Elektrische Gravelbike kopen? Bekijk de voor- en nadelen!

Zoek je een fiets waarmee je zowel over verharde als onverharde wegen kunt rijden? Dan is de elektrische gravelbike een interessante optie. 

We vertellen je in dit artikel alles wat je over de elektrische gravelbike moet weten. Eerst kom je te weten wat een elektrische gravelbike precies is en voor wie de fiets is bedoeld.

Vervolgens zetten we de voor- en nadelen op een rijtje. En ontdek je waar je op moet letten. 

Wat is een elektrische gravelbike?

De elektrische gravelbike is een elektrische variant van een normale gravelbike. Een gravelbike is een sportfiets, die veel weg heeft van een racefiets. De gravelbike zit tussen een racefiets en een cyclocrosser in. Toch zijn er veel verschillen. 

De geometrie van de elektrische gravelbike is namelijk heel anders. De elektrische gravelbike heeft extra brede banden. Verder zit je op dit type fiets meer rechtop dan bij andere sportfietsen. Daardoor heb je een stabiele zithouding met veel rijcomfort. 

Voor wie is een elektrische gravelbike geschikt?

De elektrische gravelbike is er voor de avontuurlijke fietser. Fietsers die graag op onverharde paden willen rijden. De elektrische gravelbike is namelijk geschikt voor bospaden, modder en gravel. Maar ook voor stenen wegen of asfalt

Daarnaast is de elektrische gravelbike er voor vakantiegangers en lange afstand fietsers. Als je op voorhand nog niet precies weet op wat voor wegen je gaat fietsen, is een gravelbike handig. De fiets is immers geschikt voor alle ondergronden

Toch kan de elektrische gravelbike ook nuttig zijn als fiets voor woon-werk verkeer. Veel fietsers kiezen voor de elektrische gravelbike vanwege de prettige zithouding. Op de fiets zit je vrij rechtop. Door die comfortabele houding krijg je minder snel last van je rug

De voor- en nadelen van een elektrische gravelbike

De elektrische gravelbike heeft diverse voor- en nadelen. We zetten ze voor je op een rijtje. Zo kom jij erachter of de elektrische gravelbike iets voor je is. 

Voordelen

De gravelbike is een sportieve fiets met extra comfort. De brede banden van de fiets geven je meer grip. Dat geeft een veiliger gevoel. Je hebt meer controle en een stabielere wegligging. De elektrische ondersteuning geeft je extra snelheid. Dat zijn grote voordelen. 

Daarnaast is het een groot voordeel dat je ook op onverharde wegen kunt fietsen. Modder, zand of gravel is voor de fiets geen probleem. Je wisselt makkelijk van de verharde naar onverharde wegen. 

Bovendien is ook de zithouding een groot pluspunt. Op de fiets zit je ergonomisch gezien erg comfortabel. Daar is de geometrie van de fiets op ingesteld. De fiets is zo gemaakt, dat je vrij rechtop zit. Daardoor krijg je minder snel lichamelijke klachten. Ook bij lange tochten. 

Nadelen

Naast de voordelen zijn er ook enkele nadelen te benoemen. Al zijn dat er niet veel. Een nadeel kan zijn dat de banden op de verharde wegen minder snelheid maken dan banden van een racefiets. 

De gravelbike fietsbanden hebben meer structuur. Dat zorgt bij onverharde wegen voor meer grip. Maar bij vlakke wegen voor meer weerstand. Als je vaak over verharde wegen gaat fietsen, kun je de wielen ook wisselen naar racefiets banden. 

Daarnaast is de elektrische gravelbike ideaal voor lange fietstochten. Een nadeel kan daarbij zijn dat de actieradius te beperkt is. Als je lange afstanden gaat fietsen, kan je soms niet volledig elektrisch worden ondersteund. 

