra brede banden. Ook van dit type fiets zijn elektrische varianten te vinden. De fatbikes staan bekend om de stoere uitstraling. Met name bij heren is de fatbike populair. 

Is het mogelijk om 3 kinderzitjes op de elektrische fiets te plaatsen?

De normale e-bike is niet geschikt voor 3 kinderzitjes. Wil je 3 kinderen mee kunnen nemen? Ga dan voor een fietskar of elektrische bakfiets. Dat zijn veilige opties.Misschien ook interessant: