Bestaan er e-bikes waarbij je niet hoeft te trappen?

Elektrische fietsen met zelfstandige aandrijving? Ja, die bestaan. Voor sommige mensen is dat een grote uitkomst. Bijvoorbeeld voor mensen die moeilijk ter been zijn of die last hebben van artrose.

Een andere groep zijn mensen met longproblemen of conditieproblemen. Een elektrische e-bike zonder trappen is dan nog veel beter dan een e-bike met trapondersteuning.

Als jij iemand bent met zulke gezondheidsbeperkingen is een elektrische fiets zonder trappen een optie die je zeker moet bekijken.

Daarnaast is het zo dat deze fietsen je de mogelijkheid geven om langere tochten te maken. Erg prettig als je van de buitenlucht houdt.

Twee soorten elektrische fietsen

soorten elektrische fietsen

In grote lijnen zijn er twee soorten elektrische fietsen.

De elektrische fiets met trapondersteuning

Ten eerste is er de elektrische fiets met trapondersteuning. Deze wordt ook wel een Pedelec genoemd. Dat is een combinatie van de Engelse woorden pedal, electric en cycle.

Bij deze fietsen moet je de trappers blijven gebruiken. Dit is in Nederland de meest verkochte variant.

De e-bike

Ten tweede is er de e-bike. Dit woord wordt vaak gebruikt voor alle elektrische fietsen. Maar officieel is deze term alleen voor fietsen die volledig zelfstandig vooruit kunnen komen. Trappen mag wel, maar het hoeft niet.

Een e-bike met gashendel

Een extra mogelijkheid is de elektrische fiets met gashendel. Soms zit die al op je e-bike. Als dat niet zo is, kun je de elektrische fiets ombouwen en een gashendel toevoegen.

Daarmee levert je motor extra kracht. Erg handig als je sterke tegenwind hebt of als je een steile helling op moet. De gashendel is verwerkt in het handvat, zoals dat bij brommers ook het geval is.

Meestal zit de hendel links op het stuur. Rechts zitten namelijk de versnellingen en daar is vaak geen ruimte om een gashendel in te bouwen.

Voordelen van fietsen zonder trappen

elektrische fiets zonder trappen

We hebben al genoemd dat het een uitkomst is bij diverse soorten lichamelijke klachten. Een elektrische fiets zonder trappen geeft je dan toch de mogelijkheid om te gaan fietsen. Het vergroot je mobiliteit.

Maar dat is niet het enige. Het kost geen kracht. In feite kun je dus uitrusten tijdens het fietsen. Daarmee is een e-bike zonder trappen een goed alternatief voor de bus of de taxi.

Het is ook een stuk duurzamer dan de meeste andere vervoersmiddelen. Geen uitstoot van allerlei gassen. Je vervuilt het milieu dus heel wat minder.

Nadelen van elektrische fietsen zonder trappen

Vergeleken met een elektrische fiets met trapondersteuning zijn er wat nadelen. Zonder trapondersteuning beweegt je lichaam veel minder. Als je gezondheid goed is, is een e-bike met trapondersteuning voldoende.

E-bikes zonder trappen zijn duurder om te kopen. Een e-bike met trapondersteuning is makkelijker te betalen.

Bovendien ben je met een elektrische fiets zonder trappen volledig afhankelijk van de techniek. Als er onderweg iets kapotgaat, kun je niets meer. Bij een fiets met trapondersteuning kun je zonder accu wel doorgaan met fietsen.

Extra regels voor een elektrische fiets met gashendel

elektrische fiets met gashendel

Je moet je wel realiseren dat er extra regels voor kunnen gelden. De motor levert meestal meer vermogen dan toegestaan is. Als dat zo is, is het verplicht om een kenteken en een verzekering te hebben.

Dat hoeft niet voor een elektrische fiets die alleen trapondersteuning heeft. Die kan niet harder dan 25 km per uur.

Een elektrische fiets met gashendel kan soms wel 45 km per uur halen. Dat maakt een behoorlijk verschil. Vandaar dat de wettelijke regels strenger zijn voor deze e-bikes.

Vergelijken en kiezen

Een elektrische fiets zonder trappen is mogelijk. Maar het hangt af van je persoonlijke situatie of dit een goede keus is. Vergelijk je wensen met de prijzen en modellen.

Vraag jezelf af of een duurdere e-bike zonder trappen of een elektrische fiets met gashendel voor jou het extra geld van de aanschaf waard is. Als dat het geval is kun je hieronder een aantal modellen vergelijken.


Bekijk ook:

Elektrische fiets met lage instap voor ouderen

Fatbike kopen