Elektrische gravelbike kopen: hier let je op

Als je een gravelbike elektrische koopt, doe je dat het liefst in één keer goed. Daarom brengen we je op de hoogte van belangrijke eigenschappen. Zo weet je welke gravelbike bij je kan passen.

Geometrie

Het bijzondere aan een elektrische gravelbike is de geometrie. De fiets is simpelweg meer gebouwd op een prettige fietshouding. Bij de bouw van de fiets kun je nog op enkele dingen letten.

Kijk bijvoorbeeld goed of het frame geschikt is voor de banden die jij zoekt. Het zou zonde zijn als de banden die jij voor ogen hebt er niet in passen. Dat geldt ook voor vering in de voorvork. Als je dat erop wilt zetten, moet daar genoeg ruimte voor zijn. 

Er is ook een elektrische gravelbike voor dames. Deze fiets is beter afgestemd op het vrouwenlichaam. Hierdoor biedt het meer comfort. De wielen staan verder uit elkaar en je zit beter rechtop. Daarnaast is er voor dames een breder zadel en smaller stuur beschikbaar. 

Materiaal

De gravelbike kan van aluminium, maar ook van carbon zijn gemaakt. Dat zijn de meest voorkomende materialen. Zowel aluminium als carbon is stevig en licht van gewicht. Carbon is echter nog lichter dan aluminium. Er zijn ook racefietsen van carbon.

Banden

Gravel fietsen hebben brede banden. Dat is ook het geval als de gravelbike elektrisch is. Toch kan de breedte variëren. De ene band is smaller of breder dan de andere. Gemiddeld gezien varieert de breedte van 30 mm tot 47 mm.  

Bij de banden van de elektrische gravelbike kun je ook letten op het profiel. Er kunnen verschillende banden op de fiets worden geplaatst. 

Fiets je vaak over onverharde wegen, dan is een band met veel profiel handig. Daarmee heb je extra grip. Ga je echter vaker over vlakke verharde wegen rijden? Ga dan voor banden met minder profiel. Daarmee maak je meer snelheid. 

Tubeless banden zijn ook mogelijk. Dit type band maakt dat je minder kans op lekken hebt. Daarnaast zijn de tubeless banden geschikt voor een lagere bandenspanning. Daardoor heb je altijd een comfortabele wegligging met weinig weerstand

Stuur

Een ander typerend kenmerk van de elektrische gravelbike is het stuur. Het stuur wijkt af van dat van een normale racefiets. Het is namelijk geschikt voor verschillende houdingen. Als je wisselt van een verharde naar onverharde weg, kan je het stuur anders vastpakken

Speciaal voor vrouwen is er bij de elektrische gravelbike voor dames een smaller stuur. De schouders staan bij vrouwen vaak dichter bij elkaar. Een smaller stuur is in dat geval comfortabeler. 

Actieradius

Actieradius heeft met de accu van de elektrische gravelbike te maken. Actieradius betreft het aantal kilometers dat je met elektrische ondersteuning kunt fietsen. Des te hoger de actieradius, des te langer je geniet van de elektrische trapondersteuning. 

Met een gravelbike die elektrisch is, is een grote actieradius prettig. Het is immers de ideale fiets om langere tochten mee te maken. Dan is het wel zo fijn als je blijvend gebruik kunt maken van de elektrische trapondersteuning. 

Ga je de elektrische gravelbike inzetten voor korte afstanden? Zoals woon-werk verkeer? Dan is een grote actieradius niet per se nodig. Tussen het fietsen door heb je immers genoeg tijd om de accu bij te laden. 

Kracht motor

Voor optimaal plezier van de elektrische gravelbike, ga je voor een krachtige motor. De sterkte van de motor lees je af aan het aantal Nm. Oftewel het aantal Newtonmeters. Hoe hoger het aantal Newtonmeters, hoe krachtiger de motor van de elektrische gravelbike. 

Een gemiddelde fiets heeft zo’n 50 Nm. Bij een gravelbike wordt aangeraden om voor meer Newtonmeters te kiezen, richting de 80 Nm. Als je op onverharde gaat rijden, zorgt dat voor meer weerstand. Met een krachtige motor kan die weerstand beter worden opgevangen. 

Voorblad

Bij het voorblad heb je de keuze uit een enkel of dubbel voorblad. Beide soorten hebben voordelen. 

Een enkel voorblad maakt je fiets lichter van gewicht en geeft minder onderhoud. Vaak wordt er voor een enkel blad gekozen als de fiets veel voor onverharde wegen wordt ingezet. Dat enkele blad geeft genoeg versnellingen, maar voorkomt het rammelende geluid

Het dubbele blad komt goed van pas als je veel over verharde wegen gaat fietsen. Het extra blad geeft je nog meer versnellingen. Op onverharde wegen maak je daarmee eerder snelheid

Schijfremmen

De remmen die bij de elektrische gravelbike het meest voorkomen, zijn schijfremmen. Schijfremmen zijn voor gravel bikes om meerdere redenen handig. Ze zijn erg geschikt voor brede banden en remmen ook goed bij slecht weer

Binnen de schijfremmen zijn er nog verschillende varianten. Er zijn hydraulische en mechanische remmen. Hydraulische zijn vrij standaard voor het type fiets. Bij hydraulisch wordt er geremd met vloeistof en bij mechanisch met kabels

Accessoires

Met een gravelbike kun je veel kanten op. Daarom zijn onderdelen ook los te bestellen om jouw fiets te optimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan andere banden die extra geschikt zijn voor het asfalt. Of tubeless banden

Je zou ook later nog vering in de fiets kunnen monteren. Dan schaf je losse vering aan voor in de voorvork. Aan losse onderdelen geen gebrek. 

Bij accessoires zou je ook kunnen denken aan een fietspomp of plakset. Voor de gravelbike zijn er ook elektronische accessoires. Zoals bijvoorbeeld een fietscomputer of kilometerteller

Bovendien zijn er speciale gravelbike schoenen. Deze schoenen zijn zowel stevig als comfortabel. Een ideale combinatie. Gravelbike schoenen bieden extra bescherming tijdens het fietsen, ook bij onverharde wegen. 

Zijn er alternatieven voor de elektrische gravelbike?

Lijkt een elektrische gravelbike je niet de meest ideale optie? Dan zijn er genoeg andere opties. Een elektrische mountainbike biedt soortgelijke voordelen. En met een elektrische racefiets of cyclocrosser kun je ook goed uit de voeten. 

Wat is het verschil tussen een elektrische gravelbike voor dames of heren?

De gravelbike is er ook speciaal voor dames. Het verschil met de heren variant zit hem in een aantal kenmerken. 

Allereerst heeft de dames gravelbike een smaller stuur. Dit is een betere match met het vrouwenlichaam. Vrouwen hebben over het algemeen namelijk smallere schouders. Daarnaast zijn de dames gravel bikes voorzien van een breder zadel. 

De geometrische verhoudingen van de fiets kunnen ook verschillen. De wielen staan verder uit elkaar. En daardoor zit je meer rechtop

Waar te koop?

Je kunt een gravelbike bij meerdere aanbieders verkrijgen. Neem een kijkje bij onderstaande webshops voor het beste aanbod.
Veelgestelde vragen

Is de elektrische gravelbike geschikt voor mountainbiken? 

Maar als je de fiets alleen daarvoor wilt gebruiken, kun je echter beter een mountainbike kopen. De mountainbike is voorzien van vering en gemaakt voor hellingen en ruige terreinen.  

Kan je met een elektrische gravelbike op de normale weg? 

Ja, de elektrische gravelbike is ook geschikt voor normale wegen. Je kunt zowel op onverharde als verharde wegen fietsen met de elektrische gravelbike.


Meer over (race)fietsen: