Een elektrische fiets met zijwielen? Dit moet je weten!

Bij een fiets met zijwielen denk je al snel aan een kinderfiets. Maar een fiets met zijwielen is er ook voor volwassenen!

Zelfs in een elektrische variant. De elektrische fiets met zijwielen biedt veel voordelen. 

Daar geven we je meer informatie over. Ook ontdek je welke zijwielen bij de elektrische fiets voor volwassenen geschikt zijn. En ontdek je of een elektrische driewieler een goed alternatief is. 

Wat is het voordeel van een elektrische fiets met zijwielen?

De elektrische fiets met zijwielen is geschikt voor iedereen die meer stabiliteit zoekt tijdens het fietsen. Het kan zijn dat je moeite hebt met het bewaren van je evenwicht of dat je slecht ter been bent. Maar ook een tijdelijke blessure is een goede reden om voor zijwielen te kiezen. 

Het grote voordeel van de zijwielen is dat je altijd stevig staat. De fiets is van zichzelf al in balans, waardoor je een stabiele rit tegemoet gaat. Ook als je moet remmen of stilstaan hoef je namelijk niet per se af te stappen. Dit geeft een extra stukje veiligheid

Voor veel mensen is dit een manier om alsnog in beweging te blijven. Ondanks dat je bijvoorbeeld slecht ter been bent, kun je nog met de fiets op pad. Daarmee behoud je de fysieke inspanning.

Het elektrische aspect van de fiets met zijwielen komt ook goed van pas. Je hoeft je geen zorgen te maken om tegenwind of heuvels. De ondersteuning geeft je dat extra zetje.

Wat voor zijwielen zijn geschikt voor de elektrische fiets?

zijwielen elektrische fiets

De zijwielen die bij een elektrische fiets voor volwassenen worden geplaatst, heten ook wel steunwielen. De steunwielen zitten aan de zijkant van het achterwiel bevestigd. Soms komen de zijwielen helemaal tot de grond, en soms net iets daarboven.

Stel dat de wielen net iets boven de grond zweven. Dan geven de wielen je vooral meer stabiliteit in de bochten. Of op momenten dat je stil staat. Dat zijn dan ook de momenten dat je de extra steun nodig hebt. 

De extra wielen zijn er bovendien met en zonder vering. Met vering vangen de zijwielen wat schokken op. Zelf merk je daardoor minder van hobbels. Dat maakt de fiets extra comfortabel. 

Let er bij het kopen van de zijwielen op, wat de wielmaat van jouw fiets is. Kies zijwielen die daar bij passen. Alleen dan weet je dat je zeker dat je de juiste kiest en van een veilige stabiele fiets voor ouderen geniet. 

Wat zijn alternatieven voor de elektrische fiets met zijwielen?

In plaats van zijwielen, is het ook mogelijk het hele achterwiel te laten vervangen door 2 wielen. Daarmee creëer je van je eigen fiets een elektrische driewieler. Het verschilt echter per fiets wat precies mogelijk is. Houd daar dus rekening mee. 

Je zou ook gewoon een bestaande elektrische driewieler kunnen kopen. Dit type fiets is compleet ingericht op een stabiele rit. Er zijn soorten met 2 wielen aan de voorkant en 2 wielen aan de achterkant. Vaak heb je ook veel opslagruimte om spullen mee te nemen. 

Ook kun je denken aan de elektrische bakfiets. Dit type fiets is vergelijkbaar met een driewieler. De bakfiets is er namelijk met 3 wielen, maar ook met 2. De bakfiets biedt soortgelijke voordelen.

E-bike met zijwielen kopen

Het aanbod is helaas niet erg groot. Door het beperkte aanbod kun je dus ook niet uitgebreid producten vergelijken. Mocht je een kant-en-klare e-bike met zijwielen willen kopen, klik dan hieronder:
Veelgestelde vragen

Wat is beter: een elektrische fiets met zijwielen of een elektrische driewieler?

Zoek je een stabiele fiets? Dan zijn beide soorten geschikt. Wat voor jou het beste is, hangt af van je persoonlijke voorkeur. De elektrische driewieler is speciaal voor een veilige stabiele rit gemaakt. Je hoeft niet af te stappen bij stilstand en bent altijd in balans. De elektrische fiets met zijwielen is ook een goede optie. Het voordeel hiervan is, dat je je eigen elektrische fiets kunt hergebruiken. Dat scheelt in kosten. Als je al een e-bike hebt, hoef je geen nieuwe te kopen. Ook kun je de e-bike dan nog zonder zijwieltjes gebruiken. 

Voor wie is een elektrische fiets met zijwielen geschikt?

De elektrische fiets met zijwielen is er voor iedereen die extra stabiliteit zoekt. Of je nu slecht ter been bent, een blessure hebt of moeite hebt met je balans. De extra wielen zorgen dat je stabiel van A naar B komt. Zonder dat je continu je balans moet bewaren.

Bron foto’s: https://swingingwheels.nl/


Meer elektrische fietsen: