Elektrische fiets met mand kopen? Alles wat moet je weten!

Zoek je een handige manier om spullen met de fiets te vervoeren? Ga dan voor een elektrische fiets met mand. Dat is veel praktischer dan tassen aan het stuur.

Of tassen op een bagagedrager, waar ze net niet goed op passen. Wij vertellen je in dit artikel wat je moet weten. We geven aan welke manden geschikt zijn voor de elektrische fiets.

Ook geven we aan hoe je de fietsmand bevestigt en wat alternatieven zijn. Zo weet je zeker dat je een bijpassende fietsmand koopt. 

Zijn er e-bikes met mand?

Er zijn een aantal e-bikes waar standaard al een mand op bevestigd zit. Het is echter gebruikelijker om de mand er los bij te kopen

Sommige elektrische fietsen beschikken over een voordrager. Die voordrager maakt het bevestigen van een mandje makkelijker. Ook als je een e-bike zonder voordrager hebt, kan een mand worden bevestigd. 

Welke mand is geschikt voor de elektrische fiets?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een elektrische fiets met mand voorop en achterop. Beide posities hebben voor- en nadelen. Die lopen we even langs. 

Elektrische fiets met mand voorop

Een voordeel van de fietsmand voorop is dat je altijd zicht op je bagage hebt. Afhankelijk van het type mandje dat je hebt, heb je je spullen zelfs binnen handbereik

Veel soorten manden kunnen voorop worden geplaatst. De fietsmanden hebben zowel moderne als traditionele looks. Ze zijn er in allerlei kleuren en materialen. Populair zijn bijvoorbeeld riet of staal

Niet elk mandje kan zomaar vooraan de fiets worden geplaatst. Daar is vaak een speciale adapter of beugel voor nodig. Het is belangrijk om te kijken of het display aan het stuur zichtbaar blijft. 

Elektrische fiets met mand achterop

Ook een elektrische fiets voor dames met mand achterop kan voordelen hebben. Achterop kun je namelijk meer gewicht kwijt. De bagagedrager van de e-bike kun je zwaarder belasten dan het stuur. 

Het mandje achterop de e-bike is met een systeem eenvoudig te bevestigen. Waar je wel op moet letten is de accu. Aangezien die in de bagagedrager wordt verwerkt, kan die in de weg zitten. 

Hoe bevestig je een mand aan de elektrische fiets?

Bij de bevestiging van de fietsmand op de elektrische fiets, kijk je of er een voordrager is. Heeft de e-bike een voordrager? Dan monteer je de fietsmand erg eenvoudig. Tyraps kunnen in dat geval al stevig genoeg zijn. 

Wil je het mandje vooraan plaatsen en heb je geen voordrager? Dan heb je een speciale beugel nodig. Er zijn voor e-bikes adapters ontworpen om de mandjes vast te maken. De beugel zorgt ervoor dat de display zichtbaar blijft. 

Welke alternatieven zijn er voor een elektrische fiets met mand?

Los van de elektrische fiets met mand, zijn er meerdere alternatieven. Net zo functioneel is bijvoorbeeld de elektrische fiets met krat. De krat zit vooraan de de fiets bevestigd. Het biedt meer dan genoeg ruimte om veel spullen of boodschappen te vervoeren. 

Wil je liever kinderen kunnen vervoeren? Dan is een elektrische fiets met kinderzitje juist een geschikte optie. Dat kinderzitje kan zowel voorop als achterop de e-bike worden gemonteerd. 

Nog meer opties zijn de elektrische bakfiets of de elektrische fiets met fietskar. Of denk aan fietstassen. Die varianten leveren je veel opbergruimte op. 

Is de elektrische fiets geschikt voor een hondenfietsmand?

Het is mogelijk om een hondenfietsmand op de e-bike te plaatsen. Het kan zowel voorop als achterop de elektrische fiets. Welke positie het meest geschikt is, hangt af van het gewicht van de hond. 

Een hondenfietsmand voorop is alleen geschikt voor kleine lichte honden. Achterop vervoer je een grote of zware hond. Het voordeel van de mand achterop is daarnaast, dat je goed zicht blijft houden op de weg

Veelgestelde vragen

Is elke e-bike geschikt voor een mand?

In principe kan er op elke e-bike een mandje worden geplaatst. Meestal wordt de fietsmand los besteld. Met een voordrager is het bevestigen van de mand makkelijker. Zonder voordrager ga je voor een speciale beugel of adapter. Daarmee kan de fietsmand voor de elektrische fiets worden vastgezet, terwijl zicht op het display wordt behouden. 

Zijn er e-bikes waar de fietsmand standaard op zit?

Ja, er zijn elektrische fietsen met een mand die er standaard op zit.


Misschien ook interessant: