Elektrische fiets met voordrager kopen? Dit moet je weten!

Lijkt het je handig om voorop je elektrische fiets spullen mee te nemen? Ga dan voor een elektrische fiets met voordrager.

Voorop neem je zo eenvoudig je spullen mee. Fietsen met een zware rugzak wordt verleden tijd. 

Op deze pagina vertellen we je alles over een elektrische fiets met rekje. We vertellen je voor wie dit type fiets geschikt is en wat de voor- en nadelen zijn.

Ook geven we aan waar je op moet letten. En kom je meer te weten over de geschikte alternatieven. 

Wat is een elektrische fiets met voordrager?

Heb je het over een voordrager, dan wordt daarmee het rekje voorop de elektrische fiets bedoeld. Die voordrager varieert in formaat en is ervoor bedoeld om makkelijk bagage te vervoeren. Daarnaast kan er op de voordrager een mand of krat worden gemonteerd. 

Voor wie is een elektrische fiets met voordrager geschikt?

De elektrische fiets met rekje is ideaal. Je neemt eenvoudig bagage mee. De fiets is er dan ook voor iedereen die een elektrische transportfiets zoekt. Op de voordrager vervoer je eenvoudig je tas of andere spullen. 

Ondanks het extra gewicht dat je meeneemt, hoef je niet zwaarder te trappen. Dat is het grote voordeel van de elektrische ondersteuning. Bij normale fietsen kan de extra bagage je tegenstaan. 

Als je bijvoorbeeld tegenwind hebt of een heuvel op moet fietsen, sjouw je nog meer kilo’s mee. De ondersteuning geeft je dan dat extra zetje, waardoor fietsen aangenaam blijft. 

Is de voordrager geschikt voor elke fiets?

In principe kan op alle fietsen een voordrager worden geplaatst. Zowel bij een heren e-bike als bij een elektrische fiets voor dames met rekje. 

Het rekje wordt meestal met stuurhaken aan het stuur vastgemaakt. Zolang die stuurhaken bij jouw elektrische fiets passen, kan het rekje geplaatst worden. 

Bij rechte sturen is dat vaak makkelijker te doen dan bij een stuur met een kromming. Daarnaast is het bij een fiets met verende voorvork lastig om het rek te bevestigen. Bij een fiets met voordrager veert de voordrager immers niet mee. 

Wat zijn de voor- en nadelen van een elektrische fiets met voordrager?

Overweeg je een elektrische fiets met voordrager te kopen? Verdiep je dan goed in de fiets. De voor- en nadelen geven je een compleet beeld. We zetten ze op een rijtje. 

Voordelen

  • Extra opbergruimte

Een groot pluspunt is natuurlijk de extra ruimte voor bagage. De voordrager van de elektrische fiets kun je voor allerlei doeleinden inzetten. Je neemt mee wat jij mee wilt nemen. Of dat nu een schooltas met boeken is of een sporttas. Dat scheelt weer een zware tas op je rug. 

  • Makkelijk krat of mand bevestigen

Als je eenmaal een voordrager op de elektrische fiets hebt, wordt een krat of mand bevestigen ook makkelijker. Meestal worden hier tie wraps voor gebruikt.

Die worden aan de buizen van de voordrager en aan de mand of krat vastgemaakt. De tie wraps zijn stevig genoeg om de krat of mand op zijn plaats te houden. 

Nadelen

  • Bredere fiets bij parkeren

Ga je voor een elektrische fiets met rek voorop, dan krijg je een minder compacte fiets. Dit merk je met name bij het stallen van de fiets.

De fiets met voordrager past niet in elk fietsenrek. Daar is het rek vaak te smal voor. Bij het parkeren heb je dus minder opties. Je moet op zoek gaan naar een brede stalplaats. 

  • Gewicht aan stuur

In het begin kan fietsen met een voordrager onwennig zijn. Met een bagagedrager vooraan, word je stuur immers zwaarder. Bij bochten is dat iets om aan te wennen. 

Een voordrager voor de elektrische fiets kopen: Waar let je op?

Bij het kopen van een elektrische fiets met voordrager let je op enkele aspecten. We zetten ze voor je onder elkaar. 

Stevigheid

Op de voordrager neem je spullen mee. Daarom is het wel zo belangrijk dat het rekje stevig is. Aluminium en staal zijn stevige materialen. Zodra de voordrager daarvan is gemaakt, weet je dat het met de kwaliteit wel goed zit. 

Montage

De voordrager kan op twee punten worden bevestigd. Aan het stuur zelf en aan de buis onder het stuur. Dat maakt voor de rijervaring een flink verschil. 

Als het rekje aan het stuur wordt bevestigd, gebeurt dat met stuurhaken. Het rekje beweegt dan mee met de stuurbeweging die je maakt. 

Dat meebewegen gebeurt niet, als de voordrager bij een elektrische fiets onder het stuur wordt vastgezet. Het rekje blijft dan altijd in dezelfde positie. 

Formaat

De e-bike rekjes zijn er in allerlei soorten en maten. De ene is weer smaller en compacter dan de andere. Er zijn vierkante soorten, maar ook rechthoekige. En voordragers die uit een plateau bestaan. 

Maximaal belastbaar gewicht

Kijk goed met hoeveel gewicht je de voordrager kunt belasten. Neem je te veel gewicht mee? Dan kan de voordrager kapot gaan. Het maximaal belastbaar gewicht is vaak 10 of 15 kg

Waar te koop?

Er zijn verschillende (online) winkels die elektrische fietsen met voordragers aanbieden. Kijk eens bij onderstaande aanbieders voor een uitgebreid aanbod aan elektrische fietsen.


Wat zijn de alternatieven voor een e-bike met voordrager?

Lijkt de voordrager je op zichzelf niet ideaal? Dan zijn er andere mogelijkheden. 

Zodra je over een fiets met voordrager beschikt, kun je daar makkelijk een mand of krat op bevestigen. Bij een fiets met voordrager, beschik je dus al bijna over een elektrische fiets met mand of een elektrische fiets met krat. 

Een andere vergelijkbare optie is de elektrische bakfiets. De elektrische bakfiets is net zo handig voor het vervoeren van bagage. In de bak passen nog veel meer spullen dan op de voordrager. De bakfiets is ook praktisch voor het meenemen van kinderen of een huisdier. 

Een laatste alternatief is de elektrische fiets met fietskar. In de fietskar kan bijna net zoveel worden meegenomen, als in de bakfiets. De fietskarren zijn er in allerlei maten. Er zijn zelfs speciale kinderfietskarren of denk aan een hondenfietskar
Veelgestelde vragen

Koop je een voordrager voor de e-bike los of zit de voordrager standaard op de e-bike? 

Dat verschilt. Op de ene elektrische fiets zit standaard al een voordrager. Bij andere e-bikes moet je het rekje los bestellen. 

Hoeveel kilo kun je op een voordrager van de e-bike plaatsen?

Het draagvermogen verschilt per rekje. Meestal kun je 10 tot 15 kg aan gewicht meenemen. 


Meer over fietsen: