Elektrische fiets met lage instap voor ouderen kopen

Iedereen wil graag oud worden. Maar als je het bent, gaat niet alles meer vanzelf. je spieren en je lichaam worden stijver. Je kunt minder. Dan is het belangrijk dat je mobiel blijft.

Een elektrische fiets met lage instap is voor ouderen een grote uitkomst. Je kunt dan met een paar aanpassingen blijven fietsen.

Steeds meer ouderen kiezen ervoor. Zelf naar de supermarkt gaan of gezellig fietsen met vrienden of de kleinkinderen.

Beste elektrische fiets met lage instap voor ouderen

Er is ruime keuze. De prijzen verschillen enorm. Daarom is het goed om de prijs met de kwaliteit te vergelijken. We hebben hier drie modellen met voorwielmotor en twee met een middenmotor.

1. Elektrische fiets met lage instap voor ouderen voorwielmotor – Stella Nantes Superior FDST

Stella-Nantes-Superior-FDST-elektrische-fiets-met-lage-instap-voor-ouderen

Deze fiets wordt volop geroemd als het om lage instap gaat. De instap is extra laag. Het zadel zit wat meer naar achteren. Daardoor gaat het op- en afstappen erg makkelijk. Je krijgt de voeten plat op de grond.

De kwaliteit is hoog, en de prijs blijft onder de 2000 euro. Daardoor is hij betaalbaar voor de meeste mensen.

Hij heeft een voorwielmotor, dat is misschien het enige nadeel. Voordeel daarvan is dat de motor heel stil is. De hydraulische remschijven werken zeer goed.
2. Elektrische fiets met lage instap voor ouderen voorwielmotor – Altec Easy Plus

Altec-Easy-Plus-elektrische-fiets-lage-instap

Dit is een goede keuze van het merk Altec. De naam Easy geeft al aan waar het om draait: gemak. Dat geldt niet alleen voor de lage instap, maar ook voor het gebruikersgemak. Goede kwaliteit, met verstelbaar stuur.

De prijs is laag, 1500 euro of minder, dus voor mensen met een smalle beurs is dit een aanrader. Daar staat tegenover dat de fiets minder extra’s heeft. De fiets heeft bijvoorbeeld geen jasbeschermers of snelbinders.
3. Elektrische fiets met lage instap voor ouderen voorwielmotor – Vogue Comfort

Vogue-Comfort-e-bike-lage-instap

Weer eentje met een voorwielmotor. De kwaliteit is minder dan de Stella, maar de prijs is erg laag. Vaak kun je deze al onder 1500 euro krijgen, of nog goedkoper.

Daarmee is de prijs-kwaliteitsverhouding nog steeds heel goed. De accu heeft een grote capaciteit. Als je wat minder geld ter beschikking hebt, ligt de Vogue nog steeds binnen je bereik.
4. Elektrische fiets met lage instap voor ouderen middenmotor – Cube Supreme Hybrid SL

Cube-Supreme-Hybrid-SL-elektrische-fiets-met-lage-instap-voor-ouderen

Een duurdere elektrische fiets vergeleken met de andere modellen. Maar de kwaliteit is goed. Het fietsen gaat licht. De accu is met 625 Wh veel groter dan de anderen.

Dat geeft meer vermogen en je kunt er heel ver mee rijden. Voor de rest alle gemakken die nodig zijn: verstelbaar zadel, vering in de voorvork. Alles is uiteraard in te stellen naar eigen wensen.

Je kunt dus je eigen comfortabele fietshouding creëren. Als je het geld ter beschikking hebt, ongeveer 3700 euro, ben je voor jaren verzekerd van een stevige fiets.
5. Elektrische fiets met lage instap voor ouderen achterwielmotor – Ecobike stadsfiets

Ecobike-stadsfiets-lage-instap-e-bike

Ten slotte nog een fiets met achterwielmotor. Interessant vanwege de lage prijs onder de 1500 euro. De fiets is verkrijgbaar met vier batterijtypes. De grootste is 630 Wh.

Met een gewicht van 22 kilo is de fiets goed te hanteren. Je krijgt veel waar voor je geld als je bereid bent een e-bike met achterwielmotor te kopen.
Waarom een lage instap voor senioren?

lage-instap-e-bike

Met een lage instap is het middelste gedeelte van het frame heel laag. Geen hoge dwarsstang, zoals bij herenfietsen. Het is zelfs een stuk lager dan bij een (elektrische) damesfiets.

Het betekent dat je het been niet hoog op hoeft te tillen om op de fiets te komen. Als je problemen begint te krijgen met je knieën of heup, is dat een groot voordeel. Je kunt eerst een been over de lage instap zetten. Dan heb je aan beide kanten van de fiets steun.

Opstappen en afstappen wordt zo een stuk makkelijker. Je kunt je voet veel beter op de grond zetten als je ineens moet stoppen. Je veiligheid wordt er dus veel groter door.

Een e-bike met lage instap voor ouderen is daarom een heel geschikte keuze voor senioren.
Het stuur en het zadel zitten wel op de gewone hoogte. Het fietsen zelf verandert dus niet.

Waarom een elektrische fiets voor senioren?

Een elektrische fiets heeft veel voordelen voor senioren. Je hoeft niet veel kracht te zetten. De hulpmotor zorgt ervoor dat je toch vlot vooruit komt. Bij een e-bike met trapondersteuning moet je zelf wel mee blijven fietsen.

Dat is goed om je lichaam in beweging te houden. Een elektrische fiets met trapondersteuning kan wel 25 kilometer per uur halen. Er zijn e-bikes die volledig elektrisch rijden. Dan hoef je niet eens te trappen. Die gaan een stuk sneller, soms wel 45 kilometer per uur.

Dan moet je wel snel kunnen reageren op het verkeer. Bovendien zijn er dan extra voorschriften voordat je de weg op mag. Voor ouderen is het meestal beter om een elektrische fiets met trapondersteuning te kopen.

Als je dan een elektrische fiets met lage instap voor ouderen kiest, heb je dubbel voordeel: makkelijk opstappen en dan gaan fietsen zonder grote inspanning.

Is een middenmotor de beste keus voor senioren?

elektrische-fiets-lage-instap-middenmotor

Al met al zou een elektrische fiets met middenmotor de beste keuze voor de meeste senioren moeten zijn. Er is echter een probleempje. De middenmotor zit altijd op de trapas. Die kun je niet te laag maken, anders raakt het de grond.

Vandaar dat e-bikes met voorwielmotor over het algemeen een lagere instap hebben dan e-bikes met een middenmotor. Een elektrische fiets voor ouderen met een middenmotor verschilt kwa instap niet veel met een doorsnee damesfiets.

Soms wel, want de Gazelle Ami en de Sketch Nestor, die we eerder in dit artikel noemden, hebben dat wel. En natuurlijk speelt de prijs een rol. E-bikes met voorwielmotor zijn goedkoper en die komen bij vergelijkingen vaak als beste koop uit de bus.

De plaats van de motor

Bij elektrische fietsen kan de motor op drie plekken zitten.

De middenmotor

De middenmotor komt het meest voor. Het zwaartepunt zit laag. Deze plek geeft het meest natuurlijke fietsgevoel. De aanschafprijs is wel wat hoger dan een voorwielmotor.

Maar het is de motor waarbij je het minste kracht hoeft te zetten. De motor heeft meer vermogen dan een voorwielmotor.

De voorwielmotor

Deze werkt op een sensor. De motor komt dus pas op gang als je zelf al aan het fietsen bent. Dat is een nadeel, want dat kost in het begin meer kracht. Het sturen is lastiger dan met een middenmotor.

Dat komt omdat het voorwiel zwaarder is door de motor. De aandrijving is constant. Dus het verandert niet als je harder fietst

De achterwielmotor

Deze is niet zoveel te koop met lage instap. Het achterwiel wordt zwaarder om op te tillen. Dat merk je als je de fiets uit je schuurtje haalt of op de stoep wilt draaien.

De fiets zelf is minder stabiel dan bij een middenmotor, omdat de achterkant zwaarder is. Een achterwielmotor is vooral geschikt als je veel over heuvels fietst. Voor een oudere is dit meestal niet nodig.

Prijzen vergelijken

elektrische-fiets-met-lage-instap-voor-ouderen-vergelijken

Het loont om prijzen te vergelijken. De fabrikant geeft een adviesprijs. Maar de verkoper kan daarvan afwijken. Je ziet dat elke verkoper een andere prijs vraagt.

Kijk rond voordat je beslist waar je een fiets koopt. Als je bij een winkel koopt, heb je het voordeel dat je de elektrische fiets met lage instap voor ouderen kunt uitproberen.

De e-bike met lage instap voor ouderen geeft je de mogelijkheid om te blijven fietsen. In ons land met mooie fietspaden is dat de moeite waard. Samen met je vrienden of familie. Koop er eentje en geniet van de vrijheid die je hebt.Misschien ook interessant:

Bronnen:

Onderzoek van Deltaplan Dementie